Contactează-ne

Prima pagină

Despre apa noastră cea de toate zilele. Probele la apa consumată de nemțeni, unele conforme, altele nu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la ședința Colegiului Prefectural Neamț, mai multe instituții au prezentat o sinteză a activității ■ printre acestea s-a numărat și DSP, în cadrul căreia funcționează un laborator modern în care se efectuează și analize microbiologice, fizico-chimice şi toxicologice din probe biologice, apă, aer, alimente şi alţi factori de mediu ■

Luni, 27 mai 2024, au avut loc lucrările Colegiului Prefectural Neamț sub coordonarea reprezentantului Guvernului în teritoriu, avocatul Adrian Bourceanu, unde mai multe instituții descentralizate au prezentat rapoarte privind activitatea. Unul dintre cele mai interesante documente a fost cel susținut de directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, juristul Radu Firăstrău.

Printre alte date importante se face referire la analizele realizate de specialiștii instituției în cadrul laboratorului de chimie sanitară și toxicologie, dotat cu aparatură modernă, unde sunt  efectuate teste microbiologice, fizico-chimice şi toxicologice din probe biologice, apă, aer, alimente şi alţi factori de mediu – la cererea cetățenilor, contra-cost și în cadrul activităților de supraveghere a stării de sănătate a populației și a mediului.

În acest laborator sunt efectuate următoarele tipuri de analize: chimie sanitară şi toxicologie – determinarea spectrofotometrică a concentraţiei clorului rezidual liber, amoniacului, azotaţilor şi azotiţilor; analize de microbiologie sanitară – analize microbiologice apă potabilă, nepotabilă , alimente, teste de salubritate; microbiologie epidemiologică – coproculturi, exsudate,  diagnosticarea leptospirozei, analize determinare HIV/SIDA, sifilis, hepatite virale, coproculturi și parazitologice.

În anul 2023, în cadrul Laboratorul de chimie sanitară și toxicologie al DSP Neamț au fost prelucrate 2.430 probe de apă – 2.270 ape potabile, 65 ape minerale și 95 ape de îmbăiere/alte ape. Au fost determinați 7.842 parametri fizico-chimici, din care 783 parametri neconformi cu legislația în vigoare. Au fost lucrate 21 de probe de alimente, cu 24 de determinări. Toți parametrii au fost conformi cu legislația în vigoare.

În trimestrul I al anului 2024, au fost lucrate 173 probe de apă, fiind determinați 1.183 de parametri fizico-chimici, din care 84 parametri neconformi cu legislația în vigoare. În anul 2023, în Laboratorul de diagnostic microbiologic au fost prelucrate 2.555 probe de apă potabilă la care s-au făcut 7.602 analize. Au fost identificate 301 probe cu 932 analize necorespunzătoare. Majoritatea probelor necorespunzătoare provin de la sursele de apă locale, neclorinate.

Au fost și 90 de analize la 70 de probe de alimente, una fiind necorespunzătoare. În cadrul Laboratorului de diagnostic microbiologic au fost lucrate 2.484 coproculturi pentru investigarea etiologiei bolii diareice și a stării de purtător la personalul din sectorul alimentar și nealimentar, cu următoarele izolări: 58 tulpini de Salmonella, 14 tulpini Candida, 1 tulpina Shigella. Au fost analizate 5.687 probe pentru diagnosticul infecțiilor streptococice, depistarea purtătorilor și investigarea focarelor.

Pentru diagnosticarea leptospirozei au fost efectuate 51 analize din care 6 pozitive. Pentru determinarea sensibilității la antibiotice a germenilor de primo-izolare au fost efectuate 1.391 de antibiograme. Au fost efectuate 2.043 de analize HIV/SIDA, din care 30 pozitive, 640 analize pentru sifilis, din care 158 pozitive, 260 analize pentru hepatita virală, din care 27 pozitive. Pentru verificarea condițiilor de igienă în unitățile sanitare, școlare sau de altele au fost prelucrate 1.322 probe, cu 8.047 de analize, din care 21 necorespunzătoare.

În trimestrul I al anului în curs în Laboratorul de diagnostic microbiologic au fost prelucrate 144 probe de apă potabilă la care s-au făcut 671 analize. Au fost identificate 29 de probe cu 68 de analize necorespunzătoare, majoritatea provenind de la sursele de apă locale, neclorinate. Au fost analizate 56 de probe de ape nepotabile, fiind efectuate 80 de analize, din care două cu rezultate necorespunzătoare.

Au mai fost efectuate și 53 de analize la 31 probe de alimente, din fericire toate fiind corespunzătoare normelor sanitare. Asociația de Acreditare din România, cu acronimul RENAR, este un ONG fără scop lucrativ, care este recunoscut oficial ca organism național de acreditare unic în țara noastră. RENAR, care tocmai se află în județul nostru, funcționează în coordonarea și sub supravegherea Ministerului Economiei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending