Contactează-ne

Actualitate

Deşi e scumpă apa, nemţenii, conştiincioşi la plată şi în vreme de epidemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atît agenţii economici, instituţiile, cît şi persoanele fizice şi-au achitat la timp facturile la apă şi canal ■ numai în timpul stării de urgenţă, cînd lumea nu a prea ieşit din casă, nivelul încasărilor a fost mai slab ■

La solicitarea redactorilor Monitorul conducerea companiei ApaServ ne-a comunicat gradul de încasare a serviciilor de apă şi canalizare, realizat de operator în lunile martie, aprilie şi mai, în plină pandemie de coronavirus.

Astfel, de la asociaţiile de proprietari din judeţ s-au încasat serviciile de apă şi canalizare în proporţie de 78,29% martie, în timp ce pe luna aprilie încasările s- au făcut în proporţie de 87,22%. În mai încasările s-au realizat în proporţie de 101,70 %. Volumul încasările realizate în perioada ianuarie-mai, cumulat, s-au ridicat la 93,87%.

Şi operatorii economici, în ciuda dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat au achitat facturile pentru servicii în proporţie de 96,3%, pentru perioada ianuarie-mai. În luna martie procentul de încasare al companiei de la agenţii economici a fost de 83,86%, în aprilie de 80,39%, iar pe mai de 129,36%. Cumulat, pentru intervalul ianuarie-mai, nivelul de încasare al facturilor a fost de 96,3%.

Instituţiile publice au avut per total, de la începutul anului şi pînă în prezent, un nivel de încasare de 98,28% pentru intervalul ianuarie- mai 2020, încasînd în martie facturile în procent ee 108,17%, în aprilie de 81,98% şi în mai în procent de 142,31%. La persoanele fizice nivelul cumulat de încasare pentru intervalul ianuarie-mai a fost de 100,74%, iar defalcat, în martie au achitat facturile în proporţie de 127,30%.

În aprilie în timpul stării de urgenţă, cînd persoanele fizice au fost obligate să stea mai mult în casă, acestea au reuşit să achite doar 59,36% din valoarea facturilor la apă şi canalizare. În schimb în luna mai, în perioada stării de alertă, nivelul de încasare a depăşit 104,01%.

„În vederea recuperării debitelor de la utilizatori, personalul Serviciului urmărire contracte au întreprins toate demersurile legale. În mod continuu şi permanent, responsabilii executare contracte au ţinut legătura cu utilizatorii serviciului de alimetare cu apă şi de canalizare.

Conform procedurii operaţionale de recuperare a creanţelor, pentru utilizatorii care nu au reuşit să-şi achite facturile scadente şi au solicitat plata eşalonată au fost încheiate grafice, numărul ratelor variind de la 2 pînă la 24 de luni, în funcţie de valoarea şi vechimea debitului restant. Programele de eşalonare prevăd, în mod obligatoriu, plata integrală a facturii curente şi a ratei convenite.

Pentru cei care nu au respectat eşalonările încheiate, compania urmează să aplice sancţiunile legale şi contractuale, în speţă, executarea silită a debitelor restante, sistarea temporară a furnizării serviciului şi debranşarea de la reţeaua publică de alimentare cu apă şi de canalizare.

Operatorii economici a căror activitate a fost afectată de pandemia de SARS-CoV-2, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal bugetare au transmis solicitări de amînare la plată, respectiv eşalonare de debite. Au fost şase astfel de operatori economici, dintre care cinci au depus documentaţia completă“, a precizat Maricica Radu, şef Serviciu Relaţii Clienţi Call Center SCDA Neamţ, din cadrul companiei ApaServ Neamţ.

Aceasta a subliniat şi faptul că atît pe perioada stării de urgenţă, cît şi în perioada stării de alertă, comunicarea cu utilizatorii s-a efectuat, preponderent, prin telefon sau e-mail, în scopul evitării răspîndirii virusului SARS Cov2. „Apreciem deschiderea manifestată de utilizatori la recomandările noastre de a folosi aplicaţia Portal Clienţi care permite atît achitarea on-line a facturilor, cît şi transmiterea autocitirilor şi a eventualelor sesizări şi reclamaţii“, a mai adăugat Maricica Radu.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending