Contactează-ne

Prima pagină

Deși a plouat, agricultura tot în suferință este. Mai e și criza cerealelor cauzată de importurile din Ucraina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul agricol 2023-2024 este încă secetos ■ de la începutul lunii octombrie 2023 și până la sfârșitul lunii aprilie 2024 s-au înregistrat 155 mm precipitații, față de 200 mm cât este suma multianuală optimă, existând în sol un deficit de apă ■ fermnieri se plâng de criza cerealelor creată de importurile din Ucraina, care au dus la vânzarea produselor sub prețurile de producție ■

Ploile care au căzut în ultimele zile sunt departe de a asigura nivelul optim de apă din sol. Dr. ing. Elena Trotuș, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni a realizat, la solicitarea redactorilor ”Monitorul”, o analiză a nivelului de precipitații din această primăvară, constatând că pământul încă suferă din cauza lipsei apei în sol.

”În ceea ce privește condițiile climatice ale anului agricol 2023-2024, până la această dată este încă secetos. Iată că, după temperaturile medii lunare, față de media multianuală, temperatura sau abaterea înregistrată pentru acest interval, respectiv 1 octombrie 2023 – 30 aprilie 2024, este mai mare cu 3,4 grade Celsius față de temperatura multianuală.

În ceea ce privește precipitațiile,  acestea continuă să fie reduse comparativ cu media multianuală. Astfel, de la începutul lunii octombrie 2023 și până la sfârșitul lunii aprilie am înregistrat o sumă totală de 155 mm precipitații, față de 200 mm cât este suma multianuală optimă a precipitațiilor pentru acest interval. Deci avem un deficit de precipitații de 45 mm.

Dacă adăugăm acest deficit de precipitații la cel înregistrat în ultimii 6 ani e de subliniat că avem nevoie de precipitații pentru a realiza aprovizionarea corespunzătoare a solului cu umiditatea pe stratul 0-129 de cm adâncime. Ultimii ani agricoli i-am încheiat cu un deficit de 158 mm precipitații. În anul agricol 2021-2022, deficitul de precipitații a fost de 274,7 mm”, a precizat dr.ing.Elena Trotuș, care a adăugat că în anul agricol menționat suma precipitațiilor a fost la jumătatea sumei multianuale.

Directorul societății Marsat Roman, Vasile Balcan, cel mai mare fermier din zonă a subliniat și el problemele pe care le au cei care trudesc pământul. ”Deocamdată stăm, la modul general, bine, cu lucrările agricole, chiar și în ceea ce privește umiditatea. Vorbim însă de un lucru provizoriu, fiindcă rezerva de apă din sol e foarte mică, adică un minim de 30 cm față de umiditatea optimă de un metru.

La vremea la care discutăm, culturile însămânțate în toamnă se prezintă, în general, bine. Vorbim de rapiță, grâu, orz a căror dezvoltare e optimă. Însă au existat diferențe de temperatură între zi și noapte, ceea ce se va reflecta în producție. Problema este că săptămâna trecută au fost 4-5 zile de vânt care au uscat stratul de 30 cm de umiditate acumulat și intrăm, din nou, în secetă pedologică, pentru că nu există rezerva necesară de apă în sol de 1-1,5 metri.

Din cauză că nu există acestă umiditate în adânciume, rădăcinile se formează la suprafață și la primele călduri accentuate plantele se vor usca”, a declarat inginerul Vasile Balcan. Acesta mai amintește că necazurilor legate de secetă li se adaugă și cele deja cunoscute, care țin de continuarea crizei din agricultura mondială, generată de exporturile de cereale din Ucraina ce au condus la vânzarea produselor agricole sub prețul de producție, aducând fermnierii români în pragul falimentului.

”Vorbim și la această dată de diferențe majore între prețurile de producție și cele de valorificare a acesteia, în condițiile în care prețurile la imputuri ( motorină, semințe, pesticide, forță de muncă) au crescut exagerat în ultimii ani. Grâul sau porumbul are la această dată același preț de valorificare ca în 2004, când litrul de motorină costa 2 lei, față de 8,76 lei litru cât costă acum.

Prețul unei tone de grâu este de 750 lei, ca acum 20 de ani. Încă de la consfătuirea anuală din iarnă i-am sfătuit pe fermieri să fie atenți la calculele pe care le fac pentru că ne așteaptă încă un an dificil din punct de vedere agricol. Noi am fost nevoiți să reeșalonăm 80% din contractele pe care le avem cu fermierii, lucru care-i pune într-o dificultate financiară mai mare. Un preț normal la kilogramul de grâu ar fi de 1 leu”, spune inginerul Balcan.

Acesta a mai adăugat faptul că la începutul acestei săptămâni, respectiv marți, 7 mai, o vântoasă i-a pus la pământ 100 hectare cu orz din cele 200 semănate, fiind nevoit să solicite prezența firmei de asigurare a culturilor, pentru a constata pierderile.  Conform site-ului de specialitate AgriPortal, cotațiile pe bursa de cereale sunt la 984 lei/t la grâu; 2.866 lei/t la floarea sorelui și 989 lei la porumb.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending