Contactează-ne

Actualitate

Deputatul Leoreanu, despre siguranța rutieră și întâlniri cu oficiali străini

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională acesteia, deputatul Laurențiu Leoreanu, a participat la Forumul Siguranței Rutiere ■ miercuri, 21 iunie, au avut loc activități din sfera diplomației parlamentare ■

Miercuri, 21 iunie 2023, parlamentarul nemțean Laurențiu Leoreanu, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților a participat la o serie de activități care vizează domeniul de competență al acestui for legislativ. În prima parte a zilei a avut loc cea de a doua ediție a Forumului Siguranței Rutiere.

A fost organizat de comisia pe care o conduce parlamentarul nemțean, în parteneriat cu Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, având ca temă „Lanțul Responsabilității”. „A fost o inițiativă mai mult decât binevenită în contextul în care, în România, numărul victimelor înregistrate ca urmare a accidentelor rutiere augmentează statisticile.

Siguranța rutieră este o responsabilitate comună, care necesită resurse umane și materiale coordonate, iar îmbunătățirea parametrilor specifici domeniului se poate obține doar cu implicarea fiecăruia, atât din postura de utilizator al drumului, cât şi din cea de autoritate de reglementare și aplicare a legislației. Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, autoritățile locale, sindicatele, mass-media, etc, au un rol important în prevenirea accidentelor de circulație.

Dacă la nivelul UE numărul persoanelor decedate a scăzut, în medie, cu 17% față de anul 2019, în cinci state membre s-a înregistrat o creștere a numărului de decese în accidente rutiere grave. În intervalul 2010-2020, România a înregistrat o reducere cu 21,6% a numărului persoanelor decedate în accidente rutiere, puțin sub media europeană, care a fost de 23,7%.

România se situează pe ultimele locuri în UE şi în ultima treime a listei țărilor din lume, în ceea ce privește mortalitatea cauzată de accidentele rutiere, atât ca număr, cât şi raportat la un milion de locuitori sau la 10.000 de autovehicule înmatriculate. Fenomenul este strâns legat de infrastructura rutieră, de utilizatorii infrastructurii rutiere, de flota de autovehicule, de intervențiile post accident și de managementul siguranței rutiere. Ceea ce am transmis, dincolo de statisticile menționate mai sus, relevante de altfel, este că siguranța începe acasă, în familie, prin educația transmisă de părinți copiilor, prin școală”, a declarat deputatul Leoreanu.

Întâlnire cu ambasadorul Coreei și Ziua Germană a Industriei de Apărare

Parlamentarul a recunoscut lipsa susținerii la nivel politic a acțiunilor specifice siguranței rutiere, lipsa stabilirii responsabilităților instituționale și a resurselor financiare implementării unor acțiuni specifice, întârzierile care apar în procesele de inițiere și adoptare a proiectelor de legi, care reglementează domeniul siguranței rutiere și și-a asumat, pe viitor,  responsabilitatea unei astfel de reglementări legislative.

În cea de-a doua parte a zilei de miercuri, 21 iunie, Dan Laurențiu Leoreanu a avut și o întrevedere cu E.S. domnul Rim Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România. „A fost un dialog politico-diplomatic consistent, în care am abordat mai multe subiecte de interes comun. Diplomaţia parlamentară are rolul de a defini cadrul politic care oferă parlamentarilor posibilitatea de a prezenta în rolul de diplomat şi a facilita intervenţia forurilor legislative,  în formularea unei politici externe coerente. Republica Coreea a fost primul stat din Asia care are cu România relaţii de parteneriat, fiind și singurul partener strategic din Asia.

Totodată, România este prima țară din UE care a stabilit relații la acest nivel cu Republica Coreea. Unul dintre subiecte abordate în cadrul întâlnirii a vizat cooperarea militară. Cadrul juridic care asigură desfășurarea activităților militare bilaterale cu Republica Coreea include un Acord în domeniile industriei de apărare și logisticii și o Scrisoare de intenție pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul militar.

De asemenea, Republica Coreea cooperează cu NATO, în baza Planului Individual de Cooperare și Parteneriat (IPCP), reînnoit la 22 noiembrie 2019”, a mai precizat  deputatul Dan Laurențiu Leoreanu. Și ultima parte a zilei a fost la fel de aglomerată, ținând cont de participarea sa, la Ambasada Germaniei, la Ziua Germană a Industriei de Apărare. Germania dispune de o industrie de apărare robustă, rezilientă și productivă, pe care se pune accent în noua Strategie de Securitate Națională și care poate servi ca model pentru industria noastră de profil.

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Lică Roman

    24 iunie 2023 at 8:09 AM

    @ LL. Da, trecerea peste calea ferată de pe DN la ieșirea din oraș, nu e… prioritară?!
    NB Și cu „promisiunea” ce facem??!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending