Contactează-ne

Actualitate

Deputatul Leoreanu anunță înființarea unor centre educative și de detenție pentru infractorii minori

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acestea urmează a fi create în fiecare dintre cele 8 mari regiuni de dezvoltare ale României ■ s-a insistat și pentru integrarea în aceste centre a unor secții de tratament și recuperare medicală și psihologică, destinate minorilor dependenți de substanțe psihoactive ■ infracțiunile săvârșite de minori sunt în creșterea alarmantă ■

Deputatul liberal Dan Laurențiu Leoreanu, președintele Comisiei de Apărare și Siguranță Națională din Camera Deputaților a publicat pe pagina oficială de Facebook un comunicat de presă, prin care aduce la cunoștință faptul că a trecut de vot un proiect de lege referitor la una din cele mai grave probleme ale României: delicvența juvenilă și modalitățile de combatere a acestui flagel.

„În Camera Deputaților, a fost acordat votul final, de adoptare, a unui proiect de lege inițiat de mine, care atinge o problemă gravă a României. Legea la care fac referire prevede înființarea a câte unui nou centru educativ și a unuia de detenție, pentru minorii condamnați pentru fapte penale, în fiecare dintre cele 8 mari regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov.

Totodată, am insistat pentru integrarea unor secții de tratament și recuperare medicală și psihologică în cadrul acestor centre, pentru minorii dependenți de substanțe psihoactive. Delicvența juvenilă, în România, a devenit o problemă care necesită intervenții imediate. Infracțiunile săvârșite de minori sunt în creștere, iar mai grav este faptul că recidiva în această zonă atinge cote alarmante, peste 50%.

Zilnic, în țara noastră, sunt trimiși în judecată 7 minori pentru furt sau tâlhărie, unul pentru loviri sau vătămare corporală, iar mai grav, o dată la trei zile, un minor este trimis în judecată pentru viol sau omor. Noul Cod Penal a avut ca efect reducerea numărului de minori trimiși în judecată, dar acest lucru nu a scăzut numărul de infracțiuni, din contra.

Codul Penal prevede două tipuri de măsuri educative legate de răspunderea penală a minorului, privativă, respectiv neprivativă de libertate. Măsura privativă de libertate presupune internarea minorului într-un centru educativ sau de detenție. În centrele educative, minorul primește suport de specialitate în recuperare și reintegrare, urmează programe de școlarizare și pregătire profesională.

În plus, în centrele de detenție, vorbim despre introducerea regimului de pază și supraveghere, pe lângă programele școlare, de pregătire profesională și pentru reintegrarea socială”, precizează deputatul liberal nemțean. Acesta spune că, în prezent, la nivel național există doar două centre de detenție pentru minori, la Brăila – Tichilești și Craiova, respectiv doar două centre educative, la Buziaș și Târgu Ocna.

„Foarte puțin, dată fiind amploarea fenomenului, iar acest lucru, dat de aglomerarea centrelor, afectează și buna funcționare a programelor de reabilitare și reintegrare, scopurile fundamentale din aceste centre. Această stare de fapt este motor pentru recidiva minorilor. Avem obligația nu doar civică, ci și morală de a salva viitorul României, iar o atenție sporită asupra tinerilor de azi, înseamnă un viitor mai bun, constructiv și sigur”, conchide deputatul Laurențiu Leoreanu.

 

Preocupările pentru rezolvarea problemelor de delicvență juvenilă au stat în atenția actualului deputat încă din vremea cât era primar al Romanului și a insistat pentru înființarea în clădirea fostului Liceul Industrial Nr. 1, la ieșirea din oraș a unui asemenea centru, inițiativă care nu a avut susținere la vreme respectivă. În timpul celui de al doilea mandat, a reușit să scoată în afara municipiului un magazin de etnobotanice care se înființase la parterul unui bloc din intarea în Pietonal.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending