Contactează-ne

Actualitate

Deputatul Laurențiu Leoreanu critică desființarea postului de inspector școlar la disciplina Istorie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ parlamentarul socotește inadmisibilă decizia inspectorului școlar general, Florentina Moisă, în cazul unuia dintre cei mai buni profesori din Neamț ■ parlamentarii liberali vor purta o discuție cu ministrul Educației, Ligia Deca, în speranța că aceasta va analiza situația de la Neamț și va determina conducerea ISJ să revină asupra hotărârii ■

Decizia inspectorului general, de a desființa postul de inspector școlar la disciplina Istorie și transferul atribuțiilor acestuia inspectorului de Religie, este aspru criticată de deputaul PNL, Laurențiu Leoreanu, el însuși cadru didactic. Acesta spune că o asemenea hotărâre, luată de CA al ISJ Neamț subminează sistemul, din care se încearcă îndepărtarea oamenilor competenți, dedicați, care, ani de zile, au făcut lucruri temeinice pentru învățământul. Iată declarația parlamentarului nemțean:

„Ne aflăm în fața unei decizii pe cât de neașteptată, pe atât de nedreaptă. Dacă vorbim de profesorul Elena Preda, inspectorul școlar de specialitate la disciplina Istorie, un om cu o pregătire profesională de excepție, ale cărei merite sunt recunoscute, un om pasionat de meserie și de Istorie, inițiator al unei multitudini de activități la nivelul județului Neamț, un om aflat deja în vârful piramidei competenței profesionale, este aberantă o asemenea măsură.

Este o decizie absolut arbitrară, luată în contextul în care sistemul de educație are din ce în ce mai puțini absolvenți, care vor să lucreze în învățământ. Din  cauza unei salarizări insuficiente, vedem cu toții că în ultimii ani din ce în ce mai puțini tineri vor să devină cadre didactice. Greva generală a celor care lucrează în învățământ, care se desfășoară zilele acestea, pune decidenții politici în situația de a găsi imediat soluții de dezamorsare a conflictului de muncă.

Zilele acestea Guvernul încearcă identificarea unor soluții de rezolvare a doleanțelor corpului didactic și de determinare a cadrelor didactice de a se întoarce în sălile de clasă. Este timpul să ne ocupăm de această categorie profesională nobilă, care nu lucrează cu fierul sau cu lemnul, ci cu elevul.

Dacă în orice domeniu o eroare aduce un rebut, cu anumite costuri financiare, în domeniul învățământului, când vorbim de rebut, acesta are un efect de bumerang, pe termen foarte, foarte lung. Suntem convinși că există o deschidere a Guvernului, în condițiile unui buget foarte strâns, de a rezolva problema salarizării în sistem,  până la 15 iunie, când trebuie elaborată de Ministerul Muncii, noua lege de salarizare”.

„Lucrurile la ISJ Neamț trebuie reanalizate”

Revenind la ceea ce se întâmplă la nivelul Inspectoratului Școlar Neamț, cu desființarea postului de inspector de Istorie, deputatul Leoreanu susține că este o decizie aberantă ca, în contextul criziei din Educație, să scoți din managementul învățământului județean un om performant, care a demostrat valoare.

„Este neadecvat, nepotrivit și nedrept să îndepărtăm oamenii competenți, oamenii de calitate, pasionați de meserie, care încă țin aprinsă flacăra pe altarul Educației. Fiind de formație profesor, am o mare durere în suflet și în același timp o revoltă față de asemenea decizii, luate, indiscutabil, pe criterii politice. Cei mai buni oameni din sistem nu trebuie numiți pe criterii politice, ci pe criterii de profesionalism, ca în cazul inspectorului Elena Preda.

Regret decizia inspectorului școlar general, Florentina Luca Moisă și vom avea zilele acestea o discuție cu doamna ministru Ligia Deca, căreia îi vom prezenta situația de la Neamț. Sunt sigură că aceasta va purta o discuție lămuritoare cu inspectorul general Florentina Moisă, care sperăm să revină asupra deciziei. Am văzut în presă și reacția Asociației Profesorilor de Istorie Neamț, formată din cei mai buni profesioniști ai disciplinei.

Au luat poziție față de desființarea postului de inspector la disciplina Istorie, arătând derapajul inspectorului școlar general, Florentinba Luca Moisă. Vorbim aici de o asociație profesională, condusă de cei mai buni dascăli ai disiplinei Istorie, obiect obligatoriu și la Bacalaureat. Cred că lucrurile la ISJ Neamț trebuie reanalizate și sunt sigură că inspectorul școlar general, Florentintina Luca Moisă, își va da seama  de eroarea făcută și va reveni asupra deciziei”, mai spune   deputatul Laurențiu Leoreanu.

Decizia inspectorului școlar general a intrat în vigoare din data de 24 mai, profesoara Elena Preda întorcându-se la catedra rezervată de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. Aceasta a declarat că se află în curs de finalizare a lucrării de doctorat, care are ca temă istoria învățământului nemțean. O va depune în decurs de câteva săptămâni, urmând să susțină lucrarea în fața comisiei de doctorat.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Ion

    26 mai 2023 at 9:13 PM

    E normal sa o sustii pentru ca a accesat la functii ca si d-ta! Rusinica!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending