Contactează-ne

Actualitate

Deputatul Laurențiu Leoreanu a participat la Saber Guardian, cel mai mare exercițiu NATO din România

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ președintele Comisiei de Apărare a răspuns și invitației E.S. Dl. Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador al Republicii Italiene de a participa la evenimentul organizat cu prilejul aniversării a 77 de ani de la proclamarea Republicii Italiene ■ membrii Comisiei de Apărare și Siguranță Națională din Camera Deputaților au primit o delegație a think-thank-ului american Atlantic Council „Black Sea Task Force” ■

Președintele Comisiei de Apărare și Siguranță Națională, deputatul Dan Laurențiu Leoreanu a participat, în cursul acestei săptămâni, la o serie de activități aflate în sfera de competență a organismului pe care îl conduce. O primă activitate a fost participarea, la invitația ministrului Apărării Naționale, Anghel Tîlvăr la exercițiului multinațional „Saber Guardian 23”.

„Am avut ocazia să asist la simularea unei acțiuni de forțare și trecere a Dunării cu subunități și unități de manevră, sprijinite de structuri aeriene, navale și de geniu, unde soldați din 13 țări NATO au demonstrat nivelul de pregătire și interoperabilitate a forțelor armate NATO. Exercițiul Saber Guardian 23.

A fost  cel mai mare exerciţiu militar NATO din România, unde sunt implicați un număr de aproximativ 10.000 de militari. Ei au fost din România și națiuni aliate și partenere: Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Olanda, Muntenegru, Polonia, Portugalia și SUA”, a declarat deputatul Dan Laurențiu Leoreanu.

Ulterior acestei acțiuni, parlamentarul a dat curs invitației E.S. Dl. Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasador al Republicii Italiene în România, de a participa la evenimentul organizat cu prilejul aniversării a 77 de ani de la proclamarea Republicii Italiene.

„Cu o istorie bogată ce leagă țara noastră de Italia și cu principii și valori comune, pe care în prezent le împărtășim în calitate de membri ai Uniunii Europene și NATO, privesc cu încredere spre un viitor unde consolidăm bunele relații și dezvoltăm o colaborare și mai amplă între cele două state. La mulți ani, în pace si prosperitate, Italia!”, a adăugat demnitarul.

O altă importantă activitate a reprezentat-o întâlnirea de miercuri, 7 iunie, a membrilor Comisiei de Apărare și Siguranță Națională din Camera Deputaților la primirea unei delegații a think-thank-ului american Atlantic Council, condusă de Richard D. Hooker Jr., director de proiect al Black Sea Task Force, alături de o parte din conducerea Școlii Naționale de Studii Politici și Administrative (SNSPA), condusă de  prof. univ. dr. Remus Pricopie.

„Black Sea Task Force a fost creat în cadrul Inițiativei pentru Securitate Transatlantică a Consiliului Atlantic, la finalul lunii decembrie 2023, în parteneriat cu SNSPA București. Grupul de lucru vizează generarea de soluții privind combaterea și descurajarea amenințărilor, inclusiv a celor neconvenționale și hibride, soluții care ar putea fi puse în practică de către factorii de decizie.

Inițiativa vine în contextul eforturilor Washingtonului pe linia definitivării strategiei SUA pentru regiunea Mării Negre, respectiv a reafirmării importanței acestei regiuni în cadrul noului Concept Strategic al NATO. Am reiterat faptul că Parteneriatul Strategic pe care România îl are cu SUA este unul dintre cei trei piloni ai politicii externe și de securitate, alături de apartenența la NATO și UE, ai țării noastre.

În cei 26 de ani de la lansarea sa, România s-a dovedit a fi un aliat de încredere al SUA în regiune, rol întărit de creșterea relevanței și a profilului strategic în regiune. Am salutat și încurajat interesul manifestat de SUA pentru regiunea Mării Negre, la nivel de Congres și Administrație Prezidențială, mulțumindu-le, totodată, pentru promovarea Black Sea Security Act în Congresul American.

În final, am transmis că regiunea Mării Negre reprezintă o prioritate strategică pentru statul român, care urmărește transformarea acesteia într-o zonă de pace și stabilitatea, astfel încât încercările Federației Ruse de sigilare a acesteia să iasă din calcul”, a mai precizat deputatul Dan Laurențiu Leoreanu.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending