Contactează-ne

Actualitate

Deputat înjurat copios de internauţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 670 de postări la încercarea deputatului Iulian Bulai de a face "reclamă" turistică judeţului Neamţ , în aproape toate internauţii îl înjură ■ unii apreciază că fostul ministru al economiei, nemţeanul Dănuţ Andruşcă, e "mic copil" pe lîngă "deputatul statuie vivantă " ■

Că preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, deputatul nemţean Iulian Bulai reuşeşte, cel puţin săptămînal, să ajungă în atenţia opiniei publice pe Facebook, făcîndu-se de rîs, nu mai e pentru nimeni o noutate.

În urmă cu două zile acesta a încercat să facă „reclamă turistică” cascadei Duruitoarea, dar în stilul său inconfundabil. „Îmi pare rău să văd fotografii de la Bigăr. Vă invit la Neamţ, pe Muntele Ceahlău. După cum vedeţi, Cascada Duruitoarea nu are cum să se prăbuşească. Este durabilă, autentică şi minimalistă. Vă aşteptăm cu drag şi multă răbdare. PS: nu avem cărţi poştale cu Cascada Duruitoarea modificată în Photoshop”, a scris Bulai.

Şi din momentul postării deputatului nemţean şi pînă în momentul documentării noastre (în dimineaţa zilei de 9 iunie n.r) înjurăturile internauţilor la adresa deputatului Iulian Bulai au „curs” cu sîrg. Din peste 80% din cele 670 postări am găsit doar una care să vină în apărarea năstruşnicului nostru conjudeţean, trimis de nemţeni în Parlament să-şi „facă zilnic „numărul”… de postări. Fiindu-i „milă” de muştruluiala pe care i-o fac alesului majoritatea internauţilor, Cristina Mihaela Mărtinaş îi ia apărarea: „Ăştia care comentaţi aiurea şi cu răutate la adresa lui lui Iulian Bulai să nu uitaţi să vă puneţi statusul cu Je suis cascada Bigăr”.

În rest, foarte multe postări ale internauţilor furioşi pe dorinţa permanentă a deputatului Iulian Bulai de a fi în atenţia românilor, chiar şi cu preţul ridicolului dus la extremă, dar nu sînt reproductibile din cauza vulgarităţii lor. Am selectat o parte din cele mai relevante, care conţin o notă de ironie, ce poate îl va descuraja pe deputatul Iulian Bulai să îşi mai dea public cu părerea pe marginea oricărui subiect.

Iulian Tănase îl ironizează, cu fineţe, pe şeful Comisiei de cultură, din Camera Deputaţilor. „Eu vă invit la Niagara. Este durabilă, autentică şi… minimalistă… aşa şi-aşa”. Oana Lee exclamă:”Doamne, trebuia să avem şi noi un personaj din ăsta în Parlament, altfel ne plictiseam rău de tot. Aşa măcar, săptămînal, rîdem cu dumele d-lui deputat Bulai. Viitorul sună bine!”

Anca Roşnoveanu se întreabă de ce nu există o lege prin care să se protejeze, de exemplu, patrimoniul silvic al ţării.”Nu ştiu cine ar mai putea să aibă pretenţii de la tine. Cascada Bigăr este doar o mică parte a ceea ce Caraş-Severin poate oferi turistului, singurul judeţ din România cu 4 Parcuri Naţionale. Problema ta de bază ar fi să votezi Legea Parcurilor Naţionale scrisă de Mihai Goţiu, să nu se mai facă masacru de păduri în Cheile Nerei – Beuşniţa, în toate parcurile din România! De ce nu are legea susţinere parlamentară?!”

„Mai bine să taci şi să creadă lumea că eşti prost, decît să deschizi gura şi să înlături orice dubiu”

Paul Runcan îl adomonestează şi el într-un limbaj nu tocmai protocolar pe deputatul nemţean. „Bă, naşpa de Bigăr… csf ncsf… uite ceva cascadă random în capătul celălalt al ţării. Man, ţi-e rău dacă nu te faci de c….. măcar o dată pe săptămână? Puteai să zici şi tu de cît de păcat e că s-a prăbuşit, puteai să zici şi tu de ce intenţionezi să faci ca să nu se mai prăbuşească şi alte monumente, puteai măcar să aştepţi cîteva zile cît să le treacă supărarea fraierilor care ţin mult la rezervaţia aia. Dacă nu, puteai măcar să taci, puteai să nu zici nimic… ceva, orice, oricît de constructiv… da nu… e marţi şi încă nu te-a băgat lumea în seamă suficient, nu? Aşa că trebuia să bagi băţul ăla prin gard… Mergi frumuşel la cascada ta din Neamţ şi împleteşte baloane acolo, măcar să nu mai enervezi lumea cu căcaturile tale. Sau rămâi la orice altceva la care te pricepi, şi nu mai emite păreri personale. Ţine-le pentru pagina personală, nu pentru aia de deputat”.

Nemţeanul Horia Halbedel îl atinge pe deputat la „corda sensibilă”, aceea a votului. „Mă bucur că mi-am făcut viza de flotant şi nu am votat în Neamţ. Nu se poate ca primul om de pe listele pentru parlamentare, din partea USR, să fie atît de prost”. Pe aceaşi temă un alt votant, Octavian Teodor, îi aruncă verde-n faţă :”În fiecare zi regret tot mai mult faptul că v-am votat”. Parafrazînd versurile baladei „Mioriţa” Delia Cojenelu îi spune deputatului nemţean:”Bubulaie, laie, bucălaie! Ai ratat, din nou, ocazia de a tăcea. Ai stîrnit, în schimb, o cascadă de kkt. O să- i spunem cascadei…Bulaitoarea!”.

Ioana Pintilei: „Totul e pe principiul… dacă moare capra vecinului, ţi-o vînd pe-a mea”. Răzvan SB :”Şi ziceaţi că Andruşcă e prost…E mic copil, pe lîngă ăsta”!Sprin Cătălin: „Depanator cascade stil minimalist, caut de lucru!”.

Cristian Talanga: „…. Cînd te trezeşti dimineaţa te admiri în oglindă şi spui cu voce tare: Oglindă, oglinjoară cine este cel mai deştept şi frumos din Parlament ?”.

Sharida Manitou:”Băbăiatule! Pe tine nu te învaţă nimeni acolo ce să spui, ce să nu spui şi cînd să taci? Mai ales cînd să taci! Zi dacă ai nevoie, facem chetă şi-ţi luăm dracului un consilier în comunicare, că tot ieşim mai ieftin decît să plătim oalele sparte de tine… „.

Concluzia pare a fi trasă de Alexandru Roşca: „…..Postarea asta e o mizerie în sine” şi de Ad. Stanciu, care îl citează pe Mark Twain : „Mai bine să taci şi să creadă lumea că eşti prost, decît să deschizi gura şi să înlături orice dubiu”, după care urmează îndemnul internautului Octavian Nicoleanu: „…..În loc să staţi pe Facebook şi să debitaţi numai prostii, mai bine faceţi ceva pentru ţărişoara asta!”.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. V.Vasile

  10 iunie 2021 at 8:03 AM

  „Mai bine să taci şi să creadă lumea că eşti prost, decît să deschizi gura şi să înlături orice dubiu”
  Bun comentariul dar nici sa taci daca tot ai ajuns in parlament ca mai bine ramai naibii la vulcanizare…..
  Cat despre acest Bulai, este un accident al vremurilor astea ajuns in functii publice si din pacate nu este singurul ,,dragii mei nemteni,,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Istoria și beneficiile ginului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ginulesteunadintrecelemaipopularebăuturialcooliceșiuzulsăuîndiferite cocktail-uri o face foarte des consumatăvara. Ce știm, însă, despreaceastăbăutură? Cum aapărutșiunde?

 

Ca multaltebăuturialcoolice, șiginul a fostconceput ca un medicament. Aapărutînsecolul al XVII-lea înOlandașiscopulsăuinițial era pentruutilizărimedicinaleîncăutareaunuiremediuîmpotrivaproblemelor digestive șirenale. Se elabora cu orz, secarășiporumb, pentruaadăuga ulterior ienupăr. Unelesursevorbescînsădesprefaptulcă, însecolul 12, niștecălugăriitalieni au fostprimii care au obținut o băuturăasemănătoareginului, cu care doreausătrateze – fărăsucces – ciumabubonică.

 

Ginul a fostfoarte popular înrândulsoldațilorșifolositînmulterăzboaie, fiindnumit „curajulolandez”, pânăcând a ajunsîncele din urmăînarmatabritanică, iarsoldațilorenglezi le-a plăcutatât de mult, încât au dusaceastăbăuturăîn Anglia. Nu a duratmultpânăcândcurtearegală a aflatdespreaceastașiapoipopularitateasa a începutsăcreascăpână la nivelulîn care a existat o penurieînproducțiasași, pentru a ținepasul cu cererea, calitatea a începutsăscadă. Uneori a fostchiarnecesarsă se adaugezahărpentru a-iîmbunătăți aroma. Ulterior a fostcreată o lege care dicteazăcăpentru a produce sau a vinde gin estenecesarsă se dețină un permisși o persoanăpoateaveadoarunuldintreceledouă, adică, dacăpermisul de producțieesteacordat, permisul de vânzare nu va fi acordatșiviceversa.

 

William al III-lea de Oraniaainterzisconsumul de distilate non-britanice. Înlocsăîiîmpiedicepeenglezisăbea gin, a provocatcreștereadistileriilorilegale. Ceeace, la rândulsău, a provocatrevolte, lupte de stradăși tot felul de problemesocialepe care pictorul William Hogarth (1697-1764) le-a înfățișatîntabloulsăuintitulat Gin Lane în 1751. Însfârșit, așa a creatguvernulenglez o adevăratăcultură a ginuluiprinreglementareaconsumuluișiproducțieiacestuia.

Gin emagoferte

Una dintrecelemaiinteresantecuriozitățiestecăcelebrul gin-tonic este un amestecoriginar din Spania, în special din San Sebastian, din ȚaraBascilor. Înunelepărți ale lumii se numeșteacest cocktail cu numele de gin spaniol. Altesursesusțin, însă, căsoldațiibritanici din India au fostprimii care au adăugatapătonică – sifon cu chinină – în gin, datorităproprietățilorchininei de a lupta cu malaria.

 

O altăcuriozitateconstăîndistilare, deoareceeste de obiceisecretă. Unelemărci au profitat de ocaziepentruaieșiînevidențădatoritădiferențeilorînutilizareatuturortipurilor de tehniciîndistilare.

 

Încele din urmă, o anecdotăinteresantă care se referă la numeleîn sine datează din anul 1714, când prima utilizarescrisă a cuvântului „Gin” a fostgăsităîntr-o carte numită „Fabulaalbinelorsauviciile private șibeneficiilepublice” de Bernard Mandeville. Acelașiautor a scriscănumeleacestei infame băuturi, care provine din boabele de ienupărînlimbagermană, a fostacum, datorităutilizării sale frecvente, prescurtatăînmonosilaba Gin. Se spunecăbritaniciieraupreabețipentru a pronunța „Genever” și de aceea au trebuitsă o abrevieze.

 

Ce forme de elaborareputemgăsi?

 

Găsimdiferitețări dedicate producției sale, celemaireprezentativefiindRegatul Unit al MariiBritanii, Olanda, Statele Unite șiSpania. Înfuncție de țară, detectămunsoisaualtul, deciavemdiferitemoduri de a-l face. Olanda produce soiulolandez, întimpceîncelelaltețărimenționate se produce ginulenglezesc.

 

 • Înceeacepriveșteginulolandez , consideratși ca „Genever” sau „Jenever”, băuturialcooliceslabesuntdistilateîmpreună cu malțultratatșifermentat. Producțiaobținutăesteapoiamestecată cu diferiteelemente cu caracteristiciaromatice. Însfârșit, se distilează din nou, obținându-se astfelun gin cu aproximativ 44 de grade alcool.

 

 • Înceeacepriveșteginulbritanic, principaladiferențăesteutilizareaunuialcoolputernic, redus ulterior, deoarecerestulprocesuluiesteacelași. Este, de asemenea, aromatizatșidistilat. Acest gin estemaiuscatșiatinge 47 de grade alcoolice.

 

Se spunecăînsășiregina-mamăElisabeta I obișnuiasă consume gin tonic, cerând „aduceți-iacesteibătrâneregine un gin”. Și nu consumaunulușor, ci obișnuiasăbeanouăpărți gin, o parte apătonică. Și a murit la vârsta de 102 ani!

 

Dar existăși o altăfigurăfoartelongevivădespre care știm cu toțiicăi-a plăcutginul tonic. Vorbimdespre Winston Churchill care obișnuiasăspună „aceastăcombinație a salvatmaimulteviețidecâttoțimedicii din imperiu”.  Am puteaspuneatuncicăginul tonic prelungeșteviața?

Iatăcâteva din beneficiileginului tonic:

 1. Este digestivșiamelioreazădurerile de stomac

Deșiînunelețări se consumăseara, în Anglia esteluat ca aperitivsauchiardupăprânz. Șiastapentrucă, pelângăfacilitareadigestiei, amelioreazădurerile de stomacși face sădisparăsenzația de greutatedupă o masăcopioasă.

 1. Are proprietăți benefice pentrusănătate

Ginulestefăcut din multeierburinaturale, cum ar fi verbena de lămâie, piper saucoriandru. Ingrediente careraporteazăbeneficiimaripentrusănătateanoastră.

 1. Previneinfecțiileurinareșifavorizeazăfuncționarearinichilor

Dacă, pelângăconsumulunui gin-tonic, se ingereazămultăapăînfiecarezi, vomajutasistemulnostruurinarșirinichiisăfuncționezecorect, evitândinfecțiile legate de acestea.

 1. Este diuretic șiajută la eliminareafluidelor

Ginulconținefructe de ienupăr care suntcunoscutepentruproprietățilelordiuretice, de curățare, relaxanteșitonifiante, care favorizeazăeliminareatoxinelor. Dar conțineșicerealeprecumorzul, care estedigestivșilaxativ, deoareceasigură fibre, favorizând un tranzit intestinal bun, precumșireducereanivelului de colesterolșizahăr din sânge. Au chiarsubstanțenumiteinhibitori de protează, care ajută la combatereacanceruluiîntractuldigestiv.

 1. Oferămaipuținecaloriidecâtaltebăuturialcoolice

Dacă ții o dietă, ai noroc. Trebuie să știți că, pe lângă faptul că oferă mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice, ginul tonic nu are grăsimi sau colesterol. Drept urmare, nu te simți vinovat dacă din când în când bei o porție din băutura ta preferată. Desigur, numaiamestecat cu tonic, deoarece cu altebăuturimaidulci, caloriilecrescconsiderabil.

 1. Amelioreazăafecțiunilelombareșimusculare

Datorităputerii sale analgeziceșiantiinflamatorii, ginuleste un bun remediu la domiciliuatuncicândsuferim de dureri de spate lombaresaualtedurerimusculareșiarticulare. De fapt, unuldintrecelemaieficienteremediipopulareesteînmuiereastafidelorîn gin.

 1. Combatetusea, gripașirăcelile

Datorităproprietăților sale antisepticeșiantispastice, îmbunătățeștesănătateasistemului respirator. Evident, dacăsuntembolnavi, nu vomabuza de băutură, daradevărulestecă o bauturamică ne poateajutasăfacemfațăboliimultmai bine.

 

 1. Amelioreazădurerilemenstruale

Remediilebunicii au fostîntotdeauna bine cunoscutepentrueficacitatealor. Poateaiauzit-o pe a ta spunândcăginulestefoarte bun pentruameliorareacrampelormenstruale. Știaubunicileceștiau, cu siguranță!

 1. Celmaieficientremediuîmpotrivamalarieișiscorbutului

Înainte ca medicinasă fi avansat la nivelul de astăzi, resurselepentrucombatereaanumitorbolieraufoartepuține. Cu toateacestea, ginul tonic a devenitcelmaieficientîmpotrivamalarieișiscorbutului, salvând mii de viețiînrăzboișipe mare. Scorbutulestecauzat de un deficit de vitamina C și, prinurmare, englezii au adăugatîntotdeaunapuținălămâieînbăuturalor.

 1. Îmbunătățeștedispoziția

Evident, ieșirea la o băutură cu prieteniiajutăîntotdeaunasă ne deconectăm de rutină, dardacăavemși gin-tonic, cu atâtmaimult. Pelângăîmbunătățireadispoziției, ne ajutăsăuităm de grijipentru o vreme.

Citește știrea

Actualitate

Maratonul vaccinării la Curtea Domnească

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începând din acest weekend pe platoul Curții Domnești din Piatra-Neamț va fi organizat un centru mobil de vaccinare. Acesta va funcționa sâmbăta și duminica în intervalul orar 09:00-21:00. Vaccinarea se face fără programare, doar pe baza cărții de identitate sau a certificatului de naștere, în cazul minorilor.

Sunt disponibile în acest centru serurile Phizer și Johnson&Johnson. Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză pot opta între cele două seruri, iar copiii și tinerii care nu au împlinit 18 ani se pot vaccina doar cu serul Phizer. Totodată, în cazul minorilor este necesară prezența unuia dintre părinți care să își dea consimțământul pentru vaccinare.

Centrul va fi organizat pe 3 zone: triaj, vaccinare și supraveghere după administrarea serului. Activitatea se va organiza cu respectarea distanțării, iar în cazul unor reacții adverse se va acorda ajutor medical specializat în condiții de siguranță.

Centrul mobil de vaccinare va fi prezent la Curtea Domnească și în următoarele 2 weekenduri (19- 20 iunie și 26-27 iunie)

Vă informăm că și la centrul de la Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra-Neamț este disponibil acum serul Phizer, vaccinarea fiind posibilă fără programare, în fiecare zi a săptămânii, în intervalul orar 08:00– 20:00.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu cinci victime s-a produs vineri, 11 iunie, pe DN 15, în comuna Grinţieş. Din primele informaţii a fost vorba despre o coliziune între un autoturism şi o autoutilitară, două persoane fiind transportate la Spitalul Târgu-Neamţ.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre un accident rutier produs pe DN 15,  pe raza comunei Grințieș.

În accidentul rutier au fost implicate un autoturism și o autoutilitară,  în care se aflau cinci persoane.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD de la Garda 2 de Intervenție Poiana Teiului și un echipaj cu ambulanță de la SAJ Ceahlău.

În urma accidentului rutier produs au rezultat cinci victime, neîncarcerate. Două victime, doi bărbați de 30 și 36 de ani, ce se aflau în autoturism, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, ulterior fiind transportate la CPU Târgu Neamț.

Celelalte trei persoane aflate în autoutilitară, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier.

Traficul rutier a fost blocat pe un sens de deplasare”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending