Actualitate
Depresia sezonieră
■ Psiholog Dr. Ana Aurelia Huţanu ■
E ianuarie, luna lui Gerar, cea mai friguroasă lună. Cerul e cenușiu, încărcat de nori, iar frigul și gheața de pe jos ne țin mai mereu încordați. Odată cu sărbătorile de iarnă s-au dus și luminițele și veselia (atâta câtă a fost) iar în locul lor au rămas munca, rutina, umbra și frigul. Nici nu e de mirare că avem tonusul mai scăzut în perioada aceasta!
Specialiștii în domeniul sănătății mintale (psihologii, psihiatrii și psihoterapeuții) au găsit și un nume pentru ce simțim acum: depresie sezonieră.
Cei de la Clinica Mayo definesc această condiție ca fiind “un tip de depresie legat de schimbările de anotimp, începând și încheindu-se aproximativ în aceeași perioadă a anului”.
Cei mai mulți oameni resimt depresia sezonieră de toamnă/iarnă, dar ceva mai rar se întâlnesc și persoane cu depresie sezonieră de primăvară/început de vară. Indiferent de perioada în care ne lovește acest tip de depresie (e posibil nici să nu ne dăm seama!) ne simțim storși de energie și indispuși. De obicei simptomele apar la începutul perioadei problematice, inițial ușoare apoi e posibil să devină din ce în ce mai severe.
Tratamentul poate include terapie cu lumină (fototerapie), suport psihologic sau chiar medicație în cazurile mai grave în care este împiedicată funcționarea normală a persoanei în societate sau apar idei suicidare.
Din fericire, simptomele trec în lunile calde pentru cei cu depresie sezonieră de toamnă/iarnă sau în anotimpurile reci pentru cei cu depresie sezonieră de primăvară/început de vară dar disconfortul creat și posibilele riscuri recomandă solicitarea de suport psihologic și medical atunci când
- ne simțim apatici, triști sau descurajați în mare parte a zilei, aproape zilnic
- ne-am pierdut interesul pentru activitățile care mai demult ne făceau plăcere
- avem energie scăzută, ne simțim moi și înceți
- dormim prea mult
- poftim carbohidrați, mâncăm mai mult ca de obicei și ne îngrășăm
- ne e greu să ne concentrăm
- ne simțim fără speranță, fără valoare sau vinovați
- ne dă prin cap că nu mai vrem să trăim.
Depresia sezonieră de toamnă/iarnă se manifestă în special prin dormit mult, modificări de apetit cu precădere poftitul de alimente bogate în carbohidrați, creștere în greutate, oboseală și energie scăzută.
Depresia sezonieră de primăvară/început de vară este însoțită de obicei de insomnie, apetit scăzut, scădere în greutate, agitație sau anxietate, iritabilitate crescută.
Persoanele care suferă de sindrom bipolar prezintă risc crescut de a dezvolta acest tip de depresie cu perioade de manie preponderent vara și de depresie iarna.
Este normal să avem momente și zile în care suntem mai abătuți dar dacă acest lucru se întâmplă zile la rând și nu găsim motivație să facem lucruri care altă dată ne făceau plăcere, ar trebui să consultăm un specialist cu atât mai mult atunci când somnul și apetitul ne sunt date peste cap, recurgem la alcool pentru confort și relaxare, ne simțim deznădăjduiți sau ne gândim la suicid.
Nu putem preveni depresia sezonieră dar dacă luăm măsuri din timp pentru a gestiona simptomele vom putea măcar preveni agravarea lor în timp. Dacă suntem atenți la schimbările majore la nivelul dispoziției, apetitului, somnului și energiei, putem prezice perioada din an în care simptomele încep să se manifeste. Tratamentul poate preveni complicațiile cu condiția să fie aplicat înainte ca simptomele să se agraveze prea tare. Unii recurg la tratament preventiv înainte de perioada în care se declanșează de obicei depresia sezonieră, alții îl continuă și după ce simptomele ar trebui să dispară pentru a încerca pe cât posibil să prevină reapariția lor în formă severă.
Oricare ar fi metoda aleasă pentru combaterea depresiei sezoniere, este important de știut că putem solicita sprijin psihologic și medical pentru a depăși cu bine aceste stări.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima pagină2 săptămâni,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Un cal a fost salvat dintr-un bazin în comuna Bârgăuani
-
Actualitate2 săptămâni,
Crin Antonescu își „suspendă” candidatura la alegerile prezidențiale
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin