Contactează-ne

Actualitate

Depolitizare în Educaţie, între ipocrizie şi realitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un proiect de lege prevede modificarea Legii Educaţiei ■ cică se vrea depolitizarea funcţiilor de conducere ■ inspectorul general, Mihai Obreja, crede că este vorba de ipocrizie ■ trei inspectori şcolari fac parte din consiliile locale de la Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ ■

Un grup de parlamentari din actualul legislativ au iniţiat un proiect de lege prin care se doreşte modificarea unor articole din Legea educaţiei, intenţionîndu-se depolitizarea sistemului.

Conform acestuia, persoanele aflate în funcţii de management educaţional nu pot avea şi funcţii în partidele politice. Inspectorul general, Mihai Obreja, spune că, în fapt, este vorba de o ipocrizie politică, în sensul că cei cu funcţii de conducere sînt reprezentanţii instituţiilor descentralizate, care au fost şi vor fi conduse politic.

„În opinia mea, este vorba de o ipocrizie, ca şi în multe cazuri similare. Dacă se citea mai cu atenţie Legea Educaţiei din 2011 şi acolo exista un articol prin care se specifica faptul că directorii şi directorii adjuncţi ai unităţilor de învăţămînt nu pot avea funcţii de conducere într-o formaţiune politică. Ceea ce vor să modifice acum parlamentarii ar presupune ca şi inspectorii şcolari generali, inspectorii generali adjuncţi şi directorii Caselor Corpului Didactic să fie în aceeaşi situaţie.

Nu ştiu în ce măsură o astfel de prevedere schimbă situaţia pentru că un inspector şcolar general sau un inspector general adjunct sînt membri ai unui partid politic şi fac parte din birouri politice judeţene sau municipale, dar iau parte la codeciziile care se iau în zona politică. Inspectorul general este, la fel ca prefectul, reprezentantul Ministerului Educaţiei în teritoriu, în condiţiile în care ministerul este condus politic. Se clamează foarte mult depolitizarea, dar nu se realizează în fapt. Nu se face politică nici în inspectoratul şcolar, aşa cum nu se face nici în prefectură, deşi prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Acesta, care este la al doilea mandat în Consiliul Local Piatra Neamţ şi-a îndemnat colegii inspectori şi pe directori să candideze pentru funcţii în consiliile locale în cît mai multe unităţi administrativ teritoriale, pentru a putea sprijini alocarea de fonduri pentru învăţămînt.

Profesorul Obreja a amintit şi cîteva proiecte sprijinite sau iniţiate de el, în calitate de consilier local, referitoare la alocarea de fonduri pentru manifestările legate de aniversarea Centenarului Marii Uniri sau pentru infrastructura şcolară din municipiul reşedinţă de judeţ.

Acum, în Inspectoartul Şcolar Neamţ sînt trei inspectori care au şi calitatea de consilieri locali – Mihai Obreja – Piatra Neamţ, Lăcrămioara Păiuş – Roman şi Elena Preda – Tîrgu Neamţ. Inspectorul şcolar general nu cunoaşte însă dacă există directori de şcoli membri în consiliile locale din diverse localităţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending