Contactează-ne

Prima pagină

Democrația costă, nu glumă! Sume cheltuite la alegerile locale și europarlamentare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conform anexei la Hotărârea de Guvern privind alegerile locale și europarlamentare, cheltuielile cu scrutinul din 9 iunie s-au ridicat la 1.561.384 mii lei ■ AEP a virat către PSD – 26,5 milioane de lei; PNL – 22,5 milioane de lei; USR – 12,1 milioane de lei; AUR – 5,3 milioane de lei și ProRomânia – 1 milion de lei ■

Chetuielile cu alegerile au fost stabilite prin două acte normative, aprobate de Guvernul României. E vorba de Ordonanța de urgență nr.21/2024, privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și anexa la hotărârea publicată în Monitorul Oficial nr.217 din 14 martie 2024.

Astfel, cheltuielile cu organizarea și desfășurarea alegerilor s-au ridicat la un total general de 1.561.384 mii lei. Conform anexei amintite, defalcat, bugetul pentru alegeri a fost repartizat pe instituțiile cu atribuții în organizarea alegerilor din 9 iunie. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a primit 1.126.900 mii lei, din care cheltuieli cu personal 840.500 mii lei; cheltuieli cu bunuri și servicii 285.400 mii lei și active nefinanciare 1.000 mii lei, fonduri derulate prin prefecturi.

O altă instituție implicată în alegeri a fost Secretariatul General al Guvernului, care a avut alocată suma de 18.095 mii lei, din care cheltuieli cu personalul 883 mii lei, bunuri și servicii 4.239 mii lei. Instituttul Național de Statistică a primit 17.294 mii lei, din care 382 mii lei, cheltuieli cu personalul; 3939 mii lei cheltuieli cu hunuri și servicii și 12.073 active nefinanciare.

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a avut cheltuieli cu personalul în valoare de 501 mii lei, cheltuieli cu bunuri și servicii 300 mii lei, totalul cheltuielilor cu aparatul propriu și unitățile teritoriale fiind de 801 mii lei. Autoritatea Electorală Permanentă a avut unul din cele mai ”generoase” bugete, alocându-i-se 85.321 mii lei, din care cheltuieli cu personalul 8.319 mii lei; cheltuieli cu bunuri și servicii 73532 mii lei; active nefinanciare 3470 mii lei.

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe(MAE) pentru organizarea alegerilor în Diasporă s-a ridicat la 191.531 mii lei, din care 128.531 mii lei cheltuieli cu personalul, 60.000 mii lei cheltuieli cu bunuri și servicii și 3000 mii lei cheltuieli cu active nefinanciare. Și Serviciul de Telecomunicați Speciale a avut un buget consistent care s-a ridicat la 134.500 mii lei, din care  22.700 mii lei cheltuieli cu personalul; 41.800 mii lei cu bunuri și servicii; 70.000 mii lei active nefinanciare.

Agenția Națională de Integritate (ANI) nu a avut alocat nici un leu pentru cheltuieli de personal, fiindu-i repartizați doar 4237 mii lei cheltuieli cu bunuri și servicii. Ultima instituție angrenată în procesul electoral din 9 iunie  a fost Consiliul Național pentru Stuidierea Arhivelor Securității, care a primit 100 mii lei pentru bunuri și servicii și 700 mii lei active nefinanciare.

Membrii secțiilor de votare și-au primit drepturile bănești

Vineri, 28 iunie 2024, a fost ultima zi în care au fost achitate indemnizațiile persoanelor care au făcut parte din secțiile de vot, sumele fiind acordate prin primării, timp de două zile (26-28 iunie). Președinții de secții au încasat cele mai mari sume, fiind și cei responsabili de numărarea voturilor. Toți membrii secției de votare au primit o indemnizație de protocol de 35 de lei pe zi.

Conform art.22 (9) din actul normative menționat, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi operatorii de calculator ai acestora au avut dreptul să primească, la cerere, o zi liberă plătită de la locul de muncă, în ziua următoare zilei votării, pe baza adeverinţei eliberate în acest sens de către biroul electoral de circumscripţie judeţeană, biroul electoral de circumscripţie al sectorului municipiului Bucureşti sau Autoritatea Electorală Permanentă, după caz.

La alegerile din data de 9 iunie 2024, pentru activitatea desfăşurată în cadrul birourilor electorale şi pentru suportul tehnic al acestora s-au acordat următoarele indemnizaţii: a) 330 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară, locţiitorii acestora şi operatorii de calculator; b) 240 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară;

c) 300 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie judeţeană, ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi pentru preşedintele Biroului electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, pentru locţiitorii acestora, precum şi pentru ceilalţi membri ai acestor birouri electorale; d) 300 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală, precum şi pentru locţiitorii acestora;

e) 170 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească şi municipală; f) 170 de lei pe zi de activitate pentru informaticieni; g) 170 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie, precum şi pentru statisticienii acestora, acolo unde este cazul; h) 350 de lei pe zi de activitate pentru preşedintele Biroului Electoral Central, locţiitorul acestuia şi ceilalţi membri ai Biroului Electoral Central;

i) 250 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central, precum şi pentru statisticienii acestuia; j) 330 de lei pe zi de activitate pentru preşedintele biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, pentru locţiitorul acestuia, precum şi pentru ceilalţi membri ai acestui birou electoral; k) 250 de lei pe zi de activitate pentru personalul tehnic auxiliar al biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, precum şi pentru statisticienii acestuia;

l) 730 de lei pe zi de activitate pentru preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate; m) 660 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate care îndeplinesc şi atribuţiile operatorilor de calculator; n) 600 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate. De menționat și faptul că AEP va vira în perioada următoare și cheltuielile publice ale partidelor politice, care se așteaptă să fie mai mari pentru perioada campaniei electorale.

De reamintit faptul că AEP a virat pentru perioada ianuarie-martie 2024 către 5 formațiuni politice suma de 67,6 milioane lei, respectiv pentru: PSD – 26,5 milioane de lei; PNL – 22,5 milioane de lei; PMP – nu a primit fonduri din cauza unui conflict juridic privind președinția partidului; USR – 12,1 milioane de lei; AUR – 5,3 milioane de lei și ProRomânia – 1 milion de lei, însă fondurile sunt virate unui executor judecătoresc.

Partidele au cheltuit mai mult decât au primit până în martie, adică 81 de milioane de lei – 120%. AUR a cheltuit cel mai mult raportat la cât a primit în aceste trei luni, adică 240%. Comparativ cu primele luni ale anilor trecuți se vede o creștere semnificativă cu privire la sumele investite de partide. În 2023 partidele cheltuiseră până în martie 55 de milioane de lei, iar în 2022 34 de milioane de lei – ceea ce se explică desigur și prin faptul că 2024 este an electoral, cheltuielile fiind mai mari și urmând a fi deconate ulterior depunerii documentelor financiare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending