Contactează-ne

Actualitate

“Democraţia americană”, departe de a mai fi un model în Europa

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un recent sondaj de opinie relevă că doar 18% dintre europeni mai consideră că mult vestita “democraţie americană” ar mai fi un bun exemplu de urmat.

Aceasta, în contextul în care SUA dă dovadă că a preluat, cu de la sine putere, rolul de “jandarm mondial” asumându-şi în nume propriu şi provocările Rusiei şi Chinei. O posibilă cauză a pierderii încrederii în ochii europenilor, o constituie şi eşecurile usturătoare în serie, suferite de SUA, începând cu Vietnamul, continuând cu Irakul şi sfârşind  cu  Afganistanul.

Eşecuri suferite, în urma unor aventuri pornite de marele jandarm de dincolo de Atlantic, ca urmare a disputei  ideologice dintre “democraţia americană” şi “democraţia rusă”. În şiragul eşecurilor SUA se prefigurează o nouă aventură, în Ucraina, pornită de la preluarea Crimeii de către Rusia. O Rusie care visează la rolul ei apus, de  putere imperială. Un conflict, posibil teoretic, pe teritoriul Ucrainei, nu poate fi considerat un conflict în afara Europei şi Uniunea Europeană este singura îndreptăţită să se implice în rezolvarea acestuia.

UE este considerată  cea de a treia putere economică a lumii, după SUA şi China. În acest context, SUA dovedeşte că a preluat unilateral rolul de jandarm mondial, asumându-şi acum, tot în nume propriu, să răspundă provocărilor venite din partea Rusiei şi Chinei. Asistăm la tentative de negocieri între SUA şi Rusia, care ne reamintesc de lalta lui 1945 privind sferele de influenţă, abil mascate acum sub pretextul asigurării securităţii Europei.

Paradoxal, dar tocmai la astfel de negocieri, UE este marele absent. UE rămâne inertă, nu numai la tentativa de extindere a rolului de “jandarm mondial” al SUA, dar şi la tentativa de preluare de către SUA, a rolului de “jandarm al Universului” prin anexarea satelitului natural al Pământului, ca cel de al 51-lea stat federal.

Cu băţul prin gard

Atât americanii, cât şi ruşii nu vor să semneze un tratat, privind limitatea sferelor  lor de influenţă în Europa. În rezolvarea provocărilor existente în Europa, nu Uniunea Europeană deţine iniţiativa, ci NATO care a preluat prerogativele, având SUA ca supervizor, într-o cheie vădit ideologică. Provocările, UE le percepe într-o cheie mai mult pragmatică, decât ideologică.

Ruşii acuză americanii, şi implicit NATO, că îşi extind sfera de influenţă în Europa, apropiindu-se provocator de graniţele Rusiei. În compensare, americanii îi acuză pe ruşi exact de acelaşi lucru, deşi graniţele Europei nu se  mărginesc cu cele ale SUA. Suntem obligaţi să ne reamintin de “Criza rachetelor” din 1962, când sovieticii plasau rachete nucleare în Cuba, lângă  graniţa SUA. Avertismentul dur al preşedintelui SUA, J.F.Kennedy, l-a convins pe preşedintele URSS, N.S. Hruşciov, să-şi retragă imediat rachetele acasă, pentru a nu transforma Războiul Rece în al treilea Război Mondial.

Astăzi situaţia se repetă, dar în sens invers. Dacă SUA şi Rusia nu găsesc o cale de rezolvare a crizei, se deschide un nou front al Războiului Rece în Europa, o nouă criză a rachetelor fiind un fapt real, care rămâne nerezolvat. Cu singura deosebire că locul Cubei din 1962, l-au luat acum Polonia şi România, după cum susţine Rusia. Nu poate fi ignorat total riscul izbucnirii unui război real, în care SUA va arunca bombele asupra Rusiei, iar Rusia îşi va arunca bombele asupra bazelor SUA de pe teritoriul Europei.

Explicând cum ar vrea SUA să acorde ajutor insurgenţilor ucrainieni, în cazul în care ruşii ar invada Ucraina, un oficial american s-a apucat să facă o paralelă cu ajutorul acordat de SUA celor din Afganistan, în perioada ocupaţiei sovietice din 1970-1980. Paralela ar putea fi onorantă pentru americani, dacă nu ne-am aminti că aceştia i-au ajutat pe afgani să scape de “democraţia sovietică”, aşezându-se în locul ruşilor pentru a oferi “democraţia americană”. A urmat eşecul exportului de democraţie americană, americanii fiind alungaţi de talibani, după un scenariu similar celui din Irak.

Americanii promit acum, că dacă ruşii intră în Ucraina, vor intra şi ei, dar nu va fi o întâlnire ca pe Elba în 1945. Nici nu ştim ce eveniment ar trebui să ne îngrijoreze mai mult, întâlnirea ruşilor cu ucrainienii insurgenţi, ori întâlnirea ruşilor cu americanii. La o astfel de întâlnire, nici americanii şi nici ruşii nu vor veni cu flori, chiar dacă România le va trimite gratuit buchete din serele de la  Deveselu.

Părerea mea, ca român îngrijorat că România nu se află la distanţe egale faţă de SUA şi Rusia, este că aceste două mari imperii, aflate de o parte şi cealaltă  a gardului ce le desparte, nu fac decât să se zădăre, băgând băţul prin gard, hămăind unul la altul. Din hămăitul lor nu reuşim să pricepem odată, care dintre ei ar putea fi câinele de pază al unei democraţii reale, care să nu fie potrivnică ADN-ului nostru naţional.

“Democraţia americană” carantinează Rusia

După ce SUA a trecut prin experienţele păguboase cu Vietnamul, Irakul şi Afganistamul, acum consideră că au câştigat suficientă experienţă în Orient, pentru a-şi încerca puterea şi cu Rusia din extremul Europei. SUA a ajuns să se lege la cap, taman când o durea mai tare în altă parte, zdrăngănind armele de război şi jucându-se cu focul, tocmai la graniţele unei Rusii aflată pe un butoi de pulbere.

Angajamentele de luptă ale SUA, care se apropie de graniţele Rusiei,  pot  transforma ţări precum România în posibile teatre de luptă. Atâta timp cât cele două alianţe, NATO şi Tratatul de la Varşovia, existau, raţiunea acestora era să se controleze reciproc, asigurând un climat de  stabilitate, iar imaginea unui război se limita la Războiul  Rece.

Odată cu dispariţia voluntară a Tratatului de la Varşovia, NATO şi-a focusat atenţia asupra Rusiei, supunând-o explicit unui control permanent, la care ruşii nu puteau rămâne pasivi. SUA are ca obiectiv imediat atragerea Ucrainei la NATO, pentru  a controla  o graniţă  terestră cu Rusia, lungă de 1.200 km. După cum ţările din Orientul apropiat şi îndepărtat nu au acceptat modelul american de democraţie, se dovedeşte că nici Europa nu se dă în vânt după un astfel de model.

Aventura americană, care se apropie de graniţele Rusiei, este cu atât mai riscantă, cu cât nici nu se bănuie ce model de democraţie va induce în Rusia prezenţa SUA la graniţa sa. Experimentul american este în mare dificultate deocamdată, numai dacă privim rezultatele spectaculoase ale economiei Chinei.

“Democraţia americană” ne costă 2% din PIB

Grijile guvernelor României, numite cu firman de la Klaus Iohannis, nu au fost cum să stea în poziţie de drepţi în flancul estic al NATO, sau ce să facă cu românii decedaţi sau schilodiţi prin Afganistan. Principala grijă a guvernelor a fost cum să asigure şi să cheltuiască doi la sută din PIB pe plăţi anticipate pentru armamentul american promis, ca unică soluţie de a nu pierde respectul marilor producători de armament, americani.

Fair-play-ul american nu s-a dezminţit, pentru plăţile anticipate şi  integrale, Klaus Iohannis a primit ca garanţie o şepcuţă, din partea Preşedintelui Donald Trump. Americanii ne ţin cu atenţia trează şi cu ochii pe graniţa de pe Prut, avertizându-ne că în vreo zece zile ruşii ne vor cotropi. SUA ne oferă sprijin, fiind dispuşi să ne vândă la second hand avioane, elicoptere, drone şi alte ştifturi, pe care le-au disponibilizat în urma redotării armatei americane multilateral salvatoare. Pentru a ne abate atenţia de la investirea în armament a celor 26 miliarde de lei (peste 5 miliarde euro), generalul în rezervă Ciucă, ne ţine ocupaţi cu descifrarea milioanelor de factori umflate, emise de furnizorii de energie.

P.S.: În plină campanie electorală, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a decis să dea un semn că Europa se implică, promiţându-ne că Franţa ne va trimite ceva trupe în ajutor. Cum suntem primitori din născare, le promitem şi noi că o să ne restrângem în jurul cazanului naţional cu fasole, că acolo unde mănâncă 20 de milioane, mai pot mânca câţiva.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Urşii au dat iama la cabana Izvorul Muntelui. Localnicii şi turiştii au fost avertizaţi prin mesaj RO – ALERT

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 15 august, sălbăticiunea a atacat doi porci dintr-o anexă a cabanei ■ a doua zi, cabanierul a văzut doi urşi în apropiere şi a sunat la 112 ■ de la începutul anului jandarmii nemţeni au intervenit în 11 astfel de situaţii ■

Prezenţa urşilor a fost semnalată în zona cabanei Izvorul Muntelui. S-a întîmplat pe 16 august, în jurul orei 19:00, cînd în urma unui apel la 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz – Izvorul Muntelui a fost direcţionat în localitatea de la poalele muntelui.

„La sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în zona indicată, dar forţele au rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent, avînd în vedere că la cabană erau cazaţi şi turişti, intervenţia încheindu-se după aproximativ trei ore.

Apelantul, cabanierul de la Cabana Izvorul Muntelui, a relatat jandarmilor că în ziua precedentă ursul i-a atacat doi porci aflaţi într-o anexă a cabanei, la marginea pădurii, iar înainte de efectuarea apelului la 112 a observat din nou prezenţa a doi urşi în zona cabanei“, a anunţat Jandarmeria Neamţ.

Cei aflaţi în zonă au fost anunţaţi despre pericol de către ISU Neamţ, prin mesaj RO-ALERT. La faţa locului au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei Bicaz (SVSU), un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul ISU Neamţ şi jandarmii. De la începutul anului jandarmii au intervenit la 11 sesizări făcute prin apel la 112 care semnalau prezenţa urşilor, atît ziua cît şi noaptea, în apropierea gospodăriilor, la Tazlău, Bicaz-Chei, Izvorul Muntelui, Dămuc, dar şi pe traseele turistice din Masivul Ceahlău.

De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei. Cu toate acestea, jandarmii au mai rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Urşii au provocat şi pagube, atacînd animalele din gospodărie. Au fost şi situaţii în care prezenţa ursului s-a confirmat şi jandarmii au îndepărtat sălbăticiunea.

Ca urmare a repartizării apelului prin 112 sau a sesizării prin altă modalitate, Jandarmeria Neamţ desfăşoară următoarele activităţi: înştiinţează telefonic şi/sau prin alte mijloace de comunicare la distanţă instituţiile şi/sau persoanele cu atribuţii în domeniu; solicită date şi informaţii care să conducă la stabilirea nivelului de risc al intervenţiei; deplasează la faţa locului efectivele aflate în serviciu.

Apoi evaluează situaţia şi riscurile de agresiune generate de exemplarele de urs, respectiv prezenţa umană în zonă, factori ce pot provoca dezvoltarea spontană a agresivităţii, şi comunică datele către ceilalţi membri ai echipei de intervenţie; asigură măsurile de ordine şi de protecţie a zonei în care s-au produs sau există pericolul de producere a unor situaţii care pun în pericol viaţa, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora.

Urmează delimitarea perimetrului şi restricţionarea accesului în zona unde există pericolul unei agresiuni; îndepărtează alte persoane care nu îşi justifică prezenţa şi avertizează populaţia prin semnale acustice şi luminoase; asigură accesul celorlalte instituţii specializate de intervenţie pentru desfăşurarea activităţilor specifice. Jandarmii organizează şi desfăşoară acţiuni menite a alunga exemplarul de urs din zona incidentului.

Efectivele de jandarmi participă la scoaterea persoanei saupersoanelor agresate din zona de pericol; asigură protecţia personalului care încearcă imobilizarea exemplarului de urs prin tranchilizare. stabileşte şi menţine contactul permanent cu instituţiile şi/sau persoanele cu atribuţii în domeniu. Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), prevăzută în anexa nr. 2 la Ordonanţa de Urgenţă nr. 81 din 21 iulie 2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor în intravilanul localităţilor.

Echipa de intervenţie este formată din primarul sau viceprimarul UAT unde s-a produs evenimentul; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial; personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanenţă/intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu UAT pentru asigurarea serviciilor de specialitate; medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenţie este primarul sau, după caz, viceprimarul. Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual prin următoarele metode: alungare prin diverse mijloace; tranchilizare şi relocare; extragere prin eutanasiere sau împuşcare. Decizia privind utilizarea uneia dintre aceste metode este luată de către conducătorul echipei de intervenţie prin raportare la nivelul de risc constatat la faţa locului.

Citește știrea

Actualitate

Liberalii despre reforma sistemului de educaţie. „Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ echipa PNL a realizat o consultare publică pe principalele prevederi ale Legii educaţiei ■ deputatul Leoreanu este de părere că noul act normativ trebuie să fie unul modern, stabil, flexibil şi eficient, centrat pe interesele elevului ■

Liberalii nemţeni apreciază că dezbaterea conţinutului Legii educaţiei este o prioritate, ţinînd cont că aceasta este unul din cele mai importante acte normative, care privesc viitorul acestei naţiuni.

„Pentru a construi o lege în mod corect şi coerent, trebuie să fii în contact direct cu cei care simt realitatea vizată din interiorul ei, specialiştii care vor trăi efectele acestor reforme, profesioniştii care văd punctele ce necesită reformă, reglaje sau consolidări de direcţie. În acest sens, am iniţiat cea mai amplă consultare publică realizată vreodată în sistemul de învăţămînt.

Alături de preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, colegul nostru, senatorul Eugen Ţapu-Nazare şi de primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, am coordonat o serie de dezbateri majore pe Legea educaţiei naţionale la Bicaz, Tîrgu Neamţ, Piatra Neamţ şi Roman, întîlnindu-ne cu sute de cadre didactice, zeci de părinţi şi reprezentanţi ai administraţiilor locale, din toate localităţile din judeţul Neamţ.

Oameni care simt cel mai bine realitatea sistemului şi care ne-au oferit sugestii şi propuneri constructive, pentru care le mulţumim şi le vom da în lucru spre implementare. De 74 de ani, din anul 1948 nu am mai avut o reformă importantă a sistemului de învăţământ din România, ba mai mult am «trăit» din peticiri făcute peste noapte şi care, de multe ori, mai mult au încurcat, decît au ajutat, bulversînd pregătirea profesională a mai multor generaţii. Este momentul să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate şi asta ACUM, pînă cînd nu e prea târziu!“, declară deputatul Laurenţiu Leoreanu.

Acesta afirmă că membrii PNL îşi doresc o lege a educaţiei care să fie stabilă, modernă, flexibilă şi eficientă: „Elevul trebuie să fie elementul central, tratat cît mai aproape de specificul individual, urmărind maximizarea rezultatelor. Profesorii, motorul care pune în mişcare întregul sistem, vor avea la îndemînă instrumentele necesare pentru a adapta actul educaţional, în funcţie de nevoile specifice ale elevilor pe care îi îndrumă direct.

Flexibilitatea programei, adaptabilitatea ei sînt instrumente ale unui învăţămînt modern, cu adevărat orientat pe elev. Ne dorim să investim în performanţă şi eficienţă, în obţinerea maximului de pregătire pentru generaţiile viitoare, orientîndu-ne atenţia spre nevoile elevilor, dar şi spre specialiştii care le aşează viitorul în faţă, prin nobila profesie de dascăl“, este de părere deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu.

Citește știrea

Actualitate

Începe procesul unor dealeri de droguri. În boxa acuzaţilor vor ajunge şapte persoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT Neamţ, pentru destructurarea grupului, au efectuat nouă descinderi imobiliare ■ anchetatorii au ridicat substanţe interzise şi un pistol neletal ■

Procurorii din cadrul Biroului Teritorial Neamţ DIICOT au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui grup de şapte indivizi acuzaţi de afaceri ilicite cu stupefiante. Ei au vîndut în Piatra Neamţ şi împrejurimi droguri şi substanţe cu efect psihoactiv. Gruparea a fost destructurată pe 6 iunie 2022, cînd anchetatorii au efectuat nouă percheziţii.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începînd cu anul 2018 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional organizat au comercializat droguri de mare risc şi substanţe cu efect psihoactiv consumatorilor de pe raza municipiului Piatra Neamţ şi din localitătile limitrofe“, anunţa DIICOT.

În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate cantităţile de 500 de grame de substanţă pulverulenta albă, susceptibilă de a avea efecte psihoactive, 20 de grame de amfetamină, 40 de comprimate ecstasy, 500 de grame de pulbere albă, folosită pentru amestecul substanţelor psihoactive, patru cîntare electronice, un pistol neletal şi un dispozitiv de mărunţit tip grinder.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane. La final, procurorul de caz a dispus măsura reţinerii pentru o durată de 24 ore faţă de 5 inculpaţi, cu vîrste cuprinse între 26 şi 43 de ani. Pe 8 iunie 2022, toţi au fost duşi cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Neamţ.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile a celor cinci inculpaţi. În cauză sînt acuze de săvîrşire a infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ, precum şi al jandarmilor. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Citește știrea
AdvertisementTrending