Contactează-ne

Prima pagină

Demisie surprinzătoare! Senatorul Liviu Brătescu demisionează din PNL, acuzând „cumetrii politice”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ romașcanul, cercetător științific și specialist în istoria liberalismului românesc, aduce grave acuzații modului de promovare în politică, care s-ar face numai pe „cumetrii” ■ politicianul părăsește după 25 de ani PNL și se declară „un liberal liber” ■

Romașcanul Liviu Brătescu, care este senator de Iași, a anunțat marți, 3 septembrie, pe pagina de Facebook, decizia de a părăsi, după 25 de ani de politică, Partidul Național Liberal. Aceasta este reacția cercetătorului științific ca urmare a deciziei filialei PNL Iași de a-l trece pe locul al IV-lea pe liste la Camera Deputaților. Conform declarațiilor vehiculate în presă, PNL Iași i-ar fi transmis că nu mai are nevoie de el în partid.

Acesta a ripostat, adăugând faptul că nici nu și-ar găsi un astfel de loc „într-o politică unde cumetria e critriul de promovare pe lista de parlamentare”.  „Nu mi-am închipuit niciodată că, după 25 de ani de activitate în PNL, voi fi nevoit să plec. Toată tinerețea și apoi viața de om matur mi le-am dedicat în foarte mare măsură celor două mari pasiuni, istoria și politica. Nu vă vorbesc acum despre istorie.

Vă vorbesc despre implicarea în viața comunității, în munca la proiecte, în participarea la luptele electorale. Vorbesc despre ani și ani de zile de implicare și care m-au făcut totuși ca astăzi să mă aștept la o evaluare corectă a activității mele. Nu pot fi de acord cu lista propusă de conducerea PNL Iași, pentru că nu are la bază criterii transparente și corecte de întocmire. Am avut cu colegii mei multe discuții în aceasta săptămână.

Sunt senator în funcție cu 6 legi trecute în jumătate de mandat. Am dus de-a lungul timpului lupte dure cu adversari redutabili, fie ca vorbim de bătălia electorală din 2012 împotriva Elenei Udrea, fie de duelurile cu diversi pesediști prin studiourile tv. În atare condiții, înlocuirea mea de pe lista de la Senat și apoi poziția care mi-a fost propusă de actuala conducere a filialei îmi transmite clar mesajul ca nu mai este nevoie de Liviu Brătescu în PNL.

Nici nu mi-aș putea găsi un astfel de loc într-o politică unde cumătria e criteriul de promovare pe lista de parlamentare. Îmi place să mă implic, să construiesc proiecte bune și necesare, mi-a plăcut mereu. Prin toată activitatea mea am promovat valorile, onoare, bunul simț dar mai ales profesionalism în politică, am făcut-o tot timpul și îmi place să cred că am făcut acest lucru chiar prin exemplu personal.

Pe scurt, îmi place să particip la joc, mă implic și m-am implicat tot timpul, cu toată energia. Dar când echipa în care activezi face jocuri împotriva ta, este un semn că a sosit momentul unei profunde reevaluări privind direcția, calea, viitorul. În aceste condiții, am refuzat propunerea conducerii filialei Iași de a ocupa locul patru la Camera Deputaților pe o listă în care nu cred. Sunt astfel nevoit după 25 de ani de politică liberală, să îmi anunț demisia din Partidul Național Liberal Iași.

Voi reflecta în aceste zile cu privire la viitorul meu politic. Mă consider un liberal liber”, a notat pe pagina de Facebook Liviu Brătescu. Este știut faptul că politicianul s-a născut la Roman în 1974 și a început cariera profesională ca profesor de istorie la Școala Gimnazială nr.9 după care a urmat ascensiunea sa academică la Iași, unde a devenit unul dintre cei mai prestigioși cercetători științifici și directori ai Ateneului.

În 2012, a devenit celebră candidatura sa în Colegiul uninominal Roman-Ion Creangă pe listele USL împotriva Elenei Udrea, ”Blonda de la Controceni” obținând postul de deputat în urma redistribuirii, deși Liviu Brătescu a avut mai multe  voturi ca oponenta sa. Rezultatul acelei experiențe politice amare, ca și a celei  de astăzi, l-a determinat pe politician să scrie celebra sa carte „Pe contrasens cu favorita președintelui”, publicată în 2014 la Editura Adenium din Iași.

În această carte, senatorul Brătescu dezvăluia manevrele murdare care se fac în culisele politicii, înțelegerile transpartinice, care nu au nimic cu interesul cetățeanului. Acesta spunea în jurnalul de campanie amintit că, paradoxal, „a învins, dar a fost înfrânt”. „Am pierdut o competiție electorală și cu toate aceste sunt liniștit că nu am fost nevoit să-mi mint concetățenii”.

Cât timp a fost secretar de stat la Ministerul Culturii a făcut eforturi uriașe să sprijine acest domeniu esențial pentru o națiune. Unul din ultimele sale proiecte legislative se intitula „Primul monument”, în care propunea sprijin tuturor persoanelor care se implică în salvarea unui edificiu cu valoare istorică.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending