Contactează-ne

Prima pagină

Deficit alarmant de medici de familie și-n rural, și-n urban

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în județul Neamț există 236 medici de familie, față de un necesar de 308 ■ la nivel de țară, 328 de comune nu au un asemenea specialist ■ Organizația Salvați Copiii a venit cu soluția achiziționării a trei caravane medicale, care urmează a acorda servicii medicale pentru 10.000 de persoane vulnerabile într-un an ■

Lipsa acută de medici de familie, mai ales în zonele rurale îndepărtate, este o problemă din ce în ce mai gravă a sistemului medical românesc. Un recent comunicat de presă al Organizației Salvați Copiii atrage atenția asupra unei situații, deja cunoscute, aceea a faptului că accesul la îngrijirea medicală este destul de dificil, mai ales  pentru persoanele din comunitățile vulnerabile.

„În condițiile în care mai puțin de jumătate (47%) din localitățile din România au suficienți medici de familie, 328 de comune nu au medic de familie, iar distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar serviciile medicale mobile furnizate direct în comunități pot face diferența între depistarea precoce a unei boli și complicațiile severe.

Organizația Salvați Copiii România extinde serviciile medicale din mediul rural și pune la dispoziția echipelor medicale ale Asociației Caravana cu Medici trei caravane medicale, în valoare de 300.000 de euro, dotate cu ecografe cu două sonde, scaun ginecologic și pediatric, cu ajutorul cărora se pot efectua ecografii ginecologice (de sân, tiroidă, abdomen sau transvaginale), precum și ecografii pediatrice.

Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist, în care o echipă multidisciplinară de specialiști va putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru aproximativ 10.000 de persoane vulnerabile anual” se precizează în comunicatul de presă al Organizației Salvați Copiii.

Angela Bica, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț este de părere că intervenția organizațiilor non-guvernamentale, oricâtă bunăvoință ar avea acestea, nu rezolvă problema lipsei medicilor de familie și mai ales a îmbătrânirii acestora. „Din câte știu,  caravanele medicale care au circulat prin țară, aparțin unei formațiuni politice și nu are vreo implicare Ministerul Sănătății și nici Casa Națională de Sănătate.

Ele rezolvă pentru moment și în puține locuri problema asistenței medicale primare din România.  În județul Neamț, ca în întreaga țară, există  localități fără nici un medic, dar și localități cu un număr insuficient de doctori. Vă dau exemplul comunei Ion Creangă, unde am eu cabinetul. Aici, la 6 sate există un singur cabinet în care lucrez eu. Dar cea mai mare problemă, pe care eu o ridic de ani de zile, e aceea că din cei 236 medici de familie, mai bine de jumătate au peste 60 de ani”, a declarat medicul Angela Bica.

În luna februarie 2024, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Direcția de Sănătate Publică Neamț au actualizat situația acoperirii cu asistență medicală a celor 83 de unități territorial administrative din județ, cele două instituții făcând eforturi organizatorice de suplinire a deficitului de medici, după cum se poate vedea în niște tabele. Studiind acestă situație, se poate constata faptul că inclusiv municipiile și orașele au lipsă  de medici de familie.

Astfel, la Piatra Neamț, din 60 posturi normate sunt ocupate 56, patru fiind vacante. La Roman, din 37 posturi necesare sunt ocupate 30. La Târgu Neamț, din 13 posturi sunt ocupate doar 10. La Bicaz există normate 4 posturi, ocupate fiind doar 2. La  Roznov există 6 posturi normate și doar 3 ocupate. Și la Săbăoani situația este foarte alarmantă, în sensul în care din 7 posturi necesare sunt ocupate doar 3. Și exemplele pot continua, deficitul de medici existând în fiecare localitate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending