Contactează-ne

Actualitate

Declinul liberalismului în faţa globalizării

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cine şi-a închipuit că anul 1989 a fost groparul ideilor marxiste, nu a făcut decât dovada unei naivităţi fără margini. Evenimentele acelui an, care au cutremurat lumea, nu au marcat decât restartarea valorii comerciale a ideilor marxiste, când s-a instalat la putere descoperirea secolului XX, globalismul.

Globalismul a fost lansat prin iniţiative sociale, în care organizaţii nonguvernamentale (ONG), ca grupuri de dialog social, au constituit în final motorul mişcării. Reprezentanţii ONG-urilor au pătruns treptat în toate mediile politice, economice, corporatiste, guvernamentale, profesionale şi nu în ultimul rând, culturale şi religioase.

Astăzi, în România, Partidul Naţional Liberal nu are o problemă cu Partidul Social Democrat. Pentru Partidul Naţional Liberal, existenţa Partidul Social Democrat este o falsă problemă. Partidul Naţional Liberal are o mare problemă cu Uniunea Salvaţi România, acest partid în devenire, de sorginte globalistă, neomarxistă. Joseph E. Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, preciza că modelul capitalist al secolului XIX nu mai este de actualitate, nu poate fi aplicat secolului XXI.

Succesul ţărilor scandinave se datorează faptului că acestea au înţeles că unele idei liberale sunt depăşite. Cum ar fi ideea că economia de piaţă este eficientă în toate cazurile, sau că administraţia de stat este întotdeauna ineficientă. Dacă a fost respinsă ideologia comunistă, în egală măsură ar trebui respinsă şi ideologia capitalismului sălbatic, adică a capitalismului cu orice preţ. Trebuie să rămână sub controlul statului domeniile vitale, precum Energia, Educaţia, Sănătatea, Resursele solului şi subsolului, segmente ale Transporturilor, ale Sectorului Alimentar.

Pericolul soluţiilor liberalilor pentru depăşirea crizei economice

Acum, sub guvernare liberală, Bugetul de stat şi Bugetul asigurărilor sociale, pentru anul 2021, au devenit o problemă ridicată la rang de secret de stat. Nici parlamentarii, ca reprezentanţi ai poporului, nu reuşesc să afle ceva despre aceste bugete, pentru a-şi informa alegătorii, care sunt chemaţi la urne pe 6 decembrie pentru a vota în cunoştinţă de cauză.

Până la aceste alegeri, liberalii vor să credem în butaforia unei aparente normalităţi. Singurul meci la care asistăm, este ping-pongul dintre Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat pe tema taxelor, impozitelor, a TVA-ului, a pensiilor şi salariilor. Pe de o parte, PSD acuză liberalii că, în cazul în care aceştia vor câştiga alegerile, vor mări taxele şi impozitele, vor mări TVA-ul, vor bloca creşterea salariilor, a pensiilor şi a indemnizaţiilor pentru copii, ca soluţii pentru a ieşi din criza economică.

Pe de altă parte, Partidul Naţional Liberal îi acuză pe social-democraţi că mint şi că dezinformează populaţia, deoarece nu sunt vizate aceste creşteri sau scăderi, ca măsuri economice. Mai mult de atât, Guvernul Orban nu ne spune, pretinzând să-l credem pe cuvânt şi să le acordăm în orb credit liberalilor. Ludovic Orban ar trebui atunci să ne spună, care sunt măsurile de redresare economică, pe care le va lua după alegeri.

Gogoriţa guvernului liberal, că acesta îşi bazează programul de redresare economică pe cele 80 de miliarde de euro, pe care Uniunea Europeană ni le-a promis pentru următorii 4 ani, este la rândul ei lipsită de certitudine. Deoarece aceşti bani nici măcar nu au fost aprobaţi în forul UE, iar termenul de acordare ne duce cu gândul la Paştele Cailor. Singura soluţie, de a cârpi veniturile bugetare, Guvernul Orban a prezentat- o într-o Ordonanţă de Urgenţă, prin care modifică Legea nr. 173/2020, modificare ce vizează privatizarea mascată a activelor companiilor şi societăţilor naţionale, precum CEC, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Portul Constanţa, Aeroportul Henri Coandă şi TAROM. Companii şi societăţi care au contribuţii notabile la Bugetele României, cu excepţia companiei TAROM.

Riscul combaterii pandemiei prin restrângerea unor libertăţi

Soluţia închiderii activităţilor din economie şi educaţie începe să-şi arate colţii, cu efecte nefaste, peste tot în lume. Specialiştii apreciază că va trebui să convieţuim cu acest coronavirus, cel puţin încă doi ani, de acum încolo. Omenirea este strivită sub presiunea dintre creşterea numărului de infestări şi decese şi restrângerea limitei răbdării privind suportabilitatea restricţiilor.

Restricţiile aplicate în domeniul economic, dar şi în cel al drepturilor, vor duce la accentuarea sărăcirii populaţiei. Se cristalizează, îngrijorător de repede, premizele apariţiei mişcărilor de protest, marcate de anarhie, ca rezultat atât al efectelor crizei economice, cât şi al efectelor psihologice, asupra populaţiei.

Asistăm la soluţii aberante propuse de către guvern. Aberaţia, precum suspendarea funcţionării pieţelor închise, în loc să se reglementeze funcţionarea acestora după modelul supermarketurilor, care rămân deschise. Aberaţia închiderii totale a industriei HORECA, în timp ce lumea se înghesuie în autobuze, tramvaie şi metrou. Aberaţia trecerii la învăţământul online, în condiţiile în care prea mulţi elevi nu au acces la un astfel de model. Aberaţia cea mai şocantă s-a înregistrat în momentul în care cei care ne conduc din palatele Cotroceni şi Victoria au plasat întreaga responsabilitate a consecinţelor pandemiei, asupra întregii populaţii. Este un model de derobare a guvernului de principala sa responsabilitate, care ne demonstrează că nici nu mai avem nevoie de guvern. De ce să mai mergem la vot?

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending