Contactează-ne

Actualitate

Decizie a primarului de Piatra: Pensionarii, doar “onorific”” în primărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Carabelea şi-a prezentat echipa de consilieri şi a anunţat că pleacă la Bucureşti pentru vizite oficiale la cel puţin trei ministere

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, şi-a prezentat, marţi, 3 noiembrie, într-o conferinţă de presă, consilierii care îi vor fi alături în mandatul său de edil.

“Vreau să vă prezint echipa de consilieri personali. Este echipa care mă va ajuta să gestionez o relaţie, corectă, eficientă şi responsabilă cu societatea civilă, cu mediul de afaceri şi cu categoriile profesionale. O am alături de mine pe Oana Radu, o prietenă care mi-a scris, în urma proiectelor civice pe care le-am organizat, că vrea să se implice pentru a participa la o schimbare în bine în societate. Apoi alături de mine este Mihaela Munteanu, o persoană pe care o ştiu de şi mai mulţi ani. A participat la mai multe proiecte de voluntariat, cea mai mare parte dintre ele în zona de protecţia mediului, însă este pasionată de tehnologie şi de digitalizare şi este omul sub umbrela căruia se va realiza procesul de digitizare, digitalizare şi transformare digitală. Nu în ultimul rând, Vlad Moscalu, un tânăr venit recent din străinătate, care a lucrat pe şantiere mari ale lumii, pe care le-a coordonat, cu peste 1.500 de oameni şi cu o valoare a lucrărilor de peste două miliarde de euro. Sunt onorat să am lângă mine un om profesionist, care cunoaşte foarte bine detaliile tehnice care trebuie să definească standardele unui oraş construit pe termen lung. Prin urmare va fi dirigintele de şantier pe care îl voi avea alături în perioada ce urmează”, a declarat Andrei Carabelea.

După ce fiecare dintre consilieri s-a prezentat, primarul de Piatra Neamţ a completat: “Vreau să aduc mulţumiri colegilor din Primăria Piatra Neamţ care au atins vârsta de pensionare. Am avut o discuţie destul de sensibilă cu domniile lor şi am decis încetarea raporturilor de serviciu pentru colegii care au atins vârsta de pensionare în instituţia pe care o conduc. Apreciez şi le mulţumesc din nou pentru felul în care au înţeles cele cinci argumente etice, publice, sanitare, sociale şi economice pe care le-am prezentat şi mă bucur că am luat o decizie curajoasă de a avea o discuţie corectă. Unii şi-au exprimat intenţia de a fi în continuare în echipa primarului în calitate de consilieri onorifici şi le mulţumesc pentru acest gest de nobleţe.

Aş mai menţiona un subiect: mâine împreună cu trei colegi din primărie voi face o deplasare la Bucureşti pentru două zile. Voi avea vizite oficiale la cel puţin trei ministere: al finanţelor publice, fondurilor europene şi cel al dezvoltării. Voi aborda subiecte precum: vom valida soluţii pentru reducerea poverii fiscale pe care o presupune datoria publică, datoria istorică a municipalităţii. La Ministerul Fondurilor Europene vom căuta soluţii pentru acoperirea unor cheltuieli neeligibile care nu au fost corect prognozate în faza de proiectare. Cât priveşte Ministerul Dezvoltării, am avut o serie de discuţii cu domnul ministru şi cu directori din cadrul ministerului, având în vedere situaţia relativ precară a modului în care s-a implementat o strategie de implementare la nivelul municipiului Piatra Neamţ, trebuie să accelerăm ritmul şi progresul oraşului şi să compensăm din decalajele care s-au acumulat în timp. (…) Vom găsi soluţii pentru a include Piatra Neamţ în programe pilot de strategie pe politică urbană”.

Primarul Andrei Carabelea a mai precizat că îşi doreşte convocarea, cât de rapid posibil, într-un interval de una, două săptămâni, a două şedinţe de consiliu local. Prima în care să fie stabilite comisiile de specialitate, condiţie necesară pentru a putea promova hotărâri de consiliu local, şi să fie votaţi viceprimarii, iar a doua, la un interval de trei zile faţă de prima, în care să fie dezbătute şi votate hotărâri, una dintre cel mai importante fiind cea legată de rectificarea bugetară. Carabelea a mai declarat că îşi doreşte să poarte discuţii personale cu toţi consilierii locali şi că, deşi apreciază activitatea city-managerului Bogdan Puşcaşu, îşi doreşte pe viitor un alt “profil” de administator public şi caută persoana potrivită.

Citește știrea
5 comentarii

5 Comments

 1. Cristian

  3 noiembrie 2020 at 12:52 PM

  Cu pensionarii e o initiativa buna. Dar, ce faceti cu: rudele rudelor, pilosii, cei care taie” frunza la caini”? Cum eliminati birocratia? Luati exemplu de la Presedintele Consiliului Judetean Bihor daca vreti cu adevarat sa aveti bani pt. investitii! Eu daca as fi in locul celor din minister iar d-stra ati veni sa cereti bani, v-as intreba ce masuri ati luat ca sa reduceti aparatul birocratic, cat ati economisit si abia dupa aceea v-as asculta dorintele!

 2. Cristian

  4 noiembrie 2020 at 11:32 AM

  Cine din strainatate a lasat un tanar sa coordoneze proiecte de 2 miliarde euro? Penibil

 3. AD4I

  4 noiembrie 2020 at 5:08 PM

  Ce faceti cu pensionarii militieni din Politia Locala !?Noul primar din Timisoara l-a concediat primul pe seful politiei locale,un militian pensionar care avea pensie,salariu si indemnizatie de hrana.Total 27.600 lei.Bine !?Dar,primarul este neamt,sustinut de USR>

 4. FLORIN

  4 noiembrie 2020 at 6:24 PM

  Apa de ploaie,toata administratia acestui oras este praf de incompetenta si indolenta.Numai hoti si corupti in frunte cu membrii CL/CJ la care principala ocupatie nu este sa ia decizii pentru bunastarea cetatenilor acestui oras ci se ocupa cu trafic de influenta,santaj si spagi.Numai lipitori de afise care au ajuns sa ocupe toate posturile de sus pana jos la Primarie si CJ.Asta e motivul pentru care Piatra Neamt este o cloaca de mizerie ,paragina si nepasare.Nici un criteriu de educatie,experienta sau capacitate intelectuala la angajare in administratia acestui oras.Cei mai buni de care avem nevoie pentru a schimba lucrurile in aceasta tara/oras/judet pleaca in strainatate pentru ca nu isi gasesc locuri de munca din cauza acestor gunoaie platite cu salarii aberante raportate la ce stiu sa faca.
  Acest oras este captiv mafiei fostului PDL.
  Atat timp cat populatie nu are pretentii vizavi de cum sunt cheltuiti/furati banii publici si nu ies in strada la 6 luni dupa ce un primar nu face nimic si nu sa astepte 5 ani pana cand se fac alegeri din nou,nu se va schimba nimic.

 5. Cristian

  8 noiembrie 2020 at 10:20 AM

  Trebuie sa iesm la vot s- sa-i sanctionam pe cei incompetenti! Altfel, vor castiga toata puterea in tara si 4 ani de zile nu vom mai avea ce face!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Acuzat că a violat o bătrînă paralizată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un individ de 45 de ani, din Zăneşti, a intrat peste o septuagenară imobilizată la pat ■ i-a cerut 7 lei, iar la plecare abuzat-o sexual ■ cînd oamenii legii au dat de el, a încercat să se scape cu fuga ■

Un bărbat în vîrstă de 45 de ani, din localitatea Zăneşti, a fost reţinut 24 de ore şi ar putea fi arestat preventiv după ce a tîlhărit şi siluit o consăteancă septuagenară. Faptele lui sînt cu atît mai condamnabile cu cît victima agresiunii nu s-a putut apăra în nici un fel, fiind imobilizată la pat, iar miza infracţiunii de tîlhărie a fost modică, 7 lei.

Oamenii legii au aflat de infracţiuni pe 7 martie 2021, când anchetatorilor din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti li s-a adus lacunoştinţă că în locuinţa unei femei din Zăneşti au pătruns persoane necunoscute, care au agresat-o şi i-au sustras o sumă de bani.

În urma sesizării primite, s-a format un grup de lucru la nivelul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti format din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, fiind demarate de îndata cercetări. În baza activităţilor investigative desfăşurate în cauză, s-a reuşit în scurt timp identificarea şi depistarea persoanei bănuite de comiterea faptei.

Din cercetările efectuate a reieşit că, în noaptea de 6 spre 7 martie 2021, un bărbat de 45 de ani, ar fi pătruns în locuinţa unei femei 75 de ani, din Zăneşti, imobilizată la pat, pe care a constrîns-o să-i înmîneze 7 lei. „În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, profitînd de imposibilitatea femeii de a se apăra şi prin constrîngere, ar fi dezbrăcat-o şi ar fi întreţinut, împotriva voinţei sale, un raport sexual cu aceasta, după care a părăsit incinta imobilului“, se arată într-un comunicat al poliţiei Neamţ.

Pe numele persoanei bănuite de comiterea faptei a fost emis un mandat de aducere, bărbatul fiind depistat pe un teren agricol din localitatea Zăneşti. Cînd i-a văzut pe anchetatori, iar aceştia l-au somat verbal să se oprească, individul a luat-o la goană. Nu i-a fost de nici un folos deoarece a fost prins în scurt timp, imobilizat şi dus la sediul poliţiei pentru audieri.

În baza probatoriului administrat, bărbatul în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de tîlhărie calificată şi viol. Acesta urmează a fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive. De menţionat este faptul că în activităţi au fost angrenaţi criminalişti şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Achitare într-un caz cu acuze de fraudă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru persoane fizice şi o firmă au fost acuzate de procurorii DNA de nereguli cu fonduri europene ■ paguba a fost estimată la 1,1 milioane de lei ■ judecătorii nemţeni au decis că fapta nu există ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ s-au pronunţat pe 8 martie într-un proces în care patru persoane fizice şi o persoană juridică fuseseră acuzate de nereguli cu fonduri europene. După deliberări, magistraţii au dispus achitarea inculpaţilor şi exonerarea de răspunedere penală deoarece fapta nu există.

Au scăpat de necazuri penale Irimia Patrolea, Gheorghe Patrolea, Mihaela Bîzu, Ilie Bîzu şi societatea Carpentry Patrol SRL. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Conform procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, Irimia Patrolea, la data faptei administrator al SC Carpentry Patrol, a fost inculpat pentru săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Firma lui, Carpentry Patrol, a fost acuzată de săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În acelaşi dosar, Mihaela Bîzu, la data faptei administrator al unei societăţi, a fost inculpată pentru săvîrşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, iar Ilie Bîzu ar fi săvîrşit două infracţiuni de complicitate la de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În final, Gheorghe Patrolea a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

„În cursul anului 2011, în contextul derulării unor proiecte finanţate din fonduri nerambursabile (privind Achiziţii de maşini şi echipamente pentru atelier tîmplărie, mobilă şi activităţi meşteşugăreşti), inculpaţii Patrolea Irimia şi Bîzu Mihaela au depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe înscrisuri cu un conţinut nereal (facturi fiscale, ordine de plată şi extrase de cont, etc.) prin care s-a urmărit crearea unei aparenţe de legalitate a acelor documente folosite în vederea obţinerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene“, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anchetatorii au mai arătat că o parte din aceste înscrisuri au fost puse la dispoziţia celor doi de către inculpaţii Bîzu Ilie şi Patrolea Gheorghe. „Aceste demersuri au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 1.107.325 lei, suma cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) s-a constituit parte civilă în cauză“, se mai arăta în comunicat. Probabil că atît procurorii DNA cît şi AFIR vor contesta decizia instanţei de fond.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Iată care sunt averile conducerii spitalului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Aşa cum ne-am obişnuit cititorii, redactorii Monitorul obişnuiesc să monitorizeze declaraţile de avere ale diverselor categorii profesionale. În numărul de astăzi vom trece în revistă averile conducerii Spitalulului Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, începînd cu membrii Comitetului Director şi cu o parte din şefii de secţii. În afara salariului, majoritatea medicilor obţin şi alte venituri, din activităţile la cabinete private.

Managerul spitalului, Maria Andrici declară 500 mp teren intravilan, dobîndit în 2010, în cotă parte cu soţul. Familia deţine şi o casă de 198 mp şi un apartament de 70 mp. Doctorul Maria Andrici are un autoturism Jaquar XF, din 2015 şi un Mitsubischi din 2007. Ca active declară un depozit la BCR deschis în 2015, de 22.701 lei şi o descoperire de card, la Banca Transilvania, de 20.000 lei, credit contractat în 2019. La capitolul venituri, declară 159.990 lei, din salariul anual, la care se adaugă 81.751 lei din gărzile efectuate la Secţia Ortopedie. Soţul, inginer, a obţinut un venit anual de 17.292 lei şi un altul de 99.032 lei, de la firma proprie. În declaraţia de avere apare şi alocaţia copilului de 1.872 lei.

Directorul medical, dr. Iulia Bora, declară un teren intravilan de 500 m.p, dobîndit în 2017, în urma unui partaj. Deţine un apartament de 55 m/p din anul 1997 şi un altul de 62 m.p, cumpărat în 2020. Are active financiare la BT de 20.000 lei şi de 200.000 lei la Raiffeisen Bank. Ca medic coordonator al Compartimentului Îngrijiri Paliative, directorul medical a declarat 140.400 lei, la care se adaugă 1200 lei, salariu ca profesor la Şcoala Postliceală Sanitară Moldova şi 2400 lei de la Şcoala Postliceală Roman-Muşat. Directorul medical a mai obţinut venituri şi de la cabinetul individual, în valoare de 10.000 lei.

Directorul de îngrijiri medicale, asistent principal Elena Chirilă, declară mai multe suprafeţe de teren agricol: unul de 1.548 mp, din 2013 şi altul de 4.167 metri pătraţi. În 2013 a achiziţionat 3.600 metri pătraţi, iar alte două suprafeţe, de 2.359 şi 2.089 mpi, în 2016. Toate terenuri se află în comuna natală, Ruginoasa. Ca bunuri mobile declară un autoturism Volswagen din 2014 şi un Seat din 2016. Ca active financiare are la BT un cont curent în valoare de 14.904 euro, din 2015 şi trei depozite bancare de 10.100 lei (din 2015), unul de 10.100 lei (2019), precum şi alte două din 2020, în valoare de 50.000 şi 30.000 lei.

Ca venituri sînt consemnate cele de la Spitalul Roman, din contractul de administrare, în valoare anuală de 56.612 lei, precum şi stimulentele financiare în valoare de 29.207 lei. Directorul de îngrijiri a mai obţinut şi venituri de la Liceul Teologic Episcop Melchisedec Ştefănescu pe contract de muncă, în valoare de 10.278 lei. Mai sînt declarate tichetele de vacanţă de 1.450 lei, indemnizaţia de hrană de 3.688 lei, de la spital.

În bugetul familiei mai intră veniturile declarate ale soţului, Nicu Chirilă, fost primar la Ruginoasa, care a obţinut 33.052 lei, pe contract de muncă şi 6.856 lei, ajutor de şomaj cuvenit, după eliberarea din funcţie, prin ordin de prefect, ca urmare a problemelor juridice pe care le-a avut.

Veniturile şefilor de secţii

Soţii Dan şi Laura Arvătescu, ambii şefi de secţie la SMU Roman au declarat un teren de 750 mp, din anul 2000, 500 mp teren intravilan (2019), o casă de locuit în suprafaţă de 260 mp, din 2008. Ei deţin şi două autoturisme – Honda, din 2018 şi din 2020. Medicii au declarat un depozit bancar de 35.000 euro (2018). În 2019 au deschis la BT două depozite în valoare de 21.560 euro şi un altul de 16.000 euro. Ca venituri intră salariul soţului în cuantum de 195.821 lei şi al soţiei, Laura, de 204.420 lei.

Dan Arvătescu a declarat şi o indemnizaţie de 7.200 lei, ca vicepreşedinte al Colegiului Medicilor, iar dr. Laura Arvătescu veniturile din consultaţiile de la cabinetul individual, în cuantum de 94.776 lei. Doctorul Cătălina Pălăncianu, şefa Secţiei Medicină Internă, declară o casă de locuit de 200 mp, dobîndită în 2020, ca urmare a deschiderii succesiunii, în urma decesului soţului. Medicul mai deţine un depozit bancar la BRD, în valoare de 90.000 lei, din 2017. Are un salariu de 133.834 lei, de la SMU Roman şi venituri din gărzi de 22.630 lei.

Medicul şef al Secţiei de Anatomie Patologică, Constantin Danciu, a declarat 2.300 mp, teren intravilan, în Roman, dobîndit în 2005 şi altul de 108 mp, din 2005. Declară o casă de vacanţă de 250 mp, din 2009, un apartament de 60 mp, achiziţionat prin credit ipotecar. Soţii Danciu mai au o casă de locuit în Roman, de 280 mp, moştenită de soţie. În declaraţie mai apare au autoturism Opel şi unul VW.

La capitolul datorii este consemnat un credit bancar la First Banck of Amerika, în valoare de 25.000 euro, contractat în 2019, scadent în 2032. Ca venituri a fost menţionat salariul medicului de la SMU Roman, în valoare de 230.000 lei şi cel al soţiei, profesor cu jumătate de normă la CNRV, în valoare de 22.000 lei. Constantin Danciu a obţinut şi 7.000 lei, de la SC Popîrlan SRL, iar soţia o pensie de gradul III, în valoare de 13.200 lei. Dr. Danciu mai are şi un contract prestări servicii în valoare de 36.000 lei, la un PFA.

Citește știrea

Trending