Contactează-ne

Actualitate

Decizia Curții Constituționale privind renumărarea voturilor – o decizie fără precedent, o provocare logistică majoră

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Serviciul de Telecomunicații Speciale : nu au existat atacuri care să afecteze infrastructura IT&C folosită în alegeri ■

Să rămânem doar la partea logistică și să nu ne ducem mai departe, în zona întrebărilor legate de această decizie de renumărare a voturilor care reprezintă o premieră, dar și de modul în care alegerile de președinte din România anului 2024 sunt gestionate.

Decizie_205D

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis renumărarea voturilor în urma contestației depuse de candidatul Cristian Terheș, generând o situație complicată pentru autoritățile locale și centrale responsabile cu organizarea alegerilor. Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat joi seară, după ce s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta paşii de urmat în privinţa deciziei Curţii Constituţionale, că vor fi renumărate toate cele 9.465.257de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Implementarea acestei decizii pune presiune și pe iroul Electoral Județean (BEJ) Neamț, unde trebuie reanalizate toate cele 185.874 de voturi valabil exprimate și cele 6.125 de voturi nule, provenite dintr-un total de 191.999 de alegători prezenți la urne, reprezentând 42,29% din electoratul județului.

Coordonarea procesului la nivel județean

Adrian Bourceanu, prefectul județului Neamț, a declarat că BEJ Neamț este în așteptarea instrucțiunilor de la Biroul Electoral Central (BEC), precizând că „actorul principal” în aplicarea deciziei CCR este BEJ Neamț. Numărarea propriu-zisă a voturilor va începe de vineri dimineață, 30 noiembrie a.c., de la orele 08.30.

Imposibilitatea logistică a renumărării rapide

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a declarat public că este „absolut imposibil” să fie renumărate în scurt timp cele peste 9 milioane de buletine de vot. El a subliniat că procesul nu poate fi realizat „peste noapte”, din cauza volumului imens de muncă necesar.Peste asta se suprapune efortul votului pentru alegerile parlamentare, din 1 decembrie .

CSAT: Atacuri cibernetice și expunere electorală preferențială în primul tur al alegerilor prezidențiale

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au afirmat joi că au avut loc atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea desfășurării primului tur al alegerilor prezidențiale.

Potrivit Administrației Prezidențiale, unul dintre candidați a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok, fără respectarea legislației electorale. Platforma nu l-a marcat ca fiind candidat politic și nu i-a impus obligativitatea de a semnala materialele electorale video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), necesar după desemnarea mandatarului financiar coordonator.

Membrii CSAT au cerut autorităților responsabile de securitatea națională, celor implicate în organizarea alegerilor și organelor de urmărire penală să întreprindă urgent investigații pentru clarificarea acestor aspecte, în limitele competențelor legale.

Securitatea votului și atacurile cibernetice

În contextul suspiciunilor legate de securitatea cibernetică, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis că nu au existat atacuri care să afecteze infrastructura IT&C folosită în alegeri. Atacurile care au existat au vizat doar site-ul de transparență prezenta.roaep.ro și nu au influențat rezultatele electorale. De asemenea, STS a reafirmat că datele electronice au fost conforme cu procesele-verbale pe hârtie, iar orice modificare a acestora poate fi verificată prin sistemul blockchain utilizat.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending