Contactează-ne

Actualitate

De Ziua Marinei, la Bicaz, vor fi prezenţi şi militarii din forţelor navale române

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ceremonii dedicate Zilei Marinei Române au loc pe lacul de acumulare de la Bicaz ■ „Marinarii militari vor fi prezenţi în zona debarcaderului. Scafandrii vor executa un exerciţiu demonstrativ“, a transmis Statul Major al Forţelor Navale ■

De mai bine de jumătate de veac, Ziua Marinei Române este sărbătorită şi la la Bicaz, pe Lacul „Izvorul Muntelui“, cea mai mai mare acumulare artificială de pe râurile interioare ale României. I se mai spune „Marea dintre munţi“ deoarece se află la poalele masivului Ceahlău, cel ce străjuie ţinutul Neamţului.

Manifestarea de luni, de Sfânta Maria, este în prelungirea „Zilelor oraşului Bicaz“, de sâmbătă şi duminică. În oraş este programat un târg cu produse culinare tradiţionale şi de artizanat, activităţi cultural-sportive, sărbătoare câmpenească şi concerte susţinute de formaţiile „Nemuritori“, „Floricică de la Munte“, Viorica Macovei, Lorena şi Andreea Bănică.

Revenind la „Marea dintre munţi“, trebuie spus că Bicazul este singurul oraş montan din România unde sărbătorirea Zilei Marinei Române a devenit o tradiţie încă din anii 1960, după ce s-a format lacul de acumulare. Iniţial a fost denumit „Vladimir Ilici Lenin“, iar de după 1990 a devenit „Izvorul Muntelui“. Anul acesta, manifestarea va fi onorată de trupe militare.

„Marinarii militari vor fi prezenţi în zona debarcaderului de lângă barajul Bicaz cu standuri interactive, unde vor prezenta publicului tehnică şi echipamente de scufundare, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ militar de marină şi un atelier de confecţionat noduri marinăreşti. Scafandrii de luptă vor executa un exerciţiu demonstrativ“, a transmis Statul Major al Forţelor Navale.

Ceremoniile organizate luni, în Portul Bicaz, încep la ora 10.00, când, la fel ca în Constanţa sau alte oraşe, va fi arborat marele pavoaz, îmbrăcând albul strălucitor al uniformei de gală în cinstea sărbătoririi Zilei Marinei Române. Va fi intonat Imnul de Stat şi scufundarea unei ancore de flori în memoria eroilor marinari căzuţi la datorie şi alocuţiuni ale oficialităţilor.

Programul marinăresc va presupune defilarea celor câteva vapoare de agrement şi ambarcaţiuni mai mici, apoi, conform obiceiului locului, jocuri distractive – vânătoarea de raţe, scondrul cu purcelul, concursuri de bărci cu rame, skijet, înot şi mule altele. Este posibil să „defileze“ şi o plută, pentru readucerea în actualitate a preocupării străvechi a muntenilor de pe Valea Bistriţei, plutăritul.

Dintre concursurile organizate, cel mai apreciat şi distractiv este scondrul cu purcelul. El presupune ca participanţii să ia un steguleţ aflat la capătul unei bârne înclinată peste apă, lungă de peste 10 metri, dar care este unsă cu ulei şi vaselină. Căderile de pe ea ale celor ce se încumetă să urce stârnesc hohote de râs, câştigătorul primind un premiu.

Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. Cea mai importantă sărbătoare a marinarilor militari s- a organizat, pentru prima dată, la data de 15 august 1902, la Constanţa, la bordul crucişătorului „Elisabeta“. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat, prin îmbinarea elementelor tradiţionale marinăreşti cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române.

Barajul de la Bicaz are 127 de metri înălţime, iar cantitatea de beton turnată este de circa 1.625.000 metri cubi. Volumul lacului e de 1.230.000 metri cubi, are o lungime de 35 de kilometri şi o lăţime maximă de 2 kilometri. Este cel mai mare de pe râurile interioare ale României, ocupând o suprafaţă de 3.300 hectare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending