Contactează-ne

Actualitate

De la vorbă la faptă

Știre publicată în urmă cu

în data de

După emoţiile instalării în Palatul Victoria, printre primele

promisiuni ale guvernului Orban figura stoparea nepotismului în administraţia publică sufocată de favoriţi. Mă şi întrebam cum va reuşi el să tulbure o practică înrădăcinată de cine ştie când şi care a funcţionat în toate rânduielile noastre.

Asta nu înseamnă că nu i-am dorit noroc, chiar dacă mă îngrijoram la gândul valului de curăţenie care urma să se abată asupra bugetarilor noştri. Că vorba ceea, nu orice societate se poate mândri cu performanţa noastră unicat absolut şi contrarie oricăror legi ale economiei mondiale: bugetarii mai bine plătiţi decât cei din privat. Aşa se face că la noi, joburile cele mai căutate nu sunt la companiile private, ci la stat, ca să nu mai pun la socoteală faptul că la patron trebuie să asuzi zdravăn pentru pâinea pe care ţi- o oferă şi că în orice moment poţi primi un preaviz.

De la sine înţeles că amintitul proces însemna şi o depolitizare benefică, semnalată de Recorder.ro: „Politizarea instituţiilor publice nu înseamnă doar promovarea incompetenţei (…) ci şi îngenuncherea celor competenţi (…), presaţi să facă loc pilelor de partid. Aceştia trebuie să le explice copiilor de ce societatea în care cresc funcţionează după nişte valori răsturnate“. Ba ne şi dă exemplu unui director neînregimentat politic, invitat să-şi semneze demisia, ca să facă loc unui favorit.

Acum, ce să zic, nu eram atât de îngrijorat de explicaţiile părinte/copii evocate, ci mai mult dacă promisiunea guvernului devenea realitate. Ce să vezi, chiar aşa s-a întâmplat. Numai că – vorba românului cu drumul lung de la spusă la faptă – minunea nu a durat prea mult şi nici fermitatea nu s-a dovedit chiar aşa de densă. Fiindcă au fost ţintiţi, cu precădere, favoriţii PSD şi nici ei pe de-a- ntregul, fiindcă oameni suntem, mai sunt şi PSD-işti de treabă.

Iată o poveste ilustrativă. Istoria începe în 2017, când se organiza un concurs de director adjunct la DSP Botoşani. Deşi candidata unică, L.A., picase concursul (30 puncte din 100), ministrul Sănătăţii din acea vreme ţinea cont de recomandarea organizatorului concursului, şi o numea pe post. Sufocată de grelele probleme ale teritoriului, şi doar ca să se mai destindă puţin – oameni suntem – noua directoare a căzut în greşeală, postând bancuri (proaste) pe reţeaua instituţiei, adică a DSP. Botoşaniul nu este la o aruncătură de băţ de Bucureşti, dar cum-necum, domnul ministru a aflat de toată tărăşenia şi, exemplu de exigenţă absolută, a de-bar-ca-t-o. Nu te pui cu deontologia.

Numai că întâmplarea, care are şi ea legile ei, făcea ca directorul DSP Bucureşti, admonestat că nu a gestionat cum trebuie criza COVID, a demisionat. Coincidenţă sau urmare a remuşcărilor domnului ministru, doctoriţa L.A. era detaşată, evident pentru vechile merite, de la Botoşani la Bucureşti. Şi nu oriunde, ci direct în minister. Cum care? Al sănătăţii, evident. Şi când postul de director DSP Bucureşti a devenit vacant, i-a fost oferit fostei directoare de la Botoşani. Câtă dibăcie ! Mai putea cârâi cineva că proaspăta directoare venea de la marginea ţării?!? Nu, provenea de alături, din minister.

Numai că, iarăşi păcătoasa de întâmplare, la câteva zile de la această mirabilă rocadă, mai exact pe data de 6 mai 2020, domnul ministru Nelu Tătaru, uşor distrat şi pe semnătura unui adjunct, o debarca pe proaspăta directoare a DSP Bucureşti, şi numea pe post o altă (ne)protejată, în persoana doctoriţei O.N.

Nu cunosc dedesubturile acestei noi mutări, poate că nu există, poate că se datorează dorinţei de a perfecta lucrurile, dar să vedeţi că izul de mucegai s-a făcut repede simţit. În plină pandemie şi stare de urgenţă, nu e de bun augur să înlocuieşti un specialist epidemiolog cu un medic şcolar. E drept că domnul ministru a oferit niscai explicaţii, cam subţirele, cu atât mai mult cu cât noua numită venea din afara instituţiei şi fără concurs. În schimb, să vezi şi să te cruceşti, avea două atuuri strong: era preşedinta organizaţiei PNL Sector 2 Bucureşti şi, întâmplător, desigur, fina de cununie a ministrului Educaţiei. Aşa mai vii la socoteală, nu? Cum să mai vorbeşti de politizare a instituţiilor şi de nepotisme?

Dovadă că profesionalismul învinge, a survenit un focar COVID la un cămin de bătrâni, s-a cerut testarea asistaţilor, dar a fost refuzată de către DSP, pentru ca după o săptămână, când a survenit un deces în cadrul căminului, să se realizeze testarea şi ancheta epidemiologică. N-a fost suficient, cu permisiunea noii directoare, o angajată a aceluiaşi DSP, COVID pozitiv, a refuzat izolarea şi, deşi numărul contacţilor era de 35 de persoane, nu s-a dispus nici testarea lor şi nici ancheta cuvenită, motiv pentru care 14 colegi de muncă, unii cu simptome de infecţie, s-au autoizolat, iar sediul DSP a fost dezinfectat, din păcate cu mare întârziere.

Să ne mai mirăm că un post TV a făcut pe viu, un test de apel telefonic la DSP, fără răspuns ? Interesant că, totuşi, o operatoare care a ridicat receptorul după intervenţia doctorului Arafat, a motivat că cele 6 posturi de telefon erau supraasaltate cu apeluri. Ca să vezi! Numai apelul emisiunii TV nimerise al şaptelea post care nu exista dar era planificat pentru anul următor.

Şi iată cum s-a dovedit că, de când lumea şi pământul (mai precis de la adoptarea modelului sovietic), DSP-urile erau de fapt, nişte instituţii în sine, ocupate de favoriţi care se făceau că veghează şi muncesc din răsputeri spre binele sănătăţii noastre. Să ne mai mirăm de atâtea şi atâtea rateuri majore precum implementarea şi funcţionarea sistemul electronic de asigurări de sănătate, în permanentă în pană, vaccinarea fetiţelor împotriva cancerului de col uterin, creşterea cazurilor de rujeolă şi tuberculoză etc? Nici vorbă.

Mă îndoiesc, totuşi, că undeva se va schimba ceva.

Toată lumea se entuziasmează de cazul Bolojan, proaspăt preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, angajat într-un proces de reevaluare a aparatului bugetar. Numitul a fost consilier local, apoi judeţean, prefect de Bihor şi primar pe trei legislaturi. Principalele sale realizări au fost eliberarea unor documente (paşaport, cazier judiciar şi fiscal, înmatriculare vehicule, permise de conducere şi altele) în câteva ore şi primul loc pe ţară în accesarea de fonduri europene (256 de milioane de euro în 2019).

Ca preşedinte de CJ a desfiinţat nişte structuri paralele şi ineficiente şi a trecut la reducerea aparatului bugetar: de la 88 din 174. Bineînţeles că imediat i s-a pus pe seamă lipsa de omenie, că lasă oamenii fără slujbă în plină pandemie, ba i s-a cerut să amâne decizia sau (veşnica poveste) să se facă reorganizare, dar fără disponibilizări. Preşedintele a rămas pe poziţie, a anunţat că procedura va începe fără întârziere, prin testare sau examen: „Locurile de muncă trebuie apărate, dar nu ale celor care nu muncesc“.

Se pare că exemplul orădeanului e contagios (nu numai COVID) şi va fi urmat de alţi omologi, oameni de bine, dornici de a aduce lucrurile pe făgaşul normalităţii. Nu şi la Vaslui, unde baronul Buzatu şi-a exprimat punctul de vedere: „Cine eşti tu să trimiţi acasă jumătate dintre salariaţii Consiliului Judeţean? E un abuz. La Vaslui nu va fi disponibilizat nici un salariat din cei 190“.

Închipuiţi-vă care este starea la Primăria Capitalei, unde figurează numeroase servicii şi companii parazite, nesupuse de 10- 15 ani vreunui control. Ce poate fi mai demonstrativ pentru lipsa de eficienţă a aparatului birocratic, decât cele 6.000 de litigii în care primăria este antrenată şi care îşi aşteaptă soluţionarea de ani de zile? Primăria a plătit între anii 2016-2020 peste 70 de milioane de lei unor case de avocatură (18 la număr), deşi are un aparat juridic de aproape 50 de angajaţi. Cum poate fi etichetată atitudinea doamnei Firea care, înainte de a părăsi instituţia, s-a grăbit să încheie contracte colective de muncă, tocmai pentru a face dificilă orice disponibilizare şi a impune plata salariilor compensatorii ?

Din păcate, dăm libertate unor lătrători fără nici un Dumnezeu, care arată cu degetul tocmai către cei care fac sau măcar încearcă să facă ceva, ca să ieşim din impasul în care ne aflăm şi mergem mai departe.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending