Contactează-ne

Actualitate

De la vorbă la faptă

Știre publicată în urmă cu

în data de

După emoţiile instalării în Palatul Victoria, printre primele

promisiuni ale guvernului Orban figura stoparea nepotismului în administraţia publică sufocată de favoriţi. Mă şi întrebam cum va reuşi el să tulbure o practică înrădăcinată de cine ştie când şi care a funcţionat în toate rânduielile noastre.

Asta nu înseamnă că nu i-am dorit noroc, chiar dacă mă îngrijoram la gândul valului de curăţenie care urma să se abată asupra bugetarilor noştri. Că vorba ceea, nu orice societate se poate mândri cu performanţa noastră unicat absolut şi contrarie oricăror legi ale economiei mondiale: bugetarii mai bine plătiţi decât cei din privat. Aşa se face că la noi, joburile cele mai căutate nu sunt la companiile private, ci la stat, ca să nu mai pun la socoteală faptul că la patron trebuie să asuzi zdravăn pentru pâinea pe care ţi- o oferă şi că în orice moment poţi primi un preaviz.

De la sine înţeles că amintitul proces însemna şi o depolitizare benefică, semnalată de Recorder.ro: „Politizarea instituţiilor publice nu înseamnă doar promovarea incompetenţei (…) ci şi îngenuncherea celor competenţi (…), presaţi să facă loc pilelor de partid. Aceştia trebuie să le explice copiilor de ce societatea în care cresc funcţionează după nişte valori răsturnate“. Ba ne şi dă exemplu unui director neînregimentat politic, invitat să-şi semneze demisia, ca să facă loc unui favorit.

Acum, ce să zic, nu eram atât de îngrijorat de explicaţiile părinte/copii evocate, ci mai mult dacă promisiunea guvernului devenea realitate. Ce să vezi, chiar aşa s-a întâmplat. Numai că – vorba românului cu drumul lung de la spusă la faptă – minunea nu a durat prea mult şi nici fermitatea nu s-a dovedit chiar aşa de densă. Fiindcă au fost ţintiţi, cu precădere, favoriţii PSD şi nici ei pe de-a- ntregul, fiindcă oameni suntem, mai sunt şi PSD-işti de treabă.

Iată o poveste ilustrativă. Istoria începe în 2017, când se organiza un concurs de director adjunct la DSP Botoşani. Deşi candidata unică, L.A., picase concursul (30 puncte din 100), ministrul Sănătăţii din acea vreme ţinea cont de recomandarea organizatorului concursului, şi o numea pe post. Sufocată de grelele probleme ale teritoriului, şi doar ca să se mai destindă puţin – oameni suntem – noua directoare a căzut în greşeală, postând bancuri (proaste) pe reţeaua instituţiei, adică a DSP. Botoşaniul nu este la o aruncătură de băţ de Bucureşti, dar cum-necum, domnul ministru a aflat de toată tărăşenia şi, exemplu de exigenţă absolută, a de-bar-ca-t-o. Nu te pui cu deontologia.

Numai că întâmplarea, care are şi ea legile ei, făcea ca directorul DSP Bucureşti, admonestat că nu a gestionat cum trebuie criza COVID, a demisionat. Coincidenţă sau urmare a remuşcărilor domnului ministru, doctoriţa L.A. era detaşată, evident pentru vechile merite, de la Botoşani la Bucureşti. Şi nu oriunde, ci direct în minister. Cum care? Al sănătăţii, evident. Şi când postul de director DSP Bucureşti a devenit vacant, i-a fost oferit fostei directoare de la Botoşani. Câtă dibăcie ! Mai putea cârâi cineva că proaspăta directoare venea de la marginea ţării?!? Nu, provenea de alături, din minister.

Numai că, iarăşi păcătoasa de întâmplare, la câteva zile de la această mirabilă rocadă, mai exact pe data de 6 mai 2020, domnul ministru Nelu Tătaru, uşor distrat şi pe semnătura unui adjunct, o debarca pe proaspăta directoare a DSP Bucureşti, şi numea pe post o altă (ne)protejată, în persoana doctoriţei O.N.

Nu cunosc dedesubturile acestei noi mutări, poate că nu există, poate că se datorează dorinţei de a perfecta lucrurile, dar să vedeţi că izul de mucegai s-a făcut repede simţit. În plină pandemie şi stare de urgenţă, nu e de bun augur să înlocuieşti un specialist epidemiolog cu un medic şcolar. E drept că domnul ministru a oferit niscai explicaţii, cam subţirele, cu atât mai mult cu cât noua numită venea din afara instituţiei şi fără concurs. În schimb, să vezi şi să te cruceşti, avea două atuuri strong: era preşedinta organizaţiei PNL Sector 2 Bucureşti şi, întâmplător, desigur, fina de cununie a ministrului Educaţiei. Aşa mai vii la socoteală, nu? Cum să mai vorbeşti de politizare a instituţiilor şi de nepotisme?

Dovadă că profesionalismul învinge, a survenit un focar COVID la un cămin de bătrâni, s-a cerut testarea asistaţilor, dar a fost refuzată de către DSP, pentru ca după o săptămână, când a survenit un deces în cadrul căminului, să se realizeze testarea şi ancheta epidemiologică. N-a fost suficient, cu permisiunea noii directoare, o angajată a aceluiaşi DSP, COVID pozitiv, a refuzat izolarea şi, deşi numărul contacţilor era de 35 de persoane, nu s-a dispus nici testarea lor şi nici ancheta cuvenită, motiv pentru care 14 colegi de muncă, unii cu simptome de infecţie, s-au autoizolat, iar sediul DSP a fost dezinfectat, din păcate cu mare întârziere.

Să ne mai mirăm că un post TV a făcut pe viu, un test de apel telefonic la DSP, fără răspuns ? Interesant că, totuşi, o operatoare care a ridicat receptorul după intervenţia doctorului Arafat, a motivat că cele 6 posturi de telefon erau supraasaltate cu apeluri. Ca să vezi! Numai apelul emisiunii TV nimerise al şaptelea post care nu exista dar era planificat pentru anul următor.

Şi iată cum s-a dovedit că, de când lumea şi pământul (mai precis de la adoptarea modelului sovietic), DSP-urile erau de fapt, nişte instituţii în sine, ocupate de favoriţi care se făceau că veghează şi muncesc din răsputeri spre binele sănătăţii noastre. Să ne mai mirăm de atâtea şi atâtea rateuri majore precum implementarea şi funcţionarea sistemul electronic de asigurări de sănătate, în permanentă în pană, vaccinarea fetiţelor împotriva cancerului de col uterin, creşterea cazurilor de rujeolă şi tuberculoză etc? Nici vorbă.

Mă îndoiesc, totuşi, că undeva se va schimba ceva.

Toată lumea se entuziasmează de cazul Bolojan, proaspăt preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, angajat într-un proces de reevaluare a aparatului bugetar. Numitul a fost consilier local, apoi judeţean, prefect de Bihor şi primar pe trei legislaturi. Principalele sale realizări au fost eliberarea unor documente (paşaport, cazier judiciar şi fiscal, înmatriculare vehicule, permise de conducere şi altele) în câteva ore şi primul loc pe ţară în accesarea de fonduri europene (256 de milioane de euro în 2019).

Ca preşedinte de CJ a desfiinţat nişte structuri paralele şi ineficiente şi a trecut la reducerea aparatului bugetar: de la 88 din 174. Bineînţeles că imediat i s-a pus pe seamă lipsa de omenie, că lasă oamenii fără slujbă în plină pandemie, ba i s-a cerut să amâne decizia sau (veşnica poveste) să se facă reorganizare, dar fără disponibilizări. Preşedintele a rămas pe poziţie, a anunţat că procedura va începe fără întârziere, prin testare sau examen: „Locurile de muncă trebuie apărate, dar nu ale celor care nu muncesc“.

Se pare că exemplul orădeanului e contagios (nu numai COVID) şi va fi urmat de alţi omologi, oameni de bine, dornici de a aduce lucrurile pe făgaşul normalităţii. Nu şi la Vaslui, unde baronul Buzatu şi-a exprimat punctul de vedere: „Cine eşti tu să trimiţi acasă jumătate dintre salariaţii Consiliului Judeţean? E un abuz. La Vaslui nu va fi disponibilizat nici un salariat din cei 190“.

Închipuiţi-vă care este starea la Primăria Capitalei, unde figurează numeroase servicii şi companii parazite, nesupuse de 10- 15 ani vreunui control. Ce poate fi mai demonstrativ pentru lipsa de eficienţă a aparatului birocratic, decât cele 6.000 de litigii în care primăria este antrenată şi care îşi aşteaptă soluţionarea de ani de zile? Primăria a plătit între anii 2016-2020 peste 70 de milioane de lei unor case de avocatură (18 la număr), deşi are un aparat juridic de aproape 50 de angajaţi. Cum poate fi etichetată atitudinea doamnei Firea care, înainte de a părăsi instituţia, s-a grăbit să încheie contracte colective de muncă, tocmai pentru a face dificilă orice disponibilizare şi a impune plata salariilor compensatorii ?

Din păcate, dăm libertate unor lătrători fără nici un Dumnezeu, care arată cu degetul tocmai către cei care fac sau măcar încearcă să facă ceva, ca să ieşim din impasul în care ne aflăm şi mergem mai departe.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Violator şi traficant de minori, păstrat în arest

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT au cerut şi obţinut prelungirea arestului pentru inculpatul de 44 de ani ■ acesta a găzduit doi fraţi minori pe care i-a agresat sexual şi i-a pus la cerşit ■

Romaşcanul de 44 de ani, care a abuzat sexual doi fraţi minori pe care i-a determinat să şi cerşească, mai are de stat după gratii. Procurorii DIICOT Neamţ au cerut şi obţinut prelungirea arestului preventiv pentru Judele Grişa Costel, acesta fiind pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori.

Decizia Tribunalului Neamţ de la finalul lunii trecute nu era definitivă, dar valabilitatea ei expira la data de 3 iunie. Cercetările în cauză au stabilit că, din anul 2019 încoace, romaşcanul a racolat doi minori pe care i-a luat sub aripa lui „ocrotitoare“.

În mod abuziv şi forţat, i-a dus acasă la el, i-a găzduit, iar în schimb i-a scos la cerşit şi le lua banii pe care aceştia îi obţineau din mila trecătorilor. Recent, în acest an, a dus relaţia la un alt nivel şi i-a abuzat sexual pe cei doi adolescenţi.

„La data de 05.04.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vîrstă de 44 de ani, pentru săvîrşirea infracţiunilor de viol în formă continuată şi trafic de minori“, conform unui comunicat al DIICOT.

În fapt s-a retinut că, începînd cu anul 2019 inculpatul, prin ameninţări cu acte de violenţă, a constrîns doi minori să practice cerşetoria, pe raza municipiului Roman, minori pe care i-a găzduit în locuinţa sa, beneficiind de sumele de bani obţinute de aceştia.

De asemenea, în luna martie 2021, inculpatul a întreţinut relaţii sexuale, prin constrîngere, cu cei doi minori. Pe 5 aprilie 2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Neamţ, au efectuat un număr de două percheziţii domicliare, în urma cărora a fost pus în aplicare un mandat de aducere.

În cursul aceleiaşi zile bărbatul a fost prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamt cu propunere de arestare preventivă. După deliberări, propunerea a fost admisă, iar măsura privativă de libertate a fost luată pentru o perioada de 30 de zile.

Activităţile au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacau şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean Neamţ. De menţionat este faptul că în cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum şi de toate drepturile şi măsurile de protecţie prevăzute de Codul de Procedură Penală.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, arată DIICOT.

Citește știrea

Actualitate

Vînt şi scîntei, foc în două gospodării

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ambele incendii au avut loc pe 10 mai, unul la Valea Albă, comuna Războieni, iar celălalt la Barticeşti, în comuna Boteşti ■ nu au fost victime, ci doar pagube materiale ■

Militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au avut de lucru şi pe 10 mai 2021 au intervenit pentru stingerea unor incendii ce au avut loc la două gospodării din judeţ.

Unul dintre evenimente a fost anunţat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 16:24, forţele de intervenţie fiind solicitate la un incendiu produs la o anexă gospodărească din localitatea Valea Alba, comuna Războieni. La locul solicitării s-au deplasat un echipaj pompieri voluntari din cadrul SVSU Războieni cu o autospecială de stingere, precum şi un echipaj de militari din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, cu o autospecială de stingere.

La ajungerea salvatorilor, focul se manifesta la o anexă gospodărească (adapost plante furajere) şi la acoperişul casei de locuit, cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite. Pînă la final a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp şi anexa gospodărească cu suprafaţă de aproximativ 50 mp.

Din fercire au fost doar pagube materiale, nu şi şi victime. Specialiştii ISU au ajuns la concluzia că evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de focul deschis în spaţii deschise. Un alt eveniment nedorit a avut loc în aceeaşi zi, în jurul orei 13:00, cînd pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească din localitatea Barticeşti, comuna Boteşti.

Iniţial au intervenit voluntari din cadrul SVSU Boteşti, dar au venit şi două echipaje de pompieri militari cu o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD. La ajungerea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta la cîţiva snopi de strujeni de porumb, rezemaţi de o anexă gospodărească, şi acoperişul unei anexe, cu posibilitatea propagării la casa de locuit. Incendiul a fost localizat şi lichidat în limitele găsite.

A ars aproximativ o tonă de strujeni de porumb şi 10 mp din acoperişul anexei gospodăreşti. Scînteile purtate de vînt şi căzute pe materiale combustibile au fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Situaţie hilară la CARP. Au fost alegeri şi sînt doi şefi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-au ţinut două rînduri de alegeri ■ instituţia are acum doi preşedinţi: Anca Maria Popovici şi Mircea Anton ■

Bîlciul de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Roman este departe de a se fi încheiat, aşa încît după şapte ani de litigii prin instanţe s-a ajuns la situaţia hilară ca organizaţia, care gestionează banii a peste 26.000 de pensionari, să aibă două conduceri, niciuna recunoscută pînă acum de Judecătorie.

Cert este că, de mai bine de o săptămînă, cele două conduceri, rezultate din două rînduri de alegeri s-au instalat în sediul CARP cu pretenţii de preluare a şefiei. În zilele de 18,19, 20 şi 21 aprilie, la sediul Clubului CARP s-au desfăşurat alegerile grupării Gheorge Popa, unde preşedintă a fost aleasă fiica acestuia, economista Anca Maria Popovici, iar în Consiliul Director cei 420 de membri, care au trecut prin faţa urnelor, i-au ales pe Constică Rusu, Vasile Rusu, Sava Ifrim şi Rotaru Costel.

Pe 6 mai, la un restaurant din oraş s-au desfăşurat alegerile organizate de gruparea: Mircea Anton-Albu-Călărăşanu, la care au participat 92 de persioane, de unde a rezultat o conducerea formată din Mircea Anton – preşedinte şi Eugen Pătraşcu, Dumitru Călărăşanu (care între timp a demisionat), colonelul Alexandru Albu şi Ion Cobzaru.

„Alegerile organizate de gruparea Călărăşanu- Anton-Albu sînt ilegale, pentru că nu s-a respecta statutul. Adunarea Generală a fost organizată cu 10 zile după expirarea mandatelor, care de alfel nu au fost niciodată recunoscute de Judecătorie. Nu au afişat la loc vizibil listele cu delegaţii (1 la 200 membri), nu a fost afişat Raportul de activitate, Raportul comisiei de cenzori.

Delegaţii au fost în familie. De exemplu la alegeri a participat soţia, fiica şi colonelul Albu. S-a votat şi de către două ori de aceeaşi persoană. A fost o băşcălie. Noi am depus la instanţă documentele privind alegerile noastre şi aşteptăm ca instanţa să se pronunţe“, a declarat Gheorghe Popa.

Mircea Anton, preşedintele ales al grupării adverse a susţinut următoarele: „Lucrăm la finalizarea documentelor de înscrie la grefa Judecătoriei. Acum ne aflăm la sediul CARP, unde s-a instalat şi gruparea Popa, care înceracă să blocheze activitatea. Pînă cînd instanţa se va pronunţa, la CARP împrumuturile sînt aprobate de către domnul Călărăşanu, fostul preşedinte“, a declarat Mircea Anton.

Citește știrea

Trending