Contactează-ne

Actualitate

De la vorbă la faptă

Știre publicată în urmă cu

în data de

După emoţiile instalării în Palatul Victoria, printre primele

promisiuni ale guvernului Orban figura stoparea nepotismului în administraţia publică sufocată de favoriţi. Mă şi întrebam cum va reuşi el să tulbure o practică înrădăcinată de cine ştie când şi care a funcţionat în toate rânduielile noastre.

Asta nu înseamnă că nu i-am dorit noroc, chiar dacă mă îngrijoram la gândul valului de curăţenie care urma să se abată asupra bugetarilor noştri. Că vorba ceea, nu orice societate se poate mândri cu performanţa noastră unicat absolut şi contrarie oricăror legi ale economiei mondiale: bugetarii mai bine plătiţi decât cei din privat. Aşa se face că la noi, joburile cele mai căutate nu sunt la companiile private, ci la stat, ca să nu mai pun la socoteală faptul că la patron trebuie să asuzi zdravăn pentru pâinea pe care ţi- o oferă şi că în orice moment poţi primi un preaviz.

De la sine înţeles că amintitul proces însemna şi o depolitizare benefică, semnalată de Recorder.ro: „Politizarea instituţiilor publice nu înseamnă doar promovarea incompetenţei (…) ci şi îngenuncherea celor competenţi (…), presaţi să facă loc pilelor de partid. Aceştia trebuie să le explice copiilor de ce societatea în care cresc funcţionează după nişte valori răsturnate“. Ba ne şi dă exemplu unui director neînregimentat politic, invitat să-şi semneze demisia, ca să facă loc unui favorit.

Acum, ce să zic, nu eram atât de îngrijorat de explicaţiile părinte/copii evocate, ci mai mult dacă promisiunea guvernului devenea realitate. Ce să vezi, chiar aşa s-a întâmplat. Numai că – vorba românului cu drumul lung de la spusă la faptă – minunea nu a durat prea mult şi nici fermitatea nu s-a dovedit chiar aşa de densă. Fiindcă au fost ţintiţi, cu precădere, favoriţii PSD şi nici ei pe de-a- ntregul, fiindcă oameni suntem, mai sunt şi PSD-işti de treabă.

Iată o poveste ilustrativă. Istoria începe în 2017, când se organiza un concurs de director adjunct la DSP Botoşani. Deşi candidata unică, L.A., picase concursul (30 puncte din 100), ministrul Sănătăţii din acea vreme ţinea cont de recomandarea organizatorului concursului, şi o numea pe post. Sufocată de grelele probleme ale teritoriului, şi doar ca să se mai destindă puţin – oameni suntem – noua directoare a căzut în greşeală, postând bancuri (proaste) pe reţeaua instituţiei, adică a DSP. Botoşaniul nu este la o aruncătură de băţ de Bucureşti, dar cum-necum, domnul ministru a aflat de toată tărăşenia şi, exemplu de exigenţă absolută, a de-bar-ca-t-o. Nu te pui cu deontologia.

Numai că întâmplarea, care are şi ea legile ei, făcea ca directorul DSP Bucureşti, admonestat că nu a gestionat cum trebuie criza COVID, a demisionat. Coincidenţă sau urmare a remuşcărilor domnului ministru, doctoriţa L.A. era detaşată, evident pentru vechile merite, de la Botoşani la Bucureşti. Şi nu oriunde, ci direct în minister. Cum care? Al sănătăţii, evident. Şi când postul de director DSP Bucureşti a devenit vacant, i-a fost oferit fostei directoare de la Botoşani. Câtă dibăcie ! Mai putea cârâi cineva că proaspăta directoare venea de la marginea ţării?!? Nu, provenea de alături, din minister.

Numai că, iarăşi păcătoasa de întâmplare, la câteva zile de la această mirabilă rocadă, mai exact pe data de 6 mai 2020, domnul ministru Nelu Tătaru, uşor distrat şi pe semnătura unui adjunct, o debarca pe proaspăta directoare a DSP Bucureşti, şi numea pe post o altă (ne)protejată, în persoana doctoriţei O.N.

Nu cunosc dedesubturile acestei noi mutări, poate că nu există, poate că se datorează dorinţei de a perfecta lucrurile, dar să vedeţi că izul de mucegai s-a făcut repede simţit. În plină pandemie şi stare de urgenţă, nu e de bun augur să înlocuieşti un specialist epidemiolog cu un medic şcolar. E drept că domnul ministru a oferit niscai explicaţii, cam subţirele, cu atât mai mult cu cât noua numită venea din afara instituţiei şi fără concurs. În schimb, să vezi şi să te cruceşti, avea două atuuri strong: era preşedinta organizaţiei PNL Sector 2 Bucureşti şi, întâmplător, desigur, fina de cununie a ministrului Educaţiei. Aşa mai vii la socoteală, nu? Cum să mai vorbeşti de politizare a instituţiilor şi de nepotisme?

Dovadă că profesionalismul învinge, a survenit un focar COVID la un cămin de bătrâni, s-a cerut testarea asistaţilor, dar a fost refuzată de către DSP, pentru ca după o săptămână, când a survenit un deces în cadrul căminului, să se realizeze testarea şi ancheta epidemiologică. N-a fost suficient, cu permisiunea noii directoare, o angajată a aceluiaşi DSP, COVID pozitiv, a refuzat izolarea şi, deşi numărul contacţilor era de 35 de persoane, nu s-a dispus nici testarea lor şi nici ancheta cuvenită, motiv pentru care 14 colegi de muncă, unii cu simptome de infecţie, s-au autoizolat, iar sediul DSP a fost dezinfectat, din păcate cu mare întârziere.

Să ne mai mirăm că un post TV a făcut pe viu, un test de apel telefonic la DSP, fără răspuns ? Interesant că, totuşi, o operatoare care a ridicat receptorul după intervenţia doctorului Arafat, a motivat că cele 6 posturi de telefon erau supraasaltate cu apeluri. Ca să vezi! Numai apelul emisiunii TV nimerise al şaptelea post care nu exista dar era planificat pentru anul următor.

Şi iată cum s-a dovedit că, de când lumea şi pământul (mai precis de la adoptarea modelului sovietic), DSP-urile erau de fapt, nişte instituţii în sine, ocupate de favoriţi care se făceau că veghează şi muncesc din răsputeri spre binele sănătăţii noastre. Să ne mai mirăm de atâtea şi atâtea rateuri majore precum implementarea şi funcţionarea sistemul electronic de asigurări de sănătate, în permanentă în pană, vaccinarea fetiţelor împotriva cancerului de col uterin, creşterea cazurilor de rujeolă şi tuberculoză etc? Nici vorbă.

Mă îndoiesc, totuşi, că undeva se va schimba ceva.

Toată lumea se entuziasmează de cazul Bolojan, proaspăt preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, angajat într-un proces de reevaluare a aparatului bugetar. Numitul a fost consilier local, apoi judeţean, prefect de Bihor şi primar pe trei legislaturi. Principalele sale realizări au fost eliberarea unor documente (paşaport, cazier judiciar şi fiscal, înmatriculare vehicule, permise de conducere şi altele) în câteva ore şi primul loc pe ţară în accesarea de fonduri europene (256 de milioane de euro în 2019).

Ca preşedinte de CJ a desfiinţat nişte structuri paralele şi ineficiente şi a trecut la reducerea aparatului bugetar: de la 88 din 174. Bineînţeles că imediat i s-a pus pe seamă lipsa de omenie, că lasă oamenii fără slujbă în plină pandemie, ba i s-a cerut să amâne decizia sau (veşnica poveste) să se facă reorganizare, dar fără disponibilizări. Preşedintele a rămas pe poziţie, a anunţat că procedura va începe fără întârziere, prin testare sau examen: „Locurile de muncă trebuie apărate, dar nu ale celor care nu muncesc“.

Se pare că exemplul orădeanului e contagios (nu numai COVID) şi va fi urmat de alţi omologi, oameni de bine, dornici de a aduce lucrurile pe făgaşul normalităţii. Nu şi la Vaslui, unde baronul Buzatu şi-a exprimat punctul de vedere: „Cine eşti tu să trimiţi acasă jumătate dintre salariaţii Consiliului Judeţean? E un abuz. La Vaslui nu va fi disponibilizat nici un salariat din cei 190“.

Închipuiţi-vă care este starea la Primăria Capitalei, unde figurează numeroase servicii şi companii parazite, nesupuse de 10- 15 ani vreunui control. Ce poate fi mai demonstrativ pentru lipsa de eficienţă a aparatului birocratic, decât cele 6.000 de litigii în care primăria este antrenată şi care îşi aşteaptă soluţionarea de ani de zile? Primăria a plătit între anii 2016-2020 peste 70 de milioane de lei unor case de avocatură (18 la număr), deşi are un aparat juridic de aproape 50 de angajaţi. Cum poate fi etichetată atitudinea doamnei Firea care, înainte de a părăsi instituţia, s-a grăbit să încheie contracte colective de muncă, tocmai pentru a face dificilă orice disponibilizare şi a impune plata salariilor compensatorii ?

Din păcate, dăm libertate unor lătrători fără nici un Dumnezeu, care arată cu degetul tocmai către cei care fac sau măcar încearcă să facă ceva, ca să ieşim din impasul în care ne aflăm şi mergem mai departe.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Pe final de lună, Gerar nu-şi prea merită numele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la sfîrşitul lunii valorile termice diurne se vor situa între 0 şi cel mult 7 grade ■ în cea mai rece noapte vor fi -3 grade ■

Luna lui Gerar a adus un episod de frig, de intensitate mare, dar scurt ca durată. Apoi s-a încălzit peste media perioadei, iar în ultimele zile au fost în judeţul Neamţ valori termice care au depăşit 11 grade Celsius. Nici de acum înainte, pînă la final de lună, nu avem a ne plînge, pentru că temperaturile diurne vor fi cuprinse între 0 şi 7 grade.

Nici nopţile nu vor fi prea reci şi în cel mai friguros interval se vor înregistrat -3 grade Celsius. Abia pe final de lună sînt aşteptate ceva precipitaţii mixte. Pînă atunci ziua de ieri, 25 ianuarie, a fost blîndă din punct de vedere termic. La ora 12:00 termometrele indicau 2 grade în Piatra Neamţ şi 3 grade erau în zona Roman şi Tîrgu Neamţ.

Pe munte era valabilă o atenţionare cod galben de vînt, motiv pentru care la acelaşi moment, la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca indicele de răcire era sub limita gerului, respectiv 13 grade. Tot acolo e singura zonă din judeţ unde mai este şi ceva zăpadă, în strat ce măsoară 35 de centimetri, în timp ce în restul teritoriului am scăpat de nea. Asta şi datorită faptului că duminică, 24 ianuarie, a fost cald, iar cel mai bine a fost în zona Tîrgu Neamţ unde mercurul din termometre a săltat pînă la valoarea de 12,1 grade, în timp ce la Roman maxima nu a trecut de 7,1 grade.

Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că azi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea va fi mai rece decît precedenta şi minima coboară sub pragul îngheţului, dar se opreşte la -1 grad. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 27 ianuarie, cînd din nou norii se cantonează în zona noastră, iar la amiază nu vor fi mai mult de 0 grade, fiind cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne, iar minima ajunge la -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se risipesc norii şi se face sensibil mai cald, iar maxima diurnă saltă la 1 grad, cu plus.

Vine cea mai răcoroasă noapte de pe final de ianuarie, iar minima nocturnă coboară la -3 grade. Vineri, 29 ianuarie, nu prea este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Aşa se face că rămînem cu cerul variabil cu soare, cel mult 3 grade peste zi şi cam -3 grade după lăsarea întunericului. Ceva mai bine va fi în week-end. Pe final de lună, sîmbătă 30 ianuarie, va fi cer variabil şi se anunţă cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză, astfel că maxima se dublează faţă de intervalul precedent şi ajunge la 7 grade. Din acest motiv şi noaptea vor fi valori termice mai confortabile, la limita îngheţului, 0 grade.

În ultima zi a lui Gerar vremea schimbă foaia. Norii se readună în zona noastră şi dacă meteorologii nu dau greş, înseamnă că ne putem aştepta la precipitaţii mixte, întîi sub formă de ploaie, apoi lapoviţă. Evident că scad şi temperaturile, ziua nu vor fi mai mult de 4 grade, iar noaptea aduce din nou o minimă negativă, de -1 grad.

Citește știrea

Actualitate

TIR cu cereale răsturnat pe E 85

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un TIR încărcat cu cereale s-a răsturnat, luni 25 ianuarie, pe E 85, în zona magazinului Dedeman din Roman.

“Prin apel la 112,  în jurul  18:51, pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe E 85, în zona magazinului Dedeman. Un autotren încărcat cu cereale, ce se deplasa în direcția de mers spre Roman s-a răsturnat. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare din cadrul Detașamentului Roman.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor și vor curăța/ degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier (cereale) și de lichidele combustibile.

Nu sunt victime”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Energie la cel mai bun preţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura este valabilă pînă la jumătatea anului ■ între timp, consumatorii trebuie să încheie un contrat de furnizare în sistem concurenţial ■ prin completarea unui formular, clientul poate alege direct oferta optimă ■

Data pînă la care consumatorii de energie electrică pot să-şi aleagă un furnizor şi să încheie un contract în regim concurenţial a fost amînată pînă la 30 iunie 2021. Pînă atunci, actualul furnizor al fiecărui client trebuie să furnizeze energie electrică la cel mai bun preţ din oferta concurenţială, fără abonament, conform unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

„Astfel, clienţii vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puţin pînă la data de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mic“, conform ANRE.

Ordinul ANRE 5/2021 simplifică procesul de contractare şi informare cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încît clientul final să poată decide în cunoştinţă de cauză cu privire la oferta cea mai potrivită pentru nevoile lor. Sînt prevăzute obligaţii suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanţă de informare a clienţilor casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă pînă la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare, precum şi un formular de selecţie ofertă.

Acest formular conţine oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurenţială alternativă şi oferta de serviciu universal, toate aplicabile în primul semestru din acest an, precum şi valoarea reducerii comerciale acordate dar şi perioada de aplicare. Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurenţială optimă, iar transmiterea formularului prin selecţia unei oferte constituie acordul de contractare şi, implicit, obligaţie contractuală pentru ambele părţi.

Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat şi semnat de client. După cel puţin 5 zile de la data primirii formularului de selecţie completat, furnizorul transmite clientului final, cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat. Astfel, se simplifica procesul de contractare, clienţii nu mai marg la ghişeu şi nu se mai formează cozi.

„Noile reglementări au în vedere necesitatea asigurării unei mai bune informări a clientului final de energie electrică de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi simplificarea încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice în condiţiile impuse de contextul pandemic actual, şi pentru ca procesul să se desfasoare în beneficiul consumatorului final“, conform aceluiaşi comunicat.

Citește știrea

Trending