Contactează-ne

Actualitate

De la un pistol e în boxa acuzaţilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean este acuzat de săvîrşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor ■ totul în urma unui scandal care a avut loc în noaptea de 8/9 aprilie la un local de pe strada Petru Movilă ■ el avea autorizaţie de deţinere a armei, însă numai la domiciliu ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ au finalizat urmărirea penală în cazul scandalului care a avut loc în noaptea de 8/9 aprilie 2018, pe strada Petru Movilă din reşedinţa de judeţ. Au fost inculpaţi doi bărbaţi care sînt acuzaţi de săvîrşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În cauză este vorba de Daniel Dragoş, în vîrstă de 46 de ani, zis „Donose“, care în urmă cu ceva ani intrase în vizorul interlopului Ţîţă, precum şi de Alin Iulian Pascaru. Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ şi timp de două luni va fi în procedură de Cameră preliminară, perioadă în care se verifică administrarea probelor şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriu. Apoi procesul intră în linie dreaptă cu audieri de martori şi administrări de probe, iar şedinţele vor fi publice. La data faptelor, anchetatorii l-au reţinut pe Donose apoi au sesizat instanţa cu propunere de arestare preventivă, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. În şedinţa din 12 aprilie judecătorii au respins propunerea şi au decis să-l plaseze sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. El a avut de respectat o serie de obligaţii, altfel risca să fie arestat la domiciliu sau preventiv. Fapta a avut loc în noaptea de 8/9 aprilie, în jurul orei 2:20, cînd a izbucnit scandalul. Echipajul de poliţie care s-a deplasat la faţa locului a identificat toate persoanele prezente, şase bărbaţi cu vîrste cuprinse între 46 şi 19 ani, dar şi o femeie de 43 de ani, toţi de loc din reşedinţa de judeţ. Cercetările au stabilit că a avut loc un conflict spontan între doi bărbaţi de 46, respectiv 39 de ani, care erau într-un grup de persoane şi un altul, de 44 de ani, însoţit de membri din familia sa. „Pe parcursul altercaţiei, doi dintre participanţi, cel de 39 şi 46 de ani, au folosit pistoale din categoria armelor neletale, fără a fi rănită vreo persoană“, declarat la acea vreme Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ. Anchetatorii au stabilit că bărbatul de 46 de ani, respectiv Donose, avea certificat de deţinător pentru arme neletale – pistol cu gaze, dar nu era autorizat şi pentru portul acestuia. „Avea autorizaţie de deţinere a armei la domiciliu, nu şi să o poarte asupra sa. Nu a folosit-o ci doar a ţinut pistolul neletal la vedere“, declara procurorul Mugurel Laurenţia Darie, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ. În ce-l priveşte pe cel de 39 de ani, acesta deţinea un pistol tip air-soft cu bile din plastic, portul şi utilizarea nefiind supuse autorizării, însă în timpul altercaţiei a folosit bile metalice. Ambele arme au fost ridicate urmînd a fi dispuse măsurile legale.

În război cu Ţîţă

Donose a fost „motivul“ unui adevărat război care se pregărea în oraş, în urmă cu ceva ani, fiind vizat de rivalul Marin Botez Adrian, zis Ţîţă. Totul s-a întîmplat în 2007, cînd în Piatra Neamţ au avut loc mai multe conflicte, între două grupări, una condusă de Ţîţă şi alta în care se afla Daniel Dragoş. Lucrurile au degenerat la Revelionul 2008, la Hotel Central. Scandalul a plecat de la faptul că Bobi Carabulea, un apropiat al lui Donose, a înjunghiat doi apropiaţi ai clanului Ţîţă. Din acel moment, Botez a pus la cale un plan menit să ducă la exterminarea membrilor grupării rivale. S-a aflat de planurile războinice şi anchetatorii au descins în vila lui Ţîţă pe 18 ianuarie 2008, unde au dat de un arsenal şi aparatură de filaj. S-a mai apreciat că cei care aderau la gruparea lui Ţîţă erau instruiţi pentru a-şi suprima rivalii. În locuinţa lui Botez, compusă din opt camere, sală de sport şi dependinţe, anchetatorii au găsit şi ridicat în vederea cercetărilor mai multe arme şi muniţie aferentă. La acea vreme, Ţîţă şi alţi patru din grupul lui au fost arestaţi, dar după o vreme au fost eliberaţi. Ulterior, Ţîţă a pus bazele Academiei Infractorilor, recrutînd hoţi pentru a sustrage bijuterii din magazine de lux din străinătate. Pentru aceste din urmă fapte a fost condamnat la 24 de ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare, fiind găsit vinovat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la tîlhărie şi furt calificat. Cînd s-a terminat procesul scandalului de la Hotel Central, în martie 2018, sancţiunea a fost cumlată cu cea de la Academia Infractorilor şi Ţîţă s-a ales cu o pedeapsă definitivă de 27 ani şi 6 luni închisoare. În dosarul altercaţiei de la hotel, fratele lui Ţîţă, Daniel Lazăr, a primit recent o sancţiune definitivă de 2 ani şi 4 luni de închisoare. Avînd în vedere că faptele erau mai vechi de un deceniu alţi doi participanţi au scăpat de răspundere penală pentru că a intervenit prescripţia, iar restul inculpaţilor au primit pedepse modice, cu suspendare. Au fost acuze de constituire a unui grup organizat, instigare la contrabandă calificată, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, precum şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Hiddenhost

    5 iunie 2018 at 10:34 AM

    Astia-s interlopii orasului,sperie lumea cu pistoale din plastic
    Judecatorii pot fi banuiti de prostie…daca nici Donose nu reprezinta un pericol,atunci cine?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bugetul Târgului este supus la vot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ proiectul de hotărîre privind veniturile, cheltuielile urbei şi obiectivele de investiţii ce vor primi finanţare va fi dezbătut în şedinţa din 12 aprilie ■ pe ordinea de zi sînt menţionate opt proiecte de hotărîre ■

Bugetul oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021 va fi supus luni, 12 aprilie, votului consilierilor locali, convocaţi într-o şedinţă extraordinară, cu opt puncte pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului iniţiat de conducerea primăriei, totalul sumelor preconizate a intra în alcătuirea bugetului urbei s-ar cifra la 74.013.578 lei, în care sunt incluse veniturile proprii estimate a fi obţinute din impozite şi taxe locale în valoare de 8.687.000 lei, la care s-ar adăuga 12.022.000 lei, din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 12.585.000 lei, cu titlu de sume defalcate din tva, subvenţii aşteptate de la bugetul de stat în valoare de 7.562.000 lei, subvenţii de la alte administraţii în valoare de 160.000 lei, finanţare Delgaz pentru extindere reţea gaze naturale în cartierul Blebea ce ajunge la 680.000 lei etc. De asemenea, sînt cuprinse în bugetul estimat pentru anul 2021 şi fonduri de 30.461.000 lei aşteptate de la Uniunea Europeană pentru proiecte derulate la nivel local.

Proiectul de hotărîre aflat în mapele consilierilor locali cuprinde şi cheltuileile programate pentru anul în curs, defalcate pe secţiunea de funcţionare şi cea de dezvoltare, precum şi obiectivele din lista de investiţii pentru anul 2021. Un alt proiect de hotărîre ce va fi supus dezbaterii consilierilor se referă la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli estimat al Spitalului Orăşenesc Sf.Dimitrie Târgu Neamţ, urmînd să fie luată în discuţie şi modificarea statului de funcţii al unităţii sanitare. Participanţii vor mai avea de luat hotărîri în privinţa Bugetului de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ pentru anul 2021, precum şi a listei de investiţii aacestei instituţii.

Discuţiile vor continua tot pe tema banilor, pentru că va fi cerută aprobarea consilierilor locali pentru condiţiile contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 6.000.000 lei de la Banca Comercială Română, pentru care s-ar lua în calcul o perioadă de rambursare de 96 luni, după care se va supune la vot şi proiectul privind creditul menţionat. În cadrul şedinţei vor mai fi luate decizii în privinţa casării unor active fixe din domeniul privat al urbei şi a lotizării unui teren.

Citește știrea

Actualitate

Cînd evaziunea nu mai duce la puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evazioniştii scapă de detenţie în anumite condiţii ■ prejudiciul nu trebuie să depăşească 100.000 de euro şi trebuie achitat integral ■ legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis ■

Liber la evaziune fiscală, dacă ai ceva bănuţi prin conturi. Cei care săvîrşesc de acum înainte astfel de infracţiuni scapă de detenţie. Totul în anumite condiţii, respectiv prejudiciul nu trebuie să depăşească suma de 100.000 de euro, iar paguba în dauna statului trebuie achitată pînă la ultimul bănuţ. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, avînd ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvîrşirii acestor fapte. De asemenea, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvîrşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operatiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble; sustragerea de la verificări financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau înstrăinarea de debitor ori de terţe persoane a bunurilor sechestrate.

În cazul unor astfel de fapte, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu trece de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de pînă la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplica amendă.

În cazul săvîrşirii uneia dintre infracţiunile menţionate anterior, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, pînă la pronunţarea unei hotărîri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobînzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcîndu-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare“. Aceste dispoziţii se aplică tuturor inculpaţilor.

Citește știrea

Actualitate

Urmărit naţional depistat în Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ el avea la activ două condamnări care însumează peste 5 ani de detenţie ■ în ambele cauze a condus fără permis, dar a mai făcut alte fapte ■

Un botoşănean în vîrstă de 53 de ani, cu două condamnări la activ, ce ar fi trebuit să se afle în penitenciar pentru executarea pedepselor privative de libertate, a fost depistat pe meleaguri nemţene.

S-a întîmplat pe 10 aprilie 2021, cînd în baza activităţilor informativ – operative, bărbatul care fusese dat în urmărire la nivel naţional a fost depistat pe o stradă din Piatra Neamţ. Pe numele lui existau două mandate de executare a închisorii ce cumulau peste 5 ani de detenţie, respectiv una de 2 ani şi 3 luni, iar cealaltă de 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare.

În principiu, a fost vorba de conducere fără permis, dar şi alte fapte. Pe 2 noiembrie 2020, Judecătoria Rîmnicu Vîlcea, a emis primul mandat, unul de 2 ani şi 3 luni de detenţie, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis, fals privind identitatea, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea oamenilor legii.

Ulterior, pe 23 martie 2021, Judecătoria Suceava l- a condamnat în alt dosar, a doua sancţiune fiind pentru fals intelectual şi conducere fără permis. Pe 1 noiembrie 2017, fără permis, individul a ieşit cu maşina în trafic, la Rîmnicu Vîlcea, moment în care a surprins şi accidentat un pieton care traversa regulamentar.

În urma impactului, victima a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10-12 zile de îngrijiri medicale. După accident, şoferul şi-a văzut de drum, fiind identificat a doua zi, pe raza judeţului Vîlcea, ocazie cu care a prezentat pentru identificare un act de identitate ce aparţinea unui alt bărbat. Faptele din al doilea dosar au avut loc pe 24 octombrie 2014, cînd a şofat prin Suceava fără permis, fiind tras pe dreapta de poliţiştii rutieri.

Atunci s-a legitimate doar verbal, fără a prezenta o carte e identitate, determinîndu-l astfel pe agentul constatator să întocmească proces verbal de contravenţie în care au fost consemnate date nereale. Pentru toate acestea, pe 10 aprilie 2021 a fost condus la Penitenciarul Bacău pentru executarea pedepselor privative de libertate.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending