Contactează-ne

Actualitate

De la Strîmtoarea Bering la graniţele Ucrainei

Știre publicată în urmă cu

în data de

„La Strîmtoarea Bering, lîngă SUA“, a fost răspunsul unui copil de nouă ani cînd a fost întrebat, în cadrul unei festivităţi organizate de Societatea Geografică Rusă, unde se termină graniţele Rusiei. Răspunsul a fost corect, dar o voce venită din auditoriu l-a descumpănit: „Graniţele Rusiei nu se termină nicăieri!“ Era vocea lui Vladimir Putin (foto – observatornews). Era anul 2016 şi trecuseră doi ani de la anexarea directă şi brutală a Crimeei. „A fost o glumă“, avea să-şi nuanţeze Putin afirmaţia intantilă.

Conflictul pe termen lung

Tot estul Ucrainei este astăzi distrus de acelaşi Putin. Zeci de mii de morţi nenumăraţi prea bine şi sute de mii de răniţi. Civili şi militari. Milioane de refugiaţi prin toată Europa, iar cel mai mare pericol care abia acum începe să îşi arate colţii este conflictul pe termen lung. O realitate bine studiată, exersată şi aprofundată nu numai în birourile Kremlinului.

Să ne amintim doar de Cecenia, Georgia, Transnistria. Deloc iluzorie, ipoteza unui conflict prelungit, îngheţat sau nu, a fost adusă în discuţie chiar de fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Uşor descătuşat de rigorile funcţiei, el vorbeşte chiar de un iminent risc major mai ales economic şi social, care de altfel ar fi şi scopul urmărit de Putin.

Într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC, Anders Fogh Rasmussen subliniază mai ales îngrijorarea „că un conflict prelungit serveşte obiectivelor lui Putin, care consideră că atît timp cît va fi un conflict mocnit sau îngheţat în estul Ucrainei, va împiedica Ucraina să facă progrese reale, progrese spre apropierea de Uniunea Europeană, de NATO“.

„El ştie că, dacă conflictul din estul Ucrainei va continua, revenirea la situaţia iniţială va fi mai grea. Prin urmare, eu cred că cel mai mare risc actual este dat de scopul lui (lui Putin – nota traducătorului) de prelungire a conflictului. El nu poate obţine o victorie deplină, şi va încerca să îl menţină la nesfîrşit“, a mai precizat Rasmussen.

Ce este victoria

Dacă temerile fostului secretar general al NATO sînt îndreptăţite, situaţia este de-a dreptul neliniştitoare, nu numai pentru Ucraina. În acelaşi timp, nici poziţia Rusiei nu este de speriat. Zecile de mii de tone de armament prost, dar mult, sînt pe terminate, Kremlinul cerînd o mobilizare urgentă a industriei de armament la nivel de lege în Duma de Stat mascată ipocrit în sintagma „contraterorism şi alte operaţiuni în afara graniţelor“.

După mai bine de patru luni de război, în ciuda pierderilor teritoriale şi umane, a lipsurilor militare de tot felul, ucrainenii, învingători morali deja, mizează pe victorie. Cum va arăta aceasta, o spune Anders Fogh Rasmussen în acelaşi interviu: „Eu nu voi da definiţia victoriei. Cred ca poporul ucrainean, preşedintele ucrainean, guvernul ucrainean ar trebui să decidă ce este victoria, ce situaţie va mulţumi. Dar, desigur, aş spune că victoria înseamnă să-i alunge pe toţi ruşii (armatele – nota traducătorului) de pe teritoriul ucrainean“.

Sfîrşitul e aici

Kirill Budanov are 36 de ani şi este şeful spionajului ucrainean. A fost singurul care a avertizat public şi în detaliu agresiunea Rusiei în Ucraina. S-a adeverit întocmai. Are dosar penal în Rusia. Într- un interviu acordat zilele trecute aceleiaşi publicaţii mai sus citate, spune:

„La sfîrşitul anului, să zicem aşa, ostilităţile active vor scădea suficient. Dar această situaţie nu va marca sfîrşitul, trebuie să înţelegeţi corect ce vă spun“. Şeful serviciilor de informaţii ucrainene a spus că finalul războiului va fi dat de revenirea la graniţele din 1991. „Acesta va fi sfîrşitul acestei întregi aventuri pe care Rusia a întreprins-o”, a spus Budanov.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending