Contactează-ne

Actualitate

De la o paranghelie, bombă Covid la Bîra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ medicul de famile Filip Panait face un rechizitoriu drastic despre comportamentului inconştient al oamenilor din localitate ■ din cauza unei petreceri s-a ajuns la un grad de răspîndire de 12,7 la mia de locuitori ■ un singur pacient a ajuns la spital, restul au fost trataţi de medic la domiciliu ■

Filip Panait, medic de familie la Bîra, consideră că decizia de carantinare a comunei Bîra, ajunsă la un grad de răspîndire comunitară de 12,97 la mia de locuitori este singura în măsură să stopeze răspîndirea virusului SARS Cov 2 în localitate.

El face un rechizitoriu aspru consitadinilor săi, care sînt cauza carantinării unei întregi comune. „Cînd omului i se urăşte cu binele, se apucă de prostii! Dacă prostiile unora i-ar lovi doar pe împricinaţi ar mai fi cum ar mai fi, dar cînd lucrurile sînt sub spectrul unei plăgi nemiloase, ca cea pe care o trăim noi, iată că ne trezim carantinaţi, de pe 12 martie, pînă pe 26 martie, ca să ne vină mintea la cap!

Comuna Bîra, din judeţul Neamţ, este locul unde am eu cabinetul medical şi unde a explodat bomba Covid, cum nicăieri în judeţ nu se mai întîmplă. Stau jandarmii cu puşca, la fiecare intrare în comună, parcă sîntem la război! Se pare că o paranghelie, ţinută pe şest, de unii «crocodili locali», a fost fitilul care a detonat totul în zonă, dat fiind că unul dintre muşterii a fost bolnav covid, iar măsurile de precauţie au lipsit, cu desăvîrşire.

Cred că am în jur de 20 de bolnavi diagnosticaţi pozitiv, dintre care, majoritatea covîrşitoare a fost tratată de mine, acasă. Şcoala, grădiniţa şi primăria au fost sub asediul nenorocitului de virus. Pînă să aflăm care este povestea, pacienţii s-au înfiinţat la cabinet, pentru consultaţii, că aveau o «răceală».

Ca unul care nu mă ascund după sticla unui ghişeu, am consultat toţi pacienţii, cu toată atenţia. Am luat cîteva măsuri de precauţie, normale şi am rezolvat cazurile. Doar un pacient a ajuns la spital, cu probleme digestive mai serioase, restul, au primit tratament de la mine şi se simt bine. Unii au ieşit din izolare şi au învins boala, iar alţii sînt în tratament“, a declarat doctorul.

La Bîra, dacă anul trecut au fost în total 22 de cazuri, anul acesta s-a ajuns la 20 cazuri numai în luna martie. Medic de familie şi la Boghicea, Filip Panait ne-a declarat că în această localitate are doar două cazuri, tocmai pentru că aici lumea a înţeles să respecte regulile sanitare.

El mai spune că a făcut tot ce se poate omeneşte, pentru a nu scăpa bolnavii în spital, pentru că aceştia se feresc de internare. În acelaşi timp, nu ezită să critice Guvernul care, în opinia sa, a luat în rîs medicii de familie cu doi lei, pe pacientul monitorizat Covid. „Am refuzat oferta şi am făcut totul gratis. Să le fie de bine guvernanţilor, care nu au catadicsit să dea o pereche de mănuşi sau două combinezoane medicilor de familie, care sînt în prima linie, cu adevărat.

Cred că în Coreea de Nord serviciile medicale din medicina de familie sînt mai bine plătite decît în România şi exact aşa a sunat răspunsul meu la oferta guvernului, de a mă plăti cu doi firfirei, pentru monitorizarea zilnică a pacientului bolnav Covid, inclusiv sîmbăta şi duminica! Dar nu-i nimic, după pandemie, medicii de familie vor fi cei mai puternici actori din domeniul sanitar, iar decidenţii politici ar trebui să se teamă de forţa noastră, de a stabili cine mai rămîne la primărie, la consiliul judeţean, sau în parlament“, a mai adăugat medicul de familie, care îi sfătuieşte pe oameni să respecte regulile de distanţare, să păstreze igiena şi să poarte măşti, evitînd deplasările inutile.

Citește știrea
3 comentarii

3 Comments

 1. AD4I

  19 martie 2021 at 5:41 AM

  Domnul Doctor are perfecta dreptate.Guvernul are bani(SPOR DE COVID 30%)pentru analfabetii functional din prefecturi si cj-uri !

 2. Asa ceva...

  19 martie 2021 at 9:57 AM

  Domnule #Cezar Filip daca limba romana ar fi „o fiinta” aceasta s-ar tavali in chinuri groaznice. Scoala n-a omorat pe nimeni, iar cititul desteapta – daca este scris corect.

 3. asa ceva...

  19 martie 2021 at 10:09 AM

  rectific #Flora Ordean…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending