Contactează-ne

Actualitate

De la Brusturi în Elveţia, la Internaţionalele pompierilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cîţiva elevi de la Şcoala Ieremia Irimescu Brusturi vor reprezenta România la Competiţia Internaţională a Tinerilor Pompieri ■ participarea la întrecerea de la Martigny survine cîştigării fazei naţionale a Prietenilor Pompierilor ■

Elevii de la Şcoala Gimnazială Ieremia Irimescu din comuna Brusturi vor reprezenta iarăşi România la o întrecere internaţională. În aceste zile s-au pus la punct ultimele detalii pentru a se prezenta cum se cuvine la competiţia ce va avea loc în Elveţia. Astfel, pe 10 iulie, la Stadionul Ceahlăul din Piatra Neamţ a fost organizat un antrenament la care au participat membrii Cercului de elevi Prietenii Pompierilor de la Şcoala Ieremia Irimescu. Stagiul de pregătire a fost ultimul al şcolarilor care vor reprezenta ţara la a XXII-a ediţie a Concursului Internaţional al Tinerilor Pompieri. Competiţia se va desfăşura în oraşul elveţian Martigny, în perioada 14 – 21 iulie 2019. La antrenamentul de la stadionul pietrean au fost prezente cadre de la ISU Petrodava Neamţ, care au supravegheat şi oferit sfaturi în ton cu tematica concursului la care vor fi participa elevii nemţeni, evoluţia şcolarilor fiind urmărită şi de reprezentanţi ai Prefecturii, CJ, ISJ, primăriei şi şcolii Brusturi. Participarea elevilor din Brusturi la o competiţie internaţională nu e o premieră, ei fiind prezenţi la Concursul Internaţional al Tinerilor Pompieri, ediţia 2017, care a fost organizată în Austria. Acum doi ani, prestaţia celor două echipaje de băieţi şi fete a fost apreciată în concursurile propriu-zise care au avut ca temă intervenţia în situaţii de urgenţă (protecţie civilă) şi stingerea incendiilor, ei încîntînd şi la secţiunea Prezentarea naţiunilor prin portul tradiţional şi dansul popular. Despre cele petrecute la competiţia de acum doi ani cotidianul Monitorul a publicat un articol intitulat „Elevii de la Brusturi au impresionat în Austria“. Îl republicăm integral, considerînd că performanţa elevilor de la Brusturi din 2017, dar şi participarea din acest an, este de apreciat.

Villach 2017

„România a fost reprezentată de două echipaje din judeţul Neamţ şi unul din judeţul Satu Mare la cea de-a XXI-a ediţie a Concursului Internaţional al Tinerilor Pompieri. Întrecerea s-a desfăşurat între 9 şi 16 iulie 2017 şi a fost găzduită de oraşul Villach, din Austria. Amploarea competiţiei internaţionale este dată şi de numărul mare de echipaje care au luat startul, ele reprezentînd nu mai puţin de 25 de naţiuni de pe continentul european, dar şi din Asia. La deschiderea oficială a Concursului Internaţional al Tinerilor Pompieri a fost prezent şi preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, care a transmis un mesaj de unitate către toate naţiunile participante. Competiţia a fost de anvergură, atît prin participarea numeroasă a delegaţiilor, dar şi prin resursele umane şi de logistică asigurate de organizator. Cu toate emoţiile generate de participarea pentru prima dată la o asemenea întrecere internaţională, echipajele de fete şi băieţi de la Şcoala Gimnazială Ieremia Irimescu din comuna Brusturi au reuşit să ocupe locuri onorabile în clasamentele pe echipe şi general. Nemţenii s-au situat pe poziţia 27 din 41 în clasamentul echipajelor de băieţi/mixt, locul 12 din 18 în clasamentul echipajelor de fete, respectiv locul 34 la fete şi 41 la băieţi/mixt din 59 de echipaje, în clasamentul general, devansînd naţiuni cu experienţă precum Anglia, Japonia, Franţa, Ungaria, Suedia, Finlanda, Portugalia. Nu în ultimul rînd, copiii de la Şcoala Gimnazială Ieremia Irimescu Brusturi au încîntat participanţii în concursul intitulat Prezentarea naţiunilor prin portul tradiţional şi prin dansul popular, prestaţia elevilor fiind apreciată de către juriu cu nota 10. Experienţa a fost covîrşitoare pentru întreaga delegaţie a României, iar la finalul competiţiei, copiii au rămas cu amintirea momentelor frumoase trăite alături de toţi participanţii. Reamintim că elevii de la Brusturi au mers în Austria după ce, în perioada 12 – 15 iulie 2017, la Tîrgovişte, au avut rezultate foarte bune la etapa naţională a Concursurilor cercurilor tehnico – aplicative Prietenii Pompierilor. Echipajul de băieţi a obţinut locul I, după un parcurs fără greşeală, iar domnişoarele s-au clasat pe locul secund după ce s-a realizat o departajare, pe baza timpilor obţinuţi, urmare a faptului că au avut acelaşi punctaj cu echipa din judeţul Satu Mare. Performanţa obţinută a avut la bază foarte multe ore de antrenament sub coordonarea profesoarei Elena Tanase, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava al judeţului Neamţ a sprijinit pregătirea celor două echipaje pentru întrecerea din Austria“.

Din regulamentul Prietenii Pompierilor

Concursurile cercurilor de elevi Prietenii Pompierilor au un caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv în domeniul apărării împotriva incendiilor şi se organizează în scopul: a) dezvoltării capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu, precum şi al promovării atitudinilor şi comportamentelor corespunzătoare în rîndul elevilor; b) formării şi dezvoltării la elevi a unor trăsături moral-volitive, cum sînt: iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, dîrzenia, hotărîrea, perseverenţa, cinstea, corectitudinea şi disciplina etc.; c) atragerii unui număr mare de elevi la desfăşurarea activităţilor cercurilor Prietenii Pompierilor.

Advertisement
Trending