Contactează-ne

Actualitate

De ce nu semnez listele USR pentru mişcarea „Fără penali în funcţiile publice“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Campania „Fără penali în funcţiile publice“ este o iniţiativă a societăţii civile, confiscată de Uniunea Salvaţi România în folos propriu. USR, acest partid exotic, pe cale a se pierde în anonimat prin prezenţa neproductivă în Parlament, a găsit soluţia salvatoare de a se afirma pe scena politică, pentru bătăliile electorale ce urmează în 2019 şi 2020, umblând să strângă semnături pentru societatea civilă. Soluţia găsită nu este vreo strategie inedită, ci o simplă găinărie politică, vecină cu apucăturile de cartier, unde o gaşcă confiscă mingea unor copii, pentru a-şi face ea jocul. Mişcarea „Fără penali…“, bună sau rea, este a societăţii civile, care şi-a propus să lanseze o iniţiativă legislativă pentru modificarea Constituţiei României. Iniţiativa respectivă, pentru a deveni proiect de lege, trebuie susţinută prin semnăturile a cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. USR este singurul partid care şi-a propus să se plaseze în faţa mişcării şi să preia sarcina strângerii celor 500.000 de semnături. Scrufuloşi la datorie, useriştii şi-au propus să strângă cel puţin 20.000 de semnături de fiecare judeţ. De Sfântul Ilie raportau că strânseseră 300.000 de semnături la nivelul întregii ţări. La Neamţ, pe 23 iulie, USR raporta o recoltă de doar 6.000 de semnături. Liderul formaţiunii nemţene, domnul Samson Radu, supărat ca văcarul pe sat, a declarat public că recolta este nesatisfăcătoare în raport de sarcina primită de la partid. Supărarea liderului poate fi considerată firească, deoarece recolta de semnături îl situează în USR printre organizaţiile judeţene codaşe pe ţară. Supărarea liderului local ar putea fi acceptată ca fapt divers, dacă acesta s-ar fi limitat la atât. Dar liderul, văzându-se în corzile competiţiei interne de partid, a comis o ieşire grobiană, care nu poate rămâne netaxată. Pentru a ieşi din corzi, liderul nemţean a găsit o justificare halucinantă, aruncând pe umerii Moldovei răspunderea pentru slaba recoltă de strângere a semnăturilor.

După liderul USR , moldovenii au mentalităţi ruralizate

Zicea domnia sa că noi moldovenii, fiind puternic ruralizaţi avem mentalităţi pe măsură, din care cauză nu ne putem ridica la nivelul judeţelor din vestul ţării. Că în judeţele vestice, conştiinţa civică trece de limita a 20.000 de semnături obţinute de la cetăţeni, care fac cozi la corturile USR-ului, nu obţinute alergând pe stradă după ei, ca în Moldova. Se dovedeşte odată în plus contribuţia USR la ruperea ţării în două, în România ruralizată şi România Vest. În concepţia USR(dar şi a altora), România Vestică ar fi compusă administrativ numai din metropole, şi ca atare acolo mentalitatea este superioară. În Vest este adevărata Românie pe care şi-o revendică USR. După USR, Moldova nu prea are tangenţe cu România Vestică, pentru că moldovenii nu stau la coadă la strângerea de semnături. Eu nu ştiu ce naţie este acest domn Samson Radu, dar îl anunţ pe această cale că eu sunt român moldovean şi nu-i permit să-mi ruralizeze mentalitatea, dacă nu semnez nişte liste, prin care să cauţionez prezenţa USR în spaţiul public. De ce nu-i trece prin cap acest domn că poate noi, moldovenii, suntem ceva mai dezgheţaţi la minte decât Vestul, atunci când miroase a manipulare şi nu ne aliniem ca orbeţii la semnat toate iniţiativele, mai ales când acestea poartă marca USR. Domnul Samson îşi exprimă nădejdea că vine diaspora în vacanţă şi va umple listele rămase goale ale USR. Cunosc destui moldoveni plecaţi „afară“, care fiind invitaţi să semneze listele USR ar avea multe de zis printre dinţi. Ca şi în cazul în care aceştia au aflat că sunt invitaţi la mitingul diasporei, organizat de alţii pe 10 august. Pe ansamblu, cerinţa cu „Fără penali“ nu este ignorată de legislaţia noastră, aşa hulită cum este, dar poate fi evidenţiată odată în plus că trebuie respectată, prin iniţiativa societăţii civile. Dar de aici şi până la a include în Constituţie este cale lungă, iniţiativă din care USR vrea să-şi tragă seva pentru un nesperat proiect de partid.

Textul propus pentru modificarea Constituţiei nu este în concordanţă cu mesajul pentru care se strâng semnături

USR strânge semnături pentru iniţiativa legislativă susţinută de societatea civilă cu mesajul „Fără penali în funcţiile publice“. Proiectul de lege propus prevede completarea articolului 37 din Constituţia României cu un nou aliniat (3), care să aibă următorul conţinut: (3) „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte a României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse private de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării“. Prima întrebare, care nu poate fi ignorată, este dacă cei care semnează cunosc acest text pentru care semnează? Textul mesajului „Fără penali în funcţiile publice“ excede cu mult textul iniţiativei legislative. Aceasta pentru că funcţiile publice nu se limitează nici pe departe la aleţii locali, la aleşii parlamentari şi la preşedintele României. Cine are curiozitatea să răsfoiască, pentru cunoaştere, Legea nr. 188/1999 – privind Clasificarea funcţiilor publice, ar rămâne uimit câte funcţii publice există. Şi atunci se pune întrebarea firească, pentru ce semnăm, când semnăm, pentru aleşi sau pentru toţi cei care ocupă funcţii publice? Mesajul mişcării „Fără penali…“, pentru care se strâng semnături, spune una, iar textul propus pentru modificarea Constituţiei spune cu totul altceva. Diferenţa devoalează o manipulare ordinară pe care „mentalitatea ruralizată a moldovenilor“ o rejectează ca pe un corp străin. Trecem peste semnificaţia termenului „penal“, care este mai mult un adjectiv decât substantiv. Ca substantiv „penal“, în contextul actual, este un barbarism, asimilat din analfabetism funcţional de protestatarii străzii. Dreptul de a alege sau de a fi ales este la fel de inalienabil ca şi dreptul la libertatea de exprimare, ca şi alte drepturi fundamentale, care nu pot fi restricţionate decât prin lege, după cum prevede articolul 53 din Constituţie, ceea ce ar fi suficient. Dacă luăm modelul american, în Statele Unite un condamnat penal poate fi ales membru al Congresului. Nu legea, ci alegătorii au dreptul să restricţioneze accesul la o funcţie publică, în spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Majoritatea statelor europene dispun prin Lege, nu prin Constituţie, situaţiile de ineligibilitate. În România, ineligibilitatea este atributul exclusiv al instanţelor de judecată, care pot suspenda temporar sau definitiv dreptul de a alege sau de a fi ales. Mai presus de aceasta, există o instanţă superioară, electoratul. Să nu se mai arunce pe umerii Moldovei răspunderea pentru slaba recoltă de strângere de semnături pentru iniţiative incoerente.

Este bine să ştim dacă actorii implicaţi în strângerea de semnături fac parte din USR ori din Societatea civilă

Mai mulţi actori de marcă s-au implicat în campania de strângere a semnăturilor în mişcarea „Fără penali…“. Actorul bucureştean Marius Manole, pe care îl apreciez mult ca actor, a motivat participarea sa că „cei aflaţi la putere trebuie schimbaţi pentru că sunt compromişi pentru gustul nostru“. Astfel aflăm că criteriul „De gustibus“ poate fi adăugat la lista de motive pentru care se impune înlocuirea celor aflaţi la putere. La Piatra Neamţ, unii actori şi-au propus să abordeze trecătorii pe trotuare, cu pixul şi cu lista, pentru a strânge semnături. Aş fi tentat să cred că nici ei, nici Marius Manole sau Victor Rebenciuc nu interpretează un rol pentru care nu au apucat să citească textul, recte expunerea de motive a iniţiativei legislative, pentru care strâng semnături. În ce mă priveşte, sunt de acord că persoanele condamnate penal să nu fie alese în funcţii publice, dar nici să nu fie numite în astfel de funcţii, ceea ce textul propus pentru modificarea Constituţiei nu prevede. Pentru aceasta nu este nevoie de Constituţie. Este opţiunea mea să nu le acord acestora votul meu, dar nici acelora pe ale căror liste candidează. Ca mine pot proceda toţi şi nu văd cine îi opreşte. Textul dorit a fi introdus în Constituţie este menit să satisfacă „Statul paralel“, căruia i se va pune la dispoziţie un alt mecanism, cu efecte identice ca ale vestitelor protocoale denunţate. Nu Constituţia, ci noi, alegătorii, suntem singurii în măsură să acordăm credibilitate celor care trebuie să ne conducă. Acestea sunt motivele pentru care consider că am dreptul să nu semnez listele USR-ului.

Citește știrea
4 comentarii

4 Comments

 1. MELU

  30 iulie 2018 at 4:49 PM

  Ai furat destul.Sanatate si,sa-ti duci cu bine boala.

 2. alexa_nt

  30 iulie 2018 at 5:19 PM

  Aceasta gasca de useristi ar trebui sa inceapa scoala primara sa invete bunul simt ca dupa ce vor creste sa cunoasca bunele maniere in parlament si sa lase circul oribil pe care il fac si sa vina in fata electoratului cu un program de crestere a bunastarii populatie ce traieste in mizerie daca vor sa cucereasca electoratul in special pe cel din moldova Sant niste nulitati ,ce in afara de discoteci nu au nici o pregatire.

  • escu

   1 august 2018 at 5:04 PM

   pai nea alexa_nt ia spune matale,cine dracu’ a adus populatia in mizerie? nu cumva alde(sic)bivolaru si ai lui au furat..dar ti-au dat si tie….SIKTIR bre!

 3. Stefan

  31 iulie 2018 at 2:27 PM

  Dl. Bivolaru are dreptate , chiar daca unii “comentatori” considera ca , daca esti PSD-ist, nu ai dreptul la opinie!Curat democratic!Eu nu simpatizez PSD , nici actualul guvern, dar chestia cu “penalii” e o facatura sinistra de cea mai joasa speta!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Când ar trebui să încep să cumpăr haine de gravidă?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ura – ești însărcinată! Felicitări! Ești pe cale să te îmbarci într-o călătorie extrem de interesantă. Probabil că ești, de asemenea, puțin uimită de schimbările care se produc în corpul tău și îți pui zilnic întrebări de genul: „Este normal?”, „Ar trebui să se întâmple asta?”, „Ce să fac când…”. Destul de curând te vei întreba, de asemenea, „Când trebuie să îmi cumpăr haine de gravidă?”

Una dintre primele întrebări pe care și le pun majoritatea femeilor atunci când fac primul lor drum în departamentul de rochii, pantaloni sau bluze de gravide este – „ce mărime îmi trebuie?”. Este o concepție greșită frecventă că trebuie să mărim o mărime mai mare pentru a ne acomoda cu burta în creștere. Cu toate acestea, toate hainele de maternitate bune sunt concepute ținând cont de tine și de burta ta în creștere! Așadar, îți recomandăm întotdeauna să începi cu mărimea de dinainte de sarcină. Această mărime ar trebui să îți ajungă până la sfârșit. Pe măsură ce sarcina avansează, dacă observi o mică retenție de lichide înseamnă că trebuie să crești cu o mărime, atunci fă asta! Reține, de asemenea, că, în cazul tuturor hainelor, mărimea între branduri poate varia ușor, așa că este întotdeauna cel mai bine să verifici de două ori măsurile unei bluze de gravide cu un tabel de mărimi.

Primul trimestru

S-ar putea să observi că te simți puțin mai balonată sau că în primele 3 luni nu există cu adevărat prea multe schimbări în corpul tău. S-ar putea chiar să te trezești că te uiți în oglindă în fiecare zi întrebându-te dacă îți crește burtica sau dacă nu cumva ai mâncat prea mult la cină cu o seară înainte. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei fiecare zi așa cum vine și să nu te stresezi dacă experiența ta de sarcină este „normală” – ce înseamnă normal?

De obicei, primul lucru din care vei crește sunt pantalonii. Dacă începi să simți că talia pantalonilor tăi se înfige pe măsură ce talia ta se mărește, dar nu ești sigură că ești pregătită pentru blugi de gravide, atunci poate că o pereche de colanți este un bun punct de plecare. Câteva bluze de gravide sau un tricou fără cusături este o altă idee, pentru a oferi un pic de sprijin suplimentar. Topurile de maternitate sunt, de asemenea, concepute cu o lungime suplimentară, așa că sunt perfecte pentru a le suprapune peste pantalonii care nu mai sunt la fel de confortabili ca altădată sau peste pantalonii descheiați!

Al doilea trimestru

Mărimea sânilor tăi va fluctua probabil pe parcursul sarcinii și vei putea evalua când simți că nu te mai încape sutienul. Ca un ghid, majoritatea femeilor trebuie să se echipeze pentru un sutien de maternitate între 12 – 16 săptămâni, iar apoi din nou între 29 – 32 de săptămâni. Când ajungi acasă seara și nici măcar nu ai pus jos pungile de cumpărături înainte de a arunca sutienul, acesta este un semn sigur că este timpul să renunți la el! Sau cel puțin optează pentru un sutien de maternitate cu bretele mai moi decât un sutien obișnuit.

Poți găsi o selecție de sutiene de maternitate cu aspect minunat, care sunt potrivite și dacă decizi să alăptezi, deoarece au bretele cu clips de eliberare pentru un acces ușor la alăptare. Un sutien de alăptare fără cusături este fabricat dintr-o țesătură moale și frumoasă, încât probabil că vei simți ca și cum nu porți nimic (cu excepția suportului suplimentar, desigur!).

În jurul datei de 13 – 16 săptămâni, probabil că vei fi pregătită pentru blugii de maternitate care arată la fel de bine ca vechii tăi blugi, dar au un tip de talie foarte diferit! De la blugii skinny, la blugi boyfriend, cu talie peste burtă și sub burtă, deschiși sau închiși și cu aspect deșirat, online poți găsi cea mai extinsă gamă de blugi de maternitate disponibilă.

Așadar, cum alegi blugii cu o talie care să ți se potrivească? Nu există o modalitate mai bună decât să le încerci pe amândouă și să vezi cum se simt. De multe ori, femeile care preferă în cazul în care pantalonii cu talie mai înaltă înainte de sarcină vor opta pentru banda de peste burtă, deoarece nu sunt obișnuite cu senzația de talie așezată sub burtă. Există, de asemenea, opțiunea de a plia banda de talie în jos în timpul acelor luni timpurii și apoi, odată ce simți că ai nevoie de o acoperire și susținere suplimentară, o poți trage în sus și purta peste burtă.

Al treilea trimestru

Lucrurile devin reale acum! Este timpul să începi să te gândești la hainele de alăptare. Chiar dacă nu te-ai gândit încă prea mult la alăptare, nu este niciodată prea devreme să începi să investești în bluze de gravide care vor face ca alăptarea în public să fie puțin mai ușoară! Știai că modelele de bluze de alăptare sunt de fapt concepute pentru a fi purtate în orice etapă a sarcinii și chiar și după aceea? Accesul pentru alăptare este atât de discret încât poți purta aceste modele în orice moment, și nimeni nu ar ști ce se întâmplă sub acel al doilea strat sau fermoar invizibil!

Citește știrea

Actualitate

Accidentată pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vârstă de 42 de ani, din Piatra Neamţ, a fost victima unui accident rutier produs vineri, 21 ianuarie, pe un bulevard din Piatra Neamţ.

Un şofer neatent, în vârstă de 71 de ani, a accidentat-o în timp ce traversa strada pe o trecere pentru pietoni.

“Astăzi, în jurul orei 10.00, polițiștii Biroului Rutier Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe bulevardul 9 Mai, din municipiul Piatra Neamț.

Din primele cercetări a reieșit că, un conducător auto, de 71 de ani, din Borlești, a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 42 ani, din Piatra Neamț, care era angajată în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni. În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea pietonului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a transmis subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vremuri rele. Ninsori şi ger

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă pe 22 ianuarie, jumătatea de vest a judeţului este sub cod galben de viscol ■ ieri dimineaţă pe Ceahlău indicele de răcire era de -40 de grade ■ meteorologii spun că revin ninsorile şi gerul ■

A fost emisă o avertizare cod galben, meteorologii anunţînd că revin ninsorile, dar şi gerul.

Ieri, 20 ianuarie, vîntul şi-a făcut de cap şi din nou în Neamţ a fost polul frigului din ţară. La ora 10:00 termometrele indicau 0 grade la Tîrgu Neamţ, -1 grad la Piatra Neamţ, -3 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca erau valori la limita gerului, -10 grade.

Din cauza vîntului indicele de răcire era de 0 grade la Tîrg, -3 grade la Piatra, -5 grade erau la Roman, însă în vîrf de munte indicele de răcire era de -40 de grade, cea mai scăzută valoare din ţară. De ieri, 20 ianuarie, de la ora 12:00 şi pînă sîmbătă, 22 ianuarie, la ora 10:00 jumătatea de vest a judeţului este sub cod galben de viscol ce se va manifesta la altitudini de peste 1.600 m.

„În intervalul menţionat, la munte, în special la altitudini de peste 1600 m, vîntul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăşi 80…100 km/h, va fi viscol, vizibilitatea redusa şi zăpada troienită“, conform ANM.

De astăzi, 21 ianuarie, se schimbă condiţiile meteo, se face mai frig, iar în a doua parte a zilei sînt anunţate precipitaţii sub formă de nea. Ziua va fi 1 grad, iar noaptea se vor înregistra -4 grade. Sîmbătă, 22 ianuarie, cerul se degajează, dar se face mai rece şi maxima ajunge la 0 grade, în timp ce minima rămîne cantonată la -4 grade.

De duminică, 23 ianuarie, trecem la valori termice diurne negative, de -1 grad, iar cerul va fi acoprit şi va ninge. După lăsarea întunericului se vor înregistra -5 grade. Luni, 24 ianuarie, va fi sesin în prima parte, apoi vin nori şi ninge. Maxima va fi de -4 grade, iar minima coboară la -9 grade.

Marţi, 25 ianuarie, cerul va fi acoperit dar nu mai sînt precitaţii şi va fi cam -1 grad. Urmează însă cea mai rece noapte de pe final de lună şi va fi ger la -11 grade. Miercuri, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu va fi cald. Rămînem cu valori termice negative, iar dacă maxima diurnă va fi de -1 grad, peste noapte mercurul din termometre coboară la -6 grade.

Cam la fel va fi vremea şi joi, 27 ianuarie, cu excepţia faptului că cerul va fi acoperit. Peste zi se vor înregistra valori de -1 grad, iar noaptea aduce -6 grade. Ziua de vineri, 28 ianuarie, nu aduce nici o schimbare în registrul meteo. Ceva noutăţi ar fi în week-end-ul viitor. În perioada 29 – 30 ianuarie se anunţă cer variabil cu soare, scăpăm de maximele negative şi se ajunge a temperaturi diurne de 0 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de -5, poate -6 grade.

Citește știrea

Trending