Contactează-ne

Actualitate

De ce a demisionat un director de spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ directorul medical al SMU Roman a preferat să părăsească, de la 1 februarie, echipa de conducere şi să rămînă doar... medic ■ doctorul Oana Onu a cerut conducerii unităţii sanitare s-o elibereze din funcţie ■ directorul medical al unităţii va fi doctorul Iulia Bora ■

O afirmaţie a redactorului Monitorul dintr-un recent articol legat de situaţia explozivă de la Spitalul Roman, explicată în spaţiul public abia luni, 25 ianaurie, de către managerul unităţii sanitare, vine să lămurească sintagma din material, una intitulată „demisie de onoare“, în raport cu gestul de eliberare din funcţie, la cerere, începînd cu data de 1 februarie 2021, în plină pandemie, a dr.Oana Onu, director medical al unităţii.

Nemulţumită de afirmaţiile redactorului Monotorul despre acest subiect, medicul Oana Onu ne- a sunat, explicîndu-ne motivele reale care au determinat-o să părăsească funcţia de director medical, care nu-i mai aducea satisfacţii. Doctorul, altfel unul apreciat în unitatea sanitară menţionată, dar poate prins în malaxorul unui sistem medical aflat parcă în autodistrugere, din cauza deciziilor proaste ce se iau de oficialii de la Bucureşti, ne-a explicat că sintagma folosită, „demisie de onoare“ nu are nimic de a face cu ceea ce cred jurnaliştii, respectiv scandalul iscat în Spitalul Roman pe tema a ceea ce a fost numit „Scandalul materii fecale la pungă“, ci ţine de „alte proiecte profesionale, incompatibile cu funcţia de director medical“.

Răspunsul cauzelor eliberării sale din funcţie, la cerere, a fost lămurit abia ieri, de către managerul unităţii sanitare, Maria Andrici, care de la prima oră a dimineţii şi-a făcut timp să răspundă la o serie de chestiuni grave, care se petrec în spital şi în sistemul medical românesc, taman în această criză sanitară profundă, în care medicii din teritoriu sînt puşi să respecte ordine, care de care mai aberante. Aşadar, încă de la începutul lunii ianuarie 2021 doctoriţa Oana Onu a solicitat încetarea mandatului de administrare, încetare prin acordul părţilor, cu începere de la 1 februarie 2021.

Conţinutul Legii 153, de salarizare a personalului din domeniul bugetar, cunoscuta Lege 153,elaborată de Parlamentul în care majoritatea era PSD- istă, a fost cea care a determinat-o şi pe dr. Oana Onu să-şi dorescă „trecerea la munca de jos“, adică în secţie, sub motivaţia că şi-a propus să înceapă alte proiecte profesionale şi personale, care nu-i permit, din punct de vedere al timpului alocat şi din punct de vedere legislativ desfăşurarea activităţii de director medical, în paralel cu funcţia administrativă.

Consecinţele unor aberaţii legislative

„Spitalul Roman are nevoie de dr. Oana Onu, atît ca medic, cît şi ca director medical. Fiind însă o decizie personală a trebuit să o respectăm“, a precizat Maria Andrici, managerul unităţii sanitare romaşcane, privitor la cauzele demisiei dr. Oana Onu, învăluită în sintagma „încetare de comun acord a contractului“.

La întrebarea de ce a fost înlocuită cu dr. Iulia Bora, medic de familie şi şefa Compartimentului Îngrijiri Paleative, a cărei activitate a fost suspendată de la declanşarea pandemiei de SARS Cov 2, managerul unităţii a venit cu explicaţia necesară, care, în esenţă, explică de ce fug medicii de funcţiile de conducere ale unităţilor sanitare. E vorba despre decizia aberantă, din timpul Guvernului PSD, cînd ministru era Sorina Pintea. „De ce dr. Iulia Bora? Simplu. Pentru că în perioada în care a fost coordonator al Compartimentului de Îngrijiri Paliative de la Spitalul Roman a dovedit că are însuşiri manageriale. A fost director medical la Spitalul Hospice Lumina Bacău, (spital de îngrijire a bolnavilor aflaţi în anticamera morţii – n.r). Are atestat în management sanitar, este evaluator ANMSC pentru spitale (instituţie care se ocupă cu evaluarea calităţii actului medical în unităţile spitaliceşti – n.r.)“, a declarat dr. Maria Andrici.

Cît priveşte explicaţiile legate de aspectul „salarii de merit pentru conducerea spitalului“, managerul unităţii, Maria Andrici, a precizat pentru Monitorul că este legat de un ordin aberant al Guvernului PSD, în care ministru era Sorina Pintea, care interzicea personalului membru al Comitetului Director să aibă un salariu corespunzător funcţiei de conducere. Respins pentru prima dată de plenul Consiliului Local, proiectul de hotărîre a fost introdus, pentru a doua oară, pe ordinea de zi a şedinţei proxime de Consiliului Local, în plin scandal legat de subiectul „Materii fecale la pungă“, un moment aspru criticat în spaţiul on-line.

„Ce aş putea spune despre discuţiile legate de stimulentele Comitetului Director şi deci ale directorului medical e faptul că , de exemplu, salariul directorului medical este mai mic decît al unui şef de secţie. De aici cred că medicii nu se îngrămădesc la o poziţie de conducere, în situaţia în care salariul lor în loc să crească, scade, cu toate că responsabilităţile, aşa cum ştiţi, cresc şi ele. De altfel, în aceeaşi situaţie se află şi directorul de îngrijiri medicale şi directorul economic. În atare situaţie, cînd era Ministrul al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea ne-a trimis o adresă prin care ne recomanda să achităm aceste stimulente, compensatorii din bugetul unităţii sanitare, cu acceptul Consiliului Local, de aşa manieră încît să corectăm aberaţiile Legii 153 de salarizare a bugetarilor, Deci nu este o propunere a noastră, ci una a ministerului“, a adăugat doctorul Maria Andrici.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Trending