Contactează-ne

Actualitate

De ce a demisionat un director de spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ directorul medical al SMU Roman a preferat să părăsească, de la 1 februarie, echipa de conducere şi să rămînă doar... medic ■ doctorul Oana Onu a cerut conducerii unităţii sanitare s-o elibereze din funcţie ■ directorul medical al unităţii va fi doctorul Iulia Bora ■

O afirmaţie a redactorului Monitorul dintr-un recent articol legat de situaţia explozivă de la Spitalul Roman, explicată în spaţiul public abia luni, 25 ianaurie, de către managerul unităţii sanitare, vine să lămurească sintagma din material, una intitulată „demisie de onoare“, în raport cu gestul de eliberare din funcţie, la cerere, începînd cu data de 1 februarie 2021, în plină pandemie, a dr.Oana Onu, director medical al unităţii.

Nemulţumită de afirmaţiile redactorului Monotorul despre acest subiect, medicul Oana Onu ne- a sunat, explicîndu-ne motivele reale care au determinat-o să părăsească funcţia de director medical, care nu-i mai aducea satisfacţii. Doctorul, altfel unul apreciat în unitatea sanitară menţionată, dar poate prins în malaxorul unui sistem medical aflat parcă în autodistrugere, din cauza deciziilor proaste ce se iau de oficialii de la Bucureşti, ne-a explicat că sintagma folosită, „demisie de onoare“ nu are nimic de a face cu ceea ce cred jurnaliştii, respectiv scandalul iscat în Spitalul Roman pe tema a ceea ce a fost numit „Scandalul materii fecale la pungă“, ci ţine de „alte proiecte profesionale, incompatibile cu funcţia de director medical“.

Răspunsul cauzelor eliberării sale din funcţie, la cerere, a fost lămurit abia ieri, de către managerul unităţii sanitare, Maria Andrici, care de la prima oră a dimineţii şi-a făcut timp să răspundă la o serie de chestiuni grave, care se petrec în spital şi în sistemul medical românesc, taman în această criză sanitară profundă, în care medicii din teritoriu sînt puşi să respecte ordine, care de care mai aberante. Aşadar, încă de la începutul lunii ianuarie 2021 doctoriţa Oana Onu a solicitat încetarea mandatului de administrare, încetare prin acordul părţilor, cu începere de la 1 februarie 2021.

Conţinutul Legii 153, de salarizare a personalului din domeniul bugetar, cunoscuta Lege 153,elaborată de Parlamentul în care majoritatea era PSD- istă, a fost cea care a determinat-o şi pe dr. Oana Onu să-şi dorescă „trecerea la munca de jos“, adică în secţie, sub motivaţia că şi-a propus să înceapă alte proiecte profesionale şi personale, care nu-i permit, din punct de vedere al timpului alocat şi din punct de vedere legislativ desfăşurarea activităţii de director medical, în paralel cu funcţia administrativă.

Consecinţele unor aberaţii legislative

„Spitalul Roman are nevoie de dr. Oana Onu, atît ca medic, cît şi ca director medical. Fiind însă o decizie personală a trebuit să o respectăm“, a precizat Maria Andrici, managerul unităţii sanitare romaşcane, privitor la cauzele demisiei dr. Oana Onu, învăluită în sintagma „încetare de comun acord a contractului“.

La întrebarea de ce a fost înlocuită cu dr. Iulia Bora, medic de familie şi şefa Compartimentului Îngrijiri Paleative, a cărei activitate a fost suspendată de la declanşarea pandemiei de SARS Cov 2, managerul unităţii a venit cu explicaţia necesară, care, în esenţă, explică de ce fug medicii de funcţiile de conducere ale unităţilor sanitare. E vorba despre decizia aberantă, din timpul Guvernului PSD, cînd ministru era Sorina Pintea. „De ce dr. Iulia Bora? Simplu. Pentru că în perioada în care a fost coordonator al Compartimentului de Îngrijiri Paliative de la Spitalul Roman a dovedit că are însuşiri manageriale. A fost director medical la Spitalul Hospice Lumina Bacău, (spital de îngrijire a bolnavilor aflaţi în anticamera morţii – n.r). Are atestat în management sanitar, este evaluator ANMSC pentru spitale (instituţie care se ocupă cu evaluarea calităţii actului medical în unităţile spitaliceşti – n.r.)“, a declarat dr. Maria Andrici.

Cît priveşte explicaţiile legate de aspectul „salarii de merit pentru conducerea spitalului“, managerul unităţii, Maria Andrici, a precizat pentru Monitorul că este legat de un ordin aberant al Guvernului PSD, în care ministru era Sorina Pintea, care interzicea personalului membru al Comitetului Director să aibă un salariu corespunzător funcţiei de conducere. Respins pentru prima dată de plenul Consiliului Local, proiectul de hotărîre a fost introdus, pentru a doua oară, pe ordinea de zi a şedinţei proxime de Consiliului Local, în plin scandal legat de subiectul „Materii fecale la pungă“, un moment aspru criticat în spaţiul on-line.

„Ce aş putea spune despre discuţiile legate de stimulentele Comitetului Director şi deci ale directorului medical e faptul că , de exemplu, salariul directorului medical este mai mic decît al unui şef de secţie. De aici cred că medicii nu se îngrămădesc la o poziţie de conducere, în situaţia în care salariul lor în loc să crească, scade, cu toate că responsabilităţile, aşa cum ştiţi, cresc şi ele. De altfel, în aceeaşi situaţie se află şi directorul de îngrijiri medicale şi directorul economic. În atare situaţie, cînd era Ministrul al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea ne-a trimis o adresă prin care ne recomanda să achităm aceste stimulente, compensatorii din bugetul unităţii sanitare, cu acceptul Consiliului Local, de aşa manieră încît să corectăm aberaţiile Legii 153 de salarizare a bugetarilor, Deci nu este o propunere a noastră, ci una a ministerului“, a adăugat doctorul Maria Andrici.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending