Contactează-ne

Actualitate

De ce a demisionat un director de spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ directorul medical al SMU Roman a preferat să părăsească, de la 1 februarie, echipa de conducere şi să rămînă doar... medic ■ doctorul Oana Onu a cerut conducerii unităţii sanitare s-o elibereze din funcţie ■ directorul medical al unităţii va fi doctorul Iulia Bora ■

O afirmaţie a redactorului Monitorul dintr-un recent articol legat de situaţia explozivă de la Spitalul Roman, explicată în spaţiul public abia luni, 25 ianaurie, de către managerul unităţii sanitare, vine să lămurească sintagma din material, una intitulată „demisie de onoare“, în raport cu gestul de eliberare din funcţie, la cerere, începînd cu data de 1 februarie 2021, în plină pandemie, a dr.Oana Onu, director medical al unităţii.

Nemulţumită de afirmaţiile redactorului Monotorul despre acest subiect, medicul Oana Onu ne- a sunat, explicîndu-ne motivele reale care au determinat-o să părăsească funcţia de director medical, care nu-i mai aducea satisfacţii. Doctorul, altfel unul apreciat în unitatea sanitară menţionată, dar poate prins în malaxorul unui sistem medical aflat parcă în autodistrugere, din cauza deciziilor proaste ce se iau de oficialii de la Bucureşti, ne-a explicat că sintagma folosită, „demisie de onoare“ nu are nimic de a face cu ceea ce cred jurnaliştii, respectiv scandalul iscat în Spitalul Roman pe tema a ceea ce a fost numit „Scandalul materii fecale la pungă“, ci ţine de „alte proiecte profesionale, incompatibile cu funcţia de director medical“.

Răspunsul cauzelor eliberării sale din funcţie, la cerere, a fost lămurit abia ieri, de către managerul unităţii sanitare, Maria Andrici, care de la prima oră a dimineţii şi-a făcut timp să răspundă la o serie de chestiuni grave, care se petrec în spital şi în sistemul medical românesc, taman în această criză sanitară profundă, în care medicii din teritoriu sînt puşi să respecte ordine, care de care mai aberante. Aşadar, încă de la începutul lunii ianuarie 2021 doctoriţa Oana Onu a solicitat încetarea mandatului de administrare, încetare prin acordul părţilor, cu începere de la 1 februarie 2021.

Conţinutul Legii 153, de salarizare a personalului din domeniul bugetar, cunoscuta Lege 153,elaborată de Parlamentul în care majoritatea era PSD- istă, a fost cea care a determinat-o şi pe dr. Oana Onu să-şi dorescă „trecerea la munca de jos“, adică în secţie, sub motivaţia că şi-a propus să înceapă alte proiecte profesionale şi personale, care nu-i permit, din punct de vedere al timpului alocat şi din punct de vedere legislativ desfăşurarea activităţii de director medical, în paralel cu funcţia administrativă.

Consecinţele unor aberaţii legislative

„Spitalul Roman are nevoie de dr. Oana Onu, atît ca medic, cît şi ca director medical. Fiind însă o decizie personală a trebuit să o respectăm“, a precizat Maria Andrici, managerul unităţii sanitare romaşcane, privitor la cauzele demisiei dr. Oana Onu, învăluită în sintagma „încetare de comun acord a contractului“.

La întrebarea de ce a fost înlocuită cu dr. Iulia Bora, medic de familie şi şefa Compartimentului Îngrijiri Paleative, a cărei activitate a fost suspendată de la declanşarea pandemiei de SARS Cov 2, managerul unităţii a venit cu explicaţia necesară, care, în esenţă, explică de ce fug medicii de funcţiile de conducere ale unităţilor sanitare. E vorba despre decizia aberantă, din timpul Guvernului PSD, cînd ministru era Sorina Pintea. „De ce dr. Iulia Bora? Simplu. Pentru că în perioada în care a fost coordonator al Compartimentului de Îngrijiri Paliative de la Spitalul Roman a dovedit că are însuşiri manageriale. A fost director medical la Spitalul Hospice Lumina Bacău, (spital de îngrijire a bolnavilor aflaţi în anticamera morţii – n.r). Are atestat în management sanitar, este evaluator ANMSC pentru spitale (instituţie care se ocupă cu evaluarea calităţii actului medical în unităţile spitaliceşti – n.r.)“, a declarat dr. Maria Andrici.

Cît priveşte explicaţiile legate de aspectul „salarii de merit pentru conducerea spitalului“, managerul unităţii, Maria Andrici, a precizat pentru Monitorul că este legat de un ordin aberant al Guvernului PSD, în care ministru era Sorina Pintea, care interzicea personalului membru al Comitetului Director să aibă un salariu corespunzător funcţiei de conducere. Respins pentru prima dată de plenul Consiliului Local, proiectul de hotărîre a fost introdus, pentru a doua oară, pe ordinea de zi a şedinţei proxime de Consiliului Local, în plin scandal legat de subiectul „Materii fecale la pungă“, un moment aspru criticat în spaţiul on-line.

„Ce aş putea spune despre discuţiile legate de stimulentele Comitetului Director şi deci ale directorului medical e faptul că , de exemplu, salariul directorului medical este mai mic decît al unui şef de secţie. De aici cred că medicii nu se îngrămădesc la o poziţie de conducere, în situaţia în care salariul lor în loc să crească, scade, cu toate că responsabilităţile, aşa cum ştiţi, cresc şi ele. De altfel, în aceeaşi situaţie se află şi directorul de îngrijiri medicale şi directorul economic. În atare situaţie, cînd era Ministrul al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea ne-a trimis o adresă prin care ne recomanda să achităm aceste stimulente, compensatorii din bugetul unităţii sanitare, cu acceptul Consiliului Local, de aşa manieră încît să corectăm aberaţiile Legii 153 de salarizare a bugetarilor, Deci nu este o propunere a noastră, ci una a ministerului“, a adăugat doctorul Maria Andrici.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending