Contactează-ne

Actualitate

Daune reduse mult în cazul crimei din spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ unitatea spitalicească a fost exonerată de la plata despăgubirilor civile ■ prin sentinţă definitivă au fost reduse şi alte daune ■ totuşi victima, director medical, a fost ucisă de soţ în spital, în cabinetul ei ■ inculpatul a rămas cu pedeapsa de 24 de ani de detenţie ■

Curtea de Apel Bacău a soluţionat definitiv dosarul crimei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Unitatea spitalicească a fost exonerată de plata despăgubilirilor deşi victima, Anca Patriche, ce lucra acolo, a fost ucisă pe cînd era la muncă, chiar în biroul ei, de soţ.

Judecătorii au diminuat şi alte daune către fiul şi mama victimei, dar au păstrat pedeapsa de 24 de ani de închisoare pentru inculpat, Dumitru Sebastian Patriche, găsit vinovat de omor calificat.

„Înlătură obligarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ la plata de daune morale. Înlătură obligarea inculpatului la plata despăgubirilor materiale catre părţile civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena. Respinge, ca inadmisibilă, acţiunea civilă formulată către părţile civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena împotriva Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul Patriche Dumitru Sebastian către partea civilă Patriche Ştefan Constantin de la 375.000 euro la 200.000 euro. Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul Patriche Dumitru Sebastian către partea civilă Baican Elena de la 187.500 euro la 100.000 euro. Menţine celelalte dispoziţii ale senţintei penale apelate care nu sînt contrare prezentei decizii“, conform Curţii de Apel Bacău.

Instanţa de fond Tribunalul Neamţ, acordase daune de peste 750.000 de euro, cele mai mari dispusevreodată de o instanţă din Neamţ într-un proces de omor. Pe 9 martie 2021, Tribunalul îl obligase pe inculpat să-i plătească fiului daune materiale pentru pierderea mamei de 10.000 de lei şi daune morale de 375.000 de euro.

Aceleiaşi părţi civile, spitalul îi datora 125.000 de euro, daune morale. Către soacra sa, Patriche era bun de plată cu daune materiale de 10.000 de lei, plus daune morale de 187.500 de euro. Şi spitalul fusese obligat la plata unor despăgubiri morale de 62.500 de lei către femeia care şi-a pierdut fiica.

Victima agresiunii petrecute pe 10 ianuarie 2020, Anca Patriche, care avea 49 de ani, promovase de cîteva zile examenul pentru a deveni director de îngrijiri medicale a Spitalului Judeţean, anterior fiind asistentă şefă la Secţia Chirurgie. După săvîrşirea crimei, autorului, care are 50 de ani, nu i-a putut fi luată o declaraţie completă, deoarece era afectat psihic.

A fost reaudiat pe 14 ianuarie, exact în ziua cînd soţia era înmormîntată. A susţinut că era invidios pe faptul că soţia se realizase profesional, victima obţinînd pe 8 ianuarie funcţia de director medical şi era profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ.

Alt motiv a fost şi divorţul intentat de soţie, în toamna anului trecut. Cu ceve vreme în urmă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie în oraş. Se temea de el, pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda, rugîndu-i să o însoţească la cumpărături, în drum spre cursuri sau serviciu.

„Filmul“ crimei

Inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări,  avînd reprezentarea faptei comise.

Pînă prin octombrie 2019, cînd s-a angajat ca agent de la pază la un magazin, Patriche fusese slujitor voluntar la biserica „Întîmpinarea Domnului“ din Piatra Neamţ. Era paracliser şi pălimar, ajutînd la diverse acţiuni. Preotul Ciprian Muraru nu-l credea capabil să ucidă, temându-se că era în stare să se sinucidă şi că victima era verişoara sa.

„A fost voluntar la noi, la biserică. De trei luni a rupt legătura cu noi şi nu mai venea la parohie. La telefon chiar m-a repezit, spunînd să-l las în pace, că acum are serviciu. Apoi, nu-mi mai răspundea la apeluri, am mers şi la el acasă, dar cînd auzea cine e la interfon nu deschisea uşa.

Era o fire timidă şi avea momente cînd plîngea, dar nu-mi închipuiam că o să ajungă să ucidă. Îmi făceam griji că el o să se sinucidă. Cît a fost sub puterea Bisericii, a Duhului Sfînt părea că totul e în regulă. Dar după ce a plecat s-a petrecut nenorocirea“, declara preotul Ciprian Munteanu.

Pe 10 ianuarie, în jurul orei 15.30, autorul a venit la spital şi a urcat la etajul II, pe camerele de luat vederi observîndu-se că a mers direct în încăperea unde era biroul soţiei. Se pare că Anca Patriche venise aici pentru a-şi lua lucrurile personale, ea urmînd să aibă alt birou, într-o clădire alăturată cu spitalul, pentru că luase examenul pentru funcţia de director medical.

Între cei doi a fost o scurtă discuţie, după care soţul a aplicat cîteva lovituri cu cuţitul, femeia rănită apucând să ţipe de două ori. Ucigaşul a mai stat în încăpere o scurtă perioadă de timp, timp în care victima agoniza, după care a ieşit pe hol. Ţipete victimei au aletat personalul, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea acesteia.

Apoi, Dumitru Petriche a stat liniştit pe o bancă, fiind imobilizat de agenţii de pază pînă la venirea unui echipaj de poliţie. Victima nu a avut nicio şansă de supravieţuire, chiar dacă a primit ajutor imediat după ce a fost înjunghiată. Din cele câteva lovituri aplicate cu un cuţit ce avea lama de 25 de centimetri, una a secţionat vena jugulară şi carotida.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Pompieri la înălţime, pe vîrful Toaca. „Misiune“ îndeplinită după ce au urcat, în timp record, 519 trepte

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un inedit concurs a fost organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ ■ „Scări pe Toaca“ a adunat la start 30 de pompieri, întrei ei fiind şi o femeie ■

Vârful Toaca, al doilea ca înălţime din masivul Ceahlău, a fost locul unde o misiune extremă a pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ a avut loc la finalul săptămânii trecute. Complet echipaţi, ei au urcat 519 trepte.

Iar despre munte, se poate spune că a devenit o bază pentru testarea cadrelor ISU. În masiv, Ocolaşul Mare este cel mai înalt, 1907 metri, fiind urmat de vârful Toaca, care străjuie judeţul de la 1904 metri. Iar pe acesta din urmă a fost executată o „misiune“ extremă, pe data de 30 septembrie 2022.

„Pentru pompieri, pregătirea este foarte importantă. Pe lângă cea teoretică, privind modul de intervenţie, salvatorii desfăşoară şi pregătire fizică. De fiecare dată, pompierii nemţeni au fost răsplătiţi pentru eforturile depuse atât la intervenţii, cât şi la competiţiile la care au participat“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ.

Şi a fost organizată prima ediţie a concursului „Scări pe Toaca“, la ea participând 30 de pompieri de la detaşamentele din Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ, dar şi de la structurile suport ale instituţiei – logistică, inspecţie, secretariat, serviciul pentru pregătirea populatiei şi centrul operaţional.

„A fost prezentă şi o femeie, care a urcat treptele, echipată corespunzător, alături de colegi. Plutonier adjutant Stârlichi Ancuţa a terminat în 07:57. Intenţionăm ca ediţia 2023 să fie deschisă tuturor celor care vor să ni se alăture, să-şi testeze limitele, cu menţiunea că vor păstra dress code-ul din acest an (costum de pompier cu aparat de respirat)“, a declarat Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Neamţ.

Dis-de-dimineaţă, 30 de pompieri din cadrul instituţiei au plecat spre muntele Ceahlău. Urcarea până la locul unde avea să se desfăşoare evenimentul s-a făcut pe cel mai scurt traseu, prin Poiana Stănilelor – Cabana Dochia, la refugiul de pe creastă având loc o ceremonie de premiere.

Întrecerea a vizat urcarea celor 519 trepte ale scării care pleacă din apropierea Staţiei Meteo (1771 metri altitudine) până pe vârf, la cota 1904. Cei care s-au încumetat să concureze nu au făcut-o în echipament sportiv, ci echipaţi ca la o intervenţie reală: în bocanci, cu costum Nomex, cască, mănuşi şi aparat de respirat cu butelie goală.

Câştigător a fost plutonier adjutant şef Mario Ciprian Grecu, cu timpul de 4 minute şi 52 de secunde, urmat de plutonie Alin Iancu, 04:53 şi plutonier Samuel Găvriluţ, 05:00. Aceşti timpi reprezintă adevărate recorduri, pentru că doar cei care au urcat scările pomenite ştiu ce înseamnă acest lucru.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu victimă în Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier, soldat cu o victimă, a avut loc luni, 3 octombrie, pe strada General Dăscălescu din municipiul Piatra Neamţ. În accident au fost implicate trei autoturisme, din care două erau parcate.

„Pompierii nemțeni au fost înștiințați prin e-call la ora 15:21 despre producerea unui accident rutier pe strada General Dăscălescu în municipiul Piatra Neamț.

La locul producerii evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială pentru descarcerare, o autospecială complexă pentru intervenție și o ambulanță SMURD TIM.

Ajunși la locul solicitării,  pompierii au constatat că în evenimentul rutier au fost implicate trei autoturisme (dintre care două erau parcate).

Conducătorul auto, un bărbat de 53 de ani, semicoștient, a fost evacuat de pompieri din autoturism. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD TIM și transportat la UPU Piatra Neamț”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Lefuri frumușele în primărie. Ce salarii au primarul, vicele, administratorul public și secretarul general

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pînă la 30 septembrie 2022, instituțiile publice erau obligate să afișeze salariile angajaților ■ Primăria Roman a publicat, pentru început, salariile celor 419 angajați din aparatul propriu al primarului ■ edilul șef are o indemnizație de 18.200 lei, viceprimarul de 15.600 lei ■ administratorul public primește o retribuție de 11.440 lei, iar secretarul general 10.984 lei ■

Conform prevederilor articolului 33, aliniatul 1 din Legea 153/2017 de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, Primăria Roman a afișat pe site-ul său, în ultima zi a lunii septembrie, lefurile salariile celor 419 angajați din aparatul de specialitate al primarului. Dintre aceștia, 203 sînt funcționari publici.

Astfel, primarul Leonard Achiriloaei, care se regășește în organigramă la secțiunea „demnitari”, primește 18.200 lei brut, în timp ce viceprimarul, Radu Samson, are o indemnizație de 15.600 lei. Cei 21 de consilieri locali primesc 1.456 lei pe ședința ordinară, respectiv 10% din indemnizația primarului, în condițile în care participă la toate întrunirile.

Administratorul public, Aldo Pellegrini, este retribuit cu 11.440 lei, salariul acestuia fiind stabilit de către primar, în limita maximă a salariului de bază al secretarului general al instituției, Gheorghe Carnariu, care are 10.984 lei. Arhitecta șefă a municipiului, Andreea Cătălina Dănilă, este retribuită cu 9.223 lei. Au fost afișate și funcțiile celor patru directori executivi, care au 8.925 lei, în timp ce alți doi directori adjuncți au 8.925 lei, respectiv 8.331 de lei.

Un șef de serviciu are 7.736 lei, în organigramă fiind patru asemenea funcții, iar un șef de birou 7.439 lei, fiind cinci în total. Ce 14 inspectori superiori au între 5.951 lei și 3.654 lei (debutant). Auditorul Primăriei are un salariu de 6.564 lei. Inspectorul cu protecția civilă este salarizat cu 4.973 lei, în timp ce doi consilieri achiziții publice sînt remunerați cu 5.951 lei, respectiv 4.509 lei. În organigramă există doi consilieri juridici, remunerați cu 5.951 lei și 4.224 lei.

Primăria are patru referenți de specialitate, din care unul cu studii de scurtă durată, ce este retribuit cu 4.152 lei, ceilalți fiind salarizați cu studii medii, primind între 3.644 lei și 3.748 lei, singurul referent asistent avînd 3.357 lei. În aparatul propriu al primarului sînt încadrați și 5 polițiști locali superiori, care sînt retribuiți cu salarii între 5951 lei maxim și 4734 lei minim. Există și 4 polițiști cu studii medii care au salarii între 3457 lei și 3913 lei.

În categoria personal contractual intră și subinginerul instituției, care este retribuit cu 4.152 lei. Un muncitor calificat are între 2.688 lei și 3.633 lei, în schemă funcționînd 13 oameni. Administrația are angajați și cinci referenți cu studii medii, care au un nivel de retribuție de 3748 lei. Cei 2 arhivari sînt plătiți cu 3748 lei, respectiv 3.555 lei. Mai sunt doi administratori, care primesc 3.657 lei, respectiv 3.568 lei.

Cei doi magazineri ai instituției au salarii de 3.737 lei și 3.387 lei. Primăria are în schemă trei casieri cu retribuții de 3.340 lei și 3.356 lei. Doi șoferi primesc 3.729 lei și 3.638 lei. În aparatul propriu al primarului sînt angajați cinci pompieri, cu salarii între 2.994 lei și 3.729 lei. Cei 13 muncitori calificați au retribuții între 2.688 lei și 3.633 lei, în timp ce un muncitor necalificat are între 2.238 și 2.600 lei, în schemă existînd șase posturi. Cei 6 îngrijitori au salarii între 2.645 și 3.292 lei.

Citește știrea
Advertisement

Trending