Contactează-ne

Prima pagină

Dangăt de clopot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vestea morţii unui prieten drag cade mereu cu greutatea unei stânci care se prăbuşeşte în ape şi face valuri mari şi întunecate.

Moartea nu îngăduie, nu negociază pentru nici o zi, nici un ceas de amânare nu oferă, este infailibilă ca o frontieră clară şi definitivă. După ce a defilat vesel la aniversarea sa cu propriul portret de tinereţe pictat cândva de Mircea-Răsvan Ciacâru, Corneliu Miftode se pregăteşte să-şi omagieze prietenul care acum îl aşteaptă rece, întins şi protocolar în sicriu.

Ceasul pierderii se umple de conţinut, de povestiri despre om, despre pictor, despre tabere de creaţie, mici istorioare de viaţă trecute dar vii, despre restaurare, despre muzeu, despre pistoale de epocă pe care le reasambla artistul pasionat, despre o Dacia 1100 care era parcată în faţa Muzeu lui de Istorie, despre eroismul de a lucra în mod tragic cu mâna stângă, despre portrete de oameni, despre tăcere şi singurătăţi.

Artistul a luptat cu boala şi cu doar puţine zile în urmă ar fi trebuit să-l însoţim în munţi după leacuri străvechi, dar ni s-a spus că nu mai are cine umbla, că se apropie ceasul acela… Şi l-am văzut, a nu ştiu câta oară anul acesta, pe Corneliu Miftode cu lacrimi în ochi, cu umerii căzuţi, trist, trist ca o piatră udă. Degeaba îi spun că e mai bine, poate, aşa, că i s-au curmat toate durerile, că nu se termină totul aici. Nimic nu îi ajută pe prieteni decât răbdarea de a îndura.

Te-ai dus, Maestre Mircea-Răsvan Ciacâru, într-o Lumină mare. Rămân cu noi urmele şi umbrele tale pe pânze. Dumnezeu să te ierte!

Anica LUNCANU

Actualitate

Tupeu în cazul tatălui care era să-şi ucidă fiul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpat pentru tentativă de omor, Ştefan Bocancea a cerut schimbarea încadrării juridice ■ el ar fi vrut să fie judecat pentru vătămare corporală, poate chiar din culpă ■ el a eliberat gazul din mai multe butelii şi a provocat o explozie în camera în care era cu fiul de 7 ani ■

Procesul în care pietreanul Ştefan Bocancea, de 40 de ani, este judecat pentru că era să-şi ucidă fiul de 7 ani după ce a provocat o explozie în apartament, a luat o turnură neaşteptată. Asta după ce inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, chiar din culpă, deşi a fost vorba de un act premeditat.

„Respinge, ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bocancea Ştefan, de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, în infracţiunea de vătămare corporală sau în infracţiunea de vătămare corporală din culpă“, conform instanţei.

Deşi avea drept de apel, inculpatul nu a contestat soluţia. În cauză sînt mai multe părţi civile, iar mama minorului, fosta soţie a inculpatului, cere 100.000 de euro daune morale şi 3.000 de lei, daune materiale. Alţi cîţiva vecini cer între 350 şi 15.000 de lei, bani pentru repararea caselor după pagubele provocate de explozie.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2021 într-un bloc din Piatra Neamţ, cînd individul a provocat intenţionat o explozie în camera unde se afla alături de fiu, intenţia fiind de a se răzbuna pe soţia care divorţase. Ştefan Bocancea a premeditat fapta, neîmpăcîndu-se cu ideea că a pierdut custodia copilului. Considera că a fost nedreptăţit la divorţ, deşi în timpul acţiunii civile în instanţă a comis o faptă penală.

Şi-a violat soţia, intrînd fără drept în casa în care aceasta stătea, lucru pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Înainte de data exploziei, Bocancea nu i-a reîncredinţat fostei soţii copilul, deşi magistraţii, prin decizia de divorţ, stabiliseră termene clare cînd minorul trebuia să stea cu mama şi cînd ar fi trebuit să fie la tată.

Pe 27 ianuarie 2021, cînd fosta soţie l-a anunţat că va veni după copil, acesta a ameninţat că va provoca o explozie. I-a trimis fostei neveste un mesaj, iar aceasta, speriată, a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de intervenţie s-au mobilizat imediat, dar la apariţia oamenilor legii în apropierea blocului, Bocancea a deschis mai multe butelii, a dat foc la nişte haine, iar în urma acumulării de gaze s-a produs explozia urmată de un incendiu. Minorul a fost scos din imobil de un poliţist, fiind transportat la Spitalului Sfînta Maria din Iaşi cu arsuri de gradul I şi II pe 7 – 9% din corp, pe faţă, scalp, urechi şi mîini, şi escoriaţii pe mîini şi picioare.

Leziunile au necesitat pentru vindecare 22- 25 de zile de îngrijiri medicale. Şi inculpatul s-a ales cu arsuri şi a fost internat la Spitalul Roman. Pe 11 februarie a fost adus în faţa instanţei, fiind arestat preventiv.

Citește știrea

Actualitate

Urşii, periculos de des în sate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prezenţa unui urs a fost semnalată în noaptea de 25/26 iulie în Bicaz Chei, la intrarea dinspre Lacu Roşu ■ sătenii au fost alarmaţi prin RO-ALERT ■ sălbăticiunea nu a provocat pagube prin gospodăriile oamenilor ■ în Neamţ, în această lună atacurile ale urşilor s-au consemnat în comunele Grinţieş şi Taşca ■

Urşii ies din habitatele lor cel mai probabil în căutare de hrană şi devin periculos de prezenţi în zonele locuite. Din acest motiv, în noaptea de 25/26 iulie, locuitorii din zona Bicaz Chei, au fost înştiinţaţi de prezenţa unei sălbăticiuni, prin RO-ALERT.

Mesajul de avertizare prin care se anunţa că a fost semnalată prezenţa unui urs la intrarea dinspre Lacu Roşu, a fost primit de sătenii din zonă în jurul orei 23:20.

„Aseară, în jurul orei 23:21, a fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea Bicaz Chei, la intrarea în localitate dinspre Lacul Roşu. ISU Neamţ a transmis mesaj de avertizare Ro-Alert pentru locuitorii din comuna Bicaz Chei“, anunţă ISU Neamţ într-un comunicat.

Cei care au recepţionat mesajul, au fost sfătuiţi să ia măsuri de protecţie, să evite pe cît posibil deplasările, să nu se apropie de animalele sălbatice pentru a nu se expune la pericole. Şi o parte din locuitorii comunei Grinţieş, au avut parte de o noapte agitătă, după ce urşii au coborât din păduri, în căutare de hrană. Se întîmpla pe data de 16 iulie, pe înserat, când localnicii au fost avertizaţi prin mesaje RO-ALERT, în era scris „Atenţie! Urs periculos!“.

O ursoaică cu doi pui a fost văzută în satul Bradu, iar un alt urs în Grinţieşul Mare – Măgura. În a doua localitate menţionată, ursul a atacat nişte oi, care erau în faţa unei gospodării situată în apropierea unei suprafeţe împădurite. După cum au transmis jandarmii, sălbăticiunea a provocat daune, fiind omorâte două oi şi un ied.

„În jurul orei 21.45, prin apel la 112, a fost semnalată prezenţa unui urs într-o gospodărie din satul Grinţieş, comuna Grinţieş. La locul sesizării s-a deplasat un echipaj de jandarmerie, care a constatat că ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei.

Cetăţenii comunei Grinţieş au fost avertizaţi prin mesaj RO-ALERT. Din cele relatate de apelant, ursul a provocat pagube materiale, atacând animalele din gospodărie (două oi si un ied)“, se arata într-un comunicat al Jandarmeriei Neamţ. Forţele de intervenţie au rămas în zonă pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. În comuna menţionată, în ultimele trei săptămâni oamenii au descoperit în apropierea locuinţelor urme de urs, i-au şi văzut, iar Grinţieşul Mic a fost un atac nocturn, fiind mâncate câteva găiini.

Momente neplăcute pricinuite de animalele sălbatice au avut şi sătenii din Neagra, comuna Taşca, în noaptea de 5/6 iulie, în jurul orei 23.45, un urs dând iama în gospodăria unui localnic. Au fost consemnate doar pagube materiale pentru nemţeanul în cauză. Prezenţa „intrusului“ a fost sesizată la numărul unic de urgenţă 112, apelantul relatând că ursul a atacat doi porci.

La sosirea forţelor de intervenţie ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei, dar în timp ce zona era supravegheată, animalul şi-a făcut din nou apariţia. S-a reuşit îndepărtarea acestuia în pădure cu ajutorul unor dispozitiver de emitere a zgomotelor şi cu sprijinul unui localnic, care a tras câteva focuri de armă. O situaţie mult mai gravă se înregistrat pe 3 iulie, un bătrân de 65 de ani din Pintec, comuna Tulgheş, Harghita, localitate din imediata apropiere a graniţei cu judeţul Neamţ, fiind mutilat de urs. Bărbatul a fost salvat de fiul său, care a luat puşca şi a tras de două ori pentru a speria animalul. Victima a fost transportată cu un elicopter la un spital din Târgu Mureş, suferind grave leziuni după ce a fost muşcat de cap, torace, mâini şi picioare.

„S-a întâmplat la 150 de metri de casă şi la 50 de metri de la gardul curţii. L-am auzit urlând cu disperare. Era muşcat tot de faţă, mai ales partea stângă a capului, de picior şi de mână. Am 37 de ani, m-am născut şi am crescut aici, cunosc pădurile acestea la metru pătrat, dar încă niciodată nu am văzut urs aşa aproape de casă, nici în pădurile din jur. Am auzit să fie probleme de partea cealaltă a Ceahlăului, în Neamţ, oamenii de acolo povestesc că urşii le-au luat porcii din coteţ, păsările din curţi, dar aici nu am avut probleme cu ei până acum“, a povestit Cristian Avarvarei, fiul victimei, pentru publicaţia Informaţia Harghitei.

De la începutul anului şi până în prezent, jandarmii nemţeni au fost alertaţi şi au intervenit la opt sesizări făcute prin apel la 112, care semnalau prezenţa urşilor în apropierea gospodăriilor.

Citește știrea

Actualitate

Nici admiterea nu mai este ce-a fost

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ după prima etapă de admitere computerizată, au rămas neocupate 63 de locuri şi doar 11 candidaţi nerepartizaţi din cauza puţinelor opţiuni exprimate ■ 70 de locuri libere au rămas în învăţămîntul vocaţional ■ din 2.132 de candidaţi prezenţi la admiterea computerizată, 98,3% au fost admişi cu medii peste 5,42 şi pînă la 10 ■ doar 42 au obţinut medii între 3,50 şi 4, 99 ■

S-a încheiat prima etapă de admitere computerizată a absolvenţilor de gimnaziu care au optat pentru un loc la unul din liceele din judeţul Neamţ. Elevii şi părinţii au fost sfătuiţi să completeze cît mai multe opţiuni pe foile de înscriere, pentru a reuşi cît mai mulţi dintre candidaţii care au bătut la porţile unui liceu dorit, în condiţile în care aveau mai multe posibilităţi apropiate de media cerută pentru unitatea unde doreau să-şi continuie studiile liceale.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, profesorul Mihai Obreja, a făcut precizări pe tema modului de desfăşurare a primei etape şi de ceea ce are de făcut fiecare elev, care a rămas nerepartizat, în etapa a doua.

„În etapa a doua de admitere computerizată, care se va desfăşura în intervalul cuprins între 29 iulie şi 5 august, vor putea intra cei care nu au putut fi admişi în primă fază, din diverse cauze. Urmează ca pînă pe 6 august să se realizeze admiterea computerizată a celor care nu au intrat în prima etapă. Se va comunica tuturor candidaţilor repartizaţi rezultatele.

În intervalul 9-11 august, Comisia judeţeană de admitere se va întruni pentru rezolvarea cazurilor speciale (exemplu de cazuri speciale: gemenii care sînt repartizaţi după regula cel cu notă mai mică îl urmează pe cel care a obţinut medie mai mare – n.r.). După prima etapă de admitere computerizată, în judeţul Neamţ au rămas neocupate 63 de locuri. La Inspectoratul Şcolar a fost întocmit un raport privind rezultatele candidaţilor la admiterea computerizată, după prima etapă.

E vorba de o analiză comparativă cu cea din anii anteriori. În anul şcolar 2020-2021, din cei 2,132 de candidaţi care au promovat examenul de Evaluare Naţională şi au optat pentru un loc în liceu s-au înscris 98,03%, avînd medii între 5 şi 10. Doar 42 de candidaţi, adică 1, 97% au avut medii între 3,50 şi 4,99. Sînt 11 candidaţi care au fost respinşi după prima etapă din cauză că nu au completat un număr suficient de opţiuni sau au completat opţiuni nerealiste, cu mult sub media de admitere a fiecărui liceu. La cei 100 de elevi neadmişi se adaugă un candidat care a încercat să fie admis în alt judeţ şi nu a reuşit acolo. Avem o situaţie a locurilor ocupate şi a celor neocupate“, a declarat inspecorul general şcolar.

Nici preoţia nu mai are căutare

Profesorul Mihai Obreja a făcut şi o analiză a modului în care au fost ocupate în prima sesiune de admitre comouterizată locurile în învăţămîntul liceal din judeţ şi a cauzelor pentru care au rămas locuri neocupate la anumite specialităţi şi în anumite unităţi şcolare.

„La învăţămîntul liceal, la filiera teoretică, din cele 1.236 de locuri au fost ocupate 1.216, deci au mai rămas neocupate doar 19 locuri. La filiera tehnologică au mai rămas neocupate 44 de locuri, la care se adugă 70 de locuri neocupate la învăţămîntul vocaţional.

Făcînd o analiză a locurilor rămase neocupate, vom constata aceleaşi erori care vin din anii din urmă. În acest sens este de menţionat faptul că nu s-au ocupat locuri în zona Bicaz, Borca, Tîrgu-Neamţ, inclusiv la filiera teoretică. Concret e vorba de patru locuri la Liceul Carol I Bicaz, la Ştiinţele Naturii, la care se adaugă şase locuri la Matematică-Informatică, Filologie, la Liceul Mihail Sadoveanu Borca. O altă anomalie e faptul că nici la filiera tehnologică din aceste zone nu există candidaţi pentru specialităţi la mare căutare pe piaţa muncii, cum ar fi acelea de silvicultor sau protecţia mediului.

Nu mai există interes nici pentru învăţămîntul vocaţional, unde au rămas 70 de locuri neocupate şi unde se repetă fenomenul de anul trecut, adică locuri rămase la specializarea Teologie, unde au rămas neocupate 12 la Lceul Teologic Ortodox din Piatra Neamţ. La Liceul Teologic Ortodox din Roman nu s-au ocupat 15 locuri. Au rămas libere şi şapte locuri la Teologie şi şase la Patrimoniu Cultural, la Liceul Teologic Veniamin Costache de la mănăstirea Neamţ. Va urma etapa a II-a, după care vom trage linie pentru a vedea modul în care poate fi acoperit planul de şcolarizare la aceste licee“, a mai susţinut Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Acesta a mai prezizat că analiza rezultatelor obţinute la admiterea computerizată s-a realizat comparativ, pe ultimii ani, urmînd ca aceasta să facă parte integrantă din Raportul privind starea învăţămîntului nemţean în anul şcolar 2020-2021 , care va fi prezentată în toamnă în faţa factorilor decizionali. Acest raport va sta la baza măsurilor de corectare a cauzelor care au dus la neocuparea unor locuri în anumite licee şi zone geografice ale judeţului.

La o primă vedere, se pare că, în ciuda condiţiilor în care s-a desfăşurat învăţămîntul în perioada pandemiei de Coronavirus, cînd mare parte a timpului elevii au studiat on-line, rezultatele acestora sînt, aparent, mai bune ca în anii anteriori, ceea ce demostrează că în ciuda stîngăciilor, elevii s-au adaptat însuşirii cunoştinţelor în această manieră de predare-învăţare. Rămîne de văzut care va fi situaţia după etapa a doua a admiterii computerizate din judeţul Neamţ.

Citește știrea

Trending