Contactează-ne

Prima pagină

Dangăt de clopot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vestea morţii unui prieten drag cade mereu cu greutatea unei stânci care se prăbuşeşte în ape şi face valuri mari şi întunecate.

Moartea nu îngăduie, nu negociază pentru nici o zi, nici un ceas de amânare nu oferă, este infailibilă ca o frontieră clară şi definitivă. După ce a defilat vesel la aniversarea sa cu propriul portret de tinereţe pictat cândva de Mircea-Răsvan Ciacâru, Corneliu Miftode se pregăteşte să-şi omagieze prietenul care acum îl aşteaptă rece, întins şi protocolar în sicriu.

Ceasul pierderii se umple de conţinut, de povestiri despre om, despre pictor, despre tabere de creaţie, mici istorioare de viaţă trecute dar vii, despre restaurare, despre muzeu, despre pistoale de epocă pe care le reasambla artistul pasionat, despre o Dacia 1100 care era parcată în faţa Muzeu lui de Istorie, despre eroismul de a lucra în mod tragic cu mâna stângă, despre portrete de oameni, despre tăcere şi singurătăţi.

Artistul a luptat cu boala şi cu doar puţine zile în urmă ar fi trebuit să-l însoţim în munţi după leacuri străvechi, dar ni s-a spus că nu mai are cine umbla, că se apropie ceasul acela… Şi l-am văzut, a nu ştiu câta oară anul acesta, pe Corneliu Miftode cu lacrimi în ochi, cu umerii căzuţi, trist, trist ca o piatră udă. Degeaba îi spun că e mai bine, poate, aşa, că i s-au curmat toate durerile, că nu se termină totul aici. Nimic nu îi ajută pe prieteni decât răbdarea de a îndura.

Te-ai dus, Maestre Mircea-Răsvan Ciacâru, într-o Lumină mare. Rămân cu noi urmele şi umbrele tale pe pânze. Dumnezeu să te ierte!

Anica LUNCANU

Actualitate

Biserica de la Rîşca a ars de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ focul a fost văzut în jurul orei 14:00 ■ incendiul de amploare a distrus lăcaşul de cult din temelii ■ din fericire, nu au fost victime ■

Incendiul de proporţii care a avut loc în zi mare sărbătoare la biserica din localitatea Rîşca, comuna Drăgăneşti, a distrus în totalitatea lăcaşul de cult. După localizarea şi lichidarea incendiului, militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de o lumînare sau o candelă lăsată nesupravegheată, sau tehnic spus, foc deschis în spaţii închise.

„Focul deschis în spaţii închise lumînare/candelă a fost cauza probabilă de prducere a incendiului“, a comunicat ISU Neamţ. Pînă la finele intervenţiei a ars lăcaşul de cult, care era construit din lemn, cu o suprafaţă de aproximativ 150 de metri pătraţi şi bunuri materiale din interiorul bisericii.

De menţionat este faptul că în timpul operaţiunii, militarii care au participat la intervenţie au scos din biserică o serie de obiecte de cult. De menţionat este faptul că nedoritul incendiu a fost observat în jurul orei 14:00, pe 30 noiembrie 2020, cînd un localnic, care trecea întîmplător prin zonă a zărit fum, dar şi flacără, în turla bisericii.

A sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a cerut ajutor, iar la drum au plecat, iniţial, militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ cu mai multe autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime, dar şi o ambulanţă SMUR. Ulterior, avînd în vedere amploarea incendiului, au fost chemate în ajutor echipaje de pompieri de la detaşamentele din Piatra Neamţ şi Roman. După circa o oră şi jumătate, în jurul orei 15:30, incendiul fusese localizat şi se lucra pentru lichidarea acestuia. Întreaga operaţiune a durat cîteva ore bune.

Din fericire, incendiul s-a soldat numai cu pagube materiale şi nu au fost victime omeneşti. 1 decembrie a fost o zi nefastă pentru un sătean din localitatea Pipirig, casa fiindu-i cuprinsă de flăcări. Apelul pentru ajuror a venit prin numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 10:12 cînd s-a anunţat un incendiu. Au intervenit pompierii de la Tîrgu Neamţ cu o autospecială de stingere. Incendiul se manifesta în podul casei, cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Pompierii voluntari din Pipirg, cu autospeciala din dotare au localizat incendiul.

Pînă la final au ars aproximativ 10 metri pătraţi din acoperişul casei din cauza efectului termic al curentului electric. Un incendiu care a izbucnit la un depozit de cereale a făcut scrum vreo 10 tone de porumb. Evenimentul a avut loc pe 29 noiembrie 2020 la un agent economic din Zăneşti şi a fost anunţat la 112, în jurul orei 04:58. La locul indicat de apelant au plecat militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ cu doua autospeciale pentru stingere şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste au fost sprijinite de voluntarii din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare.

Incendiul se manifesta la un uscător de cereale amplasat în apropierea depozitului de cereale. Pînă la finele intervenţiei s-au transformat în scrum aproximativ 10 tone de porumb şi cinci metri liniari de bandă transportoare. La final, specialiştii de la ISU Neamţ au ajuns la concluzia că defecţiunile tehnice de exploatare au fost cele care au produs incendiul.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime s-a produs luni, 30 octombrie, pe E85 în comuna Cordun.

„Prin apel la 112, in jurul orei 16:58, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe E 85, pe raza comunei Cordun. La locul evenimentului s-au deplasat pompierii romașcani cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM  dar și trei echipaje cu ambulanțe de la SAJ Roman. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat patru victime neincarcerate, conștiente.Toate cele patru victime au fost transportate la CPU Roman. Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor, deconectând bornele bateriilor de la cele două autoturisme și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Biserică în flăcări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemțeni intervin, luni, 30 noiembrie, pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o biserică din localitatea Râșca, comuna Drăgănești. „Incendiul se manifestă în interiorul bisericii și la acoperișul acesteia. Intervin pompierii din cadrul Detașamentului Târgu Neamț cu trei autospeciale pentru stingere, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD. În sprijin se deplasează o autospecială pentru stingere și o autospecială pentru lucru la înălțime de la Detașamentul Piatra-Neamț și o autospecială pentru stingere de la Detașamentul Roman”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Vom reveni.

UPDATE: Apelul a fost făcut de un cetățean care se afla in trecere pe lângă biserică. Acesta a relatat că din turla bisericii se degajă fum și se observă și flacără – sursa ISU Neamt

 

FOTO: generica

Citește știrea

Trending