Contactează-ne

Prima pagină

Dangăt de clopot

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vestea morţii unui prieten drag cade mereu cu greutatea unei stânci care se prăbuşeşte în ape şi face valuri mari şi întunecate.

Moartea nu îngăduie, nu negociază pentru nici o zi, nici un ceas de amânare nu oferă, este infailibilă ca o frontieră clară şi definitivă. După ce a defilat vesel la aniversarea sa cu propriul portret de tinereţe pictat cândva de Mircea-Răsvan Ciacâru, Corneliu Miftode se pregăteşte să-şi omagieze prietenul care acum îl aşteaptă rece, întins şi protocolar în sicriu.

Ceasul pierderii se umple de conţinut, de povestiri despre om, despre pictor, despre tabere de creaţie, mici istorioare de viaţă trecute dar vii, despre restaurare, despre muzeu, despre pistoale de epocă pe care le reasambla artistul pasionat, despre o Dacia 1100 care era parcată în faţa Muzeu lui de Istorie, despre eroismul de a lucra în mod tragic cu mâna stângă, despre portrete de oameni, despre tăcere şi singurătăţi.

Artistul a luptat cu boala şi cu doar puţine zile în urmă ar fi trebuit să-l însoţim în munţi după leacuri străvechi, dar ni s-a spus că nu mai are cine umbla, că se apropie ceasul acela… Şi l-am văzut, a nu ştiu câta oară anul acesta, pe Corneliu Miftode cu lacrimi în ochi, cu umerii căzuţi, trist, trist ca o piatră udă. Degeaba îi spun că e mai bine, poate, aşa, că i s-au curmat toate durerile, că nu se termină totul aici. Nimic nu îi ajută pe prieteni decât răbdarea de a îndura.

Te-ai dus, Maestre Mircea-Răsvan Ciacâru, într-o Lumină mare. Rămân cu noi urmele şi umbrele tale pe pânze. Dumnezeu să te ierte!

Anica LUNCANU

Actualitate

“Ultimatum” pentru Heidelberg Cement

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ APM a emis o notificare ce conţine o serie de “condiţii” ■ dacă acestea nu vor fi îndeplinite, ar urma sistarea activităţii ■

Heidelberg Cement a primit un “ultimatum” din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ. Acesta a îmbrăcat forma unei notificări emise joi, 6 mai, după ce Garda de Mediu a catadicsit să formuleze un comunicat de presă în care a menţionat amenda dată după poluarea cu amoniac din 3 mai şi reglementările legale încălcate.

Mult mai combativă, Agenţia pentru Protecţia Mediului i-a anunţat pe cei de la Heidelberg Cement, în curtea cărora a fost aruncat amoniacul ce a ajuns în pârâul Bicaz, că au termen până pe 17 mai să intre în legalitate. Dacă nu, se suspendă autorizaţia de mediu şi se sistează activitatea.

Ce a comunicat, în cele din urmă, Garda de Mediu, puteţi citi aici: https://monitorulneamt.ro/heidelberg-cement-amendata-cu-200-000-lei-pentru-poluarea-cu-amoniac/.

APM Neamţ, probabil constatând că Garda de Mediu nu a făcut decât “o frecţie cu oţet la un picior de lemn”, a trimis notificarea cu pricina în care, în rezumat şi în termeni pe care îi înţelegem cu toţi, a spus cam aşa: pentru că nu a a anunţat poluarea şi pentru că nu a luat măsuri să nu se întâmple poluarea “accidentală”, cei de la Fabrica de Ciment să facă bine şi să transmită un raport cum de a fost posibil să se întâmple ce s-a întâmplat şi să ia măsuri să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat.

Termenul limită? 17 mai. Dacă nu? Suspendarea autorizaţiei de mediu şi sistarea activităţii. Probabil că reprezentanţii Heidelberg Cement se vor conforma în termenul impus, nici nu ar trebui să fie greu, pentru că nu ar trebui decât să respecte legea, dar “tonul” celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pare a fi, în final, unul… normal într-o ţară anormală în care numai multinaţionalele o duc bine, iar cetăţeanul “autohton”, simplu şi amărât, o duce cum o duce. Şi mai respectă şi ultima literă din lege, că, dacă nu, plăteşte de îl ustură nu doar buzunarul. Cetăţeanul plăteşte, nu multi…

Citește știrea

Actualitate

Heidelberg Cement amendată cu 200.000 lei, pentru poluarea cu amoniac

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ amenda a fost dispusă de Garda de Mediu Neamţ ■ 100.000 au fost daţi pentru nerespectarea condiţiilor impuse în Autorizaţia Integrată de Mediu ■ alte 100.000 pentru deversarea de substanţe periculoase în cursul de apă Bicaz ■ a fost formulată şi o sesizare penală ■

200.000 de lei este amenda dispusă de Garda de Mediu Neamţ pentru poluarea cu amoniac produsă pe 3 mai, la Taşca. Amenda este acordată Heidelberg Cement România SA şi se compune din 100.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor impuse în Autorizaţia Integrată de Mediu şi alte 100.000 de lei pentru deversarea de substanţe periculoase în cursul de apă Bicaz.

La spartul târgului, pe 6 mai, după ce reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ se sesizaseră din oficiu, Garda de Mediu anunţă că a depus şi o plângere penală la Parchetul Bicaz pentru “evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane, în apele maritime interioare ori în apele mării teritoriale de ape uzate, deşeuri, reziduuri, sau produse de orice fel care conţin substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol”.

Infracţiunea menţionată se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani, se mai precizează într-un comunicat de presă emis joi de Garda de Mediu. Şi se mai spune că au fost dispuse şi o serie de “măsuri pentru conformare”, în sarcina Heidelberg Cement, printre care să raporteze la Garda de Mediu orice incident/accident de mediu, să prevină poluările accidentale şi să nu deverseze substanţe periculoase, adică tocmai ceea ce nu s-a întâmplat pe 3 mai când peste cinci tone de apă amoniacală au ajuns din canalizarea societăţii în pârâul Bicaz, ducând la o depăşire de peste 1.200 de ori a concentraţiei de amoniu maxim admise.

Deciziile luate de Garda de Mediu Neamţ s-au cam lăsat aşteptate. Cu o zi înainte, la Prefectura Neamţ a fost organizată o conferinţă de presă în care celelalte instituţii cu atribuţii de anchetă şi control au prezentat constatările lor preliminare şi măsurile dispuse. A lipsit tocmai un reprezentant al Gărzii de Mediu Neamţ, iar prefectul de Neamţ, George Lazăr, a acuzat conducerea instituţiei de lipsă de profesionalism şi de implicare.

Iată că la o zi după Garda de Mediu reuşeşte să comunice public care este amenda dispusă şi face şi sesizare penală. Cea din urmă probabil pentru a puncta la capitolul imagine, deoarece poliţiştii anunţaseră deja că se desfăşoară cercetări, în urma sesizării din oficiu, nu pentru o infracţiune, ci pentru trei. Dar, cum ar zice unii, mai bine mai târziu decât niciodată.

Citește știrea

Actualitate

Dosare penale după poluarea cu amoniac de la fabrica de ciment

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a fost sesizat Parchetul Bicaz pentru două aspecte: poluarea cu amoniac şi faptul că o păstrăvărie din zonă a servit peşte clienţilor a doua zi ■ se verifică şi de ce nici cei de la fabrica de ciment nici cei de la păstrăvărie nu au alertat autorităţile ■ Garda de Mediu nu a prezentat niciun raport şi nu a formulat nicio sesizare ■ prefectul l-a acuzat pe şeful instituţiei de lipsă de profesionalism ■

Dosare penale în lucru după poluarea cu apă amoniacală a pârâului Bicaz, produsă luni, 3 mai. Această informaţie a fost oferită, miercuri, 5 mai, într-o conferinţă de presă susţinută de prefectul de Neamţ, George Lazăr, care i-a avut alături pe şefii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Sanitar Veterinară şi Agenţia de Mediu. Conform celor declarate de comisarul şef Mihai Osoianu, poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz, pentru două aspecte: unul legat de poluarea din interiorul fabricii de ciment, al doilea legat de faptul că o păstrăvărie din zonă a continuat să servească peşte clienţilor, la câteva ore după ce se produsese poluarea care a dus la mortalitatea de sută la sută a peştilor pe care îi avea în bazine.

Conform “literei de lege”, în primul caz sunt vizate infracţiuni de infectare a apei şi poluare prin evacuarea de substanţe periculoase, precum şi infracţiunea de evacuare de substanţe care pot afecta caracteristicile apei şi pot genera pericole asupra integrităţii şi sănătăţii persoanelor, animalelor, a fondului piscicol. În al doilea caz infracţiunile vizate sunt de comercializare a produselor alterate şi falsificare sau substituire de alimente. “Cercetările sunt în plină desfăşurare sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz, urmând a se stabili participaţia şi implicarea persoanelor atât din cadrul societăţii, cât şi din cadrul societăţii furnizoare a cantităţii de amoniac”, a declarat comisarul şef Mihai Osoianu.

De ce poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi nu au fost sesizaţi de vreuna dintre instituţiile implicate? Răspunsul l-a dat prefectul de Neamţ, George Lazăr: prima instituţie abilitată să gestioneze această situaţie este Comisariatul Gărzii de Mediu Neamţ. Numai că… “până la momentul acesta Garda de Mediu Neamţ nu a întocmit sesizare către Poliţie sau către parchetul competent. Asta denotă o lipsă de profesionalism şi de implicare a domnului director al Gărzii de Mediu Neamţ”, după cum a declarat prefectul George Lazăr.

Mai mult, acesta a spus ulterior că aşteaptă, nu primise până la ora conferinţei de presă, raportul şi măsurile dispuse de Garda de Mediu. Şi că va face o înştiinţare către Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu pentru a se evalua activitatea fix pe această speţă a comisarului şef Iftime Petrariu. Şi chiar aşa, ne întrebăm şi noi: de ce această lentoare a Gărzii de Mediu? O fi vreun motiv ascuns, o fi doar… lipsă de implicare într-un caz extrem de grav? Deocamdată rămân întrebările.

Cum s-a aflat de poluare şi de ce au tăcut chitic toţi cei implicaţi?

În aceeaşi conferinţă de presă s-au făcut o serie de precizări, foarte interesante, despre cum s-a aflat de poluare. Informaţiile au fost oferite de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ, Iulian Jugan. Acesta a spus că a aflat de la nişte… cunoştinţe că pe pârâul Bicaz sunt mai mulţi peşti morţi. Iniţial a crezut că este o problemă minoră, dar când i s-au dat asigurări că nu este aşa, a pornit spre Bicaz împreună cu un coleg de serviciu.

A informat toate instituţiile şi când a ajuns la Bicaz s-a oprit la păstrăvărie unde a constatat că în toate bazinele mortalitatea era de 100%. A întrebat reprezentanţii păstrăvăriei de ce nu au anunţat mai repede incidentul, dar nu a primit un răspuns convingător. A mers apoi la ţeava de evacuare a canalizării fabricii de ciment şi acolo a dat peste… un autoturism în care era personal din cadrul societăţii: “Nu ştim de ce, mai ales că ţeava respectivă era în afara suprafeţei combinatului. Nu ştim care era motivul pentru care se aflau acolo. Mirosul de amoniac era extrem de puternic, era clar că se produsese o poluare”, a declarat Iulian Jugan. Au fost prelevate probe, analizate şi au fost dispuse măsuri. În principal de creştere a debitelor pentru a “dilua” amoniacul şi de avertizare a populaţiei.

Oricum, pe lângă întrebarea ce căutau la respectiva ţeavă de evacuare cei de la Heidelberg Cement, mai e o întrebare: de ce nici aceştia nu au sesizat instituţiile abilitate? Miza era una evidentă: o intervenţie cât mai promptă pentru a dilua concentraţia de amoniac ar fi avut şanse maxime pentru reducerea efectelor negative înregistrate. De altfel, faptul că atât cei de la fabrica de ciment, cât şi cei de la păstrăvărie au “tăcut chitic” s-ar putea să nu rămână fără efecte. Chiar penale, putând fi vorba despre conturarea unei infracţiuni. De nedenunţare a unei infracţiuni. Dar să lăsăm ancheta să-şi urmeze cursul.

Reprezentanţii păstrăvăriei, vinovaţi moral

Cât priveşte ce s-a întâmplat la păstrăvăria la care s-a mâncat peşte la câteva ore după poluare, lucrurile ar sta în felul următor: conform reprezentantului DSVSA Neamţ, Sorin Ulea, peştele consumat era în regulă, fiind cumpărat cu factură, ba chiar cu două facturi, de la o societate din altă zonă şi ţinut iniţial într-un recipient special, abia apoi pus o parte într-un bazin care a fost curăţat mecanic şi în care apa ar fi fost în parametri.

Până va fi finalizată ancheta pornită de poliţişti, prefectul de Neamţ, George Lazăr, a făcut el o serie de precizări: şi anume că moral ar fi trebuit ca societatea în cauză să-şi suspende activitatea pentru o zi sau două ca să nu planeze nicio suspiciune privind calitatea peştelui servit clienţilor, dar că firmele respective, trei la număr, care îşi desfăşoară acolo activitatea sunt deja “călcate” de poliţişti, cei de la Protecţia Consumatorului, Fisc, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Muncă şi Direcţia Sanitar Veterinară.

Şi că se verifică inclusiv dacă ziaristul care a cumpărat duminică seara peşte de acolo a primit sau nu bon fiscal. Se va face un raport, în maxim o săptămână, şi apoi se va vedea dacă e cazul de o anchetă şi pentru evaziune fiscală. Partea cu… moralitatea a fost recunoscut într-un final şi de şeful DSVSA, dar acesta a insistat că nu ar fi fost puşi în pericol consumatorii. Asta ne dorim şi noi. Dar ne-am dori să se stabilească acest lucru dincolo de orice suspiciune.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending