Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Dan Constantin, rãmas oficial fãrã jiltul de sef al CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Toader Mocanu a depus, ieri dimineatã, la registratura Consiliului Judetean, ordinul de încetare a mandatului presedintelui Dan Vasile Constantin • „incompatibilul“ sustine cã nu a fost anuntat personal cu privire la aceastã decizie • potrivit subprefectului Vasile Sendrea, consilierii judeteni si-ar putea alege un nou presedinte, Alianta desemnîndu-si, deja, candidatul – Vlad Marcoci • dacã Dan Constantin va avea cîstig de cauzã în instantã, CJ ar putea avea doi presedinti •

Ordinul de încetare a mandatului presedintelui Consiliului Judetean Neamt, Dan Vasile Constantin, emis de cãtre prefectul Toader Mocanu, a fost depus, ieri dimineatã, la registratura institutiei de interes judetean, fapt confirmat de cãtre reprezentantii acestui Birou. Reamintim cã reprezentantul Guvernului în teritoriu a luat aceastã decizie ca urmare a situatiei de incompatibilitate în care s-a aflat, pînã pe 30 ianuarie, seful executivului judetean, acesta avînd calitatea de asociat la SC Sincromat SRL. Potrivit juristilor, consilierii judeteni si-ar putea alege un nou presedinte, chiar dacã Dan Vasile Constantin va depune o contestatie care ar putea sã-i dea cîstig de cauzã. Asa s-ar putea ajunge în situatia hilarã, ca, de unde acum nu este nici un presedinte la CJ, sã avem doi.

De-a v-ati ascunselea, prin Palatul Administrativ

L-am contactat pe Dan Vasile Constantin pentru a afla dacã a fost informat în mod direct cu privire la emiterea acestui ordin, iar el a negat cã ar avea cunostintã despre „oficializarea“ demersului prefectului: „Nu am luat la cunostintã despre emiterea acestui ordin, pînã astãzi, la orele 13. Nu l-am vãzut. Sigur, dacã voi intra în posesia sa si voi constata cã mi-au fost lezate drepturile, îl voi ataca în instantã“. Întrebat dacã intentioneazã sã candideze pentru obtinerea unui nou mandat, nu a dorit sub nici o formã sã se raporteze la o situatie pe care nu o cunoaste. Prefectul Toader Mocanu considerã cã Dan Vasile Constantin încearcã sã se strecoare, dar cã aceastã situatie nu mai poate dura mult timp: „Am dat toatã documentatia la registratura Consiliului Judetean la orele 8 dimineatã si este posibil ca o persoanã sã o fi dosit pe undeva. Nu-i nimic, voi mai trimite una. În plus, i-am trimis domnului Constantin si la domiciliu acest ordin, prin postã, cu confirmare de primire, în cursul zilei de ieri (marti – n.r.). Este imposibil sã nu fie cineva acasã la dumnealui pentru a semna de primire. Oricum, efectul acestui ordin a început sã se producã din momentul înregistrãrii la CJ“.

„Pas în doi“

Am cerut o subprefectului Vasile Sendrea o serie de lãmuriri de naturã juridicã, în privinta posibilei evolutii a situatiei din Consiliul Judetean. Acesta nu s-a putut pronunta asupra celui care va prelua frîiele Consiliului Judetean pînã la lãmurirea situatiei, stiind doar cã acel desemnat, la începutul sãptãmînii – cînd Dan Vasile Constantin a intrat în concediu medical – a fost vicepresedintele Dumitru Badea. Cert este cã, potrivit declaratiei sale, consilierii judeteni pot decide convocarea sedintei legislativului pentru organizarea de noi alegeri, si asta pentru cã ordinul prefectului nu poate fi suspendat, chiar dacã este atacat în instantã. „Potrivit legii, efectul Ordinului de Prefect privind suspendarea unei hotãrîri de Consiliu Local sau Judetean este imediat. Nu acelasi lucru se întîmplã, însã, atunci cînd un Ordin de Prefect este atacat: acesta rãmîne valabil, încetarea efectului sãu fãcîndu-se doar dacã instanta se pronuntã în acest sens. Convocarea unei sedinte de Consiliu Judetean se poate face cu o treime din numãrul consilierilor si pot fi organizate alegeri pentru desemnarea unui nou presedinte“, a subliniat subprefectul Sendrea. Luînd în considerare lãmuririle sale, am putea asista, ipotetic vorbind, la urmãtorul scenariu: consilierii judeteni si-ar putea alege un nou presedinte si, presupunînd cã Dan Vasile Constantin ar avea cîstig de cauzã în instantã, s-ar ajunge la situatia în care mult rîvnitul fotoliu din fruntea judetului sã fie disputat de doi dintre alesii nemtenilor. Alianta PNL-PD si-a fãcut, deja, cãrtile, în eventualitatea organizãrii de alegeri, desemnîndu-si candidatul. „Eu nu mã pot pronunta în privinta sanselor noastre de reusitã în obtinerea functiei de presedinte al Consiliului Judetean Neamt, pentru cã totul depinde de membrii legislativului. Dar noi ne-am desemnat candidatul în persoana lui Vlad Marcoci“, a declarat Gheorghe Stefan, presedintele PNL Neamt.

Cine sapã groapa altuia…

Subprefectul Vasile Sendrea a mai precizat cã Dan Vasile Constantin s-a aflat într-o situatie similarã celei în care a fost reprezentantul Oficiului Prefectural Roman, demiterea acestuia survenind dupã o sesizare semnatã de seful executivului nemtean prin care se reclama o situatie asemãnãtoare de incompatibilitate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending