Contactează-ne

Prima pagină

„Cutremur” în școlile din Neamț. Exercițiu de evacuare a elevilor și profesorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acțiunea are loc în contextul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale ■ ISU Neamț va organiza mai multe manifestări la sfârșitul acestei săptămâni ■

În fiecare an, data de 13 octombrie este dedicată Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale pentru creșterea gradului de conştientizare a riscurilor generate de dezastrele naturale precum şi a  modalităţilor de reducere a acestora.

Pentru a marca însemnătatea acestei zile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al judeţului Neamţ va desfășura, în perioada 11.10. – 13.10.2024, o serie de activități cu caracter preventiv. Vineri, 11 octombrie 2024, începând cu ora 9:50 se va desfășura un exercițiu de evacuare în toate unitățile de învățământ din județ.

„Tema acțiunii este Activitatea personalului didactic și a elevilor din județul Neamț pe timpul și imediat după producerea unui cutremur. Această activitate are ca scop conștientizarea riscului dar și formarea deprinderilor pentru a putea acționa corespunzător în cazul producerii unui astfel de eveniment”, se arată într-un comunicat al ISU.

La aceste exerciții desfășurate cu sprijinul Inspectoratului Școlar vor participa și serviciile voluntare pentru situații de urgență. Exercițiul urmărește să atragă atenția, în special, asupra modului de comportare al copiilor și adulților pe durata și după producerea unui seism și presupune:

Anunțarea producerii situației de urgență la ora 09:50, comportamentul adecvat ce trebuie adoptat în cazul producerii unui cutremur, adăpostirea copiilor sub bancă, masă, grindă sau tocul de la ușă. În cazul în care sunt persoane ce au fost surprinse pe hol, se recomandă ca acestea să se așeze în poziția ghemuit cu mâinile deasupra capului lângă peretele interior, îndepărtându-se de ferestre.

Trebuie deschisă ușa de la clasă de către cadrul didactic aflat la ora de curs și poziționarea acestuia sub tocul de la ușă, evacuarea copiilor din clase (cu recomandarea de a-și acoperi capul cu o carte sau ghiozdanul) după ce cadrul didactic s-a asigurat că se poate efectua în condiții de siguranță.

„Mai trebuie procedat la efectuarea prezenței elevilor, pe clase, la locul de evacuare (stabilit) și înștiințarea conducerii unității de învățământ. Precizăm că se vor acționa mijloacele de alarmare a populației (sirenele electrice și electronice”, se mai precizează în comunicatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” Neamţ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unui cutremur puteți obține accesând site-ul nutremurlacutremur.ro. Campania Nu tremur la cutremur a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

Pe 13.10.2024, între ora 10:00-14:00, vor fi puncte de informare preventivă la Shopping City Piatra-Neamț și Roman Value Centre. Între 11 și 13 octombrie, vor fi organizate activități tip Ziua Porţilor Deschise în subunităţile din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ, Poiana Teiului, unde vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre, modul de folosire a acestora precum şi modul de comportare în caz de seism.

Conform www.undrr.orgîn acest an tema Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale este „Implicarea copiilor și tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”. Dezastrele cresc și au impact asupra bunăstării copiilor și tinerilor. Un număr de 400 de milioane de elevi la nivel global s-au confruntat cu închiderea școlilor din cauza vremii extreme din anul 2022.

Sistemele de avertizare timpurie ar trebui să fie accesibile copiilor și tinerilor, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Criza climatică lovește cel mai puternic educația în țările cu venituri mici, cu 18 zile de școală pierdute în medie anual, comparativ cu 2,4 zile în țările mai bogate.

Dezvoltarea pregătirii copiilor și tinerilor poate ajuta la protejarea familiilor și comunităților în ansamblul lor. Țările au nevoie de politici RRC centrate pe copil. Aceasta înseamnă integrarea nevoilor, vulnerabilităților și ideilor copiilor în planurile de reducere a riscurilor de dezastre și de adaptare la schimbările climatice, cu resurse dedicate implementării acestora.

Peste 1 miliard de copii au avut viețile perturbate de dezastre din 2000, cu peste 80.000 de școli avariate sau distruse. Putem reduce amploarea unui dezastru prin planificarea unor activități menite să reducă expunerea și vulnerabilitatea acestor categorii de persoane(Sursa: https://iddrr.undrr.org/)

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending