Contactează-ne

Prima pagină

Curtea spitalului, transformată în loc de rugăciune de Izvorul Tămăduirii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost aduse spre închinare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifești și Papucul Sfântului Ierarh Spiridon ■ un sobor de 22 de preoți au oficiat Vecernia hramului capelei ■ la sfârșitul slujbei a fost sfințită aghiasma spre folosul celor bolnavi și a celor prezenți ■

Ca în fiecare an,  Izvorul Tămăduirii se serbează în vinerea din Săptămâna Luminată, care anul acesta cade vineri, 10 mai. Așa cum se știe, capela Spitalului Municipal de Urgență (SMU) Roman are hramul Izvorul Tămăduirii. Cu o zi în avans, părintele Silviu Petrea a organizat marcarea acestei importante sărbători ortodoxe, anul acesta incinta spitalului fiind transformată în loc de rugăciune pentru bolnavi, aparținători și cadre medicale.

Au fost aduse spre închinare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifești și Papucul Sfântului Ierarh Spiridon. Un sobor de 22 de preoți au oficiat Vecernia hramului  capelei. La sfârșitul slujbei a fost sfințită aghiasma spre folosul celor bolnavi și a celor prezenți la slujbă. Pe pagina de Facebook a SMU Roman este o scurtă postare privind evenimentul religios, atent și bine organizat.

”Ceea ce izvorăște tămăduirii tuturor celor aflați în nevoi, Fecioară Preacurată, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii! Maica Domnului este Izvorul Apei Vieții. Odată cu primul Paşte, Maica durerii devine Maica bucuriei sfinte, care răspândeşte pretutindeni sămânţa vieţii şi a învierii.Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii ne aminteşte de o minune săvârşită prin apa unui izvor, mijlocitoare având pe Maica lui Dumnezeu.

Peste acel izvor, s-a construit o biserică numită Izvorul Tămăduirii şi multe minuni s-au săvârşit acolo spre bucuria celor bolnavi şi îndureraţi. Acest izvor material ne arată Izvorul cel viu al mântuirii noastre, pe Maica Domnului, la care găseşte speranţă, mângâiere şi încurajare tot sufletul întristat şi necăjit”, se precizează în postarea de pe pagina de socializare a unității sanitare.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului, când Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului. Tot pe data de 10 mai 2024 este prăznuit și Sfântul Simon Zilotul.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii a apărut încă de pe vremea lui Leon cel Mare. Legenda biblică spune că împăratul ar fi găsit într-o pădure un om orb, care i-a cerut apă. Maica Domnului l-a îndemnat pe Leon cel Mare să-i dea apă dintr-un anumit izvor. După ce a băut din acea apă, orbul s-a vindecat. Așa a apărut Izvorul Tămăduirii. După ce a devenit împărat, Leon cel Mare ar fi ridicat o biserică pentru a-i mulțumi Maicii Domnului.

Acel lăcaș sfânt a fost construit în apropiere de izvorul unde orbul s-a vindecat de orbirea sa. Astfel, biserica a devenit locul unde s-au înfăptuit și alte minuni. În această zi de mare sărbătoare se face sfinţirea agheasmei mici după Liturghie. Tradiția spune că toți cei care beau apa sfințită se vor vindeca de bolile de care suferă, fie ele trupești sau sufletești.

Tot în ziua de vineri din Săptămâna Luminată, tinerii pot face „legământul juvenil” sau „înfrățitul”, un pact prin care își jură susținerea necondiționată, indiferent de orice obstacol întâlnit în viață. De asemenea, în această zi, creștinii merg la biserică pentru a lua apă sfințită de preot, să se roage și să-I mulțumească Lui Dumnezeu pentru tot.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending