Contactează-ne

Actualitate

Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ peste 1.000 de susținători ai lui Georgescu au protestat pe treptele CAB în ultima zi din 2024 ■ decizia poate fi contestată la instanța supremă ■

Curtea de Apel București a respins, marți, contestația depusă de Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de anulare a alegerilor prezidențiale. Hotărârea a fost pronunțată de judecătoarea Cristina Ardeleanu, a cărei recuzare a fost solicitată, dar respinsă de instanță.

Decizia poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în termen de cinci zile, conform declarațiilor avocaților lui Georgescu. Marina Alexandru, avocata acestuia, a confirmat că va formula recurs împotriva soluției instanței.

Hotărârea vine după ce luni, în timpul dezbaterilor, peste 1.000 de susținători ai lui Călin Georgescu au protestat în fața Curții de Apel București. Avocații acestuia au invocat lipsa de imparțialitate a judecătoarei Ardeleanu, invocând legături ale acesteia cu Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit portalului instanțelor, Curtea de Apel a admis doar excepțiile invocate de SRI, DGPI, Statul Major al Apărării și Ministerul Public. Membrii guvernului au fost scoși nominal din cuază.

Călin Georgescu a contestat decizia BEC de anulare a alegerilor, după ce Curtea Constituțională a invalidat scrutinul din 6 decembrie, pe fondul unor suspiciuni legate de finanțarea ilegală a campaniei sale și de ingerințe externe. Documente desecretizate de CSAT indică acțiuni hibride și implicarea unor entități străine în procesul electoral.

Georgescu a declarat că va continua demersurile pentru „dreptatea și onoarea poporului român”, subliniind că decizia poate fi casată și procesul reluat. „Poporul a fost condamnat să accepte corupția și nedreptatea ca o stare de fapt” a afirmat acesta.

Conform portalului instanțelor, solutia pe scurt este:

”Respinge excepţia nelegalei constituiri şi compuneri a instanţei, invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată. Încuviinţează în principiu cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude. Respinge restul cererilor de intervenţie accesorie, ca inadmisibile. Respinge cererile de intervenţie principală, ca inadmisibile. Încuviinţează părţilor proba cu înscrisurile de la dosar. Respinge restul probelor solicitate de contestatori, ca neconcludente. Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii în privinţa excepţiei de nelegalitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 şi Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024. Respinge excepţia de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă. Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii în privinţa excepţiei de nulitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 şi Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024. Respinge excepţia de nulitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.

Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimata Direcţia Generală de Protecţie Internă în privinţa excepţiei de nelegalitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024.

Respinge excepţia de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.

Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimata Direcţia Generală de Protecţie Internă în privinţa excepţiei de nulitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024.

Respinge excepţia de nulitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.

Respinge excepţia tardivităţii invocării excepţiei lipsei capacităţii de folosinţă a Biroului Electoral Central, invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată.

Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a Biroului Electoral Central, invocată din oficiu şi de reprezentantul Ministerului Public.

Respinge cererea ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană care a rămas fără capacitate de folosinţă.

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată.

Respinge excepţia lipsei de interes invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată.

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de intimatul Guvernul României, ca neîntemeiată.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Ministerul Apărării Naţionale. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Statul Major al Apărării şi Şeful Statului Major. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Preşedintele României. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată.

Cu recurs, în 5 zile de la pronunţare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 31.12.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.

Document: Hotarâre 139/2024, 31.12.2024”

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending