Contactează-ne

Actualitate

Cum vor învăţa elevii din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în 58 de localităţi din Neamţ, rata de infectare permite întoarcerea elevilor în bănci ■ 24 au o rată de infectare între 1 şi 3 la mie ■ ISU Neamţ a depistate 450 de nereguli prin şcoli ■ destule unităţi sau corpuri ale acestora funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu ■

În Neamţ, în 58 localităţi există o rată de infectare care va permite întorcerea elevilor în bănci, respectiv învăţămînt în scenariu verde. Conform raportărilor Inspectoratului Şcolar, doar comuna Moldoveni are o rată de 3,46 la mie, ceea ce înseamnă că aici şcoala nu începe luni.

În municipiul reşedinţă de judeţ, rata de infectate raportată ministrului Sorin Cîmpeanu a fost de 2,99 la mie, ceea ce înseamnă că unităţile şcolare urmează a învăţa în scenariul galben, la şcoală urmînd a participa elevii din învăţămîntul preşcolar, primar şi a celor din calsele a VIII-a şi a XII-a.

O nouă analiză urmează a se realiza vineri, 5 februarie, cînd se va stabili, concret, cu fiecare conducere de şcoală în ce scenariu se va învăţa de luni. Alte 24 de localităţi, cu o rată de infecatre între 1 şi 3 la mie, vor funcţiona în scenariu galben.

„Conform ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi cel al Sănătăţi, urmează să se modifice pragul pentru scenariul verde de la 1 la mie la 5 la mie. În aceste condiţii, există şansa ca mai multe localităţi să treacă din scenariul verde în cel galben. Sînt sigur că în foarte multe şcoli elevii se vor întoarce în bănci. Sîntem mai pregătiţi ca oricînd pentru acest lucru. Inspectorii şcolari s-au deplasat toată săptămîna în şcoli pentru a verifica aceste lucruri. Şcolile au măşti, dezinfectanţi, stingătoare de incendii, planuri de evacuare, au tot ce le trebuie“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general, care l-a asigurat pe ministru că mai există cîteva situaţii punctuale ce trebuie rezolvate în cîteva şcoli din mediul rural privind circuitele de intrare-ieşire a elevilor.

O altă problemă discutată în videoconferinţa de ieri, a fost aceea a transportului şcolar, pentru că acesta este şi unul din vectorii de tarnsmitere a virusului. Pentru microbuzele gestionate de primării vor trebui luate măsuri de dezinfectare după fiecre transport al elevilor şi de păstrare a distanţei între copii. Pentru cel asigurat cu mijloace de transport în comun va trebui ca reprezentanţii Consiliului Judeţean să ia legătura cu transportatorii pentru asigurarea măsurilor de siguranţă.

O altă temă de discuţie a fost aceea e a testării elevilor şi cadrelor didactice, problemă mai dificil de rezolvat ţinînd cont de faptul că asistenţii medicali au fost detaşaţi la DSP. Altă temă abordată a fost aceea de aplicare a planurilor remediale care trebuie să intre în funcţiune, imediat după întoarcerea elevilor în bănci. Ministrul Cîmpeanu i-a anunţat pe inspectorii generali că pentru aceasta există resurse financiare provenind dintr-un împrumut de 140 milioane euro de la Banca Mondială, din care se vor procura încă 1.075 laptopuri pentru şcoli, pentru că unităţile de învăţămînt trebuie să se pregătească, în continuare şi pentru sistemul dce predare on-line, la care s-ar pitea întoarce oricînd.

Sute de nereguli constatate de ISU

În ultimele 12 luni, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Neamţ a efectuat 160 controale la şcoli şi a găsit sute de nereguli. „În cadrul acestor controale au fost constatate 450 de nereguli, 22 dintre acestea fiind soluţionate pe timpul controlului, iar 403 fiind sancţionate cu 401 avertismente şi 2 amenzi în cuantum de 1.500 lei“, conform ISU Neamţ.

Cea mai importantă neregulă constatata a fost funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a următoarelor obiective: Şcoala Tămăşeni – corp grădiniţă; Colegiul Tehnic Creangă, Tîrgu Neamţ – corp A3 şi corp B2; Şcoala Borleşti, sat Mastacăn; Şcoala Trifeşti; Şcoala Preot Gheorghe Săndulescu, Dragomireşti; Şcoala Bahna; Şcoala Bahna, sat Izvoare; Colegiul Petru Poni Roman.

Dintre nereguli au fost enumerate următoarele: clădirea nu este echipată cu instalaţie de iluminat de securitate pentru evacuare; instalaţia de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori nu este dotată cu instalaţie de iluminat pentru marcarea acestora; instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu nu este în stare de funcţionare la parametrii nominali; clădirea nu este echipată cu instalaţie de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice.

La încheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unităţilor de învăţămînt şi a unităţilor administrativ teritoriale. Pregătirea elevilor şi a personalului în domeniul situaţiilor de urgenţă, este o activitate aflată în prim-planul preocuparilor pompierilor, derulată periodic prin exercitii de evacuare la care participă elevii, preşcolarii, personalul didactic şi nondidactic.

Pe timpul desfăşurarii acestor controale s-au efectuat exerciţii de evacuare privind modul de acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă la care au participat 878 de persoane din cadrul şcolilor. În urma exerciţiilor de evacuare militarii au constatat o creştere a nivelului de cunoştinţe atît al elevilor, cît şi al cadrelor didactice privind măsurile şi procedurile ce trebuie respectate pe timpul manifestării unui cutremur sau a unui incendiu.

Cu aceaste ocazii s-au desfăşurat şi activităţi de informare preventivă la care au participat 1.107 persoane. Totuşi, informarea preventivă a cunoscut o scădere în 2020 comparativ cu 2019, datorită contextului epidemiologic generat de coronavirus.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Apetrei

    5 februarie 2021 at 3:25 AM

    scenariul verde de la 1 la mie la 5 la mie

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending