Contactează-ne

Actualitate

Cum vor învăţa elevii din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în 58 de localităţi din Neamţ, rata de infectare permite întoarcerea elevilor în bănci ■ 24 au o rată de infectare între 1 şi 3 la mie ■ ISU Neamţ a depistate 450 de nereguli prin şcoli ■ destule unităţi sau corpuri ale acestora funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu ■

În Neamţ, în 58 localităţi există o rată de infectare care va permite întorcerea elevilor în bănci, respectiv învăţămînt în scenariu verde. Conform raportărilor Inspectoratului Şcolar, doar comuna Moldoveni are o rată de 3,46 la mie, ceea ce înseamnă că aici şcoala nu începe luni.

În municipiul reşedinţă de judeţ, rata de infectate raportată ministrului Sorin Cîmpeanu a fost de 2,99 la mie, ceea ce înseamnă că unităţile şcolare urmează a învăţa în scenariul galben, la şcoală urmînd a participa elevii din învăţămîntul preşcolar, primar şi a celor din calsele a VIII-a şi a XII-a.

O nouă analiză urmează a se realiza vineri, 5 februarie, cînd se va stabili, concret, cu fiecare conducere de şcoală în ce scenariu se va învăţa de luni. Alte 24 de localităţi, cu o rată de infecatre între 1 şi 3 la mie, vor funcţiona în scenariu galben.

„Conform ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi cel al Sănătăţi, urmează să se modifice pragul pentru scenariul verde de la 1 la mie la 5 la mie. În aceste condiţii, există şansa ca mai multe localităţi să treacă din scenariul verde în cel galben. Sînt sigur că în foarte multe şcoli elevii se vor întoarce în bănci. Sîntem mai pregătiţi ca oricînd pentru acest lucru. Inspectorii şcolari s-au deplasat toată săptămîna în şcoli pentru a verifica aceste lucruri. Şcolile au măşti, dezinfectanţi, stingătoare de incendii, planuri de evacuare, au tot ce le trebuie“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general, care l-a asigurat pe ministru că mai există cîteva situaţii punctuale ce trebuie rezolvate în cîteva şcoli din mediul rural privind circuitele de intrare-ieşire a elevilor.

O altă problemă discutată în videoconferinţa de ieri, a fost aceea a transportului şcolar, pentru că acesta este şi unul din vectorii de tarnsmitere a virusului. Pentru microbuzele gestionate de primării vor trebui luate măsuri de dezinfectare după fiecre transport al elevilor şi de păstrare a distanţei între copii. Pentru cel asigurat cu mijloace de transport în comun va trebui ca reprezentanţii Consiliului Judeţean să ia legătura cu transportatorii pentru asigurarea măsurilor de siguranţă.

O altă temă de discuţie a fost aceea e a testării elevilor şi cadrelor didactice, problemă mai dificil de rezolvat ţinînd cont de faptul că asistenţii medicali au fost detaşaţi la DSP. Altă temă abordată a fost aceea de aplicare a planurilor remediale care trebuie să intre în funcţiune, imediat după întoarcerea elevilor în bănci. Ministrul Cîmpeanu i-a anunţat pe inspectorii generali că pentru aceasta există resurse financiare provenind dintr-un împrumut de 140 milioane euro de la Banca Mondială, din care se vor procura încă 1.075 laptopuri pentru şcoli, pentru că unităţile de învăţămînt trebuie să se pregătească, în continuare şi pentru sistemul dce predare on-line, la care s-ar pitea întoarce oricînd.

Sute de nereguli constatate de ISU

În ultimele 12 luni, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Neamţ a efectuat 160 controale la şcoli şi a găsit sute de nereguli. „În cadrul acestor controale au fost constatate 450 de nereguli, 22 dintre acestea fiind soluţionate pe timpul controlului, iar 403 fiind sancţionate cu 401 avertismente şi 2 amenzi în cuantum de 1.500 lei“, conform ISU Neamţ.

Cea mai importantă neregulă constatata a fost funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a următoarelor obiective: Şcoala Tămăşeni – corp grădiniţă; Colegiul Tehnic Creangă, Tîrgu Neamţ – corp A3 şi corp B2; Şcoala Borleşti, sat Mastacăn; Şcoala Trifeşti; Şcoala Preot Gheorghe Săndulescu, Dragomireşti; Şcoala Bahna; Şcoala Bahna, sat Izvoare; Colegiul Petru Poni Roman.

Dintre nereguli au fost enumerate următoarele: clădirea nu este echipată cu instalaţie de iluminat de securitate pentru evacuare; instalaţia de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori nu este dotată cu instalaţie de iluminat pentru marcarea acestora; instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu nu este în stare de funcţionare la parametrii nominali; clădirea nu este echipată cu instalaţie de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice.

La încheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unităţilor de învăţămînt şi a unităţilor administrativ teritoriale. Pregătirea elevilor şi a personalului în domeniul situaţiilor de urgenţă, este o activitate aflată în prim-planul preocuparilor pompierilor, derulată periodic prin exercitii de evacuare la care participă elevii, preşcolarii, personalul didactic şi nondidactic.

Pe timpul desfăşurarii acestor controale s-au efectuat exerciţii de evacuare privind modul de acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă la care au participat 878 de persoane din cadrul şcolilor. În urma exerciţiilor de evacuare militarii au constatat o creştere a nivelului de cunoştinţe atît al elevilor, cît şi al cadrelor didactice privind măsurile şi procedurile ce trebuie respectate pe timpul manifestării unui cutremur sau a unui incendiu.

Cu aceaste ocazii s-au desfăşurat şi activităţi de informare preventivă la care au participat 1.107 persoane. Totuşi, informarea preventivă a cunoscut o scădere în 2020 comparativ cu 2019, datorită contextului epidemiologic generat de coronavirus.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Apetrei

    5 februarie 2021 at 3:25 AM

    scenariul verde de la 1 la mie la 5 la mie

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Trending