Contactează-ne

Actualitate

Cum vor învăţa elevii din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în 58 de localităţi din Neamţ, rata de infectare permite întoarcerea elevilor în bănci ■ 24 au o rată de infectare între 1 şi 3 la mie ■ ISU Neamţ a depistate 450 de nereguli prin şcoli ■ destule unităţi sau corpuri ale acestora funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu ■

În Neamţ, în 58 localităţi există o rată de infectare care va permite întorcerea elevilor în bănci, respectiv învăţămînt în scenariu verde. Conform raportărilor Inspectoratului Şcolar, doar comuna Moldoveni are o rată de 3,46 la mie, ceea ce înseamnă că aici şcoala nu începe luni.

În municipiul reşedinţă de judeţ, rata de infectate raportată ministrului Sorin Cîmpeanu a fost de 2,99 la mie, ceea ce înseamnă că unităţile şcolare urmează a învăţa în scenariul galben, la şcoală urmînd a participa elevii din învăţămîntul preşcolar, primar şi a celor din calsele a VIII-a şi a XII-a.

O nouă analiză urmează a se realiza vineri, 5 februarie, cînd se va stabili, concret, cu fiecare conducere de şcoală în ce scenariu se va învăţa de luni. Alte 24 de localităţi, cu o rată de infecatre între 1 şi 3 la mie, vor funcţiona în scenariu galben.

„Conform ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi cel al Sănătăţi, urmează să se modifice pragul pentru scenariul verde de la 1 la mie la 5 la mie. În aceste condiţii, există şansa ca mai multe localităţi să treacă din scenariul verde în cel galben. Sînt sigur că în foarte multe şcoli elevii se vor întoarce în bănci. Sîntem mai pregătiţi ca oricînd pentru acest lucru. Inspectorii şcolari s-au deplasat toată săptămîna în şcoli pentru a verifica aceste lucruri. Şcolile au măşti, dezinfectanţi, stingătoare de incendii, planuri de evacuare, au tot ce le trebuie“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general, care l-a asigurat pe ministru că mai există cîteva situaţii punctuale ce trebuie rezolvate în cîteva şcoli din mediul rural privind circuitele de intrare-ieşire a elevilor.

O altă problemă discutată în videoconferinţa de ieri, a fost aceea a transportului şcolar, pentru că acesta este şi unul din vectorii de tarnsmitere a virusului. Pentru microbuzele gestionate de primării vor trebui luate măsuri de dezinfectare după fiecre transport al elevilor şi de păstrare a distanţei între copii. Pentru cel asigurat cu mijloace de transport în comun va trebui ca reprezentanţii Consiliului Judeţean să ia legătura cu transportatorii pentru asigurarea măsurilor de siguranţă.

O altă temă de discuţie a fost aceea e a testării elevilor şi cadrelor didactice, problemă mai dificil de rezolvat ţinînd cont de faptul că asistenţii medicali au fost detaşaţi la DSP. Altă temă abordată a fost aceea de aplicare a planurilor remediale care trebuie să intre în funcţiune, imediat după întoarcerea elevilor în bănci. Ministrul Cîmpeanu i-a anunţat pe inspectorii generali că pentru aceasta există resurse financiare provenind dintr-un împrumut de 140 milioane euro de la Banca Mondială, din care se vor procura încă 1.075 laptopuri pentru şcoli, pentru că unităţile de învăţămînt trebuie să se pregătească, în continuare şi pentru sistemul dce predare on-line, la care s-ar pitea întoarce oricînd.

Sute de nereguli constatate de ISU

În ultimele 12 luni, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Neamţ a efectuat 160 controale la şcoli şi a găsit sute de nereguli. „În cadrul acestor controale au fost constatate 450 de nereguli, 22 dintre acestea fiind soluţionate pe timpul controlului, iar 403 fiind sancţionate cu 401 avertismente şi 2 amenzi în cuantum de 1.500 lei“, conform ISU Neamţ.

Cea mai importantă neregulă constatata a fost funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a următoarelor obiective: Şcoala Tămăşeni – corp grădiniţă; Colegiul Tehnic Creangă, Tîrgu Neamţ – corp A3 şi corp B2; Şcoala Borleşti, sat Mastacăn; Şcoala Trifeşti; Şcoala Preot Gheorghe Săndulescu, Dragomireşti; Şcoala Bahna; Şcoala Bahna, sat Izvoare; Colegiul Petru Poni Roman.

Dintre nereguli au fost enumerate următoarele: clădirea nu este echipată cu instalaţie de iluminat de securitate pentru evacuare; instalaţia de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori nu este dotată cu instalaţie de iluminat pentru marcarea acestora; instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu nu este în stare de funcţionare la parametrii nominali; clădirea nu este echipată cu instalaţie de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice.

La încheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unităţilor de învăţămînt şi a unităţilor administrativ teritoriale. Pregătirea elevilor şi a personalului în domeniul situaţiilor de urgenţă, este o activitate aflată în prim-planul preocuparilor pompierilor, derulată periodic prin exercitii de evacuare la care participă elevii, preşcolarii, personalul didactic şi nondidactic.

Pe timpul desfăşurarii acestor controale s-au efectuat exerciţii de evacuare privind modul de acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă la care au participat 878 de persoane din cadrul şcolilor. În urma exerciţiilor de evacuare militarii au constatat o creştere a nivelului de cunoştinţe atît al elevilor, cît şi al cadrelor didactice privind măsurile şi procedurile ce trebuie respectate pe timpul manifestării unui cutremur sau a unui incendiu.

Cu aceaste ocazii s-au desfăşurat şi activităţi de informare preventivă la care au participat 1.107 persoane. Totuşi, informarea preventivă a cunoscut o scădere în 2020 comparativ cu 2019, datorită contextului epidemiologic generat de coronavirus.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Apetrei

    5 februarie 2021 at 3:25 AM

    scenariul verde de la 1 la mie la 5 la mie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending