Contactează-ne

Actualitate

Cum ne afectează exercițiile fizice regulate toleranța la stres?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Stresul face parte din viața noastră, iar efectele sale sunt resimțite atât la nivel fizic, cât și mental. Toleranța la stres este capacitatea unui om de a trece cu calm peste situațiile tensionate. Pentru îmbunătățirea toleranței, exercițiile fizice practicate regulat s-au dovedit a fi un aliat excelent. Cum ne afectează mai exact? Și ce exerciții poți integra în rutina de antrenament? Descoperă în rândurile următoare.

Exercițiile fizice reduc secreția de cortizol – hormonul stresului

Sportul ne tonifică corpul și ne ajută să ne menținem sănătoși. Însă are un impact direct și asupra stării noastre mentale. Cortizolul sau hormonul stresului, este eliberat atunci când ne confruntăm cu situații tensionate. Practicând exerciții fizice în mod regulat, nivelul de cortizol din organism se reduce, instalându-se o stare de calm. În același timp, stimulăm eliberarea de endorfine, substanțe chimice responsabile pentru inducerea unei stări relaxante și stimularea stării de spirit. Antrenându-ne sistematic corpul și mintea, menținem un nivel optim de cortizol și endorfine, reducând stresul în mod eficient. Așadar, atunci când te simți stresat, pune-ți în rucsac echipamentul de sport, o sticlă cu apă și un baton cu proteine energizant și mergi la sală pentru a-ți îmbunătăți starea de bine și nivelul de energie.

Ajută la eliberarea tensiunii și emoțiilor negative

Exercițiile fizice practice frecvent ne oferă oportunitatea de a elibera tensiunea din corp și de a gestiona emoțiile negative asociate stresului. Când ne antrenăm, corpul nostru se relaxează și eliberează furia, anxietatea sau frustrarea. Ne liniștim, ne calmăm mintea și ne distragem atenția de la grijile zilnice. Concentrându-ne toată atenția asupra corpului, scăpăm de rigiditate și obținem o stare mentală și fizică mai pacifistă.

Îmbunătățesc calitatea somnului și concentrarea

Lipsa unui somn odihnitor influențează în mod direct capacitatea de a face față stresului. Exercițiile fizice ne ajută să beneficiem de un somn mai profund și reconfortant. Atunci când suntem odihniți, putem controla mai bine situațiile provocatoare care declanșează stresul. Totodată, exercițiile ajută la îmbunătățirea circulației sangvine către creier și creșterea nivelului de dopamină și serotonină. Crescând nivelul acestor doi neurotransmițători implicați în starea de bine și motivarea personală, ne putem concentra asupra exercițiilor practicate, devenind mai activi fizic. Persoanele mai active pot gestiona mai ușor stresul și situațiile conflictuale.

Exerciții pe care le poți integra în rutina de antrenament pentru combaterea stresului

Răspunsul organismului la stres aduce deseori stres suplimentar la nivel mental. Deoarece cauza principală a stresului este una mentală, pe lângă exercițiile mentale ce implică medicație sau tehnici de respirație, integrează în rutina ta zilnică și exerciții fizice. Alergatul, mersul pe jos în ritm alert sau înotul, stimulează circulația sangvină și eliberarea de endorfine. Antrenamentele cu greutăți contribuie la reducerea tensiunii musculare și creșterea stimei de sine. Exercițiile de stretching specifice Yoga și Pilates, induc o stare de calm și relaxare, reducând astfel stresul. Stabilește-ți obiective realiste, alege o activitate care îți face plăcere și practic-o cu regularitate pentru a combate stresul.

Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat aduce numeroase beneficii organismului. Creșterea toleranței la stres, dezvoltarea încrederii în propria persoană, dar și prevenirea anumitor afecțiuni, ar trebui să fie principalii factori care să te convingă să integrezi exercițiile fizice în rutina ta. Prin eliberarea de endorfine, reducerea cortizolului, îmbunătățirea calității somnului, exercițiile fizice te vor ajuta să faci față provocărilor și să te bucuri de o stare generală de bine. Fă din mișcare o parte integrantă a vieții tale.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending