Contactează-ne

Actualitate

Cum îți îmbunătățesc sporturile minții abilitățile cognitive?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Activitatea fizică a fost îndelung asociată cu o mai bună concentrare. Pe lângă acest avantaj, persoanele care practică sporturi au un tonus îmbunătățit și o coordonare mult mai bună dintre mână și ochi. Toate aceste beneficii se observă în timp, în urma practicării sportului în mod repetat.

Ceea ce multă lume nu știe e faptul că pe lângă aceste activități și sporturile minții sunt foarte eficiente în îmbunătățirea abilităților cognitive. Studiile realizate de-a lungul timpului au dovedit faptul că sporturile precum șahul, jocurile de cărți sau alte activități care necesită o strategie pot să reducă riscul de dezvoltare a anumitor afecțiuni cognitive și sunt foarte eficiente în îmbunătățirea nivelului de concentrare.

Ce sunt sporturile minții?

Unul dintre cele mai cunoscute sporturi ale minții este șahul. Acesta a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultima perioadă. Acest lucru se datorează, fie apariției în anumite filme și seriale, fie curiozității oamenilor pentru această activitate.

Cu alte cuvinte, sporturile minții sunt acele activități care se duc la bun sfârșit prin intermediul minții umane, în timp ce sporturile precum baschetul sau atletismul necesită pregătire fizică, de exemplu.

Fiecare jucător își dezvoltă o strategie personală, dar pentru a realiza această performanță este nevoie de cât mai multe partide de joc.

Abilități vizuale îmbunătățite

Se știe de ceva timp că sporturile fizice sunt fundamentale pentru dezvoltarea aptitudinilor cognitive. De exemplu, atleții participă de obicei la antrenamente vizuale pentru a-și îmbunătăți vederea, dar nu abilitatea de a vedea lucrurile mai bine și abilitățile vizuale de sportiv.

Astfel, ei încep prin a se concentra asupra unui obiect care se află în apropiere iar apoi pe unul situat la depărtare. În timp ce acesta este un exercițiu bun pentru atleți, oamenii care practică sporturi ale minții precum șah, Sudoku, cuvinte încrucișate sau poker, implică și ele îmbunătățirea abilităților vizuale. Nu doar că trebuie să acorde atenție cărților ce se află în fața lor în orice moment, dar trebuie și să fie conștienți de mișcările adversarului.

Abilitate mai bună de concentrare

În momentul în care practici un astfel de sport, mintea ta este concentrată în totalitate asupra acestei acțiuni. Toate elementele din jur tind să dispară pentru a putea lua cea mai bună decizie.

Fie că este vorba despre un banal joc de puzzle, remy sau Sudoku, prin intermediul acestora mintea și atenția sunt captate timp de câteva minute de către ele.

Cu toate că pe o perioadă îndelungată poate fi dificil să te concentrezi, în special în lipsa antrenamentelor, atenția ta este captată de mișcările adversarului. Satisfacția pe care o simți în momentul în care ai reușit să îi demonstrezi că tu ești câștigător te determină să elimini toate elementele din jur care ar putea să te distragă și să fii atent doar la joc.

Răbdare mai multă

Poate că ai văzut până acum felul în care se desfășoară un campionat de șah. Jucătorii au foarte mult tact și își calculează fiecare mișcare pentru a nu da greș.

Ei bine, tocmai acest lucru îi ajută pe jucători să își dezvolte această latură. În momentul în care jocul te forțează să devii mai răbdător, începi să aplici acest principiu și în viața de zi cu zi.

Fiecare moment este calculat cu grijă pentru a nu face vreo greșeală. În timp ce sporturile minții pe care le practici online oferă la un moment dat opțiunea de a repeta anumite mișcări, în viața de zi cu zi nu există loc de eroare. Drept urmare, mișcările sunt gândite cu mult timp înainte de a fi puse în practică, lucru care necesită nervi de oțel.

Disciplină

Nu mai este un secret că sportul ajută la disciplinarea celor care îl practică. Fie că este vorba despre îmbunătățirea posturii sau pur și simplu respectarea unui program. Activitățile minții oferă același beneficiu.

Pe lângă capacitatea de analiză în liniște a mișcărilor adversarului și schimbarea strategiei în timpul jocului, disciplina te ajută să duci aceste lucruri la bun sfârșit. Dacă nu ai răbdare și vrei să faci o mișcare fără a o gândi prea mult, s-ar putea să nu ai prea mult succes la acest joc. Vestea bună este că disciplina poate fi îmbunătățită cu mult exercițiu.

Poate că nu este evident pentru toată lumea, dar sporturile minții oferă o serie de avantaje considerabile pentru persoanele de toate vârstele. Câteva minute pe zi sunt mai mult decât suficiente pentru a vedea rezultate pe termen lung.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending