Contactează-ne

Actualitate

Cum gestionăm ghosting-ul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Psiholog Dr. Ana Aurelia Huţanu ■

În articolul precedent “Ce este ghosting-ul?” am scos în evidență câteva dintre aspectele care definesc fenomenul și efectele sale. Acum ne concentrăm asupra atitudinilor și acțiunilor concrete pe care le putem aplica în situația în care o persoană de interes oprește brusc și inexplicabil comunicarea, nu doar în mediul online ci și în viața de zi cu zi.

În afară de acceptarea ruperii legăturii respectând dorința celuilalt – care este cel mai important pas! – ar mai fi câteva lucruri pe care le putem face într-un astfel de caz pentru a fi bine cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.

  1. Acceptă-ți trăirile: este important să-ți conștientizezi și să-ți validezi emoțiile dându-ți permisiunea de a te simți rănit/ă, dezamăgit/ă sau respins/ă. Suprimarea trăirilor îți poate prelungi procesul de vindecare așa că acordă-ți timpul și spațiul necesar pentru a-ți procesa sentimentele.

  2. Caută suport: cere ajutorul prietenilor de încredere, familiei sau unui psiholog care îți poate oferi ascultare și susținere. Împărtășește-ți experiența cuiva care îți oferă o perspectivă benefică și o companie plăcută.

  3. Practică auto-îngrijirea: implică-te în activități care promovează grija și compasiunea față de propria persoană. Ai grijă de starea ta de bine fizică și emotională dormind suficient, mâncând sănătos, făcând mișcare și activități plăcute, creative și relaxante care îți produc bucurie.

  4. Evită auto-învinovățirea: este important să-ți reamintești că ghosting-ul care ți s-a făcut nu reflectă valoarea ta ca persoană așa că nu îți căuta vină și nu îți pune la îndoială propria valoare. Ghosting-ul este o alegere făcută de altcineva iar acțiunile sale nu te definesc pe tine.

  5. Confruntă-ți gândurile negative: gândurile negative și îndoiala de sine sunt adesea efecte ale ghosting-ului. Pune-le la îndoială validitatea și înlocuiește-le cu afirmații pozitive realiste.

  6. Pune limite: dacă persoana care ți-a făcut ghosting revine în viața ta, evaluează cu atenție dacă reconectarea este benefică pentru tine. Este esențial să stabilești limite clare și să pui binele tău pe primul loc.

  7. Concentrează-te asupra propriei evoluții: folosește experiența ca o oportunitate de dezvoltare personală și reflecție. Vezi ce ai învățat din situația prin care ai trecut și cum poți aplica aceste lecții de viață într-un mod constructiv în relațiile viitoare, întărindu-ți reziliența și constientizarea de sine.

Ghosting-ul are nevoie de timp pentru a se vindeca iar perioada diferă de la om la om. Chiar și în cazul aceleiași persoane este posibil ca o experiență să necesite mai mult timp de vindecare decât altele.

Dacă trăirile și gândurile negative devin copleșitoare, persistă prea mult sau interferează cu viața de zi cu zi, solicită suport din partea unui psiholog care te poate ajuta să treci cu bine prin acest proces complex și dureros.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending