Prima pagină
Cum au fost subiectele la proba de Limba Română de la Evaluarea Națională

■ din cei 4.244 candidați înscriși, s-au prezentat la proba scrisă la Limba și literatura română 4.188 elevi ■ nu au existat tentative de fraudare ■
La prima probă a examenului de Evaluare Națională, cea de Limba și literatura română, din cei 4.244 absolvenți ai clasei a VIII-a, înscriși automat la examen, în județul Neamț s-au prezentat 4.188 candidați, preocentul de 98,68% fiind unul neașteptat de bun.
„Elevii au intrat la timp în sălile de clasă, subiectele au fost multiplicate și ele la timp, nu au existat tentative de fraudare a examenului”, a declarat Dana Păiuș, președinta Comisiei județene de organizare a Evaluării Naționale. În județul Neamț, candidații au susțiunut proba scrisă în 113 centre de examen, iar evaluarea se face în 4 centre zonale (2 la Piatra Neamț și câte unul la Roman și Târgu Neamț).
Nu au existat absențe nici din rândul supraveghetorilor și nici al evaluatorilor. În ceea ce privește subiectele, acestea sunt de dificultate medie. Candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe din două texte: „Limir Împărat” de Ioan Slavici și „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler. La subiectul al II-lea, candidații au avut de scris o compunere de cel puțin 150 de cuvinte în care au avut de caracterizat personajul Lia din „Limir Împărat”.
Conform calendarului, Evaluarea Națională se desfășoară în perioada 19 iunie – 4 iulie 2023. Marți, 20 iunie se va desfășura proba scrisă la limba maternă, acolo unde este cazul. Cea de a treia probă, la Matematică, se va susține miercuri, 21 iunie. Rezultatele finale vor fi anonimizate și vor fi afișate la avizierele unităților de învățământ și pe platforma edu.ro.
„Structura subiectelor la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 este următoarea: subiectul I constă în itemi obiectivi și semiobiectivi de tip întrebare structurată, prin intermediul cărora se evaluează competențele de lectură și competențele interculturale ale elevilor. Aici se va pune accentul pe înțelegerea și interpretarea textelor literare și nonliterare.
Accent se va pune și pe identificarea figurilor de stil și a mijloacelor artistice utilizate în aceste texte. Competențele lingvistice, cum ar fi gramatica, ortografia și punctuația, vor fi, de asemenea, evaluate în cadrul acestui subiect. Subiectul al II-lea este un item subiectiv de tip eseu structurat, prin intermediul căruia se evaluează abilitățile de scriere ale elevilor.
Aceștia vor trebui să redacteze un eseu despre un text literar sau să scrie o compunere creativă. Scopul acestui subiect este să analizeze capacitatea elevilor de a interpreta și de a exprima propriile idei în legătură cu textul literar sau de a crea un text original”, a declarat un profesor de Limba și literatura română, care predă la gimnaziu. Acesta apreciază faptul că elevii seriei 2023 sunt cei care în timpul pandemiei de Coronavirus au învățat mai mult on-line decât fizic.
Au „prins“ și greva de trei săptămâni a profesorilor, care poate să le fi perturbat, rupându-le ritmul de învățare. Elevii provenind din familii cu posibilități materiale s-au pregătit în particular. În mediul rural, mai ales, există suficienți copiii ai căror părinți nu au putut să le asigure pregătire în afara orelor de curs și acum sunt îngrijorați în privința rezultatelor.

-
Actualitate2 săptămâni,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Prima paginăo săptămână,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitate2 săptămâni,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Actualitate2 săptămâni,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Actualitateo săptămână,
Ceahlăul-Chiajna: 1-1. Test util pentru galben-negrii
-
Actualitate2 săptămâni,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie
-
Actualitate5 zile,
Paște 2025 – ziua în care ortodocșii și catolicii se roagă împreună. Ce obiceiuri se respectă
-
Eveniment4 zile,
Papa care a refuzat gloria lumii: cum va fi înmormântat și ce urmează pentru Biserica Catolică