Contactează-ne

Actualitate

Cultul Sfântului Nicolae prin ținutul Romanului. Dreptul la neuitare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în zona Roman sunt 20 de biserici cu hramul Sfântul Nicolae ■ pe catapeteasma bisericii din Trifești este zugrăvita o icoană unică a ierarhului, din 1799, anul când a fost sfințit așezământul de către episcopul Veniamin Costachi ■

Așa cum ne-a obișnuit, preot dr. Florin Țuscanu, în preajma marilor sărbători religioase, face o analiză a hramului bisericilor care poartă numele diferiților sfinți. Așa cum se știe, în ziua de 6 decembrie, este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, despre care părintele cărturar spune că este unul dintre cei mai îndrăgiți din lumea creștină, un ocrotitor și protector spiritual al multor biserici și mănăstiri din întreaga lume.

La noi în țară, cultul său a cunoscut o mare amploare încă din perioada medievală, mărturie fiind cele mai vechi necropole domnești: în Moldova (Rădăuți) și în Muntenia (Argeș). „În ținutul Romanului se mai păstrează astăzi 20 de biserici care îl au ca protector spiritual pe Sfântul  Nicolae, ceea ce înseamnă mult, fiind cel popular hram după bisericile Maicii Domnului.

Am încercat să fac o statistică a bisericilor Sfântul Nicolae din zona Romanului după cum urmează: Municipiul ROMAN –Biserica Sf. Nicolae (a negustorilor brașoveni, lângă piață), 1747. BAHNA – 1910. BOTEȘTI – 1973. BUTNĂREȘTI – 1869. BOGZEȘTI – 1911.BUCIUM – 1830. BOZIENII de JOS (biserica de lemn) – 1812. HOCIUNGI II (cimitir) – 1938.

MICȘUNEȘTI, comuna Făurei (biserica de lemn) – 1880. MOLDOVENI I – 1923 – 1934. MOLDOVENI II (biserica de lemn) – 1852. MUNCEL, com. Ion Creangă (Schitul Izvorul Tămăduirii) – 2020. REDIU, comuna Bâra – 1836. RUGINOASA – 1945. SAGNA – (vechea biserică de lemn) -1530. STĂNIȚA – 1868.

SOFRĂCEȘTI – 1833. TRIFEȘTI – 1799. ȚUȚCANI DEAL (biserica de lemn a vechiului schit „Sf. Nicolae”) – 1755. TATOMIREȘTI, comuna Făurei – 1870. UNCEȘTI, comuna Secuieni – 1869. Părintele Florin Țuscanu vorbește și despre chipul Sf Nicolae, în iconografia noastră: „Pe catapeteasma bisericii Sf. Nicolae din Trifești este zugrăvita o icoană unică a Sf. Nicolae, din 1799, anul când a fost sfințită biserica de către episcopul Romanului, Veniamin Costachi.

Icoana îl înfățișează pe Sf. ierarh îmbrăcat cu toate veștmintele arhierești, cu mitra pe cap, purtând în mână Evanghelia, dar undeva în afara spațiului bisericii, arătându-ne faptul că el este un sfânt universal, un Părintele bun și blând care aduce daruri și bucurii tuturor, chiar și celor care nu se află în Biserici, care nu sunt în comuniune cu Hristos, el chemându-i pe toți la mântuire!”, spune preotul Țuscanu

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending