Contactează-ne

Actualitate

Cultul personalităţii la CJ Neamţ, plătit scump şi ilegal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acestea sunt concluziile Curţii de Conturi ■ 104.087,50 lei au fost cheltuiţi ilegal pentru articole şi producţii TV şi realizarea de fotografii pentru un beneficiu de imagine al preşedintelui CJ ■ "întreţinerea" paginii de Facebook a CJ a costat 70.000 de lei ■

175.000 de lei. Sau un miliard şapte sute cincizeci de milioane de lei vechi. Sau 36.000 de euro. Aceasta este suma despre care inspectorii Curţii de Conturi, care au realizat un control la Consiliul Judeţean Neamţ pentru anul 2019, spun că a fost cheltuită ilegal în principal pentru a aduce un beneficiu de imagine preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene.

Banii, publici evident, au fost cheltuiţi în principal pentru a crea o imagine pozitivă preşedintelui CJ, spun cei de la Curtea de Conturi.

Astfel, aceştia concluzionează că “valoarea erorii constatate este de 104.087,50 lei reprezentând cheltuieli efectuate de entitate cu nerespectarea prevederilor legale, astfel: suma de 69.819,50 lei pentru articole de presă şi producţii TV; suma de 34.268 lei pentru servicii profesionale de fotografie”. Aproape 3.500 de fotografii, apropos.

Alte vreo 70.000 de lei au fost scoşi din bugetul “nemţenilor mei” pentru plata serviciilor de externalizare a întreţinerii şi actualizării paginii entităţii pe reţeaua de socializare Facebook. Cum s-ar zice, dai un ban, dar ieşi în faţă… pe Facebook.

Dar să cităm din “Decizia nr.28 din 11.09.2020 privind înlăturarea deficienţelor constatate şi consemnate în Raportul de audit nr. 20- 14956 din 10.07.2020, încheiat în urma acţiunii de audit financiar al contului de execuţie bugetară pe anul 2019 la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Neamţ”.

“Urmare a verificărilor efectuate la categoria de operaţiuni “Cheltuieli cu reclamă şi publicitate”, în valoare totală de 178.536 lei, s-a constatat că, pe întreg parcursul anului 2019, entitatea verificată a efectuat plăţi din buget, cu nerespectarea prevederilor legale, pentru cheltuieli reprezentând contravaloarea articolelor de presă, materiale cu referire la promovarea, prin preşedintele CJ Neamţ, a realizărilor proprii, a realizărilor consiliului judeţean privind investiţiile, a vizitelor efectuate de miniştri în judeţ, inclusiv declaraţiile acestora, a inaugurării unor clădiri, precum şi reportaje difuzate prin intermediul televiziunilor”. Deci plăţi făcute cum? Cu nerespectarea prevederilor legale.

Pentru ce? Aflăm imediat: “Informaţiile publicate în mass-media (online, tiparită, posturi TV locale), în baza comenzilor făcute de UATJ Neamţ, cum ar fi spre exemplu: anunţarea realizărilor autorităţilor locale prin demnitarii săi, vizitele miniştrilor în judeţul Neamţ, inclusiv declaraţiile acestora, inaugurarea unor clădiri cu orice scop, diverse evenimente prin care reprezentanţii autorităţii locale urmăresc publicitatea proprie pe seama fondurilor publice, nu reprezintă informaţii pentru a căror transmitere se impune a se efectua plăţi din bugetul unităţii administrativ teritoriale”.

Fotografii de zeci de mii de lei

Tot în documentul menţionat se mai precizează: “Pe parcursul anului 2019, UATJ Neamţ a utilizat fonduri bugetare aferente categoriei de operaţiuni “Cheltuieli cu bunuri şi servicii, paragraful 51.02.01.03 – “Autorităţi executive”, alineatul 20.01.30 – “Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare”, pentru activităţi care nu sunt în concordanţă cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute de actele normative, respectiv de cele care îi reglementează activitatea. Astfel, au fost efectuate plăţi în valoare totală de 34.268 lei reprezentând contravaloare servicii de fotografie. (…)

În baza rapoartelor de activitate (nedatate şi fără numere de înregistrare), aferente celor două contracte, au fost predate responsabilului mass-media din cadrul CJ Neamt un număr total de 3.489 fotografii. Având în vedere că în referatele de necesitate s-a menţionat că scopul fotografiilor profesionale este acela de a însoţi informaţiile difuzate către mijloacele de informare mass-media, de a fi distribuite pe reţelele de socializare, pe site-ul oficial al instituţiei sau pe alte portaluri, este foarte puţin probabil ca fiecare fotografie din cele 3.489 de bucăţi să fi fost şi utilizată în scopul declarat. De menţionat este că, de regulă, articolele publicate în presa online şi tipărită sunt însoţite de fotografii care îl plasează pe preşedintele CJ Neamt în diverse momente, de cele mai multe ori. (…)

S-a procedat la vizualizarea fotografiilor predate CJ Neamţ, ocazie cu care s-a constatat că au fost fotografiate diverse întîlniri ale reprezentanţilor CJ Neamţ, diverse evenimente organizate de CJ, obiective de investiţii, inclusiv prezenţa preşedintelui CJ la inspecţia acestor obiective, dar şi şedinţe de consiliu judeţean, evenimente ca Ziua Comunei Piatra Şoimului, Zilele Comunei Borleşti, petrecerea personalului CJ Neamţ. (…) Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Neamţ, Biroului Guvernanţă Corporativă, Comunicare şi Imagine îi revine sarcina de a realiza materiale de prezentare şi imagine a Consiliului Judeţean Neamţ şi materiale foto-video, care urmează a fi puse la dispoziţia mass-media, a altor persoane fizice sau juridice interesate sau publicului larg, prin postarea pe site-ul entităţii şi pe reţelele de socializare.

Avînd în vedere cele descrise se concluzionează că materialele difuzate prin mijloacele mass-media (presa scrisă tipărită, online şi producţii TV difuzate pe posturile locale de televiziune) au avut ca scop nedeclarat conturarea vizibilităţii publice în favoarea unor persoane prin promovarea unor activităţi ale instituţiei, cum ar fi cea de investiţii”.

Şi concluzia care descrie clar că a fost vorba despre bani cheltuiţi pentru cultul personalităţii: “Astfel, plăţile constatate ca prejudiciu de echipa de audit nu au fost efectuate în strictă concordanţă cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, deoarece materialele publicate în presa online, ziare tipărite şi producţii TV au avut scopul de promovare a unei imagini pozitive a demnitarului – preşedintele CJ Neamţ, prin redarea declaraţiilor acestuia, prin anunţarea realizărilor autorităţilor locale, în special pe linie de investiţii, a vizitelor de miniştri şi a altor diverse evenimente prin care s-a urmărit publicitatea proprie pe seama fondurilor publice”.

Dar pagina de Facebook nu “merită” 70.000 de lei?

Ş ca să fie treaba, treabă, cei de la Curtea de Conturi vorbesc şi de două contracte de 35.700 lei fiecare pentru pagina de Facebook. Şi spun aşa: “Prin urmare, deşi la nivelul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Neamţ existau compartimente funcţionale cu atribuţii clar definite în regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat prin hotărâre a autorităţii deliberative privind activităţile de comunicare, promovare a imaginii prin actualizarea, administrarea, întreţinerea şi dezvoltarea paginii web găzduite pe reţeaua de socializare Facebook, entitatea auditată a contractat şi a plătit un terţ operator economic pentru prestarea unor activităţi care se regăsesc în fişele de post ale personalului din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Turistică şi Guvernanţă Corporativă şi Compartiment Baze de Date. (…)

De asemenea, este de notorietate faptul că atât crearea, cât şi actualizarea, administrarea, întreţinerea şi dezvoltarea unei pagini pe reţeaua de socializare Facebook sunt gratuite şi la îndemâna oricărui utilizator de internet, cu atât mai mult cu câ la nivelul Consiliului Judeţean Neamţ, pe baza cerinţelor specifice posturilor din domeniul comunicăriişi imaginii, a fost recrutat şi angajat personal calificat şi apt să asigure ducerea la îndeplinire a acestor cerinţe.

În loc de final

În concluzie: bani mulţi pentru imaginea domnului preşedinte, bani mulţi pentru servicii pe care CJ le putea obţine de la proprii angajaţi, pe care oricum îi plătea tot din banii noştri. Chiar când se pregătea toată şmecheria cu banii de publicitate, acum vreo doi ani, Monitorul de Neamţ a scris mai multe articole pe această temă. Unul din ele cu titlul “Cît sînt dispuşi şefii CJ să plătească pentru a fi pupaţi în fund?”. Link aici: http://monitorulneamt.ro/cit-sint-dispusi-sefii-cj-sa-plateasca-pentru-a-fi-pupati-in-fund-banii-de-reclama-sau-toate-site-urile-sa-apeleze-la-mine/ Iată că ne spune acum Curtea de Conturi cât au fost dispuşi să plătească.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. legio

    2 octombrie 2020 at 10:23 AM

    Marsavul acesta de presedinte al consiliului judetean ,pur si simplu isi bate joc de populatia si localitatile acestui judet(cu parere de rau spun ,un judet din care fac si eu parte ,plin pana la refuz de prosti ,vorba aia ,,multi ,multi dar prosti ”) , inainte de vot a inceput manevre cu utilaje pe drumuri , camioane ,miscare iar dupa alegeri s-a linistit tot si pulimea (vorba unui detinut politic in viata ) asteapta asfaltarea drumului ,mergeti si vedeti ce a facut pe DJ 159A de la avicola Racova prin satul Izvoare Comuna Bahna si legatura cu E-85, de-a mai mare rasul ,DJ respectiv este asfaltat cat este pe raza jud Bacau de zeci de ani iar Jud Neamt este rasul curcilor , ca ultima ulita dintr-un catun . Aflati ca toata populatia din zona s-a bucurat ca vor avea asfaltat acest drum si cred ca au votat cu acest lingurar ajuns valutist si pulitician dar au facut zgomot niste utilaje inainte de vot si gata ! Asta a fost culmea nesimtirii acestui personaj ,care mai are si fraiele financiare ale acestui judet !

  2. Linuxian

    3 octombrie 2020 at 10:31 PM

    As fi curios cat si-a bagat in buzunar negriciosul ala de Iosub R. de pe carca lui Arsene, ca tot ii face lobby de ceva vreme

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending