Contactează-ne

Actualitate

Cultul personalităţii la CJ Neamţ, plătit scump şi ilegal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acestea sunt concluziile Curţii de Conturi ■ 104.087,50 lei au fost cheltuiţi ilegal pentru articole şi producţii TV şi realizarea de fotografii pentru un beneficiu de imagine al preşedintelui CJ ■ "întreţinerea" paginii de Facebook a CJ a costat 70.000 de lei ■

175.000 de lei. Sau un miliard şapte sute cincizeci de milioane de lei vechi. Sau 36.000 de euro. Aceasta este suma despre care inspectorii Curţii de Conturi, care au realizat un control la Consiliul Judeţean Neamţ pentru anul 2019, spun că a fost cheltuită ilegal în principal pentru a aduce un beneficiu de imagine preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene.

Banii, publici evident, au fost cheltuiţi în principal pentru a crea o imagine pozitivă preşedintelui CJ, spun cei de la Curtea de Conturi.

Astfel, aceştia concluzionează că „valoarea erorii constatate este de 104.087,50 lei reprezentând cheltuieli efectuate de entitate cu nerespectarea prevederilor legale, astfel: suma de 69.819,50 lei pentru articole de presă şi producţii TV; suma de 34.268 lei pentru servicii profesionale de fotografie”. Aproape 3.500 de fotografii, apropos.

Alte vreo 70.000 de lei au fost scoşi din bugetul „nemţenilor mei” pentru plata serviciilor de externalizare a întreţinerii şi actualizării paginii entităţii pe reţeaua de socializare Facebook. Cum s-ar zice, dai un ban, dar ieşi în faţă… pe Facebook.

Dar să cităm din „Decizia nr.28 din 11.09.2020 privind înlăturarea deficienţelor constatate şi consemnate în Raportul de audit nr. 20- 14956 din 10.07.2020, încheiat în urma acţiunii de audit financiar al contului de execuţie bugetară pe anul 2019 la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Neamţ”.

„Urmare a verificărilor efectuate la categoria de operaţiuni „Cheltuieli cu reclamă şi publicitate”, în valoare totală de 178.536 lei, s-a constatat că, pe întreg parcursul anului 2019, entitatea verificată a efectuat plăţi din buget, cu nerespectarea prevederilor legale, pentru cheltuieli reprezentând contravaloarea articolelor de presă, materiale cu referire la promovarea, prin preşedintele CJ Neamţ, a realizărilor proprii, a realizărilor consiliului judeţean privind investiţiile, a vizitelor efectuate de miniştri în judeţ, inclusiv declaraţiile acestora, a inaugurării unor clădiri, precum şi reportaje difuzate prin intermediul televiziunilor”. Deci plăţi făcute cum? Cu nerespectarea prevederilor legale.

Pentru ce? Aflăm imediat: „Informaţiile publicate în mass-media (online, tiparită, posturi TV locale), în baza comenzilor făcute de UATJ Neamţ, cum ar fi spre exemplu: anunţarea realizărilor autorităţilor locale prin demnitarii săi, vizitele miniştrilor în judeţul Neamţ, inclusiv declaraţiile acestora, inaugurarea unor clădiri cu orice scop, diverse evenimente prin care reprezentanţii autorităţii locale urmăresc publicitatea proprie pe seama fondurilor publice, nu reprezintă informaţii pentru a căror transmitere se impune a se efectua plăţi din bugetul unităţii administrativ teritoriale”.

Fotografii de zeci de mii de lei

Tot în documentul menţionat se mai precizează: „Pe parcursul anului 2019, UATJ Neamţ a utilizat fonduri bugetare aferente categoriei de operaţiuni „Cheltuieli cu bunuri şi servicii, paragraful 51.02.01.03 – „Autorităţi executive”, alineatul 20.01.30 – „Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare”, pentru activităţi care nu sunt în concordanţă cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute de actele normative, respectiv de cele care îi reglementează activitatea. Astfel, au fost efectuate plăţi în valoare totală de 34.268 lei reprezentând contravaloare servicii de fotografie. (…)

În baza rapoartelor de activitate (nedatate şi fără numere de înregistrare), aferente celor două contracte, au fost predate responsabilului mass-media din cadrul CJ Neamt un număr total de 3.489 fotografii. Având în vedere că în referatele de necesitate s-a menţionat că scopul fotografiilor profesionale este acela de a însoţi informaţiile difuzate către mijloacele de informare mass-media, de a fi distribuite pe reţelele de socializare, pe site-ul oficial al instituţiei sau pe alte portaluri, este foarte puţin probabil ca fiecare fotografie din cele 3.489 de bucăţi să fi fost şi utilizată în scopul declarat. De menţionat este că, de regulă, articolele publicate în presa online şi tipărită sunt însoţite de fotografii care îl plasează pe preşedintele CJ Neamt în diverse momente, de cele mai multe ori. (…)

S-a procedat la vizualizarea fotografiilor predate CJ Neamţ, ocazie cu care s-a constatat că au fost fotografiate diverse întîlniri ale reprezentanţilor CJ Neamţ, diverse evenimente organizate de CJ, obiective de investiţii, inclusiv prezenţa preşedintelui CJ la inspecţia acestor obiective, dar şi şedinţe de consiliu judeţean, evenimente ca Ziua Comunei Piatra Şoimului, Zilele Comunei Borleşti, petrecerea personalului CJ Neamţ. (…) Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Neamţ, Biroului Guvernanţă Corporativă, Comunicare şi Imagine îi revine sarcina de a realiza materiale de prezentare şi imagine a Consiliului Judeţean Neamţ şi materiale foto-video, care urmează a fi puse la dispoziţia mass-media, a altor persoane fizice sau juridice interesate sau publicului larg, prin postarea pe site-ul entităţii şi pe reţelele de socializare.

Avînd în vedere cele descrise se concluzionează că materialele difuzate prin mijloacele mass-media (presa scrisă tipărită, online şi producţii TV difuzate pe posturile locale de televiziune) au avut ca scop nedeclarat conturarea vizibilităţii publice în favoarea unor persoane prin promovarea unor activităţi ale instituţiei, cum ar fi cea de investiţii”.

Şi concluzia care descrie clar că a fost vorba despre bani cheltuiţi pentru cultul personalităţii: „Astfel, plăţile constatate ca prejudiciu de echipa de audit nu au fost efectuate în strictă concordanţă cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, deoarece materialele publicate în presa online, ziare tipărite şi producţii TV au avut scopul de promovare a unei imagini pozitive a demnitarului – preşedintele CJ Neamţ, prin redarea declaraţiilor acestuia, prin anunţarea realizărilor autorităţilor locale, în special pe linie de investiţii, a vizitelor de miniştri şi a altor diverse evenimente prin care s-a urmărit publicitatea proprie pe seama fondurilor publice”.

Dar pagina de Facebook nu „merită” 70.000 de lei?

Ş ca să fie treaba, treabă, cei de la Curtea de Conturi vorbesc şi de două contracte de 35.700 lei fiecare pentru pagina de Facebook. Şi spun aşa: „Prin urmare, deşi la nivelul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Neamţ existau compartimente funcţionale cu atribuţii clar definite în regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat prin hotărâre a autorităţii deliberative privind activităţile de comunicare, promovare a imaginii prin actualizarea, administrarea, întreţinerea şi dezvoltarea paginii web găzduite pe reţeaua de socializare Facebook, entitatea auditată a contractat şi a plătit un terţ operator economic pentru prestarea unor activităţi care se regăsesc în fişele de post ale personalului din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Turistică şi Guvernanţă Corporativă şi Compartiment Baze de Date. (…)

De asemenea, este de notorietate faptul că atât crearea, cât şi actualizarea, administrarea, întreţinerea şi dezvoltarea unei pagini pe reţeaua de socializare Facebook sunt gratuite şi la îndemâna oricărui utilizator de internet, cu atât mai mult cu câ la nivelul Consiliului Judeţean Neamţ, pe baza cerinţelor specifice posturilor din domeniul comunicăriişi imaginii, a fost recrutat şi angajat personal calificat şi apt să asigure ducerea la îndeplinire a acestor cerinţe.

În loc de final

În concluzie: bani mulţi pentru imaginea domnului preşedinte, bani mulţi pentru servicii pe care CJ le putea obţine de la proprii angajaţi, pe care oricum îi plătea tot din banii noştri. Chiar când se pregătea toată şmecheria cu banii de publicitate, acum vreo doi ani, Monitorul de Neamţ a scris mai multe articole pe această temă. Unul din ele cu titlul „Cît sînt dispuşi şefii CJ să plătească pentru a fi pupaţi în fund?”. Link aici: http://monitorulneamt.ro/cit-sint-dispusi-sefii-cj-sa-plateasca-pentru-a-fi-pupati-in-fund-banii-de-reclama-sau-toate-site-urile-sa-apeleze-la-mine/ Iată că ne spune acum Curtea de Conturi cât au fost dispuşi să plătească.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

  1. legio

    2 octombrie 2020 at 10:23 AM

    Marsavul acesta de presedinte al consiliului judetean ,pur si simplu isi bate joc de populatia si localitatile acestui judet(cu parere de rau spun ,un judet din care fac si eu parte ,plin pana la refuz de prosti ,vorba aia ,,multi ,multi dar prosti ”) , inainte de vot a inceput manevre cu utilaje pe drumuri , camioane ,miscare iar dupa alegeri s-a linistit tot si pulimea (vorba unui detinut politic in viata ) asteapta asfaltarea drumului ,mergeti si vedeti ce a facut pe DJ 159A de la avicola Racova prin satul Izvoare Comuna Bahna si legatura cu E-85, de-a mai mare rasul ,DJ respectiv este asfaltat cat este pe raza jud Bacau de zeci de ani iar Jud Neamt este rasul curcilor , ca ultima ulita dintr-un catun . Aflati ca toata populatia din zona s-a bucurat ca vor avea asfaltat acest drum si cred ca au votat cu acest lingurar ajuns valutist si pulitician dar au facut zgomot niste utilaje inainte de vot si gata ! Asta a fost culmea nesimtirii acestui personaj ,care mai are si fraiele financiare ale acestui judet !

  2. Linuxian

    3 octombrie 2020 at 10:31 PM

    As fi curios cat si-a bagat in buzunar negriciosul ala de Iosub R. de pe carca lui Arsene, ca tot ii face lobby de ceva vreme

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vine arşiţa şi posibile furtuni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe final de Cuptor se anunţă pînă la 34 de grade, la umbră ■ nopţile vor deveni tropicale ■ din cauza căldurii excesive, ar putea veni furtuni ■

Finalul lunii iulie aduce valori termice caniculare, iar în această săptămînă am putea avea parte de maxime ce vor ajunge la valoarea de 34 de grade Celsius. Trebuie spus faptul că vorbim de temperaturi măsurate de specialişti în condiţii standard, adică la umbră şi fără vînt, ceea ce înseamnă că în plin soare se vor înregistra valori cu cîteva grade mai mari.

Ieri, 26 iulie, a fost ceva mai bine, cu maxime care nu au trecut de 29 de grade, însă de astăzi, 27 iulie, vine arşiţa. Meteorologii anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi diurne ce pot ajunge pînă la 32 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni furtuni zgomotoase, cu toată suita de fenomene caracteristice, tunete, fulgere, intensificări ale vîntului şi posibil grindină.

Noaptea va fi încă blîndă, cu o minimă ce nu trece de pragul de 18 grade. La fel va fi vremea şi miercuri, 28 iulie, cer senin şi pînă la 33 de grade ziua. Nu scăpăm de furtuni care se anunţă mai după amiază. Noaptea va fi tropicală, iar mercurul din termometre se opreşte la 21 de grade. Cea mai caldă zi din acest sezon va fi cea de joi, 29 iulie, cînd în zona noastră se vor înregistra temperaturi la umbră de 34 de grade.

Va fi o zi în care nici măcar furtuni nu se anunţă, astfel că în plin soare se vor resimţi, cel mai probabil, spre 40 de grade. Minima nocturnă va fi de 20 de grade. Nu prea sînt noutăţi nici vineri, 30 iulie, în cel mai cald moment vor fi 33 de grade iar în a doua parte a zilei sînt aşteptate furtuni. Noaptea va fi caldă, cu 20 de grade. Ultima zi a lui Cuptor, sîmbătă 31 iulie, aduce 32 de grade, cer senin, iar furtunile sînt absente. Duminică, 1 august, va fi timp bun, pînă la 31 de grade, dar se reîntorc furtunile.

Peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 19 grade. Trebuie spus că săptămîna viitoare vor fi temperaturi mai confortabile, ce se vor situa ziua între 26, poate cel mult 27 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 17, pînă la cel mult 18 grade. În cele mai multe zile sînt anunţate precipitaţii, ploi liniştite sau furtuni zgomotoase.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce-ar fi de muncă în această săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în judeţ sînt sub 500 de job-uri, mai bine de jumătate din cerere fiind de la angajatori din zona la Roman ■ licenţiaţii îşi găsesc greu de lucru ■

În plin sezon estival, piaţa muncii din judeţul Neamţ nu prea dă semne de redresare, iar cererea de personal rămîne la nivelul intervalului anterior. În ultima săptămînă a lui Cuptor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă ca fiind vacante un număr total de 467 de locuri de muncă, în cele mai diverse ocupaţii.

Cele mai multe şanse de angajare le au cei din zona Roman şi zona limitrofă, acolo fiind disponibile 260 de job-uri, mai mult de jumătate din cererea totală. În zona Piatra Neamţ sînt disponibile 134 de posturi, iar la Tîrgu Neamţ este de lucru pentru un număr de 73 de persoane.

Trebuie spus faptul că cele mai multe job-uri sînt pentru personal fără nici un fel de calificare, iar cei cu studii superioare nu au prea mare căutare. Defalcat, din cele 134 de job-uri din zona Piatra Neamţ, puţine sînt pentru personal de înaltă calificare. Se caută un inspector de specialitate în gospodărirea apelor, un inginer zootehnist sau doi ingineri specializaţi în construcţii hidrotehnice, la care se mai adaugă două posturi de director de vînzări. Pentru ceilalţi sînt 10 cereri de croitori, se mai recrutează 26 de muncitori necalificaţi, ori 10 tapiţeri.

În multe alte ocupaţii sînt mai puţine cereri de personal, lista completă putînd fi studiată la Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ. Nici la Roman personalul de înaltă calificare nu au prea mare căutare, şi ar fi de lucru doar pentru 4 ingineri specializaţi în electrotehnică, un inginer industrie alimentară, un inginer mecanic, un inginer responsabil vînzări sau un inspector resurse umane, ori un responsabil achiziţii.

Pentru ceilalţi sînt libere 10 posturi de ospătar, se mai caută 10 operatori producţie ceramist, însă cele mai multe cereri, 74, sînt cereri pentru muncitori necalificaţi pentru mai multe domenii de activitate. În rest ar mai putea găsi de lucru cei calificaţi ca lucrător comercial, manipulant mărfuri, mecanic auto, livrator mărfuri, şoferi de diversa categorii, sudori, vînzător, vulcanizator sau zidar sau tractorist.

La Tîrgu Neamţ se caută doi ingineri constructori, doi ingineri specializaţi în industrie alimentară, sau doi ingineri mecanici, precum şi doi psihologi, sau un dculptor în lemn, post vacant de luni bune de zile. În zonă este de lucru şi pentru alte categorii de personal, şi este nevoie de asistenţi medicali generalişti, cofetari, brutari, drujbişti, dulgheri, fierari betonişti sau lucrători comerciali şi lucrători în construcţii.

Citește știrea

Actualitate

Tupeu în cazul tatălui care era să-şi ucidă fiul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpat pentru tentativă de omor, Ştefan Bocancea a cerut schimbarea încadrării juridice ■ el ar fi vrut să fie judecat pentru vătămare corporală, poate chiar din culpă ■ el a eliberat gazul din mai multe butelii şi a provocat o explozie în camera în care era cu fiul de 7 ani ■

Procesul în care pietreanul Ştefan Bocancea, de 40 de ani, este judecat pentru că era să-şi ucidă fiul de 7 ani după ce a provocat o explozie în apartament, a luat o turnură neaşteptată. Asta după ce inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, chiar din culpă, deşi a fost vorba de un act premeditat.

„Respinge, ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bocancea Ştefan, de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor, în infracţiunea de vătămare corporală sau în infracţiunea de vătămare corporală din culpă“, conform instanţei.

Deşi avea drept de apel, inculpatul nu a contestat soluţia. În cauză sînt mai multe părţi civile, iar mama minorului, fosta soţie a inculpatului, cere 100.000 de euro daune morale şi 3.000 de lei, daune materiale. Alţi cîţiva vecini cer între 350 şi 15.000 de lei, bani pentru repararea caselor după pagubele provocate de explozie.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2021 într-un bloc din Piatra Neamţ, cînd individul a provocat intenţionat o explozie în camera unde se afla alături de fiu, intenţia fiind de a se răzbuna pe soţia care divorţase. Ştefan Bocancea a premeditat fapta, neîmpăcîndu-se cu ideea că a pierdut custodia copilului. Considera că a fost nedreptăţit la divorţ, deşi în timpul acţiunii civile în instanţă a comis o faptă penală.

Şi-a violat soţia, intrînd fără drept în casa în care aceasta stătea, lucru pentru care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare. Înainte de data exploziei, Bocancea nu i-a reîncredinţat fostei soţii copilul, deşi magistraţii, prin decizia de divorţ, stabiliseră termene clare cînd minorul trebuia să stea cu mama şi cînd ar fi trebuit să fie la tată.

Pe 27 ianuarie 2021, cînd fosta soţie l-a anunţat că va veni după copil, acesta a ameninţat că va provoca o explozie. I-a trimis fostei neveste un mesaj, iar aceasta, speriată, a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112. Forţele de intervenţie s-au mobilizat imediat, dar la apariţia oamenilor legii în apropierea blocului, Bocancea a deschis mai multe butelii, a dat foc la nişte haine, iar în urma acumulării de gaze s-a produs explozia urmată de un incendiu. Minorul a fost scos din imobil de un poliţist, fiind transportat la Spitalului Sfînta Maria din Iaşi cu arsuri de gradul I şi II pe 7 – 9% din corp, pe faţă, scalp, urechi şi mîini, şi escoriaţii pe mîini şi picioare.

Leziunile au necesitat pentru vindecare 22- 25 de zile de îngrijiri medicale. Şi inculpatul s-a ales cu arsuri şi a fost internat la Spitalul Roman. Pe 11 februarie a fost adus în faţa instanţei, fiind arestat preventiv.

Citește știrea

Trending