Contactează-ne

Actualitate

Culpă comună în cazul unui dublu accident de muncă mortal. Victimele lucrau la Compania Apa Serv

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doi salariaţi ai firmei au decedat în august 2016, în timpul serviciului ■ instanţa de fond a stabilit că este vorba despre o culpă comună ■ familiile victimelor trebuie să primească daune de 62.500 de euro şi 15.000 de lei ■ compania are de plată o amendă penală de 140.000 de lei ■

Judecătoria Roman a soluţionat dosarul unui dublu accident de muncă mortal ce a avut loc la Apa Serv şi a stabilit că a fost vorba despre o culpă comună. Pentru săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă, compania Apa Serv a fost condamnată la o amendă penală de 140.000 de lei. De la data rămînerii definitive a hotărîrii, compania trebuie să plătească amenda în termen de 3 luni, altfel va fi executată silit.

În acelaşi dosar, un angajat al companiei, Liviu Andrei B. a fost condamnat pentru aceeaşi infracţiune la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare. Atît pentru firmă, cît şi pentru inculpat procesul pentru infracţiunea de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă a încetat ca urmare a intervenirii prescripţiei penale. Pentru ambele victime instanţa a decis:

„Stabileşte gradul de culpă al victimei (…) în producerea accidentului ce a condus la decesul său la valoarea de 50%, făcînd aplicarea prev. art. 1371 C. civil privind vinovăţia comună“, conform Judecătoriei Roman. Aparţinătorilor uneia dintre victime i- au fost acordate daune morale şi materiale de 15.000 de lei şi 30.000 de euro, iar aparţinătorii celeilalte au de primit 35.000 de euro.

Decizia instanţei a fost atacată atît de companie, cît şi de celălalt inculpat, urmînd ca o hotărîre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. Tragedia care a îndoliat două familii a avut loc pe 27 august 2016, cînd doi salariaţi ai Apa Serv şi-au găsit sfîrşitul înecaţi, la Cotu Vameş, într-o gură de canalizare.

Se pare că unul dintre cei doi angajaţi, după ce a fost vidanjată canalizarea mai înainte, a coborît pentru a interveni la o vană, care făcea legătura cu altă conductă. Bărbatului i s-a făcut rău din cauza gazelor emanate de dejecţii şi a căzut în canalul care măsoară 6 metri de la cota 0, apa avînd 3 metri adîncime. Muncitorul ar fi apucat să strige după ajutor, moment în care colegul a sărit să-l salveze.

Unii martori au afirmat că, în momentul în care ar fi încercat să-şi salveze colegul, muncitorul a fost prins de mînă de către colegul său şi tras în canal. La scenă ar fi asistat şi o femeie care, alertată de ţipete, a ieşit în faţa casei să vadă ce se întîmplă. Realizînd grozăvia, săteanca a dat alarma. Cele două victime au rămas captive în apele reziduale, pînă au fost scoase pe rînd, fără suflare, de către pompierii militari.

Ei au trebuit să intre în canal cu masca de oxigen, pentru a putea lega cele două cadavre. Martorii oculari spuneau că cei doi ar fi fost echipaţi corespunzător, inclusiv cu frînghii şi hamuri pentru astfel de cazuri, însă acestea au stat agăţate într-un copac, departe de gura de canalizare. Conform procedurilor legale au fost anunţate autorităţile cu atribuţii de cercetare a evenimentelor de muncă.

A fost vorba despre ITM, Inspectoratul de Poliţie şi Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman. Una dintre victimele decedate avea 57 de ani, iar cealaltă, 48 de ani. Cei doi, cu o vechime de peste zece ani la Apa Serv, lucrau ca lăcătuş mecanic, respectiv electrician, iar în ziua fatidică au participat la o acţiune de verificare a canalizării de ape reziduale care are destinaţie staţia de epurare de la Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

43 de milioane de lei alocați de Guvernul Nicolae Ciucă pentru Municipiul Piatra-Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Municipiul Piatra-Neamț beneficiază de o alocare de 43 de milioane de lei pentru modernizarea rețelei magistrale de alimentare cu apă și canalizare și realizarea unui nou pod peste râul Bistrița, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru Piatra-Neamț, realizarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare pe strada Petru Movilă și bulevardele Decebal și Traian are o alocare de 16,7 milioane de lei.

Contractul pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție a fost semnat ieri, pe 11 august, urmând să înceapă faza de proiectare. Lucrările la noua rețea de apă și canalizare vor fi corelate cu cele de modernizare a culoarului de mobilitate Bulevardul Decebal – Piața Mihail Kogălniceanu – Bulevardul Traian, pe întreaga porțiune dintre Shopping City Piatra-Neamț și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

26,3 milioane de lei au fost alocați pentru proiectul de construcție a unui nou pod peste râul Bistrița, în zona Căprioara. Podul existent va fi amenajat ca zonă ciclabilă și de promenadă, iar lângă acesta va fi amenajat un pod rutier nou.

„Banii alocați de Guvernul Nicolae Ciucă prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny pentru Piatra-Neamț vor finanța două proiecte de maximă importanță. Este vorba despre schimbarea rețelei magistrale de apă și canalizare, o rețea veche de peste 50 de ani, care creat nenumărate probleme pentru pietreni în ultimii zeci de ani. Acum, prin această alocare, vom moderniza rețeaua pe tronsonul Str. Petru Movilă – Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian, unde va fi montată noua conductă, în paralel cu cea veche. Realizarea unui nou pod în zona Căprioara va însemna, în primul rând, o investiție pentru siguranța cetățenilor și pentru modernizarea infrastructurii din oraș. Sprijinul primit din partea Guvernului se va reflecta în două mari proiecte de investiții cu un real impact în viața pietrenilor.” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Începe Water Fest pe lacul de acumulare de la Bicaz. Manifestarea este dedicată memoriei lui Ivan Patzaichin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ evenimentul organizat în comuna Ceahlău, unul în cadrul căruia vor fi întreceri nautice şi multă muzică, începe astăzi ■ artişti şi formaţii cunoscute vor susţine spectacole ■

Asociaţia Green Ties – Cravate verzi organizează a patra ediţie a Festivalului Water Fest, unul cu muzică şi sport, care promovează ieşirea în natură prin activităţi pe apă. Evenimentul va avea loc pe malul lacului Izvorul Muntelui de la Bicaz, în comuna Ceahlău, la poale masivului.

„În perioada 12-14 august 2022, în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, vom continua organizarea competiţiei naţionale pentru vâslit canotci 10+1, Rowmania Water Fest sub egida Apele Unite ale României, în amintirea marelui campion Ivan Patzaichin“, spun organizatorii.

Înafară de întrecerile sportive, în fiecare seară sunt programate concerte ale unor formaţii şi artişti cunoscuţi în România: Emeric Imre, Nightlosers, Kempes, Green Ties, Trupa Tribut Valeriu Sterian, Radu Captari, Fără Zahăr sau Scarlet Aura. Turiştii vor putea campa în locul unde se organizează festivalul, Baza Nautică Green Tiesdar şi la localnicii din Ceahlău.

Cei prezenţi pot să exploareze, cunoaşte şi să vadă locuri pitoreşti din una dintre cele mai frumoase zone din România, având la dispoziţie caiace, plăci stand-up paddle şi stand up-kayak, plus bărci de pescuit, pentru a vâsli pe lac. În acest mod îşi doresc organizatori să atragă un număr mare de iubitori de apă şi sporturi nautice, care să arate importanţa apei în dezvoltarea comunităţii.

Competiţia de vâslit canotci 10+1 Rowmania, organizată în cadrul evenimentului din localitatea Ceahlău se adresează publicului de toate vârstele, numărul maxim de echipe acceptate fiind de 27. Această întrecere, iniţiată de regretatul Ivan Patzaichin, cel care a devenit simbolul naţional al luptei împotriva poluării mediilor acvatice.

Altfel spus, Water Fest 2022 oferă un week-end prelungit în care familiile îşi pot petrece timpul distrându-se împreună pe malul lacului. Vor participa şi membrii unor cluburi de motociclism, lor revenindu-le sarcina de a ecologiza zona. În 2020, chiar Ivan Patzaichin a dat startul manifestări. Apoi, de aici a plecat o expediţie unică în România.

A fost intitulată „Wild Canoeing Tour – Pe urmele plutaşilor de pe Bistriţa – de la munte la mare“, 23 de persoane fiind angrenate într-o aventură ce presupunea străbaterea cu 10 canoe a unui traseu de 460 de kilometri, pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui – Bicaz, pe Bistriţă, Siret şi Dunăre, punct final fiind Sulina. Aici i-a aşteptat tot marele campion Patzaichin.

„Am asistat la plecarea Wild Canoing Tour, o caravană de vâslit pe lacul Bicaz, pe Bistriţa, Siret şi apoi pe Dunăre, până la Sulina. Totul în opt zile! E un proiect pornit de Loredan Popa, campion mondial şi european (în prezent poliţist la IJP Neamţ – n.red.), pe care l-am antrenat. S-a inspirat din vechiul traseu al plutaşilor de pe Bistriţă, care transportau lemn până la Galaţi şi Brăila“, declara, pe 14 august 2020, Ivan Patzaichin.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu de mari dimensiuni la o fabrică din Dumbrava Roşie. Un scurtcircuit a provocat dezastrul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pompierii au fost solicitaţi să intervină la ora 01.35 ■ lupta cu flăcările a durat 5 ore ■ pagubele provocate sînt foarte mari ■

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au fost anunţaţi, noaptea trecută, în jurul orei 01.35, că o fabrică din comuna Dumbrava Roşie este înflăcări. Către locul indicat au plecat patru autospeciale de la ISU şi o ambulanţă, forţelor de intervenţie profesioniste alăturându-se voluntarii de la serviciul din comună.

La sosirea acestora, incendiul de mari proporţii cuprinsese mai multe construcţii din lemn, cu posibilitatea propagării la locuinţele din apropiere. Cinci ore au necesare pentru stingerea flăcărilor, dar fabrica cu obiect de activitate în industrializarea lemnului a fost distrusă în totalitate, astfel că pagubele sunt imense.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric – conductor electric defect. Nu au fost victime“, a comunicat ISU „Petrodava“. Pompierii au mai transmis că a ars un atelier de producţie peleţi cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, utilajele din interior (uscător peleţi, două maşini de prelucrare a lemnului, transportor rumeguş, sită electrică).

Flăcările au distrus documente, o autoutilitară, o clădire de birouri cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, elemente de mobilier, accesorii de sonorizare şi lumini, o magazie de 480 de metri pătraţi cu bunurile depozitate în interiorul acesteia (scule electrice gospodăreşti, utilaje asamblare şi prelucrare lemn, aparate jocuri de noroc) şi aproximativ 30 de anvelope.

Citește știrea
AdvertisementTrending