Prima pagină
Culmea cinismului guvernamental: mii de amărâți sunt somați să restituie o parte din subvențiile pentru încălzire

■ este vorba de sume „necuvenite” încasate de „săracii mai bogați”, beneficiari pe „nemeritate” de sume încasate în anii 2012-2015 ■ acestea au fost concluziile la care au ajuns inspectorii Camerei de Conturi, care au verificat dosarele respective în arhiva AJPIPS ■ ANAF a trimis mii de scrisori, nesemnate de către organul fiscal ■ prin acestea sunt invitați beneficiarii care nu au returnat acele sume, în urma somațiilor primite să restituie datoria de bază ■ reprezentanții ANAF promit oamenilor că urmează a fi scutiți de plata penalizărilor care se ridică la sume mari ■
Este cert că Guvernul României vrea să scoată bani și din „piatră seacă”, numai să recupereze, cât de cât, din deficitul bugetar recunoscut și în preambulul OUG 107/2024. Astfel, Guvernul estimează că va încheia anul 2024 cu un deficit bugetar de 7,9% din Produsul Intern Brut, așa cum arată planul fiscal pe care îl va trimite România la Comisia Europeană, avizat și de Consiliul Fiscal.
Așa că, Guvernul s-a apucat de ceea ce nu a reușit de atâta amar de ani – și nu va reuși nici în acest an eminamente electoral, cu cele 5 rânduri de alegeri. În aceste condiții, sumele pe care ANAF va trebui să le recupereze sunt uriașe și pentru beneficiarii de ajutoare sociale, și pentru amendații care nu au purtat mască în timpul pandemiei de Covid sau au trecut cu mașina pe culoarea roșie a semaforului, ca pietoni sau șoferi, au făcut scandal în public, etc.
Conform legii, datoriile sunt prescrise, deși în cei 12 ani autoritățile publice locale și-au făcut partea lor de treabă și au tot anulat, prin hotărâri de CL, partea de datorie ce trebuia rambursată bugetului local. La solicitarea redactorilor „Monitorul”, am primit două răspunsuri emise de către Administrația Fiscală Neamț, care ne comunică faptul că documentele trimise contribuabililor nu sunt decât „scrisori de informare”, prin care persoanele care nu și-au achitat aceste datorii, au posibilitatea de a beneficia de prevederile OUG 107/2024 de amnistie fiscală, dacă achită suma restantă de bază.
Timp de două zile, redactorii „Monitorul” au purtat o corespondență intensă cu reprezentanții ANAF. Conform cutumei deja cunoscute, ne-am adresat organului fiscal regional, care a aprobat să primim informații de la organele fiscale județene. Cu o mare promptitudine, la două ore de la primirea primei noastre solicitări, în ziua de 24 octombrie, ni s-a răspuns: „Bună ziua/ Solicitarea dumneavoastră a fost preluată și înregistrată în Registrul pentru înregistrarea solicitărilor și răspunsurilor privind accesul la informațiile de interes public, cu numărul 16 din 23.10.2024.
Lucrarea va primi răspuns în termenul legal extins, conform art. 7, alin. 1 din Legea nr. 544 / 2001, întrucât informațiile solicitate presupun un volum sporit de analiză”, se precizează în primul comunicat de presă. Ceea ce ni s-a părut însă „culmea cinismului guvernamental” a fost sloganul campaniei de „umanizare” a raporturilor organ fiscal/contribuabil, care apare sub orice comunicat al ANAF, ce este o întrebare retorică „Știați că lumea taxelor și a impozitelor poate fi descoperită într-un mod plăcut? Accesați link-ul :https://europa.eu/taxedu/home_ro”. Adică, tot amărășteanul, fie o IMM cocoșată de taxe și impozite, fie amărâtul de angajat supraimpozitat, fie asistatul social, fie amendatul să fie conștient de faptul că trebuie să fie „recunoscător” față de Guvernul „iertător”.
Datorii la „secret” de care presa află pe „surse”
În cursul zilei de 24 octombrie, am primit din partea Administrației Fiscale Județene Neamț, sub semnătura directorului general Daniel Vasile Kudera și adresa cu nr. 16/23 octombrie 2024, care este un răspuns ce se vrea lămuritor, referitor la conținutul miilor de scrisori de informare ajunse, după prescriere, la cei de la care bugetul de stat speră să adune mai mult decât de la zecile de „infractori fugari”, gen: Vâlcov, Arsene, Oprescu, etc.
Pe scurt, am solicitat ANAF să ni se explice scopul acestor „epistole prietenoase” trimise micilor debitori, care nu conțin nici precizarea care este organul fiscal emitent, nici semnătura și nici ștampila acestuia, specificându-ni-se faptul că, acestea sunt documente fiscale, perfect valabile, în conformitate cu prevederile art. 46 din Codul de Procedură Fiscală, inclusiv în fața unui judecător, în cazul în care unul din contribuabili s-ar gândi să acționeze în instanță ANAF.
Cât despre solicitarea noastră de a cunoaște numărul de contribuabili de la care trebuie să se „colecteze” aceste restanțe, se pare că nu va putea fi onorată întrucât… este secret fiscal. „ANAF, potrivit art.7 din Codul de procedură Fiscală, își manifestă rolul activ doar în vederea informării contribuabililor cu privire la facilitățile prevăzute de OUG 107/2024, de care ar putea beneficia până la data de 25 noiembrie 2024. De asemenea, vă facem cunoscut că anumite informații, referitoare la anumiți contribuabili, ce se regăsesc în baza de date a organului fiscal, reglementat de art. 11 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările și completările ulterioare”, precizează șeful Administrației Fiscale Neamț, ec. Daniel Vasile Kudera.
Pe 24 octombrie, am primit și din partea expertului fiscal, Tereza Luca, de la SC ACTIV CONT, o declarație de presă referitoare la subiect cu recomandarea ca oamenii să nu plătească nimic. „Am mai primit o asemenea întrebare și de la colega dumneavoastră, Alexandra Manea, de la ROMAN-TV și am înțeles că, împreună lucrați la o anchetă jurnalistică. Și noi am aflat că persoanele beneficiare ale ajutorului social, în anii 2012-2015 ar fi primit în plus o serie de ajutoare sociale.
Se pare pentru încălzirea locuinței și că după recalcularea drepturilor de către Curtea de Conturi, vor trebui să returneze după 12 ani, o serie de sume astronomice, pe care oricum nu au de unde le înapoia, întrucât condițiile de acordare a ajutorului social de inserție s-au modificat. Îi sfătuiesc pe acești oameni să nu achite nimic, întrucât s-au aflat în dezbatere publică Normele de aplicare ale OUG 107/2024 și acum se află pe masa președintelui Klaus Iohannis la promulgare. Prin acest act normative (Ghid – n.r) vor fi amnistiate datoriile, pentru că au trecut aproape 12 ani, ori acestea s-au prescris după 5 ani. Este clar că orice judecător va anula un asemenea act fiscal”, a precizat Tereza Luca.
Contabilii șefi ai primăriilor susțin și ei că, în toți acești ani, direcțiile de colectare a taxelor și impozitelor au trimis zeci de notificări. Conducerea Administrației fiscale spune și ea că toți acești contribuabili au tot fost notificați, dar nu s-au conformat. Astfel că, anul acesta, în vederea aplicării aministiei fiscale, acest tip de restanțieri au primit prin poștă epistola informativă menționată. Cert este că Guvernul trebuie să răsufle ușurat că niciunul din „notificați” nu a făcut infarct miocardic sau AVC la primirea „epistolelor informative prietenoase”
Conținutul unei „scrisori prietenoase”
Redactorii „Monitorul” au încercat în teritoriu să vadă câtă dreptate are contribuabila E.M., domiciliată într-o localitate rurală din zona Roman, căreia i s-a trimis o astfel de „scrisoare de informare” atât de „prietenoasă” încât este înștiințată că: „Având în vedere că la data comunicării prezentei scrisori de informare în evidențele noastre figurați cu obligații fiscale restante în cuantum de 6.304 lei, vă comunicăm că în situația în care achitați parte din obligațiile fiscale restante, în sumă de 4.728 lei, puteți beneficia de anularea unor obligații bugetare în valoare de 1.576 lei.
Precizăm că situația obligațiilor fiscale pe care le datorați va fi stabilită prin certificatul de atestare fiscală ce va fi comunicat către d-voastră, în situația în care depuneți notificare privind intenția d-voastră de a beneficia de anularea unor obligații bugetare”, se precizează în „scrisoarea de informare”, după care i se fac cunoscute cotribuabilei documentele ce trebuiesc depuse la cererea tip, aflată într-un plic deja ștampilat și timbrat, cu adresa scrisă de organul fiscal, document „plimbat” tur/retur de către funcționarii Companiei Poșta Română.
Regie de stat falimentară, în care trebuia ca de la buget să se mai „pompeze” ceva fonduri, pentru salvarea șefimii, aflată la cârma instituției, mai ales în an electoral. Cum nu ne-am mulțumit cu răspunsul primit de la ANAF, ne-am adresat și responsabililor unor unități administrative, pentru a înțelege „mecanismul” prin care s-a ajuns la această situație aberantă, ca acești amărâți, care nu vor avea de unde achita acești bani și vor trebui să plătească astfel de sume, probabil reținându-li-se, eșalonat și în tranșe, din actualul ajutor, salariul minim pe economie sau din pensia socială.
E timpul ca statul să amnistieze aceste datorii
Am „mers” cu întrebările și către un contabil șef al unui UAT din Zona Roman-Metropolitan, pentru a ne lămuri cum de s-a ajuns la o asemenea situație de-a dreptul absurdă. „Noi, la Trifești, avem la ora actuală 55 de persoane care încasează drepturi sociale. Din câte știm, dintre aceste 55, dosarele a aproximativ 3-4-5 maxim 10 persoane au fost revizuite și la indicația Camerei de Conturi, și a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIPS) s-a cerut autorităților locale să recalculeze sumele restante necuvenite încasate în anii 2012-2015.
Aceste diferențe au apărut din faptul că de la data apariției primei legislații actele normative au tot fost rectificate, pentru că inflația și-a spus și ea cuvântul, oamenii, unii dintre ei, s-au încadrat și, evident, salariul a fost mai mare, pensiile s-au majorat și ele, familiile cu copiii au primit și ele drepturi majorate și atunci au părut aceste diferențe (unele din alocațiile de hrană, altele din tichete de masă sau vacanță, în cazul angajaților cărăra li s-au majorat veniturile după angajare sau pensionare – n.r)”, a precizat Elena Ilioaei, contabil șef la Primăria Trifești.
A mai adăugat faptul că penalizările de întârziere curg din prima zi a publicării unui act normativ în Monitorul Oficial, ori timpul de recalculare a fost unul foarte lung și anevoios. Situația ne-a fost confirmată și de către șeful Serviciului de comunicare și organizare evenimente din Primăria Roman, Mihai Bârjoveanu. „Situația exactă a celor aflați în postura de a restitui aceste diferențe de ajutoare este greu de precizat la această oră, deoarece aceasta se schimbă de la o etapă la alta, de la un trimestru la alt semestru, etc.
Vă închipuiți că este vorba de aproape 12 ani de la emiterea actului normativ. Colegii noștri de la Direcția de taxe și impozite locale au îndeplinit, periodic, toate procedurile legale de înștiințare a acestor beneficiari, despre modificarea legislației. Vorbim aici de prevederile Legii 196 privind venitul minim de incluziune, care are două componente: ajutorul de incluziune (fostul ajutor social), de care la Roman beneficiază 168 de persoane, ca și familii sau /și persoane singure (familii monoparentale – n.r), precum și ajutoarele pentru copii (fostul ajutor de susținere a familiei – n.r), de care la Roman beneficiază 87 de familii.
Cert este că angajații noștri și-au făcut datoria de a-i avertiza, iar acum ANAF-ul le cere doar să completeze acel formular, care va sta la baza documentului de radiere a datoriilor, după apariția normelor de aplicare a OUG 107/2024. Din păcate, lumea nu a înțeles nici atunci, așa cum nu înțelege nici acum, despre ce intenții are Guvernul și e foarte nervoasă și agitată”, a precizat Mihai Bârjoveanu.
Mai spune că întreaga responsabilitate privind radierea acestor obligații fiscale revine ANAF și nu autorităților fiscale locale, oricât scandal ar face lumea funcționarilor din primării, așa cum se întâmplă în aceste zile la serviciile Direcției de Asistență Socială. De reamintit faptul că presa centrală estimează că la nivel național la ora aceasta ar fi trimise prin Poștă peste 800.000 de astfel de „scrisori de informare”, fie ele „prietenoase” sau nu.

-
Prima pagină5 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima pagină2 săptămâni,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină5 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină7 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Actualitateo săptămână,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima paginăo săptămână,
Or fi motive? Destituiri controversate la IPJ Neamț – comisarul Josanu și agentul șef Cănărău au fost dați afară
-
Actualitate5 zile,
Descoperire macabră în apele lacului de acumulare de la Bicaz