Contactează-ne

Prima pagină

Cui folosește târârea Colegiului „Petru Rareș“ în scandalul morții unei adolescente?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 24 august, Comisia de cercetare disciplinară de la ISJ Neamț i-a audiat cei doi directori ai Colegiului Național „Petru Rareș“ ■ inspectorul general școlar a declarat presei locale că la mijloc ar fi „imaginea învățământului nemțean” ■ redactorul Monitorul și întrebările incomode au fost evitate ■ eleva de 16 ani a decedat în urma unei supradoze de droguri, într-o casă din Dumbrava Roșie ■

Joi, 24 august 2023, a avut loc audierea formală în cadrul Comisiei de cercetare disciplinară, inițiată de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, comisie care îi vizează pe doi directori ai Colegiului Național „Petru Rareș”, profesor Grigoruță Oniciuc și directoarea adjunctă, profesor Claudia Jora. Va urma un raport, care va conține concluzii și decizii.

Motivul oficial care a dus la înființarea acestei comisii e tragedia de la Dumbrava Roșie, în care o elevă de 16 ani, din București, ce urma să participe la conferința Piatra Neamț – Model Națiunile Unite (31 iulie – 2 august a.c.), a decedat. Shara Alexa Ionășchiță a murit în casa unui băiat din Dumbrava Roșie, cunoscut pe o rețea de socializare. A făcut stop cardio-respirator, după ingerarea unui drog numit metacatinonă, unul ieftin dar cu efecte similare cocainei.

Conform declarațiilor date presei locale de șefa ISJ Neamț, Florentina Luca Moise,  nu și redactorului Monitorul, pe care l-a evitat cu sârguință demnă de cauze mai bune, comisia, având ca președinte pe unul din cei doi inspectori școlari generali adjuncți și încă 4 membri, inspectori școlari, un reprezentant al salariaților, avea ca scop audierea celor doi directori, în vederea întocmieii unui raport și pentru „luarea deciziilor asupra sancțiunilor”. Să înțelegem de aici că aplicarea unor sancțiuni era deja prezumată?

O comisie pentru liniștea Inspectoratului Școlar

Conducerea IȘJ afirmă că nu a fost anunțată oficial de organizarea Conferinței MUN. Dacă ar fi așa de îngrijorați că directorii nu informează despre tot ce fac, bănuim că șefii ISJ nu ar mai face nimic altceva în afară de comisii de anchetă. Că aici ar fi putut fi o scăpare a profesorului Oniciuc e discutabil, în condițiile în care Legea educației, act normativ organic, după care e condus sistemul, nu prevede expres acest lucru, așa cum o fac alte acte adiacente, emise de MEN, de care vrea să se folosească „generala“ Florentina Moisă.

IȘJ Neamț a mai făcut cunoscut faptul că aceste măsuri, care vor fi fiind ele, se iau în baza Art 280, 281 și 282 privind Răspunderea disciplinară şi patrimonială din Legea educației naționale nr. 1/2011. Conform acesteia, personalul didactic „răspunde disciplinar pentru încălcarea cu vinovăţie a îndatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de muncă, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului unităţii/instituţiei, conform legii”.

Conform aceleeași legi, comisiile de anchetă se organizează la nivelul instituției de învățământ, dacă există o sesizare. Sesizare la nivelul colegiului nu există, din ce am aflat noi. Nu oficial, doamna general nu a discutat cu redactorul Monitorul. În aceste condiții ne întrebăm cum poate o comisie de disciplină să-i cheme pe cei doi directori Oniciuc și Jora la ISJ, pentru a da socoteală?!

E vorba de o comisie constituită cu încălcarea prevederilor exprese ale Legii educației, care stipulează că această comisie trebuie alcătuită în școală și nu la nivelul ISJ. Acestea sunt întrebările la care am fi dorit să primim răspuns, de la inspectorul școlar general Florentina Moisă, dacă s-ar fi ținut de cuvânt să ne contacteze, așa cum a promis, atunci când a catadicsit să răspundă câteva secunde la apelurile telefonice insistente ale redactorului Monitorul.

Mai așteptăm încă acest lucru, pentru că nu de alta, conducerea ISJ are obligația de a comunica în baza Legii 544/2001 privind liberal acces la informații de interes public. De altfel și  Legea 1/2011, a Educației naționale, aflată în vigoare stipulează faptul că toate comisiile de cercetare disciplinară sunt numite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, pentru personalul didactic şi personalul de conducere al acesteia. Aparent, nu e vorba de ISJ în lege. Dar, să nu ne împiedicăm în detalii faptice și legale cu tot dinadinsul.

Unde dai și unde crapă

Faptic, e vorba de o conferință organizată în vacanță de un Comitet de elevi ai Colegiului „Petru Rareș”, cum s-a făcut și în alte școli din țară. Conducerea liceului a pus la dispoziție săli de clasă elevilor și a făcut demersuri pentru obținerea sălii Teatrului Tineretului, unde a avut loc deschiderea conferinței. Au venit 170 de elevi din toată țara, de la licee prestigioase.

Participarea la conferință era benevolă. Părinții elevilor și-au dat acordul ca aceștia să vină neînsoțiți. Una dintre participante a luat o decizie fatală și a murit, la Dumbrava Roșie, după o supradoză de droguri, în afara cadrului conferinței.

Efect: este anchetată și eventual și pedepsită, conducerea Colegiului „Petru Rareș”. Decizia tinerei și urmările tragice ale acestei hotărâri  de a se caza nu la internatul unui liceu, ci la Dumbrava Roșie, a avut consecințe nefaste.

Plus distrugerea imaginii Colegiului Național „Petru Rareș”, târât în acest scandal în mod inutil și greu de înțeles. Să presupunem că ISJ ar fi fost anunțat despre eveniment. Ce ar fi făcut? Ar fi luat-o în grijă pe Shara și ar fi cazat-o la hotel? I-ar fi schimbat decizia? Ar fi dat vina mai puțin sau mai diplomatic pe conducerea colegiului? Și-ar fi pus cenușă în capul frumos coafat ?

Inteligența plus caracterul, scopul adevăratei educații

E adevărat, directorul Grigoruță Oniciuc se află pe un post câștigat prin concurs și nu a fost numit politic, deci legal este complicat de scos din post. Mai conduce și un liceu unde peste 10% din elevi au mers la olimpiade naționale. A fost ani în șir coordonator al echipei României la Olimpiada Internațională de Astronomie. Printre altele, a coordonat cei 11 liceeni la Colegiul „Petru Rareş“, care au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest. Una organizată de NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială), în Statele Unite (mai 2022), cu circa 17.000 de competitori și peste 3.800 de proiecte. La fel s-a întâmplat și în acest an,elevii .liceului fiind laureați tot cu aur.

Care ar fi atunci rezultatul execuției în piața publică a directorilor de la Colegiul „Petru Rareș” și terfelirea imaginii liceului pentru vina imaginară „de a fi dăunat interesului învăţământului şi prestigiului unităţii”? Obținerea râvnitelor posturi de directori la acest colegiu, aflat în topul național ca rezultate? Posibila eliminare din cursă a unor eventuali și teoretici contra-candidați politici?

Nu știm despre ce este vorba în râvna aceasta de a ancheta și lua scalpurile conducerii unui liceu de prestigiu, târât în moartea unui om tânăr, care a greșit, dar este clar că nu e vorba de mai binele și imaginea învățământului nemțean. Cât despre conferința MUN în sine, nimeni nu a mai scris nimic despre aceasta.

„Funcția educației este de a învăța elevii să gândească intens și să gândească critic. Inteligența plus caracterul – acesta este scopul adevăratei educații” spunea Martin Luther King Jr.

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Emilian Barbu

    26 august 2023 at 12:19 PM

    Nu taraste nimeni Raresul in acest scandal. S-au introdus singuri in acest tip ciudat de manifestare. O adunare serioasa de acest gen, oarecum utecistic, comporta responsabilitate cap-coada: lista participanti, confirmare prezenta, asigurare cazare. Faptul ca s-a intamplat nenorocirea dovedeste ca acest mod de organizare este stirb. Daca nu se intampla, se bifa inca un nestemat pe corola unitatii de invatamant. Asa, nu ne putem preface ca totul e ok.
    Oricum asta nu stirbeste prestigiul scolii, de aceea pare usor jenanta si nebarbateasca lipsa de reactie si de explicatii din partea conducerii raresiste.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending