Contactează-ne

Actualitate

Cu ochii pe voi!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ce-mi place mie la români este perseverenţa şi constanţa pentru „lucrul bine făcut“ (vorba nu ştiu cui). Facem cum facem, ne dăm peste cap şi gata, ocupăm primul/ultimul loc în orice top, în orice clasificare. Cum să ne mulţumim cu nu ştiu cine înaintea noastră ori după noi?! Nici vorbă. Dacă o facem, o facem ca lumea. Bravo nouă ! Aşa naţie nici că se mai există.

Acu’, că suntem în plină pandemie, nu puteam rata locul de frunte/coadă în toate cele: şi în număr de cazuri şi în decese, testări, necropsii şi altele. Şi nu doar aşa, la voia sorţii, a pixului ori a tastei, ci pe bune. Avem o rată de decese de 19,1% la suta de mii de locuitori, de aproape 5 ori mai mare decât media europeană? Avem. Avem cea mai mare rată de pozitivare, 6,2% faţă de media europeană 1,4%? Avem. şi tot aşa. Nu le mai enumăr, că tot degeaba, statisticile nu se lasă răsturnate de îngrijorările oamenilor de ştiinţă şi cu atât mai puţin de manevrele politicienilor noştri.

De emisiunile lu’ nea’ Gigi FCSB? Da. Academie sută la sută. Merită popularizat: „Dracul a făcut virusul ăsta, ca să închidă bisericile. Deschideţi stadioanele, să se îmbolnăvească lumea, pentru că până la urmă toţi o să luăm acest virus… Uleiul care este mirul ungerii de la Sfântul Maslu. În ADN-ul nostru e Sfânta Liturghie. Eu nu port mască, nu pentru că nu vreau, ci fiindcă sunt orthodox. Eu am făcut testul, pentru că am clinica şi sunt sănătos… Minte Dumnezeu?!“

Ba să vezi, mai pe la începutul circului, când profesioniştii erau ascultaţi şi făceau ce trebuie, nu cum credeau unii că ar trebui să facă, începusem să ne-o luăm în cap cu managementul (ce frumos sună!) epidemiei. Ne ofeream de model pentru alte state, ba ne permiteam să sărim (ca un frate mai mare şi mai înţelept, nu?) în ajutorul altora mai bătuţi de soartă decât noi şi le trimiteam echipe complexe şi complete. Ba dădeam lecţii, pe viu, de sus, din vârful vârfului până la poalele poalelor, cum se pune masca, cu partea colorată înainte şi… după urechi, cum se aruncă în pubelele cu capac şi pedală.

Acum alergăm după vinovaţi precum mistreţul după jir. Nu numai noi. Cine a greşit? Toţi şi de peste tot. Numai că cei mai mulţi, nu şi noi, românii, au învăţat din propriile greşeli şi au ascultat de oamenii calificaţi, nu de gura străzii, a plajelor şi a teraselor supra aglomerate, a falşilor predicatori şi a negaţioniştilor senini şi senilizaţi de prostie: „Virusul nu există!“.

Şi mai ales pentru că pe alţii nu i-a blagoslovit Dumnezeu cu DSP-uri de hârtie creponată care nu au făcut nimic şi niciodată şi cu deosebire cu binecuvântatul tandem marca Renate/CCR care ne-a condamnat la moarte. Cu subiect şi predicat. Murim, murim, dar măcar dăm cotul în deplină con-sti-tu-ţi-o-na-li-ta-te. Mergem direct la rai. Cu sau fără test ori necropsie. Acolo o lasă şi ei mai moale. Împăratul COVID al XIX-lea nu ocoleşte nici raiul, nici iadul.

Şi, aşa cum s-a întâmplat dintotdeauna şi în vecii vecilor (fără amin), că un necaz nu vine niciodată singur, ci îşi mai ia câţiva tovarăşi de drum şi de hălăduială, hop şi seceta care a pârjolit recoltele pe zeci de mii de hectare, bâlba majorării pensiilor şi a alocaţiilor, spectrul alegerilor, şomajul în permanentă ascensiune, recesiunea care bate la uşă cu buzduganul şi, ciolac (?!) peste pupăză, scandalul moţiunii de cenzură, ca să nu mai vorbim de uraganul clanurilor mafiote şi cu anexa de cuviinţă a conlucrării – perfect constituţionale – dintre lumea interlopă şi instituţiile de forţă ale ţării: poliţie, jandarmerie şi magistratură (n-am zis nimic de servicii).

Cinstit, nu mi-ar plăcea să fiu în pielea domnului Vela. Şi nu ştiu dacă nu cumva, luat de val, s-a pripit cu „Suntem cu ochii pe voi!“, tradus şi într-un banner tip selfie, în care gata, gata să-şi bage degetele în ochi. S-ar putea să-l coste. Şi încă foarte tare. Poate că n-ar fi rău să mai iasă o dată pe sticlă, cu geaca de piele aferentă, care îi oferă cu totul şi cu totul altă prestanţă şi să precizeze că privirile D-sale şi a „tutulor“ (cum zicea împuşcatul) nu sunt aceleaşi ca ale măritului Ştefan cel Mare şi Sfânt care omora cu privirea duşmanul, mai înainte de a-l fi străpuns cu sabia de la la Topcapî, sunt aşa… de mângăiere şi ocrotire, de… imagine sau de sanchi, cum ar zice vreun mafiot.

Fiţi pe pace! Nu se va întâmpla nimic. Dar absolut nimic. A trecut vremea Vezuviului care a acoperit Pompeii cu lavă, piatră ponce şi cenuşă vulcanică cu un debit 1,5 milioane de tone pe secundă. E doar un fel de joacă de-a baba oarba sau de-a hoţii şi vardiştii din copilărie.

Lucrurile sunt aşa de bine aşezate, sunt în joc aşa de mulţi (munţi) bani, aşa de mulţi taie-frunză-la-câini şi infractori cu unghii îndoliate şi cu bărbi tăciune, care trăiesc aşa de bine şi fără nici cel mai mic efort, că nu există Kalaşnikov, cutremure ori Hiroşime care să le zdruncine. Nu, nu, vă grăbiţi, vor fi şi victime. Nu portocale de Ploieşti, nici baroni judeţeni sau de Buzău ori Caracal, ci nişte amărâţi de agenţi de poliţie de Pocreaca sau Murgeni.

Spuneţi cu mâna pe inimă dacă nu-i invidiaţi pe de-alde Salam, Copilul Minune ori Guţă, când vedeaţi cum poposeau pe frunţile lor transpirate tancurile de euro. Ştiaţi sau bănuiaţi măcar că purcoaiele de bani vor lua drumul îndărăt către buzunarele hrăpăreţe ale marilor regizori? Şi că în vreme ce cântau manelele comandate, cu zâmbetul pe figură, îşi tânguiau, de fapt, limbile care simţeau gustul cuţitului gata să le amuţească pe vecie?

Pe bune, eşti mai liniştit (nu şi în siguranţă) dacă ocoleşti posturile de ştiri şi butonezi telecomanda către sălile pline până la refuz, în care orchestra maestrului Botgros ne scaldă sufletul în frumuseţea cântecelor noastre populare. Cinstit, nu ştiu dacă nu cumva şi acolo nu s-au strecurat niscai mafioţi gata să controleze orice fel de activitate, ori dacă nu veţi avea ghinionul să daţi cu vederea şi cu urechea peste părintele răspopit Pomohaci, cu zâmbetul lui de satană sadea.

Ascultaţi la ce vă zic: daţi pe postul TVR 1, la „Politică şi delicateţuri“ a lui Mircea Dinescu. Ştiţi măcar la ce să vă aşteptaţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending