Prima pagină
Cu o detectivă particulară despre prostituție, trafic de persoane și escrocherii informatice
■ persoanele care vor să devină detectivi particulari pot depune dosarele până pe 14 august, la Poliția Neamț ■ în România funcționează circa 6.500 de detectivi ■ președinta Asociației Naționale a Detectivilor, Maria Bumbaru, a detaliat despre importanța acestei meserii ■
Un comunicat de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț anunță faptul că în data de 4 septembrie 2024, la ora 10.00, instituția organizează, la sediul din Piatra Neamț, examen de atestare a calității de detectiv particular, dosarele depunându-se până pe 14 august la secretariatul Serviciului de Investigații Criminale.
Cum la noi această meserie este încă învăluită în mister și ne duce cu gândul la cel mai faimos detectiv particular ficțional, Sherlock Holmes, din romanele polițiste ale lui Arthur Conan Doyle (1859-1930), am încercat să aflăm mai multe despre meseria de detectiv, stând de vorbă cu președinta Asociației Naționale a Detectivilor (AND), Maria Bumbaru.
Este supranumită „Doamna” detectivilor din România, femeia care, împreună cu alți 24 investigatori din cadrul Ministerului de Interne, au pus bazele acestei activități profesionale în România. Conform informaților publicate pe site-ul AND, în țară există peste 25 astfel de societăți. Ușor mirată de intersul nostru jurnalistic, Maria Bumbaru (FOTO – Puterea.ro) a dat detalii despre o meserie interesantă.
La ora actuală, în România este practicată de circa 6.500 de detectivi particulari atestați. „Este vorba de organizarea examenului de atestare profesională a detectivilor, care se organizează de către inspectoratele de poliție, care se ocupă de întreaga activitate de examinare în vederea atestării. Noi am avut la Piatra Neamț o întâlnire, am trimis către toate publicațiile invitații de participare, dar spre dezamăgirea noastră nu a fost onorată.
Următoarea întâlnire va avea loc la Suceava. Activitatea de detectiv particular este o activitate profesională independentă, privată. Noi nu acționăm decât la solicitarea unei persoane fizice sau juridice private, care are interes în aflarea unui adevăr. În ceea ce privește colaborarea cu Poliția Națională, aceasta se face pe două paliere, respectiv aceea a interesului comun de scădere a criminalității organizate, în orice formă.
Atunci când în investigațiile noastre apar date, indicii și situații care ne conduc către asemenea descoperiri, colaborăm cu Poliția. Pe de altă parte, așa cum prevede legea, intrarea în profesie se face sub coordonarea Poliției, care eliberează și atestate de practică, după ce candidatul a fost școlarizat doi ani la Colegiul de Detectivi, care funcționează la București, în cadrul Universității Spiru Haret.
Pot să vă spun că în zona Moldovei activitatea detectivistă este intensă, aceasta fiind coordonată de colegul nostru, Nelu Chelariu, de la Botoșani”, a declarat pentru Monitorul Maria Bumbaru. Aceasta ne-a mărturisit că unul din argumentele pentru care a îmbrățișat o asemenea meserie a fost legat de o experiență profesională trăită în Marea Britanie.
„Și prin contribuția noastră aceste fete au fost găsite în Spania, în Italia sau în alte țări”
„Unul din motivele personale romanțate, pentru care m-am dedicat meseriei de detective, a fost o experiență personală pe care am trăit-o în urmă cu 25 de ani, la Londra. Acolo am întâlnit o femeie detectiv, care avea atunci 85 de ani și conducea una dintre marile agenții din Marea Britanie. Mi-a mărturisit că tocmai activitatea de detectiv o ajută să-și mențină mobilitatea mentală”, a afirmat Maria Bumbaru.
Aceasta a trecut în revistă câteva investigații importante realizate în zona Moldovei și ne-a vorbit despre importanța deosebită a acestora, care rezolvă probleme importante din două zone: acelea a traficului de persoane, pe de o parte, apoi acelea de găsire a unor părinți biologici ai persoanelor care în urmă cu ani au fost adoptați în străinătate și acum își caută părinții.
O altă latură a activității detectivistice ține de investigații economice (referitoare la probitatea profesională a unor firme, de exemplu – n.r.), care sunt, însă, acțiuni speciale. „Am avut în zona județelor din Moldova, Neamț, Botoșani, o serie de investigații de găsire a unor tinere ademenite de rețelele de criminalitate internațională cu tot felul de joburi promițătoare la prima vedere.
Odată ce au părăsit teritoriul României, aceste fete erau introduce în rețelele internaționale de trafic de persoane și droguri, părinții acestora pierzându-le urma. Și prin contribuția noastră aceste fete au fost găsite în Spania, în Italia sau în alte țări. Există și o altă categorie de investigații la care am lucrat, acelea de înșelăciune pe rețelele sociale, prin care fete din aceste rețele de prostituție postau fotografii și povești de viață false.
În felul acesta ademeneau bărbați din România pe care-i deteminau să le trimită bani. Și nu puțini. E vorba de ordinul a 50.000, 100 sau 200 de mii de euro. E drept că, în ultima vreme, astfel de cazuri s-au mai rărit ”, a mai spus Maria Bumbaru.
Un alt caz rezolvat în zona Moldovei a cel a unei tinere absolvente de facultate prospete absolvente care a hotărât să plece într-o excursie, în Spania, însoțită fiind de o prietenă. ”Era vorba despre o vacanță de câteva zile în Spaia, la Mallorca. Tânăra a cunoscut acolo un grup de persoane, din care s-a dovedit, ulterior, că făcedau parte și traficanți de persoane. Cele două tinere au primit invitația să mai rămână în vacanță câteva zile, cheltuielile și cazarea urmând să fie suportate de doi bărbați care făceau parte din grup. Prietena fetei a refuzat și s-a întors în țară. Dar tânăra absolventă și-a prelungit șederea. După o săptămână nu a mai răspuns la telefon. Și-a contactat părinții de pe un număr necunoscut și le-a spus că și-a găsit un servici în Spania, că este bine și că vor ține legătura. Ulterior, la scurt timp, le-a spus părinților că urmează să se căsătorească. Pentru început, părinții fetei, deși nemulțumiți de decizia fetei de a rămâne în Spania, nu s-au nelinișit. Dar când au văzut că nu mai pot lua legătura cu ea, au apelat la o serviciile unor detectivi din zonă, care au preluat cazul și au început căutările. Aceștia au lucrat în colaborare cu detectivii particulari din Spania și după o perioadă, destul de lungă și dificilă de căutări, au găsit fata într-un grup de proxeneți, prostituându-se într-un club de noapte din Ibiza. A fost dificil de soluționat cazul deoarece fata era amenințată de proxeneți și, speriată, refuza orice colaborare. Impreună cu Poliția din România și Poliția Spaniolă s-a reușit, în cele din urmă extragerea fetei din grupul infracțional și aducerea ei în țară”, a relatat detectiva.
Aceasta spune că în Moldova funcționează, în prezent, 40 de Societăți specializate de detectivi particulari și Cabinete individuale, și au obținut atestat pofesional de detectivi particulari 150 de persoane. Județul cu cea mai intensă activitate în domeniu este Suceava, unde sunt înființate 9 societăți și cabinete individuale, urmat de jud.Vrancea, Iași, Neamț, unde funcționează 6 societăți și cabinete individuale.
O altă activitate în care agențiile de detectivi s-au implicat e cea legată de indentificarea părinților biologici ai copiilor din adopțiile internaționale.
„Am avut o serie de investigații legate de identificarea părinților biologici ai copiilor adoptați înainte de 1989 sau în perioada anilor 1990-1996, care acum, ajunși la maturitate, în diverse țări ale lumii, își caută părinții biologici. Foarte mulți asemenea copii sunt din Moldova, în special din zona geografică în care locuiți”, a mai declarat președinta ANDP.
Condiții și acte necesare la dosar
Conform Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț, poate dobândi calitatea de detectiv particular persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: să aibă cetățenia română sau cetățenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale spațiului economic european și să aibă domiciliul în județul Neamț.
Posedă cel puțin studii medii și este absolventă a unei școli postliceale de detectivi sau a îndeplinit funcția de polițist ori lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau siguranței naționale ori este absolventă a unei instituții de învățământ superior; să fie aptă din punct de vedere medical.
Să nu fi fost condamnată pentru infracțiuni cu intenție; Nu desfășoară o activitate care implică exercițiul autorității publice; Să obțină avizul IPJ Neamț. A promovat examenul de atestare a calității de detectiv particular, conform prevederilor art. 7 ori deține un certificat de calificare în această profesie sau un atestat similar eliberat în unul dintre statele membre ale UE și ale Spațiului Economic European.
Dosarul cu documentele necesare pentru a dobândi calitatea de detectiv particular trebuie să cuprindă: Cerere de înscriere la examenul de atestare a calității de detectiv particular; Actul de identitate al candidatului, în original și în copie, Certificate medicale și de atestare psihologică, eliberate de o unitate sanitară specializată, respectiv un laborator autorizat, cu termen de valabilitate 6 luni de la data emiterii.
Actul de studii, în original și în copie, sau, după caz, adeverință din care să reiasă îndeplinirea unei funcții de polițist sau lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau securității naționale, conform art. 6, alin. 1, lit. c) din Legea nr. 329/2003. Actul de absolvire a unui curs de specialitate, în original și în copie; Curriculum vitae; Declarație din care să rezulte că nu desfășoară activități care să implice exercițiul autorității publice.
Mai trebuie dovada achitării la casieria IPJ a tarifului (292 ron) pentru susținerea examenului (achitarea tarifului pentru susținerea examenului de atestare a cunoștințelor se va face la IPJ Neamț – Serviciul Financiar – Contabilitate, numai după obținerea avizului în vederea participării la examen). Tematica de concurs poate fi consultată la sediul Poliției Neamț.
.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Actualitateo săptămână,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate3 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă
-
Actualitate2 săptămâni,
Etapa a II-a a recalculării pensiilor