Contactează-ne

Actualitate

„Cu mândrie poartă ie!”. Sărbătoare în Parcul Municipal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe 24 iunie, se sărbătorește Ziua Universală a Iei ■ ea coincide cu Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica ■ în Parcul Municipal, Organizația PSD Roman va continua proiectul „Cu mândrie poartă ie!” ■

Ia, componentă a costumului tradițional românesc, este sărbătorită, ca zi universală, în 24 iunie, românii legând-o de ritualul de origine agrară Sânziene sau Drăgaica, practicat încă prin Moldova, Muntenia și Oltenia, în preajma solstițiului de vară. Obiceiul vizează prosperitatea și protecția culturilor, mai ales de cereale.

Această sărbătoare coincide și cu cea religioasă  a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. De câțiva ani, membrii Organizației Roman a PSD sunt inițiatorii unui proiect deosebit, intitulat sugestiv „Cu mândrie poartă ie!”, care va avea loc sâmbătă, de la orele 15.00, în ambianța deosebită a Parcului Municipal.

Vicepreședintele PSD Roman, Bogdan Dumea, secretar de stat în Ministerul Cercetării și Digitalizării se numără printre susținătorii acestui proiect interesant, legat de una dintre cele mai frumoase tradiții, prin care poate fi pusă în valoare unicitatea iei, care a intrat și în patrimoniul imaterial al UNESCO la 1 decembrie 2022, cu prilejul celei de a XVII-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

„Scoateți din dulap cele mai frumoase ii ale voastre și alăturați-vă nouă pentru a sărbători frumusețea și unicitatea tradițiilor românești. Ziua iei este momentul perfect pentru a ne reaminti de mândria noastră națională și de frumusețea simbolului iei în cultura românească.

Promitem o atmosferă plină de bucurie și prietenie. Veți avea ocazia să cunoașteți oameni pasionați de tradiții și să vă bucurați de multe surprize și momente deosebite împreună.Vă așteptăm cu invitați deosebiți: Adriana Ochișanu Oficial, Fanfara lui Andrii și muuulte alte surprize!”, a precizat Bogdan Dumea.

Trebuie reamintit faptul că „Arta cămășii cu altiță (ia) este și element de identitate culturală în România și Republica Moldova și ea s-a aflat  pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității la evenimentul amintit din 1 decembrie 2022, care a avut loc la Rabat, în Maroc. Evenimentul va începe de la ora 15.00, iar deschiderea oficială va avea loc la ora 18.00.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending