Contactează-ne

Prima pagină

Cu directorul AJOFM despre venitul minim de inserție și prestatorul casnic. Noutăți pe piața muncii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe piața muncii există un blocaj în privința angajărilor ■ Legea privind venitul minim de inserție cumulează partea de ajutor social de până acum cu partea de alocații de sprijin ■ numărul șomerilor în plată a ajuns la 7.927, în iulie ■ 1.700 persoane sunt greu de angajat și doar 2.000 au șanse mai mari ■ bugetul pentru reconversie profesională e pe sponci ■

Directorul executiv al AJOFM Neamț, Daniel Chirilă, a declarat pentru „Monitorul” că șomajul în județ a crescut în ultimul an, în special pe partea administrativă, lucru legat de implementarea Legii privind venitul minim de inserție, care cumulează partea de ajutor social de până acum cu partea de alocații de sprijin material. În timpul verii, rata șomajului este mai mare, din cauze economice, pe piața muncii existând un blocaj semnificativ în privința angajărilor.

Îmbucurător este însă faptul că primăriile din Neamț s-au mișcat mult mai bine decât în cazul altor legi cu impact social. În anumite localități din țară și din Neamț există, încă, o rată mai mică a șomajului față de vara trecută, dar există și localități cu o rată a șomajului mai ridicată. „E vorba de o creștere  de la 7.000 șomeri în urmă cu un an, la 7.927 șomeri în evidența AJOFM Neamț, la sfârșitul lunii iulie 2024.

Maximum de șomeri în acest an s-au înregistrat în județul nostru în lunile aprilie-mai, când s-a ajuns la 8.300 șomeri.  Ce mai poate fi comentat în raport cu rata șomajului e faptul că forța de muncă ce se înregistrează la venitul minim de ințerție e o forță de muncă mai puțin calificată și cu o dorință de muncă mai <<subțire> și chiar uzată din punct de vedere al randamentului profesional. În aceste condiții, angajatorii nu-și doresc astfel angajați.

Un număr de 4.000 persoane se află în această situație, 1.700 în situația de a fi greu de angajat, în timp ce 2.000 sunt ușor de angajat. Vorbim însă de un buget foarte mic pentru măsuri active, adică pentru organizarea de cursuri de calificare profesională. În această perioadă se înregistrează, însă, o concurență  deloc de neglijat a forței de muncă ce vine în România din afara spațiului europen.

Trebuie spus că s-au vacantat circa 5.000 locuri de muncă, în ultimii doi ani și jumătate, pentru muncitori din Asia. E drept că de la izbucnirea războiului din Ucraina ne vin muncitori și din această țară, așa cum ne vin și din Republica Moldova, dar mai puțini. În Roman mai ales, n-a fost angajat nici un român pe locurile rămase libere. În ultimii ani, forța de muncă din România nu mai acceptă să se angajeze pentru salariul minim sau în condiții de muncă mai grele.

Patronii preferă să ia muncitori din Asia, cărora li se oprește din retribuție și chiria pentru locuința pe care le-o asigură”, a declarat Daniel Chirilă, directorul executiv  al AJOFM Neamț. O altă noutate legislativă care a intrat în vigoare e Legea 111/2022 a prestatorului casnic, adică zilierii, unde există și o platformă digitală. „Oricare cetățean care are nevoie de un zilier, care să-l ajute în gospodărie, trebuie să se înscrie în această platformă digitală.

Plata acestei munci se face sub formă de tichete valorice, în valoare de 15 lei, pe care le gestionează AJOFM, care decontează de exemplu munca la curățenie de Paști și de Crăciun, munca în grădină, munca la câmp, etc. Ne aflăm la început cu acest program și avem înscriși în platforma digitală 26 de beneficiari și 19 prestatori. Sperăm ca la sfârșitul anului să se ajungă la cifre de ordinul sutelor de beneficiari și presatori de astfel de servicii.

Această lege a fost elaborată la sugestia Uniunii Europene, pentru România și Bulgaria, încă din 2022 pentru că în aceste țări există muncă nedeclarată, în zona gri sau chiar la negru. Se așteaptă, în timp, o conformare atât a angajatorilor, cât și a celor care au nevoie de astfel de servicii”, a adăugat Daniel Chirilă. Valoarea unui tichet de activități casnice așa cum menționam este de 15 lei, nu este transferabil și nu poate fi utilizat pentru achiziția altor bunuri și servicii.

Legea definește activitatea casnică drept activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic, în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar. Nu pot fi zilieri minorii. Directorul AJOFM a atras atenția și asupra faptului că, pe 5 august, a expirat perioada în care absolvenții trebuiau să se înscrie la Șomaj, termenul fiind de 60 zile de la absolvirea liceului sau școlii profesionale. La Piatra Neamț s-au înregistart 137 absolvenți, la Roman 27 și la Târgu Neamț 51.

„Numai 285 de șomeri înseamnă foarte, foarte puțin dintr-o generație de 3.000 de absolvenți de liceu. Trebuie însă spus faptul că pentru absolvenții de școli profesionale ne aflăm încă în termen”, a mai adăugat directorul AJOFM Neamț, care apreciază că în ultimele 3 luni bugetul AJOFM s-a tot redus existând doar câteva linii de finanțare a unor proiecte cu fonduri europene, la care se lucrează pentru depunerea lor.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending