Contactează-ne

Actualitate

Crunt sfîrşit! Nouă oameni carbonizaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ decesele au fost înregistrate de la începutul anului pînă în prezent ■ recent, două tragedii de acest fel au avut loc într-o singură zi ■ pompierii vin cu sfaturi utile şi recomandări de sezon ■

Un bilanţ întocmit de pompierii nemţeni arată fatul că de la începutul anului şi pînă în prezent 9 nemţeni au fost ucişi de foc.

„În perioada 1 ianuarie – 23 septembrie 2020, subunităţile ISU Neamţ au participat la 264 de intervenţii pentru stingerea şi limitarea efectelor negative ale incendiilor la locuinţe şi gospodăriile populaţiei. Anul acesta au fost înregistrate nouă persoane decedate ca urmare a acestor incendii“, se arată într-un comunicat ISU.

Două dintre decese au avut loc la începutul acestei săptămîni. Ziua de 21 septembrie 2020 a fost fatidică pentru un bărbat de 47 de ani, din anexa Slobozia- Roznov, care a fost ucis de o ţigară.

În aceeaşi zi un tînăr de 34 de ani, a murit carbonizat în apartamentul pe care-l avea într-un bloc din Bicaz. Incendiul din apartamentul de la etajul III a fost provocat de o lumînare lăsată nesupravegheată. Pompierii militari mai arată faptul că, anual, 15% din totalul misiunilor desfăşurate sînt pentru stingerea incendiilor produse la locuinţele şi gosdpodărtiile populaţiei.

Sezonul rece produce o serie de schimbări în viaţa şi activitatea comunităţilor, care presupun şi necesitatea asigurării unor măsuri de reducere a riscului de producere a incendiilor. Improvizaţiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorspunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalaţiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări grave.

Avînd în vedere toate aceste considerente, ISU Neamţ reaminteşte cetăţenilor principale măsuri de prevenire a incendiilor la locuinţele şi gospodăriile populaţiei. Nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.

Nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi fier de călcat, reşou, radiator, sau alte asemenea. Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii. Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu o liţă a fuzibilului calibrat. Nu folosiţi chibrituri, lumînări, lămpi de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu, cum ar fi depozite de furaje, grajduri, magazii sau poduri. Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură. Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulator de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete.

Nu folosiţi flacără pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului – conductei de gaz, verificarea făcîndu-se numai cu emulsie de apă şi săpun. Nu încălziţi cu flacără buteliile şi nu le folosiţi culcate, răsturnate sau înclinate. Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate. Nu lăsaţi mîncarea pe foc, nesupravegheată .

Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întîrzîieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul. Nu păstraţi surse de foc – chibrituri, brichete, lumînări, lămpi cu gaz – în locuri în care au acces copiii. Este obligatorie supravegherea copiilor, fiind interzisă blocarea lor în casă cu lumînări aprinse, sobe plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune. Este interzisă depozitarea de materiale combustibile sau inflamabile în podurile clădirilor.

Este interzisă folosirea afumătoarelor improvizate sau amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub şoproane sau lîngă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie. Pentru asigurarea unei prime intervenţii în caz de incendiu, se recomandă să aveţi în locuinţă un stingător.

FOTO: generica

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending