Contactează-ne

Prima pagină

Cronica unei demisii anunțate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ interviu cu managerul Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, ec. Alexandru Filimon ■

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț (SJU) și problemele sale seamănă, de o bună bucată de vreme, cu un câmp de bătălie. Administrativ, medical, politic, financiar, cu verificări ale poliției și Curții de Conturi datând și trenând uneori de ani în șir, cu schimbări dramatice de manageri sau directori medicali. Să adăugăm reparații imposibil de terminat sau construcții nefinanțate, cea mai dureroasă problemă fiind actualmente situația secției de Oncologie.

Pacienții votează cu picioarele: rata de ocupare a spitalului –  55% 

În final, pe lângă post-efectele Covid-19, s-a ajuns la o rată de ocupare a spitalului care, din păcate, nu reflectă nivelul de sănătate al pacienților, ci reorientarea acestora către alte orașe, alte unități medicale, alți doctori: în primele 6 luni ale acestui an rata de ocupare a SJU Neamț fost de 55%; în 2022 – de 51%.

Un ultim efect al acestei situații este demisia anunțată a managerului SJU, ec. Alexandru Filimon. Va fi discutată în Consiliul de administrație al Spitalului Județean în cursul zilei de astăzi, 11 octombrie a.c., la orele 13.00. Alexandru Filimon a preluat conducerea Spitalului Județean Neamț la 11 ianuarie 2021. Ultima sa zi de lucru la SJN va fi vineri, 13 octombrie.

Am discutat cu Alexandru Filimon despre ceea ce înseamnă asta pentru domnia sa, ca manager și ca persoană, dar și pentru SJU Neamț.

A.F: Mi-am asumat faptul că voi primi reproșuri, că mi se imputa faptul că nu am făcut destul sau că am greșit ceva. Sunt aspecte care țin de profesia de manager, de altfel un post nesigur, pe termen determinat, de 4 ani. Sper ca discuțiile să decurgă profesional.

Ce am putut să fac în acești ani, am făcut. Trebuie să existe o energie nouă, să vină cineva care să-i poată convinge pe cei de la Consiliul Județean și factorul politic că spitalele sunt ale tuturor. Să se așeze la masă toți – conducerea CJ, consilierii județeni, conducerea spitalului, Direcția de Sănătate Publică – și să găsească soluții. Eu am încercat.

Vă rog să țineți cont de faptul că nici președintele Consiliului Județean, indiferent cine este sau a fost acesta – fie el Tărîță, Arsene, Asaftei -, nici managerul spitalului, nu iau decizii singuri sau neinformați. La nivelul ambelor instituții există un aparat tehnic care vine cu soluții. Ca atare, lista proiectelor în execuție nu poate fi pusă doar în seama conducătorilor de instituții, ea este suma unor opinii juridice, tehnice, financiare, ale directorilor medicali, epidemiologilor etc.

Rep: Totuși întrebarea care rămâne este ce se poate face pentru a detensiona situația actuală?

Oncologia este un punct nevralgic. Ați scris în memoriul adresat Prefectului de Neamț că, în 2022, CJ Neamț ar fi ignorat recomandările managerului și ale personalului medical și a demarat proiectul de reabilitare care a presupus mutarea pacienților oncologici într-o secție care nu îndeplinește condițiile optime pentru tratarea adecvată a acestora. O mutare provizorie, cu construcția întreruptă în prezent.

Despre absenți: experții și dialogul

A.F.: Nu știu ce se mai poate spune pe tema oncologiei. Pur și simplu, m-a dat peste cap.

Expertizele tehnice la proiecte nu sunt apanajul medicilor sau al managerilor. Nici acum nu înțeleg de ce, din 2014, Spitalul Județean este responsabil de proiectele de investiții, cu doi ingineri cu specializări electro și în construcții. Sunt competenți, dar sunt doar doi oameni, când este de fapt nevoie de o echipă întreagă. Iar expertizele necesare pentru secția de Pediatrie – nefinalizată din 2015 – sau pentru proiectul Bloc Operator Nefromed sunt ample si complexe.

Am încercat să găsim experți dispuși să le facă. Nu am găsit, decât cu mare greu, după circa doi ani, pentru Pediatrie.

Rep.: Nu găsiți experți în Neamț?

A.F.: Nu. Nu am găsit experți în țară.

Rep.: De ce? Că sunt expertize spinoase?

A.F.: Nu am o explicație pentru această rezervă, doar opinii personale.

Ce pot să spun?! La secția de oncologie expertiza va fi efectuată de CJ Neamț. Mi se pare normal. Dar nu mi se pare normal să nu fim invitați la discuțiile legate de proiectare; nici noi, nici expertii de la DSP.

Oncologie cu risc seismic 

Rep: Deloc?

A.F.: Cu greu, în discuții scurte. De exemplu, am fost chemați să discutăm despre proiectul de extindere a Unității de Primiri Urgențe, dar s-a renunțat la asta. Contractul de finanțare a fost reziliat.

Legat de secția de Oncologie, au fost discuții și memorii trimise de către șefa de secție, ignorate în mare măsură.  Acum,  în același stil, am aflat în premieră, la ședința recentă de la Consiliul Județean, și noi, și Direcția de Sănătate Publică, despre faptul că se discută cu un arhitect pentru reproiectarea Oncologiei. Foarte bine. Măcar s-a aflat. Măcar se discută.

Rep: Am înțeles însă că Secția de Oncologie s-ar afla într-o clădire cu risc seismic, ceea ce va complica lucrurile.

A.F.: Undeva, într-un document, este într-adevăr scris că bucata veche a clădirii are risc seismic.

Și așa, acum la Oncologie se lucrează foarte greu, nu au unde se duce în altă parte, este foarte dificil și pentru pacienți, și pentru personal.

***

Cel mai probabil, managerul Alexandru Filimon va fi înlocuit cu dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, medic care a mai fost numit manager interimar în momente de criză, cum a fost în noiembrie 2020, când a devenit al nouălea director într-o perioadă de 10 luni, după incendiul de la Terapie Intensivă, în care au pierit 10 bolnavi de Covid.

***

Stadiul lucrărilor la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț: blocul operator unic-nefinalizat din 2013; Secția pediatrie – nefinalizată din 2015; proiectul de reabilitare a secției de Oncologie – 2022; ambulatoriu integrat de specialitate, blocat în 2023; proiect de reabilitare termică pentru secțiile de Psihiatrie, SML, Boli Infecțioase – contract de finanțare reziliat; proiect de extindere Unitate Primiri Urgențe-contract de finanțare reziliat; proiect „Fluide Medicale” prin POIM – contract de finanțare reziliat; proiect „Pavilion Medical”- 70.000.000 lei destinate finanțării proiectului, se află la bugetul județean de 4 ani.

După cum spuneam, un adevărat câmp de bătălie. Eventualele victorii par să fie à la Pirus, cu armata bolnavilor încolonată într-un marș hotărât spre alte zări.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending