Contactează-ne

Actualitate

Cronica pisălogului – Vreau pămîntul înapoi!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto, dădea viaţă , în urmă cu două decenii şi ceva, unor inspirate tablete umoristice, care erau publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă cronicuţă în care se ridica o problemă serioasă, retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist. Autorul acuza statul de rea-credinţă, în condiţiile în care despăgubirile au fost de batjocură. Cu o ironie fină, „cronicarul“ vorbeşte despre modul în care unii au luat pe nimic pămînturile şi casele oamenilor, împingîndu-i pe mulţi dintre aceştia în braţele sărăciei, luîndu-le singurele surse de venit. Şi pe lumea asta sînt, spune Pisălogul, parafrazîndu-l pe Tolstoi, cîţiva bogătani şi săraci… cîtă frunză şi iarbă. Aşa a fost de cînd lumea şi pămîntul şi aşa o să fie şi de acum încolo!

Cînd am auzit că pînă pe 3 aprilie se dă pămîntul înapoi celor care n-au apucat să şi-l ia, pînă la această dată, m-am bucurat. „Iată, zic eu, un act de dreptate!“. Mi-am dat însă seama că acest act de dreptate nu e dus pînă la capăt. De ce zic asta? Pentru că mamei mele i s-a demolat casa, pentru a primi, prin ’72, suma de 5.000 lei, că era mică, bătrînească, de vălătuci, iar pentru pămîntul de sub casă, pentru curte şi pentru grădina din spatele casei, în suprafaţă de 64 metri pătraţi, mama a primit cîte doi lei şi 50 de bani pe metru pătrat.

Am discutat cu un vecin care are toate actele strînse cu grijă şi m-am sfătuit să mă zbat ca apa de maluri, că nu am nici o şansă, că ce a mîncat lupul e bun mîncat; pămîntul n-am să-l mai văd niciodată, pentru că a fost plătit. „Bine, zic eu, dar cu mama n-a negociat nimeni preţul pămîntului, cu banii de pe un metru pătrat îşi putea cumpăra o pîine, iar valoarea totală a terenului reprezenta a noua parte dintr-un salariu mediu“.

De aceea cer respectuos ca statul să-mi dea marfa înapoi (ca moştenitor), iar eu să-i restitui banii pe care i-a dat mamei. Cît anume? Păi, pe cei 64 mp după calculul cu pîinea, 8.940 sau după calculul cu a noua parte dintr-un slariu mediu, 55.600 lei, diferenţa treacă de la mine! Vreau să precizez că pămîntul de care vorbesc a fost cumpărat de bunicul, cu banii munciţi cinstit. De unde să-mi dea statul pămîntul? De acolo de unde ar putea să dea cîte 50 hectare celor care au avut şi cîte o sută.

Oameni buni, cum îşi dădea pămîntul ţăranul sărac pentru un ţuhal de făină ca să nu moară copiii de foame, n-a spus-o numai comunismul, ci şi scriitori, specialişti în domeniu în perioada interbelică. Aşa şi azi, unii oameni care nu au pămînt şi nici altă sursă de venit, pentru burtă îşi vînd onoarea, sufletul, ba, pe alocuri şi copiii. Aşa s-au făcut şi mulţi boieri cu pămînt.

Că or fi şi excepţii, nu mă îndoiesc, dar că toţi cei care urmează să primească zeci de hectare de pămînt au moştenit pămînt cinstit, să-mi fie cu iertare, n-o mai cred, aşa cum nu cred că multimiliardarii zilelor noastre au dobîndit averea, lucru arătat şi de posturile TV. Altfel nu s-ar fi născut expresia „spălarea banilor“. Şi nici Tolstoi n-ar fi spus că „dacă există un singur om pe lume care se răsfaţă în belşug, se află undeva un altul care moare de foame“. La noi sînt mulţi şi sîntem mulţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Biciclist băut, a accidentat o femeie pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un biciclist care a consumat alcool înainte de a porni la drum a accidentat o femeie care traversa o stradă din Târgu Neamţ, pe o trecere pentru pietoni.

Nedoritul eveniment s-a produs luni, 26 septembrie, în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţului.

“La data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 16:00, polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 53 de ani, din Târgu-Neamț, se deplasa pe bicicletă, pe strada Ștefan cel Mare, în Târgu-Neamț, ar fi surprins și accidentat o femeie, de 62 ani, din aceeași localitate, care era angajată în traversarea străzii prin loc cu marcaj pietonal.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea femeii de 62 de ani.

Ambele persoane implicate în evenimentul rutier au fost testate cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cazul biciclistului.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Nemţeanul dispărut în Ungaria a fost victima unui accident mortal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Deznodământ tragic, din păcate, în cazul nemţeanului dispărut în Ungaria la mijlocul acestei luni. Conform autorităţilor din ţara vecină, acesta a fost victima unui accident mortal produs pe 16 septembrie pe teritoriul Ungariei.

“La data de 26 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost informați de către autoritățile din Ungaria, că persoana în cauză a fost victima unui eveniment rutier, petrecut la data de 16 septembrie a.c., pe teritoriul Ungariei, în urma căruia a rezultat decesul acesteia”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Remintim că Ioan Aanei împreună cu fiul său au plecat cu un autocar spre Anglia, pe 14 septembrie. Ajuns în Ungaria, bărbatului de 56 de ani i s-a făcut rău şi a fost internat într-un spital din ţara vecină, pe 15 septembrie. A fost externat în aceeaşi zi şi de atunci familia nu a mai putut lua legătura cu el, motiv pentru au sesizat poliţiştii în legătură cu dispariţia sa.

Citește știrea
Advertisement

Trending