Contactează-ne

Actualitate

Cronica pisălogului: Scrisoare deschisă către tata. Cel mai valoros lucru

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu, scriitor, pictor şi caricaturist, susţinea în urmă cu două decenii şi ceva, în Gazeta de Roman, o rubrică  umoristică intitulată Cronica pisălogului. Pe 18 martie 2000, murea într-un accident de circulaţie, cînd se întorcea, pe lîngă bicicletă, dintr-o localitate unde picta o biserică. Fiica acestuia, profesoara Irina Vladu Bîrjoveanu, care a moştenit talentul literar al părintelui, „vine“ în numărul de astăzi al Monitorului, cu o „Scrisoare deschisă către tata“, în care evocă figura acestuia. Prefaţăm cu această scrisoare tableta „Cel mai valoros lucru“, gîndurile autoarei dorindu-se a fi un mesaj peste timp, în care face portretul artistului.

„Ochii tăi erau albaştri ca cerul, tată! Acum tu eşti cer! Erau străvezii ca apa, tată! Acum tu eşti apa! Mîinile tale de artist, arse de soare, aveau culoarea lutului, tată! Acum tu eşti lutul!  Eşti şi pămînt, şi apă, şi aer, şi, sus de tot, eşti Soarele meu, tata! Ai plecat acum 22 de ani… Ai plecat luînd cu tine albastrul ochilor tăi, zîmbetul tău minunat… Ai închis uşa după sufletul tău, ai lăsat în urmă fetele tale, nepoţi, prieteni, întîmplări, trăiri,proiecte…

De la tine am primit eu darul bucuriei, empatia, darul rîsului… Aş da oricît sa mai stăm pe băncuţă, în grădina înmiresmată din Bălcescu… să ascultăm ţîrîitul greierilor, să-ţi aud dulcele tău glas şi vorbele tale înţelepte ! Aş da orice să-ţi mai deschid uşa, acasă, la Reşiţa. Au rămas multe de spus între noi, cuvinte de dragoste pe care nu ni le-am spus… Ai lăsat amintiri frumoase, ai fost un om între oameni. Am fost copil tot timpul, chiar dacă aveam, la rîndul meu, doi copii. M-am simţit ocrotită, chiar dacă erau 900 km între noi. Abia cînd ai plecat în Veşnicie, am încetat să mai fiu copil!

Am rămas singură, într-o lume diferită de tot ce mă învăţaseşi! Am pierdut ultima rădăcină!  Ştiu că acolo, sus, veghezi asupra noastră! Spuneai că pe pămînt sîntem doar în trecere, că suntem actori cu roluri bine stabilite de Dumnezeu, autori,  dar şi eroi ai unor poveşti de viaţă. Spectacolul meu va continua cu încrederea că tu eşti cel mai de nădejde susţinător, care va avea grijă să nu pierd firul poveştii… ai fost un model de cinste, onoare şi credinţă. Ramura numită Constantin Bîrjoveanu se termină brusc, dar amintirea ta rămîne vie! Din aceste amintiri îmi trag seva să merg mai departe şi să-mi păstrez tot ce am moştenit de la tine: căldura sufletului, empatia şi dăruirea… Să ai odihna pe care o meriţi! În faţa cortinei trase te aplaud cu inima mea!

Cel mai valoros lucru

O coajă de pîine pentru cel flămînd? O cană de apă pentru cel însetat? O haină veche pentru cel  zdrenţăros şi zgribulit? Un grăunte de adevăr pentru cel care suferă din cauza minciunii?  Care este cel mai valoros lucru? Să vă spun eu: e cel de care ducem cel mai mult lipsă. Şi de ce ducem noi cel mai mult lipsă?  Prefer să tac, că nu mai vreau să vă stric dispoziţia, că dispoziţie aveţi, cred şi eu, că nu vă lipseşte nimic, adică nimic altceva decît grijile. Şi-apoi ce griji să avem?

Carnea de vită e posibil să se mai ieftinească, la fel şi kilowatul. Pîinea chiar dacă nu e scumpă, are două kilograme. Untul se strică prin magazine, că vom fi nevoiţi să-l dăm la export pentru săpun de faţă. Ce e mai interesant e că s-a făcut dreptate cu cei care au fosat nedreptăţiţi. Ceea ce ne dă  buna disapoziţie e mulţumirea, că ce mulţumire mai mare poţi avea că întorcîndu-te noaptea acasă nu-ţi zice nimeni „dăbuleşte marafeţii şefule!“. Să vă stric eu această dispoziţie minţind că mint?  Cum să nu fim mulţumiţi, domnule?

La noi în apartament e aşa cald că dormim dezveliţi, iar apa rece curge toată ziua. Eu zic că e suficient. E bine că am lichidat şi cu şomajul. Şi acum să vă spun ultima „bombă“: pensionarii vor beneficia şi anul acesta de cele şase călătorii cu preţ redus pe CFR. După cum se vede n-am omis nimic. Renumitul Mark Twain, umorist şi american de meserie, spune: „Adevărul este cel mai valoros lucru pe care-l avem. Deci…să-l economisim!“. Asta am şi făcut.

 

Nota Redacţiei: Rubrică sponsorizată de Radu Samson, viceprimarul municipiului Roman

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Irina Vladu

    18 martie 2022 at 11:15 PM

    Mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat în evocarea anuală a marelui Om Constantin Bârjoveanu,tatăl meu.Așadar mă-nclin cu respect sponsorului,dl.Radu Samson, d-lui director al ziarului și d-nei jurnaliste Flora Ordean.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Deputatul Leoreanu anunță că au început lucrările de restaurare a casei marelui compozitor Celibidache

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ valoarea proiectului este de 5.643.790 lei și este finanțat de Compania Națională de Investiții ■ după finalizarea restaurării, care are ca termen sfârșitul anului 2023, în acest imobil se va amenja un centru cultural ■

După ani de așteptare, în cea de a doua jumătate a acestei luni, mai exact din data de 16, au demarat  lucrările de reabilitare la Casa Sergiu Celibidache, proiect de conservare, restaurare și protecție a momentului istoric, în valoare de 5.643.790 lei, finanțat de Compania Națională de Investiții. Imobilul monument architectonic este cunoscut în lista celor de acest tip  sub numele de Casa Vornicului Done,  dar romașcanii îl cunosc sub denumirea de Casa Celibidache.

Asta pentru că aici s-a născut celebrul compozitor (1912-1996). Imobilul a fost achiziționat de la moștenitori de către Primăria Roman în anul 2000, cu 100.000 de euro și de atunci a existat o preocupare constantă pentru accesarea de fonduri necesare consolidării. Cum valoarea proiectului era una ridicată, s-a apelat la soluția de transferare a imobilului în administrarea Consiliului Județean, pentru obținerea finanțării de la Compania Națională de Investiții.

Deputatul PNL, Dan Laurențiu Leoreanu, a declarat că reabilitarea Casei Celibidache a fost o prioritate pentru sine, încă din timpul celor două mandate și jumătate pe care le-a avut ca primar. „Am avut o serie de discuții punctuale cu domnul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, dar și cu doamna Manuela Pătrășcoiu, președintele Companiei Naționale de Investiții.

Discuții erau bazate pe argumente clare venite de la Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, iar în acest moment vă pot informa că am reușit să deblocăm acest proiect. Astfel, lucrările de restaurare, consolidare și reabilitare au început. Sper ca executantul care a contractat lucrarea să își facă treaba repede și bine, iar până la finalul anului viitor lucrarea să fie încheiată,  așa cum prevede proiectul”, a declarat parlamentarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Lucrările sunt realizate de asocierea de firme Robu Construct SRL (lider de asociere) şi subcontractanţii Build Instal Electric SRL şi Consulting Grup Expert SRL din Moineşti, care au obţinut lucarea în urma licitaţiei pentru proiectul „Conservarea, restaurarea şi protecţia clădirii Casa Celibidache în vederea valorificării patrimoniului cultural“.

Pentru începerea lucrărilor, constructorii au avut nevoie de un aviz special de la Comisia naţională pentru componente artistice, ce funcţionează la Bucureşti și care, prin Direcția Județeană de Cultură Neamț, a aprobat demararea investiției dar cu condiția conservării elementelor artistice existente în cele două saloane cu picturi, asupra cărora se va interveni cu specialiști în restaurare, unii greu de găsit în ultimii ani.

Inițial, valoarea estimată a contractului de restaurare era de 4.427.696 lei, plus TVA. Pentru cheltuielile de proiectare şi asistenţă tehnică a fost prevăzută suma de 190.695 lei, la care se adaugă lucrări pentru reabilitarea efectivă, care au o valoare de 4.150.409 lei, organizare de şantier 73.091 lei, cheltuieli pentru probe tehnologice şi teste de predare la beneficiar de 10.500 lei.

Tatăl marelui muzician, Demostene Celibidache, era de origine greacă şi a fost ofiţer de cavalerie, iar mama compozitorului era din Roman. Intrat în politică a ajuns prefect al Iaşului. În imobilul achiziţionat de municipalitate a funcţionat ani de zile Şcoala de Muzică, care poartă numele marelui compositor, unitate ulterior mutată în strada Bogdan Dragoș, într-o clădire anexă a școlii gimnaziale, din cauza riscurilor de siguranță pe care le prezenta clădirea.

Citește știrea

Actualitate

Sondaj la Piatra Neamţ – ce părere au pietrenii despre partide şi politicieni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un sondaj de opinie realizat în perioada septembrie-octombrie, la comanda PNL, în municipiul Piatra Neamţ, arată ce părere au pietrenii despre politicieni şi partidele politice, dar şi despre calitatea vieţii în municipiul Piatra Neamţ.

Astfel, la această întrebare, se remarcă faptul că 30% dintre repondenţi au spus că sunt “mai degrabă mulţumiţi”, în vreme ce cei mai mulţi, 32%, au spus că sunt “nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi”.

Conform sondajului, Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, e în picaj când vine vorba de imaginea publică, 31% dintre pietrenii intervievaţi spunând că despre el au o părere “foarte proastă”.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, stă mult mai bine, în sensul că 14% dintre cei intrebaţi au spus că au o părere bună despre el, iar 6% chiar foarte bună.

Interesant este că 50% dintre cei intervievaţi au spus că sigur ar merge la vot dacă ar fi alegeri locale săptămâna viitoare, ceea ce ar fi extraordinar, în condiţiile în care prezenţa la vot a fost mereu într-un trend descrescător şi mult sub 50%, în Piatra Neamţ, la ultimele runde de alegeri.

Cât priveşte cu cine ar vota, aici câştigător relaxat e actualul primar, Andrei Carabelea, conform sondajului menţionat acesta adunând undeva la 37% din opţiunile de vot, la distanţă de peste 10 procente faţă de un contracandidat de la PSD, indiferent cine ar fi acesta, prefectul Adrian Niţă sau lidera consilierilor PSD, Florentina Moise.

PNL ar câştiga şi alegerile pentru CL, cu 38%, urmat de PSD, cu 26%, iar, surpriză sau nu, pe locul trei ar fi AUR, cu 13%.

Interesant este şi faptul că, la CJ Neamţ, preşedintele PNL George Lazăr, l-ar devansa pe cel al PSD, Ionel Arsene, diferenţa între cei doi fiind, conform sondajului menţionat, de 39%, faţă de 26%, în favoarea primului.

Citește știrea

Actualitate

Societatea MARSAT, pe primul loc în Topul Național al Firmelor din România

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la cea de a XXIX-a ediție a manifestării Camerei de Comerț și Industrie a României, firma romașcană s-a situat pe locul I la secțiunea Agricultură ■ la gală au participat 600 de firme cu performanțe în diverse domenii ■

La Romexpo București a avut loc, în seara zilei de 23 noiembrie, Gala de premiere a celor mai bune firme incluse în Topului Național al Firmelor din România (TNF), eveniment ce a ajuns la cea de-a XXIX-a ediție. Camera de Comerț și Industrie a României acordă anual distincții societăților care au performat în anul anterior.

Deschiderea importantei manifestări a fost făcută de Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, care a vorbit în alocuțiunea sa despre greutățile pe care mediul de afaceri românesc le-a avut și le are, după doi ani de pandemie. La acestea s-au adăugat repercusiunile generate de criza economică ce survine războiului din Ucraina și de criza energetică, una de nivel mondial.

Potrivit președintelui CCIR, Mihai Daraban, firmele din România au produs în primele 10 luni ale anului în curs peste 12 miliarde de euro, realizând astfel în jur de 54% din cifra de afaceri la nivel general de țară. Topul Național al Firmelor din anul 2022 a adus în atenția opiniei publice rezultatele și performanțele celor mai importante companii autohtone din șapte domenii de activitate.

Este vorba despre industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit, construcții. Camera de Comerț și Industrie a României a trasmis la evenimentul aminitit că un număr de 12.740 de firme au fost incluse în primele 10 poziții, printre acestea numărându-se și compania nemțeană, care, în ciuda greutăților, se menține de ani buni în acest top al performanței.

Pentru a realiza acest top, au fost analizate 802.243 de bilanţuri financiar-contabile ale companiilor active în România, iar departajarea s-a realizat pe baza cifrei de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane și eficienţa utilizării capitalului angajat. Topul Național al Firmelor 2022 este un clasament realizat de către CCIR și reprezintă un barometru al performanței în afaceri.

La baza acestuia stau indicatori financiari importanți ca: cifră de afaceri, profitul din exploatare, ponderea profitului din cifra de afaceri și numărul de salariați. Cifrele analizate indică un număr de 12.740 de companii care au fost incluse în primele 10 poziții ale TNF 2022. Cifra totală de afaceri a acestor companii a atins suma de 212,14 miliarde de euro, iar profitul din exploatare a însumat 19,56 miliarde de euro. Companiile incluse pe primele 10 poziții ale TNF 2022 oferă un număr de 1.309.440 locuri de muncă.

În 2021, au fost înregistrate tendințe de creștere a tuturor indicatorilor pentru toate domeniile incluse în Top, respectiv pentru numărul de companii aflate  în primele 10 poziții, cifră de afaceri, profit și număr de salariați. Cele mai semnificative domenii, ca pondere după numărul de companii incluse în top 10, sunt: industria (35,2%), serviciile (28%), comerțul (20,9%), agricultura, silvicultura și pescuitul (5%), construcțiile (4,7%), cercetare-dezvoltare și high-tech (3,7%), turismul (2,2%).

Reamintim faptul că, MARSAT SA Roman este lider pe piața agricolă cu cele mai mari și mai performanțe silozuri din Moldova și are că obiect principal de activitate depozitari și producția agricolă în sectorul vegetal, capacitatea totală de depozitare  ridicându-se la 92.000 de tone. Compania dezvoltă afaceri în domeniul comerțului cu cereale, al comerțului cu mașini agricole, al cultivării terenurilor proprii și a celor aflate în arendă.

Citește știrea
Advertisement
Trending